lane kluski
Newsy

Te kluseczki lane robi się w 5 minut. Nie pomińcie 1 kroku, a będą miękkie i sprężyste

Domowe lane kluseczki to świetny dodatek do zup. Do ich przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników. Całość nie zajmie wam więcej niż 5 minut.

Lane kluseczki to smak dzieciństwa większości Polaków. Prawdopodobnie po raz pierwszy przysmak ten został wam zaserwowany przez babcie. Potem tajemną recepturę regularnie odwzorowywały wasze mamy. Teraz przyszedł czas na was samych. Zaufajcie nam, z tymi kluseczkami nic nie może się równać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret idealnego ciasta na lane kluseczki

Choć przepis na lane kluseczki jest dziecinnie prosty, istnieje pewna zasada, której dotrzymanie stanowi gwarancję sukcesu.

Składniki bowiem powinny być łączone stopniowo, nie należy wrzucać do miski wszystkiego na raz i traktować mikserem. Taka masa potrzebuje więcej waszej uwagi i zaangażowania. Spędźcie z nią 2 minuty dłużej, a na pewno nie pożałujecie.

Jeśli zrobicie wszystko tak jak w zamieszczonym przez nas przepisie, kluseczki wyjdą idealnie miękkie i sprężyste. Śmiało możecie łączyć kluski lane z ulubionymi zupami – rosołem, pomidorówką, a nawet pieczarkową. Bardzo dobrze sprawdzają się także jako dodatek do mięs.

Zobacz także
Kluski lane wyszły twarde i gumowate? Dodaliście za dużo 1 składnika. Wiemy, jak to uratować

Kluski lane wyszły twarde i gumowate? Dodaliście za dużo 1 składnika. Wiemy, jak to uratować

Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie

Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie

Przepis na lane kluseczki

Składniki:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżek wody
  • 2 jajek
  • Szczypty soli

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie wprost do średniej wielkości miski i rozkłóćcie przy pomocy rózgi kuchennej, widelca, bądź miksera.
  2. Do powstałej masy dodajcie wodę oraz sól. Całość wymieszajcie, aż do połączenia się składników.
  3. W misce umieśćcie również mąkę i zmiksujcie ciasto na jednolitą, półpłynną masę (powinna samodzielnie, wolno spływać z łyżki). Dopilnujcie, by nie była zbyt gęsta, ani za rzadka, w innym przypadku rozpłynie się we wrzątku.
  4. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. 
  5. Do wrzątku wlejcie ciasto bardzo cienkim strumieniem. Pamiętajcie, że kluski muszą być rozproszone po całym naczyniu, a nie tylko w jednym miejscu, operujcie więc miską w taki sposób, by ciasto dotarło we wszystkie zakamarki.
  6. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujcie je jeszcze przez ok. 1 minutę, a następnie wyjmijcie z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej, umieśćcie w głębokim talerzu i zalejcie ulubioną, gorącą zupą.

Smacznego!

Lane kluski to nie tylko dodatek. Znacie galuszki? Spróbujcie ich w pełnej, obiadowej wersji SEO: Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane
Kluski lane w obiadowej wersji są przepyszne. Dodatek tego składnika nadaje im piękny kolor i czyni jeszcze bardziej apetycznymi.

Jeśli lubicie lane kluski, na pewno zakochacie się w tym przepisie. Nie musicie ograniczać się do jedzenia ich z rosołem lub mlekiem. Kluski lane bardzo dobrze smakują też jako odrębne danie. Podajemy przepis na miękkie i pyszne kluski , które można podać z dodatkiem sosu , ale dobrze smakują też osobno, polane masłem lub bułką tartą. Dobre lane kluski powinny być mięciutkie i mieć jednolity kształt. Te spełniają wszystkie kryteria. Poznajcie galuszki: marchewkowe kluski obiadowe. Przepis na galuszki, lane kluski z marchewką Wasi domownicy pokochają ten prosty przepis na obiad. Podajcie im galuszki marchewkowe. Składniki na marchewkowe galuszki: 4 jajka 2 duże marchewki 2 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 400 g mąki pszennej ok. 200 ml zimnej wody Przygotowanie galuszków marchewkowych Marchewkę oskrobcie, opłuczcie i pokrójcie w drobną kostkę. Obierzcie czosnek i pokrójcie go na mniejsze kawałki. Możecie wykorzystać więcej czosnku. Włóżcie do garnka lub rondla marchewkę, dodajcie czosnek. Doprawcie solą, cukrem. Dodajcie masło i kilka łyżek wody. Duście na małym ogniu do zmięknięcia marchewki. Gdy marchewka wystygnie, włóżcie ją do blendera. Wbijcie do blendera jajko i zmiksujcie marchewkę z dodatkiem jajka i papryki. Przełóżcie masę do miski. Dodajcie pozostałe jajka i wymieszajcie. Dodajcie mąkę i wyrabiajcie dolewając stopniowo wodę. Musicie odpowiednio wyczuć konsystencję klusek. Ciasto powinno być gładkie i mieć nieco gęstszą konsystencję niż kluski lane. To bardzo ważne. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie ją. Przecierajcie kluski przez sitko do gorącej wody. Użyjcie w tym celu dużej szpachli, aby kluski...

Kluski lane wyszły twarde i gumowate? Dodaliście za dużo 1 składnika. Wiemy, jak to uratować
Adobe Stock
Newsy
Kluski lane wyszły twarde i gumowate? Dodaliście za dużo 1 składnika. Wiemy, jak to uratować
Nic tak nie pasuje do delikatnego bulionu lub ciepłego mleka jak lane kluski! Zróbcie je z tego przepisu, a wyjdą takie, jak dawniej.

Lane kluseczki to dla większości cudowne wspomnienie dzieciństwa, choć nie wszyscy za nimi przepadali w wersji mlecznej, za to już z rosołem czy pomidorową - trudno się im oprzeć. Bardzo delikatne w smaku i proste w przygotowaniu kluski lane były często przyrządzane przez mamy i babcie, które dwoiły się i troiły, by zadowolić swoje pociechy i podać im coś smacznego. Zróbcie sami lane kluski z tego banalnego przepisu! Przepis na kluski lane Aby przygotować domowe lane kluski , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 szklanki tłustego mleka 4 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Do dużego kubka wbijcie jedno jajko i wlejcie łyżkę mleka. Energicznie wymieszajcie. Następnie wsypcie 4 łyżki mąki, jedną łyżeczkę cukru waniliowego oraz jedną łyżeczkę miękkiego masła. Wymieszajcie widelcem tak, by pojawiły się bąbelki z powietrza. Odpowiednio zrobiona masa na kluski powinna być trochę gęstsza niż ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto wyszło za rzadkie, dodajcie do niego trochę mąki, a jeśli zbyt gęste – mleka. Do garnka wlejcie 3 szklanki mleka i zagotujcie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, za pomocą łyżki powoli wlewajcie do niego ciasto. Pod wpływem temperatury będzie się ścinać, tworząc kluseczki. Gotujcie przez 1 – 2 minuty. Co zrobić, gdy kluski lane wyjdą za twarde? Jeśli wasze kluski po ugotowaniu są gumowate i bardzo twarde, to znaczy, że niedokładnie śledziliście podany przepis! W przypadku klusek lanych i klusek kładzionych ogromnie ważne są proporcje użytych składników. Jeśli dobierzecie je niepoprawnie, wówczas kluski nie wyjdą. Będą się rozpadać i utworzą w zupie mało apetyczną breję lub wręcz przeciwnie – będą bardzo twarde, zbite i gumowate w smaku. Dlaczego tak się dzieje? Zbyt twarde...

Delikatne kluski leniwe z przepisu Ani Starmach. Gotowe w 10 minut
ONS.pl/Wikipedia Commons
Newsy
Szybkie i delikatne kluski leniwe z przepisu Ani Starmach. Będą gotowe w 10 minut
Choć kluski leniwe należą do ulubionych dań dzieci, dorośli kochają równie mocno! To banalnie prosty, szybki, tani, a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca.

Zapracowany dzień to idealny moment na przyrządzenie leniwego obiadu. W tej kategorii niekwestionowanym zwycięzcą okazują się kluski na bazie twarogu, mąki i jajek. Te z przepisu znanej blogerki, autorki wielu kulinarnych książek i gwiazdy MasterChefa, Ani Starmach , wychodzą naprawdę pyszne. Przepis na kluski leniwe według Ani Starmach Ten obiad możecie przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Nie zajmie wam to więcej niż 10 minut. Nie musicie robić żadnych zakupów, wszystkie składniki z pewnością macie w swojej kuchni.  Składniki: 250 gramów tłustego twarogu 125 gramów mąki pszennej 1 jajka 2 łyżek masła 2 łyżek cukru 3 łyżek bułki tartej Szczypty soli Z podanych składników powinny wyjść dwie porcje przepysznych klusków leniwych. Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wasz twaróg i rozdrobnijcie go przy pomocy widelca. Do tak przygotowanego twarogu dodajcie jajko, sól oraz większość mąki (zostawcie dosłownie dwie łyżki do podsypania stolnicy).  Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Powstałe ciasto podzielcie na kilka części. Z każdej uformujcie wałek o średnicy ok. 2 cm i lekko go spłaszczcie przy pomocy dłoni (jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsypcie stolnicę mąką). Gotowe wałeczki podzielcie na niewielkie kluseczki. Pamiętajcie, by odcinać je pod skosem. W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy ta zacznie wrzeć, możecie zacząć umieszczać w niej wasze kluseczki leniwe (najlepiej róbcie to partiami). Kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię to znak, że są gotowe. Wyłówcie je przy pomocy zwykłej łyżki cedzakowej. Na średniej wielkości patelni rozpuśćcie masło. Dodajcie do niego bułkę tartą, a po chwili dorzućcie również cukier. Całość przesmażcie przez chwilę. Gotową...

Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami. Pyszne jak u babci
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami. Pyszne jak u babci
Kluski kładzione na słodko z jabłkami to przepis na łatwe w przygotowaniu danie jak od babci. Kluski kładzione to dobry sposób na szybki obiad lub kolację z tego, co jest w domu. Wystarczą mąka i jajka, żeby wyczarować coś pysznego.

Kluski kładzione na słodko, kluseczki lane do zupy albo kluski leniwe i żelazne zwane także niekiedy kluskami szarymi – pamiętacie tego typu dania serwowane wam przez wasze babcie? Obiad, podwieczorek, deser czy kolacja – pyszne, babcine dania mączne zdają egzamin o każdej porze dnia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ruszyć w sentymentalną podróż do przeszłości i przygotować je samemu. Proste składniki, niewiele pracy i naprawdę tani koszt. Te kluski kładzione z jabłkami pokocha wasza cała rodzina! Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami Składniki: 3-4 jabłka 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1 szklanka mąki Szczypta soli Jak zrobić kluski lane na słodko? Zacznijcie od przygotowania musu jabłkowego. Jabłka obierzcie ze skorki, zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Do miski wbijcie jajka, dodajcie cukier i ubijcie mikserem na gładką masę. Do środka dodajcie starte jabłka i mąkę. Wymieszajcie całość razem do powstania zwartego, gęstego ciasta. Zagotujcie w dużym garnku wodę z odrobiną soli. Łyżką nabierajcie porcję ciasta i kładźcie na gotujący się wrzątek. Za każdym razem po położeniu jednego kluska, moczcie łyżkę we wrzątku, by uniemożliwić przyklejanie się do niej ciasta. Gotujcie kluski 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawajcie na ciepło np. z podsmażoną bułką tartą na maśle lub ze śmietanką i cynamonem. Smacznego! Źródło przepisu: gotujmy.pl Jeżeli macie ochotę na jeszcze inne kluski, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym. Dla fanów kuchni regionalnej mamy z kolei wyśmienity przepis na prawdziwy poznański przysmak, czyli kluski szagówki. Czytaj także: Lane kluski z tego przepisu zawsze wychodzą i smakują obłędnie. Dodajcie je...