Gdy nie wiadomo, co zrobić na obiad, najlepszą odpowiedzią na to pytanie są chrupiące kotleciki z kurczaka. Mają delikatny smak, przyjemną konsystencję i uwielbiają je wszyscy - nawet dzieci, które bywają kapryśne.

Mięso z fileta zwykle najpierw rozbija się tłuczkiem. Jeżeli nie lubicie tego robić i nie macie ochoty na sprzątanie kuchni po tłuczeniu kotletów, mamy dla was rozwiązanie. Istnieje ciekawy sposób na przyrządzenie smacznych kotletów z kurczaka i wcale nie potrzebujecie do tego tłuczka. Niektórzy uznają nawet, że takie kotleciki wyjdą nawet smaczniejsze i delikatniejsze! 

Jak zrobić kotlety z kurczaka bez tłuczka? 

Zamiast tłuczka, weźcie ostry nóż do filetowania. W końcu chodzi po prostu o to, by kawałki mięsa były cienkie - jeśli będą zbyt grube, wówczas kotlety wyjdą twarde, a nawet surowe w środku (i przypalone z zewnątrz).

Zobacz także:

Na desce do krojenia połóżcie umyte piersi z kurczaka. Za pomocą noża przetnijcie je wzdłuż na trzy części tak, by powstały wam cienkie kotlety. Jeśli pierś jest mała, wystarczy przeciąć ją na dwie części. Filetowanie w ten sposób sprawi, że kotlety będą o wiele bardziej soczyste - cięcie, w przeciwieństwie do rozbijania tłuczkiem, nie niszczy włókien w mięsie. W rezultacie, znajdujące się w nim soki zostaną w środku. 

Przepis na panierowane kotlety z kurczaka bez tłuczka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mąki

  • 6 łyżek bułki tartej

  • 1 łyżka kurkumy

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i oczyśćcie mięso. Następnie, nożem do filetowania przekrójcie wzdłuż każdą pierś na 2 lub nawet 3 części, jeśli jest gruba. 

  2. Tak przygotowanie kotlety posypcie kurkumą, papryką, solą oraz pieprzem.

  3. W głębokim talerzu roztrzepcie jajko, a do drugiego wsypcie bułkę tartą. W trzecim talerzu przygotujcie sobie nieco mąki. 

  4. Rozgrzejcie olej na patelni. Każdy kotlet obtoczcie najpierw w mące, następnie zanurzcie w jajku, a na koniec włóżcie do talerza z bułką tartą i obtoczcie. Tak przygotowane kotlety kładźcie na patelnię na gorący tłuszcz.

  5. Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż kotlety się ozłocą.

  6. Po usmażeniu odstawcie kotlety na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!