
Lipa to drzewo, które znane jest ze względu na swoją długowieczność. Nie każdy o tym wie, ale może ono żyć nawet 1000 lat. Poza tym jego piękne kwiaty wykorzystywane są w celu przygotowania naparu. Napój skrywa w sobie wiele cennych substancji. W związku z tym często stosowany jest jako naturalny środek na objawy przeziębienia. Napar z kwiatów lipy skutecznie oczyści wasz organizm z toksyn, ukoi nerwy i zadba o wasze zdrowie.
Napar z kwiatów lipy – właściwości
Kwiaty lipy obfitują nie tylko w aminokwasy, ale także w liczne sole mineralne. Ponadto skrywają w sobie cenne flawonoidy, antyoksydanty i śluzy. Okazuje się, że są one w dużej mierze odpowiedzialne za dobroczynne działanie kwiatów. Przygotowany na ich bazie napar pomoże złagodzić stany zapalne, uspokoi oraz zmniejszy ryzyko chorób serca. Niektórzy powiedzieliby, że jest to recepta na długowieczność.
Warto również zaznaczyć, że napar z kwiatów lipy rewelacyjnie poprawia trawienie. Pobudza perystaltykę jelit oraz zwiększa wydzielanie soków trawiennych. W związku z tym napój świetnie sprawdzi się w przypadku niestrawności lub nudności.
Napar z kwiatów lipy – jak go przygotować?
Do wykonania naparu z kwiatów lipy będą potrzebne następujące składniki:
- łyżeczka suszonych kwiatów lipy,
- 250 ml wody.
- Kwiaty lipy zbierajcie w słoneczny, suchy dzień. Najlepiej wybrać się po nie z samego rana. Następnie należy je wysuszyć w przewiewnym, ciemnym miejscu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć specjalnej suszarki.
- Łyżeczkę suszonych kwiatów lipy wsypcie do kubka.
- Wodę zagotujcie, a następnie zalejcie nią kwiaty.
- Kubek przykryjcie niewielkim talerzykiem i odstawcie na ok. 10-15 minut.
- Po tym czasie odcedźcie napój. Napar jest gotowy do picia.
Gotową herbatkę możecie posłodzić miodem, syropem z agawy lub zwykłym cukrem. Niektórzy dodają niewielką ilość soku z malin bądź innych owoców. W ten sposób wzbogacają smak oraz aromat naparu. Jeśli chcecie, możecie połączyć ją także z innymi ziołami np. melisą, szałwią.
Napar z kwiatów lipy pijemy zazwyczaj 1-2 razy dziennie. W czasie przeziębienia można po nią sięgać trochę częściej.