Kaszuby (Kaszëbë) to region w zachodniej części województwa Pomorskiego. Rozciąga się od Bałtyku po Bory Tucholskie. Jest najbardziej zróżnicowanym geograficznie obszarem Polski.

Kaszubi pielęgnują swój regionalny język i w 2005 roku udało im się doprowadzić do uznania kaszubskiego za język regionalny. Nie mniej starannie mieszkańcy Kaszub pielęgnują swoją tradycyjną kuchnię. Z racji położenia, pomiędzy jeziorami a morzem, bazowym składnikiem ich kuchni są ryby.

My sięgamy po inny składnik, w który obfitują kaszubskie lasy i podglądamy jak Kaszubi marynują grzyby.

Dania typowe dla Kaszub

Lokalne gospodynie szczycą się swoimi tradycyjnymi daniami, przygotowywanymi z prostych składników, dostępnych w ich regionie. Jednym z najbardziej znanych dań jest czernina. Niektóre potrawy jada się sezonowo, np. na Świętego Marcina, tradycyjnie podaje się potrawy z gęsiny:

Zobacz także:

Na Świętego Marcina najlepsza gęsina

To region, który bardzo wcześniej zaczął wykorzystywać konserwowanie żywności, w tym ryb, grzybów i mięsa. Produkty były układane w beczkach i nacierane solą lub zalewane solanką, dzięki czemu zachowywały świeżość przez cały rok, a wyciągane z solanki  zimą, były zapasem żywności dla całych rodzin.

Dobra gospodyni dom przyjemnym czyni i ma pełno w skrzyni.

Prościej nie można! Jak zrobić grzyby po kaszubsku?

Grzyby po Kaszubsku, to najczęściej rydze konserwowane w  mieszaninie oleju i octu, z dodatkiem pomidorów. 

Składniki:  

  • Grzyby, najlepiej rydze - 1 kg. 
  • Cebula - 1/2 kg.
  • Czosnek - 3 ząbki.
  • Olej - 3/4 szklanki. 

 Składniki na zalewę:

  • Woda - 3/4 szklanki.
  • Ostra papryka - 2 łyżki.
  • Cukier - 5 łyżek cukru. 
  • Ocet 10% - 6 łyżek 
  • Passata pomidorowa - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyszczamy i kroimy na spore kawałki.

2. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut, a następnie odcedzamy.

3. Do tego samego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i na gorącym tłuszczu podduszamy cebulę pokrojoną w piórka, a pod koniec smażenia dodajemy do niej czosnek i lekko podsmażamy.

4. Wlewamy resztę oleju, dodajemy odcedzone grzyby i smażymy na małym ogniu około 15 minut.

5. Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i pozostałe składniki zalewy, mieszamy i gotujemy.

6. Zalewę dodajemy do smażących się grzybów i gotujemy wszystko razem jeszcze kilka minut.

7. Przekładamy grzyby w zalewie do czystych, wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy słoiki zakrętkami do dołu, żeby mocno się zassały.

Tak przygotowane grzyby po kaszubsku można dodatkowo zapasteryzować. Nie wszystkie gospodynie jednak to robiły. Danie jest podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. W każdej formie smakuje wyśmienicie. 

Źródło: o2, nakaszuby.pl