Jak wynika z badań, coraz więcej Polaków świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa. Liczba wegetarian i wegan przekroczyła już w naszym kraju milion.

Coraz więcej z nas prawdzie nie rezygnuje całkowicie z mięsa, ale ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie. Jeśli wy także się do nich zaliczacie, na pewno uśmiechnięcie się na samą myśl o tych pysznych i prostych w przygotowaniu pieczonych kulach ryżowo-szpinakowych.

To lekkie i bardzo zdrowe danie, składa się głównie z ryżu i szpinaku z przyprawami. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem i wymyślnymi sosami. Kuleczki można spożywać także na zimno. Wówczas są równie smaczne, jak na gorąco. Jesteście ciekawi, jak je przygotować? Czytajcie dalej.

Składniki:

  • 1,5 szklanki surowego białego ryżu
  • 3 średnie marchewki
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 surowe jajka
  • 20 dag świeżego masła
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 100 ml ketchupu
  • 4 płaskie łyżeczki curry
  • 4 płaskie łyżeczki suszonej papryki wędzonej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • masło klarowane
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gotujemy ryż, trzymając się przepisu podanego na opakowaniu. Ryż odcedzamy i dodajemy do niego masło, sos sojowy i żółty ser. Dokładnie mieszamy.

Zobacz także:

W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie marchewki. Odcedzamy je, dobrze ugniatamy i dodajemy do ryżu.

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i wrzucamy na nie szpinak. Dusimy go przez kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i czosnek niedźwiedzi.

Gdy szpinak lekko ostygnie, kroimy go na drobniejsze kawałki a następnie łączymy z odcedzonym ryżem i marchewką.

Dodajemy jajka, bułkę tartą, ketchup, curry, paprykę, przyprawę do pizzy i gałkę muszkatołową. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Następnie lepimy kulki wielkości piłeczki pingpongowej i układamy je na blasze. Kulki pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 20 min.

Danie podajemy z ulubionym mięsem lub rybą. Świetnie się też komponuje z sosami warzywnymi czy mięsnymi.

Smacznego!