Tę groźną bakterię znajdziecie w sałacie i owocach. Może zrujnować wam zdrowie
AdobeStock
Newsy

Tę groźną bakterię znajdziecie w sałacie i owocach. Może zrujnować wam zdrowie

Objawów choroby wywołanej przez tę bakterię nie wolno lekceważyć. Nieleczona, może stanowić zagrożenie życia.

Rodzice, dziadkowie, nauczyciele i wszyscy dorośli od zawsze powtarzają dzieciom, że owoce i warzywa przed zjedzeniem należy koniecznie umyć. I mają rację, ponieważ na tych i innych produktach mogą się znajdować pałeczki Listeria monocytogenes, wywołujące listeriozę - niebezpieczną chorobę atakującą organizm. Zobaczcie, jak objawia się listerioza, jak można się nią zarazić i co zrobić w takiej sytuacji. 

Objawy listeriozy

Osoby, które mają zdrowy i silny układ odpornościowy najczęściej przechodzą zakażenie bezobjawowo. Listerioza jest niebezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz kobiet w ciąży, ponieważ mają osłabiony układ odpornościowy. Listerioza może dawać objawy kojarzone z grypą, takie jak:

  • gorączka

  • bóle mięśni

  • dreszcze

  • wymioty

  • biegunka

  • ból brzucha

Takie objawy zwykle ustępują po około 1-3 dniach. Jednak u osób z osłabionym układem odpornościowym objawy mogą być bardziej poważne. To m.in. światłowstręt i zaburzenia równowagi

Jak dochodzi do zakażenia listeriozą?

Listerioza rozwija się po spożyciu produktów spożywczych, w których znajdowały się pałeczki bakterii Listeria monocytogenes. Występuje ona powszechnie w naszym środowisku - jest w wodzie, glebie, gnijących roślinach, a także u zwierząt (zarówno dzikich, jak i hodowlanych). Pałeczki tej bakterii znajdują się również w wielu produktach spożywczych, takich, jak:

  • pakowane sałaty

  • gotowe sałatki

  • owoce

  • warzywa

  • mleko niepasteryzowane

  • białe sery

  • mięso surowe, mrożone i gotowane

  • lody

  • wyroby garmażeryjne

    Zobacz także
    Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

    Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

    Nadmierne pragnienie może być objawem choroby. Kiedy zacząć się martwić, a kiedy jest naturalne?

    Nadmierne pragnienie może być objawem choroby. Kiedy zacząć się martwić, a kiedy jest to naturalne?

Co robić w przypadku podejrzenia zakażenia listeriozą?

Jeżeli podejrzewamy u siebie lub u kogoś bliskiego zakażenie listeriozą, należy koniecznie udać się do lekarza. Choroby tej nie można diagnozować na własną rękę - robi to lekarz, najczęściej na podstawie posiewu z krwi. 

Zgłoszenie się po pomoc lekarza jest konieczne z kolejnego powodu - listerioza nie przejdzie „sama”. Nie pomoże leczenie domowymi sposobami, a jedynie antybiotykami. To bardzo ważne, ponieważ nieleczona listerioza przechodzi w infekcję inwazyjną, która może skończyć się nawet śmiercią. Śmiertelność w przypadku tej choroby jest częstsza, niż przy salmonelli.

Źródło: medicover.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS ostrzega: groźna bakteria w popularnych parówkach z Biedronki. Nie wolno ich jeść
W popularnych parówkach z dyskontu wykryto groźne bakterie! Państwo Inspekcja Sanitarna nakazała producentowi wycofanie wadliwej partii z obrotu.

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Listeria monocytogenes w popularnych parówkach, które reklamowane są jako… naturalne i wysokiej jakości! Bakteria ta powoduje chorobę zwaną listeriozą. Z czym się to wiąże? Listerioza – przyczyny i objawy Bakterie listerii mogą trafić się w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach nabiałowych oraz w niedogotowanym czy surowym mięsie i rybach. Zakażenie może także mieć miejsce, jeśli któryś z powyższych produktów poddany był nieprawidłowej obróbce bądź nieprawidłowo spakowany do sprzedaży masowej.  Do objawów listeriozy należą: Gorączka i dreszcze, Bóle mięśni Dolegliwości trawienne (biegunka, wymioty czy bóle żołądka) Często mogą one być mylone z różnymi innymi dolegliwościami, a także z objawami grypopodobnymi, jednak nie należy ich lekceważyć.  Bakterie w parówkach z Biedronki GIS nakazał wycofanie jednej partii parówek z szynki marki Kraina Wędlin Nature (250 g) – w produkcie wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Macie te parówki w domu? Sprawdźcie, czy trafiła wam się skażona paczka. Producent zobowiązany został do wycofania partii nr 10971 z numerem seryjnym „Seria C: 09749229” oraz terminem ważności do 01.05.2021. Producentem parówek sprzedawanych pod nazwą Kraina Wędlin jest spółka Sokołów. Jeśli posiadacie produkt z tej partii, skonsultujcie się z infolinią producenta bądź dystrybutora (Biedronka) i pod żadnym pozorem nie jedzcie tych parówek! „W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem” – ostrzega Państwo Inspekcja Sanitarna. Czytaj też: GIS wycofuje popularny dodatek do...

pilne
Newsy
Groźne bakterie w popularnym serze. Można się nim zatruć. Produkt jest pilnie wycofywany ze sklepów
Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem ze sklepów zniknie ser góralski „Mała Gałka Wędzona” od firmy Balser. W produkcie wykazano obecność groźnej bakterii.

Groźne bakterie w góralskim serze Badania przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazały, że w popularnym serze góralskim „Mała Gałka Wędzona” od firmy Balser, znajdują się bakterie zwane listeria monocytogenes. GIS zaznacza, że spożywanie tego typu żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Listerioza najczęściej atakuje osoby mające problem z odpornością – alkoholików, gruźlików, chorych na cukrzycę lub nowotwór układu limfatycznego, a także zakażonych HIV. Bardziej podatne na zakażenie są również kobiety w ciąży, noworodki oraz osoby starsze.  Objawy listeriozy Zazwyczaj listerioza ma lekki przebieg, jednak w niektórych przypadkach może być bardzo groźna dla ludzkiego życia. U noworodków może ona objawiać się ostrą niewydolnością oddechową, zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych i zmianami skórnymi.  U osób dorosłych listerioza powoduje objawy grypopodobne, wywołuje biegunki oraz wymioty. Niekiedy prowadzi również do zapalenia płuc, węzłów chłonnych, spojówek, a nawet chorób psychicznych.  Choroba okazuje się szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. Może bowiem prowadzić do poronień, narodzin martwego płodu i stać się przyczyną późniejszej niepłodności. Badania dowodzą, że ok. 30-60 proc. osób zarażonych listeriozą umiera. Partia sera od firmy Balser wycofana ze sklepów Do zakażenia może dojść po spożyciu między innymi surowej kiełbasy, wędlin, niepasteryzowanego mleka, lodów, warzyw, ale jak się okazuje również sera. Partia tych od firmy Balser już jest wycofywana. Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującą poprawę...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje te parówki z Lidla. Są pełne groźnych bakterii
Z popularnej sieci dyskontów spożywczych Lidl, po komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, znikają takie parówki. Jak wynika z informacji, w ich składzie znajdują się niebezpieczne bakterie. Jeśli macie je w swojej lodówce, natychmiast wyrzućcie je do kosza.

Wszelkie artykuły spożywcze, jakie znajdują się na sklepowych półkach podlegają ścisłej kontroli Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Ta organizacja dba, aby do koszyków trafiały jedynie produkty o wysokiej i sprawdzonej jakości. O wszelkich błędach informuje społeczność w odpowiednich komunikatach. Parówki z Lidla wycofane ze sprzedaży  Po ostatniej kontroli i analizie Głównego Inspektoratu Sanitarnego okazało się, iż w sprzedaży znajdują się wyroby mięsne, a dokładniej parówki z niebezpieczną bakterią w składzie. Były one na półkach w Lidlu. Wraz z komunikatem organizacji, zostały natychmiast wycofane ze sprzedaży oraz produkcji.  Trefny towar Wadliwa partia towaru była sprzedawana przez dyskont spożywczy Lidl. Producentem wyrobów jest Sokołów SA z oddziałem w Czyżewie. Dokładnie chodzi o produkt: „PIKOK Pure Parówki z szynki 250g” z terminem ważności do 4 maja 2021 roku.  Niebezpieczne parówki pochodzą z partii o numerze 11031, numer serii: C 10349134. Wraz z komunikatem GIS, trefny towar mięsny natychmiast został wycofany z bieżącej sprzedaży.  Niebezpieczna bakteria Przeprowadzone badania Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Inspekcję Weterynaryjną wskazały, iż w składzie parówek, znalazła się niebezpieczna dla zdrowia i życia bakteria. Dokładniej chodzi o bakterię Listeria monocytogenes. Spożycie skażonego produktu może doprowadzić do rozwoju choroby zwanej listeriozą. Skutki zakażenia bakterią Zakażenie bakterią Listeria monocytogenes wiążę się z poważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć piętno na zdrowiu, jak i życiu. Wśród skutków wyróżnia się: zapalenie spojówek zapalenie węzłów chłonnych zapalenie stawów,...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
Pilne ostrzeżenie GIS przed skażonymi jajkami. Mogliście je kupić w Biedronce
Kupiliście w Biedronce jajka od tego producenta? Uważajcie - są skażone salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował najnowsze ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych z chowu na wolnym wybiegu sprzedawanych w marketach Biedronka. Na powierzchni skorupek tych jaj odkryto groźne dla zdrowia pałeczki salmonelli. O jaką konkretnie partię chodzi? GIS wycofuje popularne jajka Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli na powierzchni popularnych jajek. Jeśli kupiliście ostatnio jajka marki Moja kurka, koniecznie przyjrzyjcie się ich opakowaniu, bo być może kupiliście partię skażoną salmonellą. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozmiar L Numer partii: POW12 20.11 Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021 Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901. Zdjęcia produktu: Ostrzeżenie dla konsumentów Pod żadnym pozorem nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, zwłaszcza na surowo, z uwagi na potencjalne ryzyko dla zdrowia. Należy też pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek, mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Jeśli kupiliście w sklepie te jajka, nie jedzcie ich, tylko zwróćcie je do sklepu. Czy pałeczki Salmonelli są groźne dla zdrowia? Spożycie produktów skażonych pałeczkami Salmonelli, może doprowadzić do silnego zatrucia. Pierwsze objawy mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten konkrety...