pieczone kule ryżowe
Gotujmy.pl
Newsy

Te kulki ryżowe smakują wprost wybornie. Dodajcie do nich ten składnik a będą pyszne i bardzo zdrowe

Nie macie pomysłu na obiad? Nic straconego. Przygotujcie to proste i pyszne w smaku danie, a na stałe zagości w waszym domowym repertuarze.

Jak wynika z badań, coraz więcej Polaków świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa. Liczba wegetarian i wegan przekroczyła już w naszym kraju milion.

Coraz więcej z nas prawdzie nie rezygnuje całkowicie z mięsa, ale ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie. Jeśli wy także się do nich zaliczacie, na pewno uśmiechnięcie się na samą myśl o tych pysznych i prostych w przygotowaniu pieczonych kulach ryżowo-szpinakowych.

To lekkie i bardzo zdrowe danie, składa się głównie z ryżu i szpinaku z przyprawami. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem i wymyślnymi sosami. Kuleczki można spożywać także na zimno. Wówczas są równie smaczne, jak na gorąco. Jesteście ciekawi, jak je przygotować? Czytajcie dalej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 1,5 szklanki surowego białego ryżu
  • 3 średnie marchewki
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 surowe jajka
  • 20 dag świeżego masła
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 100 ml ketchupu
  • 4 płaskie łyżeczki curry
  • 4 płaskie łyżeczki suszonej papryki wędzonej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • masło klarowane
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gotujemy ryż, trzymając się przepisu podanego na opakowaniu. Ryż odcedzamy i dodajemy do niego masło, sos sojowy i żółty ser. Dokładnie mieszamy.

W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie marchewki. Odcedzamy je, dobrze ugniatamy i dodajemy do ryżu.

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i wrzucamy na nie szpinak. Dusimy go przez kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i czosnek niedźwiedzi.

Gdy szpinak lekko ostygnie, kroimy go na drobniejsze kawałki a następnie łączymy z odcedzonym ryżem i marchewką.

Dodajemy jajka, bułkę tartą, ketchup, curry, paprykę, przyprawę do pizzy i gałkę muszkatołową. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Następnie lepimy kulki wielkości piłeczki pingpongowej i układamy je na blasze. Kulki pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 20 min.

Danie podajemy z ulubionym mięsem lub rybą. Świetnie się też komponuje z sosami warzywnymi czy mięsnymi.

Smacznego!

Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy
Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....

Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku. W takim wydaniu posmakują każdemu
iwa643/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku. W takim wydaniu posmakują każdemu
Gołąbki to jeden z popularniejszych polskich specjałów, które pojawiają się w wielu domach. Ich klasyczna wersja opiera się na liściach kapusty, ale można je zastąpić także innym, jeszcze zdrowszym warzywem!

Gołąbki to danie, które uwielbiają prawie wszyscy. W klasycznej wersji jest ono przygotowywane z mięsa, ryżu i liści kapusty, jednak w sieci pełno jest nowoczesnych alternatyw, które odświeżą i urozmaicą tradycyjne gołąbki.  Gołąbki ze szpinakiem zamiast kapusty? Szpinak to niezwykle cenne warzywo liściaste. Zawiera moc korzystnych składników odżywczych takich jak witamina C, luteina, beta-karoten, potas, żelazo czy kwas foliowy. To świetny sprzymierzeniec w walce z nadprogramowymi kilogramami, ale także z problemami ze wzrokiem, odpornością czy trawieniem. Szpinak zawiera także duże ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości oraz niweluje uczucie głodu. Liczne badania udowodniły także, że szpinak może mieć właściwości przeciwnowotworowe, a także obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wspomaga także walkę z anemią dzięki wysokiej zawartości żelaza, a ponadto - może niwelować częste bóle głowy, chroniczne zmęczenie czy inne skutki uboczne życia w stresie i napięciu. Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku Składniki: 2 szklanki ryżu 30 dag piersi kurczaka 2 ząbki czosnku olej lniany imbir papryka ostra 1/2 opakowania liści szpinaku sól pieprz Przygotowanie:  Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy. Mięso z piersi kurczaka mielimy. Łączymy z ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Wyrabiamy masę. Formujemy kulki. Gotujemy je na parze (np. w parowarze). Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy chwilę szpinak, doprawiamy odrobiną papryki ostrej, chili i solą do smaku. Kulki gołąbkowe serwujemy na liściach szpinaku. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenia Przepis na proste...

Prosta sałatka
gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Przepyszna sałatka za kilka złotych. Składniki z pewnością masz w lodówce. Sekretem jest wyjątkowy sos
Tak prostej sałatki jeszcze nie przyrządzaliście. Ma jeszcze jeden plus. Na jej przygotowanie wydasz grosze.

Trochę ryżu, sera żółtego, papryki, groszku oraz wyjątkowy sos, stworzy zaskakujące połączenie smaków. Jeśli jesteście fanami szybkich i smacznych sałatek, ten przepis podbije wasze serca. Sałatka jest niezwykle prosta i przygotujecie ją z najpopularniejszych składników z domowej kuchni. Zdrowy, brązowy ryż  Brązowy ryż, na którego bazie przyrządzimy naszą sałatkę, jest zdrowszy i bardziej wartościowy niż ryż biały, więc powinniśmy często wykorzystywać go w naszej kuchni. Wspomaga on układ trawienny, reguluje właściwy poziom cukru we krwi oraz redukuje poziom złego cholesterolu, dzięki dużej zawartości witaminy E. Ryż brązowy wykazuje również działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i jest doskonałym źródłem energii. Stanowi cenne wsparcie dla naszego układu immunologicznego, zmniejszając podatność na infekcje. Na zrobienie tej sałatki będziecie potrzebować tylko 30 minut. Co musimy przygotować? Składniki na prostą sałatkę ryżową: 1 szklanka suchego brązowego ryżu 150 g szynki w kawałku 120 g sera żółtego w kawałku 1 mała papryka czerwona 1 puszka groszku 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu pikantnego Sól, pieprz  Przygotowanie: Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy około 30 minut do miękkości. W czasie, gdy ryż będzie się gotować, przygotowujemy nasze pozostałe składniki. Ser i szynkę kroimy w kostkę o średniej wielkości. Paprykę myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Groszek z puszki odcedzamy, przepłukujemy wodą.  Gdy ryż będzie gotowy, odcedzamy go i studzimy, a następnie przekładamy go do miski. Dodajemy nasze składniki do ryżu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nasz wyjątkowy sos przyrządzamy z majonezu i ketchupu  Do wymieszanych w misce...

Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Gotujmy.pl/Madzik323
Newsy
Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Marzą wam inne niż zwykle gołąbki? Przygotujcie gołąbki, w których do mięsnego farszu dodaje się poszatkowane liście kapusty. Czym różnią się one od tradycyjnych gołąbków?

Jeśli lubicie jeść gołąbki, ale marzy wam się coś innego i równie smacznego, przygotujcie gołąbki w nieco innym wydaniu . Zróbcie na obiad siekane gołąbki z młodej kapusty.  Siekane gołąbki z młodej kapusty to gołąbki bez zawijania, w których do farszu dodaje się sparzone i drobno pokrojone liście kapusty. Jak je przygotować? Czytajcie dalej! Przepis na siekane gołąbki z młodej kapusty Mimo iż z zewnątrz wyglądają, jak zwykłe mielone, siekane gołąbki z młodej kapusty to tak naprawdę gołąbki bez zawijania . Danie robi się z połączenia mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, przypraw i kapusty, którą, zamiast owijania farszu, dodaje się do środka. Potrawa świetnie smakuje zarówno z chlebem, jak i z ziemniakami. Koniecznie przygotujcie do niej aksamitny pomidorowy sos . Genialnie podkręca jej smak! Składniki: 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/2 kg młodej białej kapusty 1 woreczek ryżu 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka przyprawy kucharek 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i parzymy gorącą wodą z dodatkiem soli. Dobrze odcedzamy, ale pozostawiamy wywar. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy mięso i mieszamy z ostudzonym ryżem, następnie dodajemy osączoną kapustę, jaja, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy klopsy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z kapusty ok. 1,5 litra wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Sos pomidorowy zagęszczamy...