Te leśne grzyby są pyszne i na zimno i na ciepło. Oto jak je robią na Kaszubach
Adobe Stock
Newsy

Te leśne grzyby są pyszne i na zimno i na ciepło. Oto jak je robią na Kaszubach

Grzybowe przetwory można robić na wiele sposobów. Różnice polegają na przygotowanej zalewie i użytych przyprawach. Podajemy przepis na grzybki po kaszubsku.

Kaszuby (Kaszëbë) to region w zachodniej części województwa Pomorskiego. Rozciąga się od Bałtyku po Bory Tucholskie. Jest najbardziej zróżnicowanym geograficznie obszarem Polski.

Kaszubi pielęgnują swój regionalny język i w 2005 roku udało im się doprowadzić do uznania kaszubskiego za język regionalny. Nie mniej starannie mieszkańcy Kaszub pielęgnują swoją tradycyjną kuchnię. Z racji położenia, pomiędzy jeziorami a morzem, bazowym składnikiem ich kuchni są ryby.

My sięgamy po inny składnik, w który obfitują kaszubskie lasy i podglądamy jak Kaszubi marynują grzyby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dania typowe dla Kaszub

Lokalne gospodynie szczycą się swoimi tradycyjnymi daniami, przygotowywanymi z prostych składników, dostępnych w ich regionie. Jednym z najbardziej znanych dań jest czernina. Niektóre potrawy jada się sezonowo, np. na Świętego Marcina, tradycyjnie podaje się potrawy z gęsiny:

Na Świętego Marcina najlepsza gęsina

To region, który bardzo wcześniej zaczął wykorzystywać konserwowanie żywności, w tym ryb, grzybów i mięsa. Produkty były układane w beczkach i nacierane solą lub zalewane solanką, dzięki czemu zachowywały świeżość przez cały rok, a wyciągane z solanki  zimą, były zapasem żywności dla całych rodzin.

Dobra gospodyni dom przyjemnym czyni i ma pełno w skrzyni.

Zobacz także
śledzie po kaszubsku przepis

Karol Okrasa zdradził rewelacyjny przepis na śledzie po kaszubsku. Nie uwierzycie, co do nich dodaje

Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Prościej nie można! Jak zrobić grzyby po kaszubsku?

Grzyby po Kaszubsku, to najczęściej rydze konserwowane w  mieszaninie oleju i octu, z dodatkiem pomidorów. 

Składniki:  

  • Grzyby, najlepiej rydze - 1 kg. 
  • Cebula - 1/2 kg.
  • Czosnek - 3 ząbki.
  • Olej - 3/4 szklanki. 

 Składniki na zalewę:

  • Woda - 3/4 szklanki.
  • Ostra papryka - 2 łyżki.
  • Cukier - 5 łyżek cukru. 
  • Ocet 10% - 6 łyżek 
  • Passata pomidorowa - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyszczamy i kroimy na spore kawałki.

2. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut, a następnie odcedzamy.

3. Do tego samego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i na gorącym tłuszczu podduszamy cebulę pokrojoną w piórka, a pod koniec smażenia dodajemy do niej czosnek i lekko podsmażamy.

4. Wlewamy resztę oleju, dodajemy odcedzone grzyby i smażymy na małym ogniu około 15 minut.

5. Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i pozostałe składniki zalewy, mieszamy i gotujemy.

6. Zalewę dodajemy do smażących się grzybów i gotujemy wszystko razem jeszcze kilka minut.

7. Przekładamy grzyby w zalewie do czystych, wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy słoiki zakrętkami do dołu, żeby mocno się zassały.

Tak przygotowane grzyby po kaszubsku można dodatkowo zapasteryzować. Nie wszystkie gospodynie jednak to robiły. Danie jest podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. W każdej formie smakuje wyśmienicie. 

Źródło: o2, nakaszuby.pl

Unikacie octu? Oto jak zrobić dobra zalewę do grzybów bez niego.
AdobeStock_
Newsy
Unikacie octu? Podpowiadamy jak zrobić dobrą zalewę do grzybów bez tego dodatku
Nie lubicie octu spirytusowego? Wybierajcie jabłkowy. Nie trawicie żadnego octu? W takim razie róbcie grzybowe przetwory bez octu. Podajemy przepisy.

Grzybki w occie to przekąska nie dla każdego. Jeśli nie tolerujecie octu, nie znaczy to, że musicie zrezygnować z przetworów z tych pracowicie zbieranych jesienią leśnych grzybów. Podgrzybki, rydze czy kurki w słoikach, nadal możesz spokojnie jeść. Bez octu podrażniającego u niektórych żołądek, pogarszającego trawienie czy powodującego niszczenie krwinek czerwonych. Podpowiadamy jak to zrobić. Kiszenie zamiast marynowania Przygotowanie przetworów bez octu i pasteryzowanie grzybków w słoikach, w zalewie składającej się z wody, soli i przypraw, to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko dla osób mających dolegliwości żołądkowe po spożyciu octu. To zdrowy sposób na dostarczenie organizmowi dobrych bakterii jelitowych i naturalnych probiotyków. W solankach doskonale wychodzą rydze i kurki. Przygotowuje się je często celowo bez octu, chcąc utrzymać delikatny smak tych odmian. Przyrządzając grzyby w solance użyjcie ładnych, równych okazów w całości. Układajcie je w czystych, wyparzonych słoikach, kapeluszami do góry, a podawajcie, podobnie jak marynowane grzyby, do mięs i pasztetów. Grzyby w solance przed odłożeniem do spiżarni trzeba pasteryzować. Przechowywać je można kilka miesięcy, podobnie jak inne przetwory kiszone i marynowane. Klasyczna zalewa do grzybów bez octu Przygotowując zalewę bez octu , warto pamiętać, że na każdy litr wody powinna przypadać 1 łyżka stołowa soli. Składniki: Woda – 1l Sól – 1 łyżka Ziele angielskie – 4 ziarenka Listek laurowy – 3-4 listki Gorczyca - 5-6 ziarenek Przygotowanie: 1. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody, dodajemy sól, mieszamy, a następnie zagotowujemy mieszankę. 2. Gorąca zalewę wlewamy do słoików wypełnionych grzybami...

Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami z babcinego zeszytu. Dodajcie do ciasta odrobinę tłuszczu
Adobe Stock
Newsy
Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami z babcinego zeszytu. Dodajcie do ciasta odrobinę tłuszczu
Mówcie co chcecie, wiemy i tak, że pierogi z domu babci to uniwersalne wspomnienie dzieciństwa. Może by tak odtworzyć ten genialny smak?

Farsz do tych pierogów bazuje na dwóch prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach leśnych lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę. Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne. Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym są nieodłącznym dla wielu elementem wigilijnej kolacji. Warto robić je jednak nie tylko do święta. Jeśli jednak nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci.  Składniki na farsz: 700 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów około 150 g cebuli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Opcjonalnie kminek olej do smażenia pieprz sól Składniki na ciasto: 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml gorącej wody 2 jajka 2 łyżki oleju lub masła 1 łyżeczka soli Przygotowanie:  Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy niewielką ilość wody, a garnek stawiamy na gazie i gotujemy do miękkości grzybów. Wystarczy około 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia i drobno kroimy. Odciśniętą kapustę kiszoną dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do sporego garnka. Następnie zalewamy ją niewielką ilością wody i...

Jak długo gotować grzyby? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak długo gotować grzyby, by nie pozbawić ich całego smaku i aromatu? To zależy od 1 rzeczy
Chcecie ugotować grzyby, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Skorzystajcie z naszych rad.

W polskich lasach mamy obecnie prawdziwy wysyp grzybów . Jeśli jesteście fanami grzybobrania, to właśnie teraz możecie wybrać się do lasu na grzyby. Część z was na pewno już to zrobiła i przyniosła do domu solidną ilość grzybów. Co robić z nimi dalej? Jak długo je gotować? Jak ugotować grzyby? Z grzybów możecie zrobić wiele smacznych dań. Możecie je ususzyć, usmażyć z cebulką , zrobić z nich przetwory, dodawać do mięs, zup i sosów albo... ugotować. Jak zrobić to prawidłowo? Jeśli chcemy ugotować grzyby, powinniśmy to zrobić do uzyskania ich miękkości. Jednak jeden grzyb może być miękki o wiele szybciej niż inny. To dlatego przed przystąpieniem do gotowania grzybów, koniecznie podzielcie je na rodzaje. I tak, przykładowo: kurki , rydze, borowiki gotujemy ok 40 min; koźlarze - ok 30 min; maślaki, podgrzybki - ok 15-20 min; pieczarki  - ok 5-7 min. Ile gotować suszone grzyby? Część z was być może ma jeszcze w swoich domach zeszłoroczne suszone grzyby. Jeśli chcecie przygotować z nich jakieś danie, je także powinniście najpierw ugotować. Jak się do tego zabrać? Suszone grzyby warto przed gotowaniem namoczyć w zimnej wodzie lub lekko osolonym mleku. Powinny w niej postać przez min. 4 godziny a najlepiej całą noc. Dzięki tej metodzie nasze grzyby będą smakowały i pachniały zupełnie niemal jak świeże. Następnie wkładamy grzyby do garnka z wodą i gotujemy, aż będą miękkie. Dla dużych grzybów czas wynosi ok. 1 godziny. Mniejsze grzyby powinny się gotować ok. 30 minut. Co zrobić z pianą, która wydobywa się podczas gotowania? Pianę tę należy usunąć. Należy też pamiętać, aby pod koniec gotowania dodać do garnka trochę soli. Ugotowane grzyby studzimy i poddajemy dalszej obróbce. Możemy pokroić je na kawałki i usmażyć lub dodać...

barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy
Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę
Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej. Zakwas do barszczu Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie. Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników: Do zakwasu: Kilogram buraków 3 litry wody Mały korzeń chrzanu 5 g kminku 1 główka czosnku 1 kromka razowego chleba Płaska łyżeczka cukru Do barszczu: 10 dag grzybów suszonych Włoszczyzna (ale bez kapusty) 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku Zakwas do barszczu Natka pietruszki Pół średniej cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć! Do grzybów dodajemy ziele angielskie,...