Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu pojawia się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie dodać do niego pieczarki duszone na patelni w towarzystwie cebulki. 

Czy można dodać pieczarki do kotletów mielonych?

Jakub Kuroń to prawdziwy wirtuoz, od którego można nauczyć się wielu ciekawych, kulinarnych sztuczek. Tym razem mężczyzna postanowił zdradzić, jak przyrządza kotlety mielone. Choć receptura jest bardzo zbliżona do tej tradycyjnej została wzbogacona o dodatek przepysznych pieczarek, które niesamowicie podkręcają smak dania. 

Dodatek tych grzybków sprawi, że kotlety nie tylko nabiorą ciekawszego smaku, ale też będą znacznie bardziej soczyste. Zbita mięsna struktura będzie odrobinę przełamana przez miękkie pieczarki, które nadadzą mu więcej lekkości. Pamiętajcie tylko o lekkim podsmażeniu grzybów przed dodaniem ich do mięsa - w ten sposób wyciągniecie z nich maksimum smaku.

 

Zobacz także:

Przepis na kotlety mielone według Jakuba Kuronia

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów wieprzowego mięsa mielonego
  • 300 gramów pieczarek
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczek musztardy stołowej
  • 1 cebuli
  • 1 łyżki masła
  • 1 czerstwej kajzerki
  • Mąki pszennej do panierowania
  • Oleju roślinnego do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. 
  2. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach (nie musicie ich obierać).
  3. Na dużej patelni roztopcie masło, a następnie zeszklijcie na niej posiekaną wcześniej cebulkę. Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również pieczarki. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i smażcie aż do momentu, w którym woda całkowicie odparuje z grzybów.
  4. Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze części, a następnie umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 20 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu odciśnijcie pieczywo z mleka.
  5. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, a następnie dodajcie do niego przesmażone na patelni składniki, musztardę, bułkę odciśniętą z mleka, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.
  6. Z tak przygotowanego mięsa zacznijcie formować niewielkie kotlety, a następnie obtoczcie je w mące pszennej. 
  7. Na patelni rozgrzejcie olej i przełóżcie na niego gotowe kotlety. Smażcie na średnim ogniu, z obu stron, aż do ładnego zarumienienia.
  8. Serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami i buraczkami lub dowolną surówką.

Smacznego!