Dla Jakuba Kuronia kotlety mielone to jedno z najlepszych polskich dań. Tak mówi i prawdopodobnie tak właśnie jest skoro ma na swoim blogu aż dziesięć różnych przepisów na mielone:
- Smażone mielone zawsze spoko. Smażone, pieczone, z buraczkami czy mizerią. Muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań kuchni polskiej.
Sprawdźmy jak smaży kotlety mielone wielki entuzjasta tego dania.
Jak z kotletów mielonych zrobić aż 10 różnych dań?
W rodzinie Kuroniów chyba każdy ma związek z kuchnią. Już Jacek Kuroń, polityk oraz minister pracy i polityki socjalnej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, wydawał darmowe posiłki biednym na ulicach Warszawy, zwane potem „Kuroniówką”.
Jego syn Maciej był jednym z pierwszych kucharzy-celebrytów, prowadzących kilku popularnych programów telewizyjnych m.in. „Gotuj z Kuroniem”. Wnuki Jacka i synowie Macieja, czyli Jakub i Jan, do dziś gotują i radzą Polakom jak przyrządzać tradycyjne dania.
Zobacz także:
W tej rodzinie mielone, schabowe, bigos czy grochówkę ceni się bardzo i przygotowuje zarówno klasycznie, jak i nowocześnie. Takie mielone potrafi wyczarować Jakub, jeden z wnuków Jacka Kuronia:
- Klasyczne kotlety mielone. Robi je z mięsa wieprzowego i przyprawia majerankiem
- Mielone z pieczarkami. Także z mięsa wieprzowego z dodatkiem musztardy i tartych na grubej tarce pieczarek dodanych do masy mięsnej
- Mielone panierowane w grzankach. Przed panierowaniem w bułce kucharz obtacza je w grzankach pokrojonych w paski
- Kotlety mielone Macieja Kuronia. Kucharz używa mieszanego mięsa mielonego wołowo-wieprzowego i dodaje czosnku
- Mielone z piekarnika. Do masy dodaje musztardę dijon, natkę i dymkę, a następnie piecze, zamiast smażyć
- Kotlety mielone z dzika. Przygotowane są z mięsa z dzika i przyprawione majerankiem tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem
- Kotlety mielone z dziczyzny. Poza mięsem mielonym z dzika kucharz dodaje podgardle lub boczek z dzika. Używa więc dwóch rodzajów mięs
- Kotlety mielone z wołowiny. Są przyprawione czosnkiem, rozmarynem i majerankiem
- Kotlety mielone z orzechami. Przygotowuje je z wieprzowiny z dodatkiem orzechów włoskich i cytryny
- Kotlety mielone z indyka. Smażone są z mięsa mielonego z indyka z dodatkiem czosnku, majeranku, tymianku i oregano
Jak Jakub Kuroń przygotowuje zaś klasyczne kotlety mielone? Dowiedzcie się, czytając przepis poniżej.
Podstawowy przepis na klasyczne mielona Jakuba Kuronia
Składniki:
- 1 czerstwa bułka pszenna
- 1 szklanka mleka
- 1 duża cebula
- 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól, pieprz
- Bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
Przygotowanie:
- Czerstwą bułkę namoczcie w mleku do miękkości, a następnie odciśnijcie z nadmiaru mleka i rozdrobnijcie w dłoniach.
- Cebulę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na dwóch łyżkach oleju.
- Mięso przełóżcie do miski, dodajcie bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, majeranek i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wyrabiajcie mięso dłońmi do całkowitego połączenia składników, najlepiej 3-4 minuty.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formujcie kotlety, a następnie obtoczcie je w bułce tartej.
- Na koniec smażcie kotlety na oleju na średniej temperaturze, po 5 minut z każdej strony.
- Smacznego!
Źródło: Instagram/Jakub Kuroń, kuron.com.pl, wikipedia.org