Te maleńkie ziarenka mają wielką moc. Zróbcie z nimi 1 rzecz, a usuną złogi z żył i wzmocnią kości
AdobeStock
Newsy

Te maleńkie ziarenka mają wielką moc. Będą usuwać złogi z żył i wzmocnią kości, jeśli zrobicie z nimi 1 rzecz

Można je dodawać praktycznie do wszystkiego albo zrobić z nich pyszny deser. Sprawdźcie, dlaczego te nasionka powinny się znaleźć w waszej diecie.

Ich wspaniałe właściwości docenili już starożytni Aztekowie, dla których te ziarenka były jednym z podstawowych produktów w diecie. Dziś są modnym dodatkiem do deserów i potraw - nie bez powodu. Mowa tutaj o nasionach chia (czyt. czija), które są coraz popularniejsze wśród Polaków. Sprawdźcie, dlaczego warto je jeść. 

Właściwości nasion chia

Te małe ziarenka to nasiona rośliny o tej samej nazwie - chia. Rośnie ona głównie w Gwatemali i w Meksyku. Zwykle są czarne, ale występują także w innych barwach - od jasnobrązowego, po właśnie czarny. Chia odznaczają się szeregiem cennych właściwości zdrowotnych, między innymi ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Pomogą one:

  • obniżyć poziom cholesterolu

  • usprawnić pracę układu krążenia

  • zmniejszyć poziom cukru we krwi

  • poprawić koncentrację i zapamiętywanie

  • zapobiec niektórym chorobom wzroku

Ponadto, kwasy tłuszczowe omega-3 mają bardzo pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy. Są pomocne w łagodzeniu objawów demencji i depresji. 

Nasiona chia zawierają też szereg składników mineralnych, takich jak miedź, żelazo, fosfor, mangan, magnez, selen i wapń. 

Zobacz także
Boli was gardło i męczy kaszel? Domowy kisiel z dodatkiem tych nasion złagodzi te dolegliwości

Boli was gardło i męczy kaszel? Domowy kisiel z dodatkiem tych nasion złagodzi te dolegliwości

Te niepozorne nasiona pomagają schudnąć i są dobre na zaparcia. Przygotujcie z nich napar

Te niepozorne nasiona pomagają schudnąć i są dobre na zaparcia. Przygotujcie z nich napar

Jak spożywać nasiona chia?

Nasionka chia można z powodzeniem jeść na surowo - dodaje się je wówczas np. do sałatek, owsianki albo jogurtu. Wystarczy niewielka ilość, by skorzystać z ich dobroczynnych właściwości. 

Chia można też moczyć tak, jak siemię lniane. To pozwoli wykorzystać cały potencjał nasion, dlatego poleca się je spożywać właśnie w takiej formie. Należy zalać nasiona wodą, w proporcji 1:10, a następnie odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie uzyskacie kleistą konsystencję o przyjemnym smaku. Dobrym pomysłem jest także zalewanie nasion chia mlekiem krowim lub roślinnym w celu otrzymania smacznego puddingu przypominającego budyń. Można wzbogacić go także owocami.

Pamiętajcie jednak, że zjedzenie nasion chia w nadmiarze może spowodować takie dolegliwości, jak biegunka i ból brzucha. Starajcie się nie przekraczać porcji wynoszącej 2 łyżki ziaren dziennie. 

Przepisy z nasionami chia 

Nasi czytelnicy podzielili się fantastycznymi przepisami, które opierają się na nasionkach chia. Połączcie przyjemne z pożytecznym i przygotujcie smaczne desery i inne potrawy z wykorzystaniem tych ziaren:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Te nasiona mają więcej Omega 3 niż ryby i więcej żelaza niż szpinak. Gdzie je kupić i jak jeść?
Adobe Stock
Newsy
Te nasiona mają więcej Omega 3 niż ryby i więcej żelaza niż szpinak. Gdzie je kupić i jak jeść?
Mają delikatny orzechowy smak, który pasuje do każdego posiłku, zawierają wiele cennych składników odżywczych. Można nimi zagęszczać zupy lub sosy. Znacie te nasiona?

Nasiona to te części roślin, które stają się zalążkiem kolejnych pokoleń. Nasiona każdego gatunku zawierają dużo wartości odżywczych. Są spichlerzem dla nowych roślin, mających dostarczyć im zarówno materiału genetycznego, jak i paliwa do wzrostu. To dlatego dietetycy tak cenią nasiona i chętnie widzą je w naszej diecie. Poza nasionami, które w Polsce jadane są od wieków, jak słonecznik czy dynia, w ostatnich latach pojawiły się nowe, sprowadzane z daleka. Oto jeden z gatunków. Wartości odżywcze nasion chia Nasiona chia zawierają więcej kwasów tłuszczowych Omega-3 niż tuńczyk, więcej wapnia niż mleko, a także więcej żelaza niż szpinak. Warto więc włączać je do diety i korzystać z bogactwa witamin i minerałów, które się w nich znajdują. Chia, zwana tez Szałwią hiszpańską, to gatunek nasion, który pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Był uprawiany już przez Azteków, w czasach prekolumbijskich. Roślina jest bardzo ceniona w krajach swojego pochodzenia właśnie dzięki bogatemu składowi oraz pozytywnemu działaniu na organizm człowieka: Dzięki dużej zawartości kwasów Omega-3 błonnika i cynku minimalizują rozwój nowotworów i wspomagają organizm w leczeniu raka Zawartość kwasów Omega-3 łagodzi też delikatne objawy depresji, dobrze wpływa na umiejętność uczenia się, pamięć i koncentrację. Zapobiega również rozwojowi choroby Alzheimera Zawarty w nich błonnik poprawia pracę układu pokarmowego, wspiera trawienie i perystaltykę jelit. Ten sam składnik minimalizuje ryzyko zapadania na choroby cywilizacyjne, między innymi cukrzycę typu 2 Błonnik wypełnia żołądek i pozwala długo utrzymywać się uczuciu sytości. Sprzyja więc także odchudzaniu Zawarty w nich wapń wzmacnia kości Nasiona są też dobrym źródłem...

koktajl
Pixabay
Newsy
Ta prosta metoda to prawdziwy hit w odchudzaniu. Pijcie raz dziennie, a zrzucicie nawet 3 kg w tydzień
Jelita to jeden z ważniejszych narządów w organizmie człowieka. Dzięki zastosowaniu tej kuracji, kilogramy nie tylko będą lecieć w dół, ale i oczyścicie ciało ze zbędnych toksyn. Koniecznie przetestujcie tę miksturę!

Kuracje oczyszczające mają wiele korzyści. Przede wszystkim - ich zadaniem jest oczyszczenie organizmu od wewnątrz, co również będzie widoczne poprzez lepszy stan skóry, wyeliminowanie uczucia ciężkości czy ogólną poprawę samopoczucia. Zastosowanie terapii składającej się z siemienia lnianego czy nasion chia, wspomoże również pracę jelit, co ułatwi proces odchudzania. Superfoods w walce ze zbędnymi kilogramami Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską, i siemię lniane, to niekwestionowane hity będące składnikami dobrze zbilansowanej diety. Dzięki szeregowi cennych składników odżywczych, są idealnym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Poprzez swoje właściwości są zaliczane do kategorii superfoods, czyli żywności nieprzetworzonej, a działającej korzystnie na funkcjonowanie organizmu.   Nasiona chia zawierają bogactwo kwasów omega-3 oraz omega-6 - przeciwutleniaczy poprawiających kondycję skóry, a także sporej ilości błonnika, który jest sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Ponadto, korzystnie wpływają również na stan włosów i paznokci. Podobne właściwości ma siemię lniane, które dodatkowo obniża poziom cholesterolu, wspiera działanie układu pokarmowego czy też redukuje ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nowotworu piersi. Dzięki stosowaniu tej mikstury regularnie, nie tylko wspomożecie organizm w jego codziennym funkcjonowaniu, ale i zredukujcie ryzyko zachorowania na poważne choroby, takie jak nowotwór, miażdżyca, uregulujecie system hormonalny, a przy tym dodatkowo zgubicie zbędne kilogramy. Koniecznie przetestujcie przepis na tę wyjątkową kurację.   Przepis na miksturę z siemienia lnianego i chia na jelita Składniki: 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka nasion chia 1 jabłko 1 szklanka...

chia przepisy
AdobeStock
Newsy
Szklanka tego napoju postawi was na nogi po sylwestrowej nocy
Sposób na kaca? Zdrowy i pełen witamin napój, który doda wam sił!

Zakrapiane imprezy są wspaniałe, ale ich skutki – już niespecjalnie. Nie bez powodu alkoholowe upojenie nazywane jest szczęściem pożyczonym z następnego dnia. Pobudka z kacem po imprezie nie należy do najprzyjemniejszych! Oczywistym rozwiązaniem tego problemu jest całkowita abstynencja, jednak większość osób nie chce rezygnować z alkoholu w trakcie imprezy. Co więc zrobić, by w miarę gładko przebrnąć przez poranne mdłości i złe samopoczucie spowodowane nadużyciem alkoholu? Z pomocą przychodzi napój, który z łatwością zrobicie w domu! Oczywiście sposób na kaca jest jeden – trzeba go po prostu przechorować. Lekarze przypominają, że znane sposoby takie jak tłuste śniadanie czy mikstury na kaca nie sprawią, że ten magicznie zniknie. Po imprezie czujecie się fatalnie ze względu na alkohol metabolizowany przez wasz organizm i musicie poczekać, aż zostanie on całkowicie z niego wydalony. Ale faktycznie znane sposoby na kaca znacznie polepszają samopoczucie! Na przykład sok pomidorowy zawiera bardzo dużo potasu, pierwiastka który jest wypłukiwany przez alkohol. Napój z nasion chia na kaca Od dłuższego czasu nasiona chia cieszą się dużą sławą. Rzeczywiście, ze względu na szereg zbawiennych dla zdrowia właściwości zalicza się je do grupy tzw. superfoods. Działają także na kaca! Napój z nasion chia z dodatkiem soku z cytryny szybko postawi was na nogi po hucznej i zakrapianej imprezie. Jego wspaniałe właściwości to między innymi: Oczyszczanie – im szybciej pozbędziecie się alkoholu z organizmu tym lepiej. Napój z dodatkiem cytryny oczyści drogi moczowe z bakterii i toksyn, a tym samym sprawi, że nieco łagodniej przejdziecie kaca. Nawadnianie – nasiona chia genialnie nawadniają organizm, a woda to jest właśnie to, czego on najbardziej potrzebuje po nadużyciu przez was alkoholu! Trawienie...

chleb bez mąki przepis
paulina57/gotujmy.pl
Newsy
Jedliście chleb zmieniający życie? Ten od Ani Starmach smakuje wyjątkowo i jest niezwykle zdrowy
Czy da się zrobić chleb bez mąki? Oczywiście, że tak! A do tego jaki jest pyszny! Zróbcie go sami z tego świetnego przepisu.

Specjalistka od gotowania i jurorka w programie Masterchef Ania Starmach doskonale zna się na zdrowym i smacznym gotowaniu! Niedawno na swoim profilu na Instagramie pochwaliła się pomysłem na wyjątkowy chleb, do którego nie potrzeba ani grama mąki! Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że można przygotować doskonały chlebek z samych płatków owsianych, ziaren, oleju i wody. Nie jest szczególnie dietetyczny, ponieważ ziarna i orzechy zawierają bardzo dużo tłuszczu. Ale za to jest bardzo zdrowy! Zawarte w składnikach tłuszcze to tłuszcze nienasycone – właśnie takie powinno się jeść. Spróbujcie sami zrobić ten pyszny chleb w domu – wykonanie jest bardzo proste! Nie wymaga dużo czasu, a do tego praktycznie sam się robi. Przepis Ani Starmach na chleb bez ziaren Do przygotowania tego wyjątkowego chleba potrzebne wam będą poniższe składniki: 400 ml wody 75 dag płatków owsianych 20 dag siemienia lnianego 25 dag nasion słonecznika 25 dag orzechów (dowolna mieszanka, byle nie były solone) 75 g błonnika witalnego 30 g pestek dyni 30 g nasion chia Pół łyżki cukru kokosowego Pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju Przygotowanie Dokładnie posiekajcie wszystkie orzechy na drobno. Następnie do dużej miski wsypcie płatki owsiane, siemię lniane, nasiona słonecznika, orzechy, pestki dyni, nasiona chia, błonnik oraz cukier kokosowy i sól. Wlejcie dwie łyżki oleju, wymieszajcie i odstawcie na pół godziny. Podłużną formę do pieczenia (inaczej „keksówkę”) wyłóżcie papierem, umieśćcie w niej namoczone orzechy i ziarna i odstawcie na dwie godziny. Następnie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i pieczcie w nim chlebek przez 25 minut. Po 25 minutach wyjmijcie chleb z foremki i pieczcie jeszcze przez 40 minut. Po upieczeniu...