Ich wspaniałe właściwości docenili już starożytni Aztekowie, dla których te ziarenka były jednym z podstawowych produktów w diecie. Dziś są modnym dodatkiem do deserów i potraw - nie bez powodu. Mowa tutaj o nasionach chia (czyt. czija), które są coraz popularniejsze wśród Polaków. Sprawdźcie, dlaczego warto je jeść. 

Właściwości nasion chia

Te małe ziarenka to nasiona rośliny o tej samej nazwie - chia. Rośnie ona głównie w Gwatemali i w Meksyku. Zwykle są czarne, ale występują także w innych barwach - od jasnobrązowego, po właśnie czarny. Chia odznaczają się szeregiem cennych właściwości zdrowotnych, między innymi ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Pomogą one:

  • obniżyć poziom cholesterolu

  • usprawnić pracę układu krążenia

  • zmniejszyć poziom cukru we krwi

  • poprawić koncentrację i zapamiętywanie

  • zapobiec niektórym chorobom wzroku

Ponadto, kwasy tłuszczowe omega-3 mają bardzo pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy. Są pomocne w łagodzeniu objawów demencji i depresji. 

Zobacz także:

Nasiona chia zawierają też szereg składników mineralnych, takich jak miedź, żelazo, fosfor, mangan, magnez, selen i wapń. 

Jak spożywać nasiona chia?

Nasionka chia można z powodzeniem jeść na surowo - dodaje się je wówczas np. do sałatek, owsianki albo jogurtu. Wystarczy niewielka ilość, by skorzystać z ich dobroczynnych właściwości. 

Chia można też moczyć tak, jak siemię lniane. To pozwoli wykorzystać cały potencjał nasion, dlatego poleca się je spożywać właśnie w takiej formie. Należy zalać nasiona wodą, w proporcji 1:10, a następnie odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie uzyskacie kleistą konsystencję o przyjemnym smaku. Dobrym pomysłem jest także zalewanie nasion chia mlekiem krowim lub roślinnym w celu otrzymania smacznego puddingu przypominającego budyń. Można wzbogacić go także owocami.

Pamiętajcie jednak, że zjedzenie nasion chia w nadmiarze może spowodować takie dolegliwości, jak biegunka i ból brzucha. Starajcie się nie przekraczać porcji wynoszącej 2 łyżki ziaren dziennie. 

Przepisy z nasionami chia 

Nasi czytelnicy podzielili się fantastycznymi przepisami, które opierają się na nasionkach chia. Połączcie przyjemne z pożytecznym i przygotujcie smaczne desery i inne potrawy z wykorzystaniem tych ziaren: