Te leśne grzyby są pyszne i na zimno i na ciepło. Oto jak je robią na Kaszubach
Adobe Stock
Newsy

Te leśne grzyby są pyszne i na zimno i na ciepło. Oto jak je robią na Kaszubach

Grzybowe przetwory można robić na wiele sposobów. Różnice polegają na przygotowanej zalewie i użytych przyprawach. Podajemy przepis na grzybki po kaszubsku.

Kaszuby (Kaszëbë) to region w zachodniej części województwa Pomorskiego. Rozciąga się od Bałtyku po Bory Tucholskie. Jest najbardziej zróżnicowanym geograficznie obszarem Polski.

Kaszubi pielęgnują swój regionalny język i w 2005 roku udało im się doprowadzić do uznania kaszubskiego za język regionalny. Nie mniej starannie mieszkańcy Kaszub pielęgnują swoją tradycyjną kuchnię. Z racji położenia, pomiędzy jeziorami a morzem, bazowym składnikiem ich kuchni są ryby.

My sięgamy po inny składnik, w który obfitują kaszubskie lasy i podglądamy jak Kaszubi marynują grzyby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dania typowe dla Kaszub

Lokalne gospodynie szczycą się swoimi tradycyjnymi daniami, przygotowywanymi z prostych składników, dostępnych w ich regionie. Jednym z najbardziej znanych dań jest czernina. Niektóre potrawy jada się sezonowo, np. na Świętego Marcina, tradycyjnie podaje się potrawy z gęsiny:

Na Świętego Marcina najlepsza gęsina

To region, który bardzo wcześniej zaczął wykorzystywać konserwowanie żywności, w tym ryb, grzybów i mięsa. Produkty były układane w beczkach i nacierane solą lub zalewane solanką, dzięki czemu zachowywały świeżość przez cały rok, a wyciągane z solanki  zimą, były zapasem żywności dla całych rodzin.

Dobra gospodyni dom przyjemnym czyni i ma pełno w skrzyni.

Zobacz także
śledzie po kaszubsku przepis

Karol Okrasa zdradził rewelacyjny przepis na śledzie po kaszubsku. Nie uwierzycie, co do nich dodaje

Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Prościej nie można! Jak zrobić grzyby po kaszubsku?

Grzyby po Kaszubsku, to najczęściej rydze konserwowane w  mieszaninie oleju i octu, z dodatkiem pomidorów. 

Składniki:  

  • Grzyby, najlepiej rydze - 1 kg. 
  • Cebula - 1/2 kg.
  • Czosnek - 3 ząbki.
  • Olej - 3/4 szklanki. 

 Składniki na zalewę:

  • Woda - 3/4 szklanki.
  • Ostra papryka - 2 łyżki.
  • Cukier - 5 łyżek cukru. 
  • Ocet 10% - 6 łyżek 
  • Passata pomidorowa - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyszczamy i kroimy na spore kawałki.

2. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut, a następnie odcedzamy.

3. Do tego samego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i na gorącym tłuszczu podduszamy cebulę pokrojoną w piórka, a pod koniec smażenia dodajemy do niej czosnek i lekko podsmażamy.

4. Wlewamy resztę oleju, dodajemy odcedzone grzyby i smażymy na małym ogniu około 15 minut.

5. Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i pozostałe składniki zalewy, mieszamy i gotujemy.

6. Zalewę dodajemy do smażących się grzybów i gotujemy wszystko razem jeszcze kilka minut.

7. Przekładamy grzyby w zalewie do czystych, wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy słoiki zakrętkami do dołu, żeby mocno się zassały.

Tak przygotowane grzyby po kaszubsku można dodatkowo zapasteryzować. Nie wszystkie gospodynie jednak to robiły. Danie jest podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. W każdej formie smakuje wyśmienicie. 

Źródło: o2, nakaszuby.pl

Unikacie octu? Oto jak zrobić dobra zalewę do grzybów bez niego.
AdobeStock_
Newsy
Unikacie octu? Podpowiadamy jak zrobić dobrą zalewę do grzybów bez tego dodatku
Nie lubicie octu spirytusowego? Wybierajcie jabłkowy. Nie trawicie żadnego octu? W takim razie róbcie grzybowe przetwory bez octu. Podajemy przepisy.

Grzybki w occie to przekąska nie dla każdego. Jeśli nie tolerujecie octu, nie znaczy to, że musicie zrezygnować z przetworów z tych pracowicie zbieranych jesienią leśnych grzybów. Podgrzybki, rydze czy kurki w słoikach, nadal możesz spokojnie jeść. Bez octu podrażniającego u niektórych żołądek, pogarszającego trawienie czy powodującego niszczenie krwinek czerwonych. Podpowiadamy jak to zrobić. Kiszenie zamiast marynowania Przygotowanie przetworów bez octu i pasteryzowanie grzybków w słoikach, w zalewie składającej się z wody, soli i przypraw, to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko dla osób mających dolegliwości żołądkowe po spożyciu octu. To zdrowy sposób na dostarczenie organizmowi dobrych bakterii jelitowych i naturalnych probiotyków. W solankach doskonale wychodzą rydze i kurki. Przygotowuje się je często celowo bez octu, chcąc utrzymać delikatny smak tych odmian. Przyrządzając grzyby w solance użyjcie ładnych, równych okazów w całości. Układajcie je w czystych, wyparzonych słoikach, kapeluszami do góry, a podawajcie, podobnie jak marynowane grzyby, do mięs i pasztetów. Grzyby w solance przed odłożeniem do spiżarni trzeba pasteryzować. Przechowywać je można kilka miesięcy, podobnie jak inne przetwory kiszone i marynowane. Klasyczna zalewa do grzybów bez octu Przygotowując zalewę bez octu , warto pamiętać, że na każdy litr wody powinna przypadać 1 łyżka stołowa soli. Składniki: Woda – 1l Sól – 1 łyżka Ziele angielskie – 4 ziarenka Listek laurowy – 3-4 listki Gorczyca - 5-6 ziarenek Przygotowanie: 1. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody, dodajemy sól, mieszamy, a następnie zagotowujemy mieszankę. 2. Gorąca zalewę wlewamy do słoików wypełnionych grzybami...

Jak długo gotować grzyby? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak długo gotować grzyby, by nie pozbawić ich całego smaku i aromatu? To zależy od 1 rzeczy
Chcecie ugotować grzyby, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Skorzystajcie z naszych rad.

W polskich lasach mamy obecnie prawdziwy wysyp grzybów . Jeśli jesteście fanami grzybobrania, to właśnie teraz możecie wybrać się do lasu na grzyby. Część z was na pewno już to zrobiła i przyniosła do domu solidną ilość grzybów. Co robić z nimi dalej? Jak długo je gotować? Jak ugotować grzyby? Z grzybów możecie zrobić wiele smacznych dań. Możecie je ususzyć, usmażyć z cebulką , zrobić z nich przetwory, dodawać do mięs, zup i sosów albo... ugotować. Jak zrobić to prawidłowo? Jeśli chcemy ugotować grzyby, powinniśmy to zrobić do uzyskania ich miękkości. Jednak jeden grzyb może być miękki o wiele szybciej niż inny. To dlatego przed przystąpieniem do gotowania grzybów, koniecznie podzielcie je na rodzaje. I tak, przykładowo: kurki , rydze, borowiki gotujemy ok 40 min; koźlarze - ok 30 min; maślaki, podgrzybki - ok 15-20 min; pieczarki  - ok 5-7 min. Ile gotować suszone grzyby? Część z was być może ma jeszcze w swoich domach zeszłoroczne suszone grzyby. Jeśli chcecie przygotować z nich jakieś danie, je także powinniście najpierw ugotować. Jak się do tego zabrać? Suszone grzyby warto przed gotowaniem namoczyć w zimnej wodzie lub lekko osolonym mleku. Powinny w niej postać przez min. 4 godziny a najlepiej całą noc. Dzięki tej metodzie nasze grzyby będą smakowały i pachniały zupełnie niemal jak świeże. Następnie wkładamy grzyby do garnka z wodą i gotujemy, aż będą miękkie. Dla dużych grzybów czas wynosi ok. 1 godziny. Mniejsze grzyby powinny się gotować ok. 30 minut. Co zrobić z pianą, która wydobywa się podczas gotowania? Pianę tę należy usunąć. Należy też pamiętać, aby pod koniec gotowania dodać do garnka trochę soli. Ugotowane grzyby studzimy i poddajemy dalszej obróbce. Możemy pokroić je na kawałki i usmażyć lub dodać...

barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy
Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę
Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej. Zakwas do barszczu Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie. Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników: Do zakwasu: Kilogram buraków 3 litry wody Mały korzeń chrzanu 5 g kminku 1 główka czosnku 1 kromka razowego chleba Płaska łyżeczka cukru Do barszczu: 10 dag grzybów suszonych Włoszczyzna (ale bez kapusty) 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku Zakwas do barszczu Natka pietruszki Pół średniej cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć! Do grzybów dodajemy ziele angielskie,...

Gołąbki
Gotujmy.pl/buciol78
Newsy
Gołąbki w sosie pieczarkowym to jedno z najlepszych dań obiadowych. Aż ślinka cieknie
Tradycyjnymi składnikami farszu na gołąbki są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza. Produktem, który wykracza poza tradycję, ale pasuje do gołąbków, są pieczarki. Próbowaliście już takiego połączenia?

Sezon grzybowy już się rozpoczął, a w sklepach i w lasach pojawiły się kurki . Sos grzybowy fantastycznie pasuje do gołąbków. Jeśli zaś nie chcecie jeść grzybów leśnych, zróbcie do nich sos pieczarkowy.  Jak przygotować gołąbki w sosie pieczarkowym? Składniki: 500 g mielonej szynki wieprzowej 1 torebka ryżu paraboiled 10 dużych liści młodej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 10 dużych pieczarek 5 łyżek gęstej śmietany 18% świeża natka pietruszki sól i pieprz odrobina przyprawy do mięsa mielonego 2 szklanki rosołu drobiowego 2 łyżki mąki pszennej masło Przygotowanie: Gotowanie zaczynamy od zrobienia farszu. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, startą cebulę i przyprawy. Liście kapusty gotujemy w dużym garnku. Kiedy ostygną, na każdy nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.  Gotowe zawiniątka układamy ciasno na spodzie większego garnka. Ewentualnie na liściach kapusty ułożonych na jego dnie.  Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i podsmażamy na nim pieczarki. Gotowe grzyby zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dusimy kilka minut.  Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy gołąbki tak, by nie wystawały z naczynia.  Całość powinna się dusić około godziny na średnim ogniu. Jeśli sos będzie gęstnieć, wystarczy dolać do niego odrobinę wody. Gotowe gołąbki wykładamy na talerz. Sos zagęszczamy mąką pszenną. Zagotowujemy jeszcze raz. Po kilku minutach sos nadaje się do podlania gołąbków. Zdobimy każdy kilkoma łyżkami powstałego sosu pieczarkowego. Gołąbki można na koniec posypać posiekaną...