Te kwiaty rosną teraz na łąkach. Zrobicie z nich zdrową herbatkę na problemy z pęcherzem
AdobeStock
Newsy

Te kwiaty rosną teraz na łąkach. Zrobicie z nich zdrową herbatkę na problemy z pęcherzem

Rosną dziko na łąkach i można z nich zrobić leczniczy napar. Wiedzieliście o zastosowaniu tych kwiatów?

Powszechnie uważany za chwast chaber bławatek jest nie tylko ozdobą polskich łąk, ale też rośliną o szerokim zastosowaniu w medycynie naturalnej. Napar z kwiatów pomoże m.in. na dolegliwości związane z układem moczowym. Dowiedzcie się, jak go przygotować. 

Na co pomaga herbata z chabrów?

Prozdrowotne właściwości chabra bławatka są doceniane w medycynie naturalnej od wieków. Często wykorzystuje się go do przygotowania smacznej herbatki, która ma działanie:

  • moczopędne

  • przeciwbakteryjne

  • przeciwzapalne

  • przeciwgrzybicze

Dzięki tym właściwościom, napar z chabra pomaga na problemy z nerkami oraz pęcherzem. Sprawdźcie poniżej, jak można go przygotować.

Jak zrobić chabrową herbatkę?

Do przygotowania herbatki z chabra bławatka potrzebna wam będzie garść ususzonych płatków tych kwiatów. Wystarczy, że zalejecie je gorącą wodą i będziecie zaparzać pod przykryciem przez około 10 minut. Płatki możecie też dodać do ulubionej herbaty sypanej i stworzyć zdrową mieszankę. 

Miłośnicy mocniejszych trunków mogą wykorzystać chaber do przygotowania leczniczej nalewki. Do naczynia należy wsypać kilka łyżek suszonych kwiatów tej rośliny i zalać je dwiema szklankami wódki. Następnie naczynie (na przykład słoik) trzeba dokładnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce. Po około 10 dniach zawartość należy odcedzić i przelać do butelki. 

Zobacz także
Dieta Okinawa, czyli jak odżywiają się długowieczni Japończycy. Prawie nie jedzą ryżu

Jak odżywiają się najbardziej długowieczni Japończycy? Nie uwierzycie, że prawie nie jedzą tego 1 produktu

Napar z tego zioła zadziała przeciwzapalnie. Jest zbawienny przy jelitówce

Napar z tego zioła zadziała przeciwzapalnie. Jest zbawienny przy jelitówce

Właściwości chabra bławatka

Chaber bławatek jest rośliną, która rośnie dziko na łąkach i jest uznawana za chwast. Ma długie, cienkie łodygi zwieńczone kwiatami o soczyście niebieskim, wpadającym czasami w fiolet kolorze. Kolor niebieski rzadko występuje w naturze, co czyni tę roślinę wyjątkową. Z kwiatów chabra bławatka uzyskuje się na przykład barwnik, całkowicie naturalny. 

Chaber, ze względu na swoje właściwości, znajduje zastosowanie w leczeniu chorób układu moczowego, oczu, wątroby, nerek, a także skóry. Można pozyskiwać z niego miód, który odznacza się bardzo wysoką zawartością lizozymu, substancji, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. W miodzie chabrowym znajduje się więcej lizozymu, niż np. w miodzie spadziowym oraz gryczanym, uznawanych za jedne z najzdrowszych rodzajów miodu.

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

napar z pokrzywy na odchudzanie
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Pijcie napar z tego zioła codziennie. Nie uwierzycie, jak szybko pożegnacie dodatkowe kilogramy
Choć wiele osób traktuje ją jako chwast, w rzeczywistości ma wiele cennych właściwości leczniczych. Mowa tu oczywiście o pokrzywie. Regularne spożywanie przygotowanego z niej naparu może m.in. wspomóc odchudzanie.

Pokrzywa to zioło, które od dawna wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Bowiem nie ulega wątpliwości, że posiada ona naprawdę wiele cennych właściwości leczniczych. Z tej przyczyny, eksperci określają ją mianem naturalnego antybiotyku. Na co ma korzystny wpływ?  Właściwości pokrzywy Pokrzywa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych m.in. magnezu, fosforu, wapnia, siarki, żelaza, potasu, jodu, krzemu, sodu, flawonoidów oraz witamin – A, B2, C i K. Regularne spożywanie naparu z tej rośliny może nie tylko obniżyć poziom „złego” cholesterolu, chlorku sodu czy mocznika, ale również złagodzić objawy alergii, zredukować dokuczliwe stany zapalne, zahamować wypadanie włosów, rozszerzyć naczynia krwionośne, a także obniżyć ciśnienie krwi. Niewielu zdaje sobie sprawę, że ta niepozorna roślina jest szeroko stosowana do leczenia chorób wątroby i przewodu pokarmowego, a także kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Eksperci twierdzą, że pomaga również walczyć ze stresem oraz hamuje rozrost komórek nowotworowych. Ponadto, przyrządzony z niej napar wspaniale wspomaga oczyszczanie organizmu oraz proces przemiany materii, a co za tym idzie, pomaga zrzucić   zbędne kilogramy. Przepis na napar z pokrzywy Będziecie potrzebować: 1 łyżki suszonej pokrzywy (świeże liście zbiera się od maja do września i również można je parzyć, po sezonie musicie się zadowolić ususzoną rośliną) 500 ml wody Przygotowanie: Przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że umieścicie w imbryku 1 łyżkę suszu, a następnie zalejecie go wrzątkiem, przykryjecie pokrywką lub spodkiem i odstawicie na ok. 10 minut. Jeśli kiedykolwiek będziecie chcieli przygotować herbatę ze świeżych liści, wystarczy, że będziecie je parzyć przez zaledwie 1 minutę.  Szklankę tak przygotowanego...

Ten napój jest najlepszy na rozgrzanie. Potrzebujesz 2 popularnych owoców i kilku przypraw.
Adobe Stock
Newsy
Ten napój jest najlepszy na rozgrzanie. Potrzebujesz 2 owoców i kilku przypraw
Wracacie do domu zziębnięci, albo co gorsza z przemoczonymi nogami? Wrzućcie do dzbanka te składniki i zalejcie wrzątkiem. Zanim zrzucicie mokre ubranie, napar będzie gotowy.

Gorących naparów na rozgrzewkę znacie z pewnością wiele. Ale jeśli macie dość herbaty z sokiem malinowym czy zwykłej herbaty z miodem , przygotujcie szybką miksturę pachnącą cytrusami i wzmocnionych mocno rozgrzewającymi przyprawami. Rozgrzewający napar z imbiru i pomarańczy Składniki: Woda – 1 l Pomarańcza – 1 sztuka Cytryna – 1 sztuka Korzeń imbiru – 2 cm Goździki – kilka sztuk Kurkuma – 1 łyżeczka Miód – 1 łyżka stołowa Przygotowanie: 1. Cytrynę i pomarańczę kroimy w plasterki i przekładamy do dzbanka. 2. Imbir ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do owoców. 3. Dosypujemy przyprawy i zalewamy całość wrzątkiem. 4. Gdy napar lekko przestygnie, dodajemy miód i mieszamy całość.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ristorante La Strada (@ristorante_lastrada)   Kiedy jeść owoce cytrusowe? Zarówno pomarańcze jak i cytryny zawierają duże ilości przeciwutleniaczy. Uważane są za skarbnicę witaminy C, ale są nośnikiem także innych składników korzystnych dla zdrowia. Na przykład zawarte w nich olejki eteryczne działają uspokajająco i wyciszająca. Najlepszą porą na jedzenie owoców cytrusowych jest jesień i zima. To dlatego, że te owoce właśnie w tym czasie naturalnie dojrzewają w krajach, z których pochodzą i wtedy, w postaci świeżej i dojrzałej  trafiają do nas. Lecznicza moc imbiru Imbir jest przyprawą, która wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, ale też w medycynie...

herbata odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Herbatka z tych liści odchudza już w 7 dni. W pasie ubędzie kilka centymetrów
Robi się coraz cieplej, a to oznacza wymianę ubrań zimowych na letnie. Wiele osób może być zaskoczonych zbyt ciasnymi spodniami czy za małą koszulką. Wiosna to idealny czas na detoks. Regularne picie tej herbatki nie tylko nawodni organizm, ale przede wszystkim przyspieszy metabolizm a kilogramy same zaczną lecieć w dół.

Wiosna to idealny czas na oczyszczenie organizmu po zimie. Chłodniejsze pory roku raczej nie sprzyjają aktywności fizycznej, a częściej zdarza się wówczas spędzać wolny czas na kanapie przed telewizorem z ulubionym serialem i szeregiem różnych przekąsek. Po dłuższym okresie wówczas wiele osób dziwi się zbyt ciasnymi ubraniami, jednak na to przełożyło się błogie lenistwo. Najczęściej wtedy ludzie podejmują się szeregu diet głodówkowych czy detoksów sokowych, które niestety mogą zakończyć się efektem jo-jo. Sprawdzonym oraz idealnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów przybranych w zimie jest regularne picie herbaty z liści laurowych.  Zastosowanie w kuchni liści wawrzynu Liście laurowe kojarzą się głównie jako przyprawa do wielu potraw i to jest prawda. Charakteryzują się wyrazistym, aczkolwiek lekko korzennym aromatem. Są doskonałym uzupełnieniem szeregu dań. Najczęściej są dodawane do zup, takich jak rosół czy barszcz, potraw mięsnych, sosów, różnego rodzaju marynat czy domowych wędlin. Świetnie się wkomponowują w przyrządzane potrawy i jednocześnie podkręcając ich smak. Wiele gospodyń wiejskich nie wyobraża sobie gotowania bez tej przyprawy. Środek na insekty  Liście z drzewa laurowego nie tylko przydają się w kuchni do podkreślania smaku potraw, ale także są świetnym środkiem odstraszającym różnego rodzaju owady. Dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi są skutecznym preparatem unieszkodliwiającym insekty. Rozłożenie tych liści swobodnie w szafkach pozwoli na pozbycie się niechcianych lokatorów, takich jak mole spożywcze, mrówki czy komary.  To naturalny środek, który nie ingeruje w produkty przyniesione ze sklepu.  Pochodzenie liści laurowych Każda gospodyni domowa ma w swoich zapasach tę przyprawę, jednak...

Jakie właściwości ma woda z brzozy? Pijcie 2 razy dziennie, a efekty was zachwycą
AdobeStock
Newsy
Jakie właściwości ma woda z brzozy? Pijcie 2 razy dziennie, a efekty was zachwycą
Picie soku z brzozy staje się coraz popularniejsze. Poznajcie wspaniałe właściwości zdrowotne soku z brzozy i dowiedzcie się, jak go bezpiecznie stosować, by wzmacniać odporność i łagodzić m.in. dolegliwości układu pokarmowego.

Pozyskiwany wprost z drzewa sok z brzozy (używa się także nazwy „woda brzozowa”) to napój, który doskonale wpływa na całe ciało. Wykorzystuje się go w medycynie naturalnej do łagodzenia różnych dolegliwości i zapobiegania chorobom. Właściwości soku z brzozy W soku brzozowym znajdują się silne, naturalne przeciwutleniacze, aminokwasy oraz niezbędna dla organizmu miedź, potas, wapń i żelazo. Regularne picie soku brzozowego: Wzmacnia odporność organizmu Łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego (zwłaszcza w przypadku choroby wrzodowej żołądka) Działa wspomagająco przy leczeniu chorób nerek, układu krwionośnego, anemii i rwy kulszowej Na co pomaga sok z brzozy? Picie soku z brzozy pozwoli wam zapobiegać wielu chorobom i łagodzić ból oraz dolegliwości spowodowane różnymi schorzeniami. Sprawdźcie, na co pomaga sok z brzozy: Działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – pomoże w przypadku sezonowych infekcji, grypy, a także bóli mięśni i stawów. Ulga w reumatyzmie – osoby cierpiące na reumatyzm, a zwłaszcza rwę kulszową, bardzo skorzystają z cennych właściwości brzozy. Najbardziej pomocna będzie maść z sokiem z brzozy stosowana miejscowo na bolące miejsca. Działanie moczopędne – zapobiega tworzeniu się kamieni moczowych Przeciwdziałanie zakrzepicy i lepsza praca układu krwionośnego Wzmacnia włosy Przyśpiesza gojenie się ran Jak stosować sok z brzozy? Sok z brzozy należy pić 3 razy dziennie, w ilości ¼ szklanki przez około 2-3 tygodnie. Woda brzozowa ma dość charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu, dlatego polecamy dodać do niej na przykład domowy sok owocowy albo miód. Sok z brzozy – przeciwwskazania Jak w przypadku większości naturalnych...