Kotlety z kurczaka wyjdą idealnie, gdy zrobicie 1 rzecz z mięsem. Tłuczek będzie niepotrzebny 
Adobe Stock
Newsy

Kotlety z kurczaka wyjdą idealnie, gdy zrobicie 1 rzecz z mięsem. Tłuczek będzie niepotrzebny 

Dobre, a nawet jeszcze lepsze kotlety z kurczaka zrobicie bez użycia tłuczka. Potrzebne wam będzie do tego inne narzędzie z kuchennej szuflady.

Gdy nie wiadomo, co zrobić na obiad, najlepszą odpowiedzią na to pytanie są chrupiące kotleciki z kurczaka. Mają delikatny smak, przyjemną konsystencję i uwielbiają je wszyscy - nawet dzieci, które bywają kapryśne.

Mięso z fileta zwykle najpierw rozbija się tłuczkiem. Jeżeli nie lubicie tego robić i nie macie ochoty na sprzątanie kuchni po tłuczeniu kotletów, mamy dla was rozwiązanie. Istnieje ciekawy sposób na przyrządzenie smacznych kotletów z kurczaka i wcale nie potrzebujecie do tego tłuczka. Niektórzy uznają nawet, że takie kotleciki wyjdą nawet smaczniejsze i delikatniejsze! 

Jak zrobić kotlety z kurczaka bez tłuczka? 

Zamiast tłuczka, weźcie ostry nóż do filetowania. W końcu chodzi po prostu o to, by kawałki mięsa były cienkie - jeśli będą zbyt grube, wówczas kotlety wyjdą twarde, a nawet surowe w środku (i przypalone z zewnątrz).

Na desce do krojenia połóżcie umyte piersi z kurczaka. Za pomocą noża przetnijcie je wzdłuż na trzy części tak, by powstały wam cienkie kotlety. Jeśli pierś jest mała, wystarczy przeciąć ją na dwie części. Filetowanie w ten sposób sprawi, że kotlety będą o wiele bardziej soczyste - cięcie, w przeciwieństwie do rozbijania tłuczkiem, nie niszczy włókien w mięsie. W rezultacie, znajdujące się w nim soki zostaną w środku. 

Zobacz także
Wystarczy tylko odrobina, by kotlety mielone stały się puszyste i jędrne. Niewielu o tym słyszało

Wystarczy tylko odrobina, by kotlety mielone stały się puszyste i jędrne. Niewielu o tym słyszało

Skończyła wam się bułka tarta, a kotlety schabowe już w jajku? Teściowa zawsze radziła sobie z tym tak

Skończyła wam się bułka tarta, a kotlety schabowe już w jajku? Teściowa radziła sobie z tym w ten sposób

Przepis na panierowane kotlety z kurczaka bez tłuczka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mąki

  • 6 łyżek bułki tartej

  • 1 łyżka kurkumy

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i oczyśćcie mięso. Następnie, nożem do filetowania przekrójcie wzdłuż każdą pierś na 2 lub nawet 3 części, jeśli jest gruba. 

  2. Tak przygotowanie kotlety posypcie kurkumą, papryką, solą oraz pieprzem.

  3. W głębokim talerzu roztrzepcie jajko, a do drugiego wsypcie bułkę tartą. W trzecim talerzu przygotujcie sobie nieco mąki. 

  4. Rozgrzejcie olej na patelni. Każdy kotlet obtoczcie najpierw w mące, następnie zanurzcie w jajku, a na koniec włóżcie do talerza z bułką tartą i obtoczcie. Tak przygotowane kotlety kładźcie na patelnię na gorący tłuszcz.

  5. Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż kotlety się ozłocą.

  6. Po usmażeniu odstawcie kotlety na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

devolay
gotujmy.pl/Triss
Newsy
Jak zwinąć kotlet devolay, żeby się nie rozpadł? Ten sposób jest najlepszy
Kotlet de volaille króluje na weselach, chrztach i komuniach. Z nami przygotujecie popularne „dewolaje” tak jak w najlepszych restauracjach!

Jak sprawić, by i we własnym domu smakował i wyglądał tak jak ten przygotowany w restauracji? Kluczem będzie odpowiednie zawinięcie mięsa. Błąd w procesie zawijania drobiowej piersi, spowoduje wylanie się z kotleta masła. Razem z masłem wyparuje klasyczny smak de volaille’a i jego delikatność. Krojenie, rozbijanie i zawijanie Od samego początku przygotowania powinniście zachować czujność. Świeża pierś z kurczaka jest stanowczo zbyt gruba, by rozbijać ją na cienkie kotleciki. Dlatego też, po oczyszczeniu kawałka mięsa z małych kosteczek i niesmacznych żył, warto delikatnie przeciąć ją na pół. Tak przygotowane mięso drobiowe solimy i pieprzymy, po czym ubijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, najlepiej taki z podłużną (nie kratkowaną) końcówką. Rozbity kotlet będzie wyglądał inaczej z obydwu stron. Inną strukturę będzie miała strona zewnętrzna piersi, inną będzie miał rozbity, a wcześniej przekrojony „środek” piersi. Ma to ogromny wpływ na to, czy wasz de volaille wytrzyma zwinięcie. Krótko mówiąc – podczas nadziewania de volaille’a masłem, połóżcie swój kotlet przekrojoną stroną do góry. Na zewnątrz powinna pozostać faktycznie zewnętrzna część piersi. W ten sposób kotlety staną się mocniejsze, a masło nie powinno wytapiać się ze środka. Samo zawijanie będzie przebiegało podobnie jak w przypadku zawijania gołąbków czy krokietów. Ważne więc, abyście zabezpieczyli brzegi kotleta. Jeżeli chcecie, by wasze kotlety na pewno nie rozpadły się podczas smażenia, można wspomóc się użyciem wykałaczek, które wzmocnią „konstrukcję kotleta”. Nadziewanie i smażenie Czym nadziewać de volaille’a? Klasyczny przepis rodem z Rosji i Ukrainy mówi o tym, że w środku powinno znaleźć się samo...

Tomasz Strzelczyk smaży solidne i chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka. Tylko tak luzuje mięso
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Facebook/YouTube
Newsy
Kotlety z ćwiartek kurczaka Tomasza Strzelczyka. Zobaczcie, jak sprytnie trybuje mięso
Kotlety z kurczaka w wykonaniu Tomasza Strzelczyka są wyjątkowo soczyste wewnątrz i chrupiące na wierzchu. A to za sprawą mięsa, które pochodzi z ćwiartek kurczaka, a nie jak zazwyczaj z piersi. Zobaczcie jak kucharz, radzi sobie z luzowaniem kości. 

Tomasz Strzelczyk twierdzi, że takie kotlety lubi najbardziej. Trudno mu się dziwić. Duża porcja pełnowartościowego białka na obiad doda sił nawet ciężko pracującym. Podwójna panierka z jajek, maślanki, mąki i bułki tartej wymieszanej z ziołami sprawi, że wszyscy domownicy poproszą o dokładkę. Kotlety są pulchne i wyjątkowo wilgotne w środku, a chrupiąca panierka fantastycznie kontrastuje z miękkim wnętrzem. Przygotowanie ich to prosta sprawa, jeżeli wie się jak szybko trybować mięso.  Jak usunąć kości z udek kurczaka? Gwiazda YouTuba bardzo sprawnie trybuje mięso, czyli usuwa z niego kości. Najpierw Strzelczyk nacina skórę na końcu nogi kurczaka, a następnie kilkoma ruchami rozdziela kości i wyciąga jedną z nich (z udka). Drugą z części piersiowej wydobywa, rozcinając mięso wzdłuż jej położenia.  Aby dokończyć dzieła tworzenia kotletów, rozcina również udko. Robi to tam, gdzie przebiegała wcześniej kość. W ten sposób powstałe kotlety są niemal idealnie równe.  Przepis na chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka Składniki:   4 ćwiartki z kurczaka   150 ml maślanki   4 jajka   1 łyżeczka czerwonej papryki   1 łyżeczka gorczycy  płatki chili  zioła prowansalskie    świeży tymianek  sól i pieprz   mąka i bułka tarta do panierowania  panierka panko lub bułka tarta  koperek  Sposób przygotowania:  Usuńcie kości z ćwiartek kurczaka. Po rozcięciu mięsa wytnijcie również ścięgna i chrząstki.  Przyprawcie kotlety solą, pieprzem, czerwoną papryką, gorczycą i odrobiną płatków chili.  Do panierki panko (lub zwykłej bułki tartej) dodajcie zioła prowansalskie, sól i świeży tymianek  W miseczce rozmąćcie 4 jajka, wlejcie do...

kotlety z fileta z piersi kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Mięciutkie i soczyste panierowane kotlety z piersi kurczaka. Dzięki sekretnej przyprawie będą smakować niesamowicie
Nie macie pomysłu na fileta z piersi kurczaka? Dzisiaj proponujemy wam usmażyć go w nietypowy sposób.

To nie będą zwykłe, oklepane nuggetsy, czyli małe kąski piersi z kurczaka w panierce. Dla odmiany możecie przyrządzić je w nieco większych rozmiarach. Dlatego nieodzowne będzie delikatne rozbicie piersi z kurczaka na bardziej płaskie kotlety, nieco przypominające schabowe. Interesujący miks Do tej czynności potrzebny będzie tłuczek do kotletów. Pamiętajcie tylko, by nie rozbijać swoich filetów tą samą końcówką, którą rozbijacie schabowe! Kratkowana powierzchnia tłuczka, mogłaby wręcz zmiażdżyć delikatną pierś z kurczaka. Lepiej zrobić to płaskim tłuczkiem lub tym z podłużnymi zagłębieniami. Kiedy już będziecie mieli gotowe drobiowe kotlety, postarajcie się o ich ciekawą oprawę. A ta będzie możliwa dzięki dodatkom. Na dziś proponujemy interesujący miks skórki z cytryny i tartego parmezanu. Cytryna ożywi kotlety, a parmezan nada im głębszego smaku. Po prostu pycha! Wiemy, że niektórzy mogą mieć problemy z dostaniem w sklepie tego właśnie sera. Nie macie się czego obawiać. Parmezan śmiało można zastąpić innym twardym, żółtym serem.  Doskonale nada się angielski cheddar, twarda gouda czy też na przykład litewski dziugas czy włoski grana padano. Taki oto przepyszny i intensywny w smaku ser zetrzyjcie na tarce. Nie będziecie potrzebowali go zbyt dużo. Oprócz tego możecie do roztrzepanego na panierkę jajka, dodać także nieco zielonej pietruszki. Jeżeli oczywiście macie jeszcze jej zapasy w zamrażarce! Całość dopełnia obowiązkowy zestaw, czyli bułka tarta i mąka. Tak przygotowane kotlety, podajcie z ziemniakami i dowolnie wybranymi dodatkami. Pycha! Pyszne kotlety z piersi kurczaka Składniki: Pierś z kurczaka (podwójna) 2 jajka Mąka pszenna Bułka tarta Ok. 5 dag tartego, twardego sera żółtego ...

Kotlety schabowe w tej marynacie przebiją wszystko. Wychodzą tak soczyste i smaczne, jak nigdy dotąd
Własne
Newsy
Kotlety schabowe w tej marynacie przebiją wszystko. Wychodzą tak soczyste i smaczne, jak nigdy dotąd
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. To jednak nie oznacza, że zawsze trzeba przygotowywać go w tej samej marynacie.

Pomysłów na marynatę do kotletów schabowych jest naprawdę mnóstwo. Toteż obiad, w którym wspomniane mięso odgrywa główną rolę, nie musi być wcale nudny i zawsze smakować tak samo. Jeśli więc macie już dosyć monotonii, ale ponad wszystko kochacie to danie, koniecznie spróbujcie wykorzystać do przyrządzenia schaboszczaków majonez.  Marynata na bazie majonezu nie tylko wzbogaci smak mięsa, ale również sprawi, że będzie ono o wiele bardziej soczyste i rozpływające się w ustach. Receptura jest dziecinnie prosta. Przepis polecamy szczególnie tym, którzy najbardziej upodobali sobie kombinacje z moczeniem schabowych w mleku i cebuli. Majonezowy patent w opinii wielu sprawdza się nawet lepiej niż tradycyjna maczanka w mleku! Przepis na kotlety schabowe w marynacie majonezowej Będziecie potrzebowali: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 1 jajka 1 łyżki majonezu 1 łyżki soku z cytryny Świeżego koperku Świeżej natki pietruszki (zioła można dodać opcjonalnie) Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, zróbcie dokładnie to samo ,pomijając oczywiście krojenie. Natkę pietruszki i koperek posiekajcie drobno (jeśli bardzo lubicie ich smak skrójcie więcej, ale do marynaty potrzebujecie tylko po 1 łyżce każdego z wymienionych składników). W głębokim talerzu umieśćcie majonez, jajko, sok z cytryny, sól, pieprz, a także opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki i koperek. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia składników. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze kotlety, a...