Kaszuby (Kaszëbë) to region w zachodniej części województwa Pomorskiego. Rozciąga się od Bałtyku po Bory Tucholskie. Jest najbardziej zróżnicowanym geograficznie obszarem Polski.
Kaszubi pielęgnują swój regionalny język i w 2005 roku udało im się doprowadzić do uznania kaszubskiego za język regionalny. Nie mniej starannie mieszkańcy Kaszub pielęgnują swoją tradycyjną kuchnię. Z racji położenia, pomiędzy jeziorami a morzem, bazowym składnikiem ich kuchni są ryby.
My sięgamy po inny składnik, w który obfitują kaszubskie lasy i podglądamy jak Kaszubi marynują grzyby.
Dania typowe dla Kaszub
Lokalne gospodynie szczycą się swoimi tradycyjnymi daniami, przygotowywanymi z prostych składników, dostępnych w ich regionie. Jednym z najbardziej znanych dań jest czernina. Niektóre potrawy jada się sezonowo, np. na Świętego Marcina, tradycyjnie podaje się potrawy z gęsiny:
Zobacz także:
Na Świętego Marcina najlepsza gęsina.
To region, który bardzo wcześniej zaczął wykorzystywać konserwowanie żywności, w tym ryb, grzybów i mięsa. Produkty były układane w beczkach i nacierane solą lub zalewane solanką, dzięki czemu zachowywały świeżość przez cały rok, a wyciągane z solanki zimą, były zapasem żywności dla całych rodzin.
Dobra gospodyni dom przyjemnym czyni i ma pełno w skrzyni.
Prościej nie można! Jak zrobić grzyby po kaszubsku?
Grzyby po Kaszubsku, to najczęściej rydze konserwowane w mieszaninie oleju i octu, z dodatkiem pomidorów.
Składniki:
- Grzyby, najlepiej rydze - 1 kg.
- Cebula - 1/2 kg.
- Czosnek - 3 ząbki.
- Olej - 3/4 szklanki.
Składniki na zalewę:
- Woda - 3/4 szklanki.
- Ostra papryka - 2 łyżki.
- Cukier - 5 łyżek cukru.
- Ocet 10% - 6 łyżek
- Passata pomidorowa - 5 łyżek
Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyszczamy i kroimy na spore kawałki.
2. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut, a następnie odcedzamy.
3. Do tego samego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i na gorącym tłuszczu podduszamy cebulę pokrojoną w piórka, a pod koniec smażenia dodajemy do niej czosnek i lekko podsmażamy.
4. Wlewamy resztę oleju, dodajemy odcedzone grzyby i smażymy na małym ogniu około 15 minut.
5. Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i pozostałe składniki zalewy, mieszamy i gotujemy.
6. Zalewę dodajemy do smażących się grzybów i gotujemy wszystko razem jeszcze kilka minut.
7. Przekładamy grzyby w zalewie do czystych, wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy słoiki zakrętkami do dołu, żeby mocno się zassały.
Tak przygotowane grzyby po kaszubsku można dodatkowo zapasteryzować. Nie wszystkie gospodynie jednak to robiły. Danie jest podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. W każdej formie smakuje wyśmienicie.
Źródło: o2, nakaszuby.pl