Kochacie naleśniki, ale cierpicie na nietolerancję glutenu? Nic straconego! Można usmażyć bardzo smaczne placuszki, które nie wymagają ani grama mąki. Zrobicie je z tego przepisu!

Przepis na dietetyczne naleśniki

Przygotowanie takich naleśników jest bajecznie proste! Ilość składników jest minimalna, za to smak – nieziemski. Nie wymagają ani mąki, ani mleka, dlatego są doskonałym pomysłem na danie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej.

Do przygotowania tych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 duży, dojrzały banan
  • Cynamon
  • Cukier
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i włóżcie do miseczki.
  2. Za pomocą widelca rozgniećcie dokładnie owoc. Najlepszy do tego będzie bardzo dojrzały banan, ponieważ jest miękki. Naleśniki nie wyjdą, jeśli użyjecie zbyt twardych i niedojrzałych bananów.
  3. Następnie do miski wbijcie dwa jajka i dokładnie wymieszajcie składniki. Opcjonalnie możecie dosypać do ciasta trochę cukru.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, chochlą wlejcie ciasto i smażcie na średnim ogniu. Posypcie odrobiną cynamonu.
  5. Po chwili przewróćcie naleśnik na drugą stronę. Nie zdziwcie się, że będzie bardzo mokry z wierzchu – łopatką podważcie placuszek i sprawdźcie, jak wygląda pod spodem. Jeśli jest już usmażony, to czas go obrócić. Smażcie jeszcze chwilę z drugiej strony.

I gotowe! Usmażone naleśniki będą wilgotne w środku dzięki użyciu bananów. Możecie je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami: powidłami, miodem, świeżymi owocami z bitą śmietaną albo kremem czekoladowym.

Zobacz także:

Co zamiast mąki?

Banany to nie jedyna alternatywa dla mąki! Świetnie w tej roli spisze się także kasza manna. Na jedną część mleka przypada pół części kaszy manny. Do tego należy dodać jajka, sól i gotowe! Można też zrobić naleśniki z samych jajek, z dodatkiem mleka i śmietany. Białka z solą i cukrem należy ubić na sztywno, a następnie dodać do żółtek i śmietany i wymieszać.