Na półce z serami, zaraz obok twarogu i jogurtów, znajdziecie jeszcze jeden, bardzo popularny produkt mleczny, czyli serek wiejski. Jest znany od lat, choć w obecnej formie produkuje się go dopiero od końcówki XIX wieku.
Co ciekawe, serek wiejski, jaki znamy, przywędrował do Polski zza oceanu. W naszym kraju wytwarza się go dopiero od około 1992 roku i tak posmakował Polakom, że dziś serek wiejski można kupić w każdym, nawet najmniejszym sklepie. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy - poznajcie jego zalety.
Serek wiejski a twaróg
Warto najpierw wyjaśnić różnicę między serkiem wiejskim i twarogiem. Tradycyjny ser biały produkuje się z tłustego mleka i gazowanych szczepów bakterii. Z kolei serek wiejski robi się „na odwrót”, czyli z mleka chudego i niegazowanych bakterii. Dzięki temu słynne drobinki mają tak lekką konsystencję i są delikatne dla wrażliwych żołądków.
Zobacz także:
Serek wiejski - wartości odżywcze
Serek wiejski jest bardzo bogatym źródłem białka i zawiera go aż 11 g w 100 g. To mniej niż w półtłustym twarogu, ale za to serek wiejski jest od niego mniej kaloryczny (twaróg półtłusty ma ok. 130 kalorii w 100 g, podczas gdy serek wiejski niecałe 100 kalorii w 100 g).
Nic więc dziwnego, że osoby dbające o linię oraz sportowcy bardzo cenią sobie ten produkt. Serek wiejski odznacza się też wysoką zawartością wapnia (83 mg/100g), który wzmacnia kości i zęby. Inne minerały i witaminy znajdujące się w serku wiejskim to m.in.:
-
sól
-
fosfor
-
potas
-
magnez
-
cynk
-
żelazo
-
witamina A
-
witamina D
-
witamina E
-
niacyna
-
ryboflawina
-
witamina B12
Przepisy z serkiem wiejskim
Podobnie jak twaróg, serek wiejski jest bardzo smaczny zarówno na słono, jak i na słodko. Można go wykorzystać na wiele sposobów, zwłaszcza jako składnik śniadań - w tej roli spełnia się doskonale.
Dzięki wysokiej zawartości białka, posiłek z dodatkiem serka wiejskiego doda wam energii z samego rana. Bardzo smaczne są też wszelkie placuszki, gofry, a nawet sernik z serka wiejskiego. Skorzystajcie z przepisów, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: