naleśniki bez mąki
Flickr
Newsy

Te naleśniki bez mąki są pyszne i lekkie jak piórko. Zrobicie je tylko z 2 składników

Czy można zrobić naleśniki z zaledwie dwóch składników? Udowadniamy, że to możliwe! Sprawdźcie ten przepis.

Kochacie naleśniki, ale cierpicie na nietolerancję glutenu? Nic straconego! Można usmażyć bardzo smaczne placuszki, które nie wymagają ani grama mąki. Zrobicie je z tego przepisu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na dietetyczne naleśniki

Przygotowanie takich naleśników jest bajecznie proste! Ilość składników jest minimalna, za to smak – nieziemski. Nie wymagają ani mąki, ani mleka, dlatego są doskonałym pomysłem na danie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej.

Do przygotowania tych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 duży, dojrzały banan
  • Cynamon
  • Cukier
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i włóżcie do miseczki.
  2. Za pomocą widelca rozgniećcie dokładnie owoc. Najlepszy do tego będzie bardzo dojrzały banan, ponieważ jest miękki. Naleśniki nie wyjdą, jeśli użyjecie zbyt twardych i niedojrzałych bananów.
  3. Następnie do miski wbijcie dwa jajka i dokładnie wymieszajcie składniki. Opcjonalnie możecie dosypać do ciasta trochę cukru.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, chochlą wlejcie ciasto i smażcie na średnim ogniu. Posypcie odrobiną cynamonu.
  5. Po chwili przewróćcie naleśnik na drugą stronę. Nie zdziwcie się, że będzie bardzo mokry z wierzchu – łopatką podważcie placuszek i sprawdźcie, jak wygląda pod spodem. Jeśli jest już usmażony, to czas go obrócić. Smażcie jeszcze chwilę z drugiej strony.

I gotowe! Usmażone naleśniki będą wilgotne w środku dzięki użyciu bananów. Możecie je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami: powidłami, miodem, świeżymi owocami z bitą śmietaną albo kremem czekoladowym.

Co zamiast mąki?

Banany to nie jedyna alternatywa dla mąki! Świetnie w tej roli spisze się także kasza manna. Na jedną część mleka przypada pół części kaszy manny. Do tego należy dodać jajka, sól i gotowe! Można też zrobić naleśniki z samych jajek, z dodatkiem mleka i śmietany. Białka z solą i cukrem należy ubić na sztywno, a następnie dodać do żółtek i śmietany i wymieszać.

naleśniki z bananem przepis
AdobeStock
Newsy
Błyskawiczne naleśniki. Potrzebujecie 5 minut, patelnię i 2 składniki z lodówki
Czy da się zrobić naleśniki z dwóch składników? Oczywiście! Przekonajcie się sami i zróbcie je z tego przepisu.

Czy dieta oznacza rezygnację z naleśników na śniadanie? Oczywiście, że nie! Jednak by były one zdrowsze i mniej tuczące, warto poeksperymentować ze składnikami. Na przykład świetnym zamiennikiem mąki w przypadku naleśników będą banany. Doskonale „skleją” ciasto i będą świetnie smakować. A do tego są bardzo zdrowe! Banany to naturalne źródło węglowodanów, które są szybko przyswajane przez organizm i zapewniają zastrzyk energii z samego rana. Z kolei jajka dostarczą wam białko i cenne witaminy zawarte w żółtku. Wypróbujcie przepis na szybkie naleśniki z zaledwie dwóch składników! Przepis na błyskawiczne naleśniki Do tych naleśników nie użyjecie ani grama mąki! Są bardzo dietetyczne, a jednocześnie smaczne i sycące. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 dojrzałe banany 2 jajka Przygotowanie: Bardzo dojrzałe banany obierzcie ze skórki i rozgniećcie widelcem. Ważne, by banany nie były bardzo świeże – są zbyt twarde i nie będą się kleić. Następnie do miski z bananami wbijcie dwa jajka. Widelcem lub blenderem wymieszajcie jajka z bananami. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do masy ulubione przyprawy, na przykład cynamon albo wanilię. Na suchej patelni lub z odrobiną oleju smażcie naleśniki. Jeśli naleśnik będzie się rozpadał, to kolejne porcje smażcie w formie małych placuszków. Porady do smażenia Choć przepis jest bardzo prosty, to ze względu na ograniczoną ilość składników smażenie takich naleśników może być dla niektórych wyzwaniem. By naleśniki się udały, zastosujcie się do poniższych wskazówek: Przewracajcie naleśniki lekko wygiętą łopatką, podobną do tej do ciasta. W trakcie smażenia przykryjcie patelnię...

Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Flickr
Newsy
Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste? Wykorzystajcie ten prosty sposób!

Lekkie i puszyste naleśniki sprawdzają się zawsze. To pyszny deser, śniadanie, obiad, a także kolacja! Czy wiecie, jak zrobić naleśniki, by były pulchne i odpowiednio wilgotne? Poznajcie prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe. Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy użyć mąki, jajek, mleka, dodać trochę soli, wymieszać i gotowe! Jednak by wasze naleśniki wyszły naprawdę pulchne , dodajcie do nich… wodę gazowaną! Bąbelki sprawią, że ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Warto użyć również odrobiny proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki jeszcze bardziej wyrosną w trakcie smażenia. Przepis na puszyste i lekkie naleśniki Do przygotowania puszystych naleśników potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki Pół szklanki wody gazowanej 2 duże jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiejcie dwie szklanki mąki. Wlejcie dwie szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, wbijcie dwa jajka i wsypcie po szczypcie soli i proszku do pieczenia.  Dokładnie wymieszajcie mikserem. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolejcie wody gazowanej. Jeżeli za rzadkie, należy wsypać więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju (powinna pokryć całą patelnię) i chochlą wylewajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu z obu stron. Jaką patelnię wybrać do naleśników? Bardzo ważna jest nie tylko proporcja składników na naleśniki, ale także odpowiednia patelnia. Jej brzegi nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ wówczas obracanie naleśników będzie bardzo trudne i mogą się one rozpadać. Koniecznie powinna mieć także powłokę teflonową lub ceramiczną, ponieważ wówczas ciasto nie będzie przywierało do dna . A...

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Adobe Stock
Newsy
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Okazuje się, że to w jakiej kolejności dodacie poszczególne składniki do ciasta naleśnikowego ma duży wpływ na ich smak i konsystencję. Sprawdźcie, jak należy robić to poprawnie.

Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie można zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś do zjedzenia. Niemal każdy ma w swojej kuchni składniki potrzebne do zrobienia tego dania. Można je podawać ze słodkimi dodatkami, takimi jak biały ser, podprażonymi jabłkami z cynamonem, dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, polane słodką śmietanką, z bita śmietaną i owocami. Ale naleśniki doskonale smakują również w wytrawnej wersji, chociażby ze szpinakiem, sosem pieczarkowym czy w wersji meksykańskiej z podsmażonym mięsem i fasolą. W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników? Wiele osób po prostu dodaje wszystkie składniki jednocześnie do miski, a następnie wszystko ze sobą miksuje. To błąd, który może sprawić, że mąka się zbryli, a ciasto nie będzie miało jednolitej, gładkiej konsystencji. W efekcie uzyskacie naleśniki z grudkami, mało puszyste i po prostu niesmaczne. Najpierw w misce połączcie wszystkie mokre składniki, czyli jajka z mlekiem oraz z wodą (wodą gazową lub piwem). Dopiero w następnym kroku możecie dodać mąkę, najlepiej przesiewając ją przez sitko. To sprawi, że ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to lżejsze. Do ciasta możecie dodać również olej – to wyeliminuje potrzebę smażenia naleśników na tłuszczu. Przepis na delikatne naleśniki Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3/4-1 szklanka wody, wody gazowanej albo piwa 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru, jeśli robicie naleśniki na słodko szczypta soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie mleko oraz wodę. Wbijcie całe jajko. Połączcie dokładnie składniki. Do masy przesiejcie mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Całość zmiksujcie albo wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na patelni....

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Naleśniki się nie udały? Nic nie szkodzi! Następnym razem przygotujcie je w taki sposób, a na pewno wyjdą takie, jak trzeba.

Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba! Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Poznajcie najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników: Za dużo lub za mało mąki Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające spód od pizzy. Pośpiech Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne. Przepis na idealne naleśniki Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2-3 jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do...