Rodzice, dziadkowie, nauczyciele i wszyscy dorośli od zawsze powtarzają dzieciom, że owoce i warzywa przed zjedzeniem należy koniecznie umyć. I mają rację, ponieważ na tych i innych produktach mogą się znajdować pałeczki Listeria monocytogenes, wywołujące listeriozę - niebezpieczną chorobę atakującą organizm. Zobaczcie, jak objawia się listerioza, jak można się nią zarazić i co zrobić w takiej sytuacji.
Objawy listeriozy
Osoby, które mają zdrowy i silny układ odpornościowy najczęściej przechodzą zakażenie bezobjawowo. Listerioza jest niebezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz kobiet w ciąży, ponieważ mają osłabiony układ odpornościowy. Listerioza może dawać objawy kojarzone z grypą, takie jak:
-
gorączka
-
bóle mięśni
-
dreszcze
-
wymioty
-
biegunka
-
ból brzucha
Takie objawy zwykle ustępują po około 1-3 dniach. Jednak u osób z osłabionym układem odpornościowym objawy mogą być bardziej poważne. To m.in. światłowstręt i zaburzenia równowagi
Zobacz także:
Jak dochodzi do zakażenia listeriozą?
Listerioza rozwija się po spożyciu produktów spożywczych, w których znajdowały się pałeczki bakterii Listeria monocytogenes. Występuje ona powszechnie w naszym środowisku - jest w wodzie, glebie, gnijących roślinach, a także u zwierząt (zarówno dzikich, jak i hodowlanych). Pałeczki tej bakterii znajdują się również w wielu produktach spożywczych, takich, jak:
-
pakowane sałaty
-
gotowe sałatki
-
owoce
-
warzywa
-
mleko niepasteryzowane
-
białe sery
-
mięso surowe, mrożone i gotowane
-
lody
-
wyroby garmażeryjne
Co robić w przypadku podejrzenia zakażenia listeriozą?
Jeżeli podejrzewamy u siebie lub u kogoś bliskiego zakażenie listeriozą, należy koniecznie udać się do lekarza. Choroby tej nie można diagnozować na własną rękę - robi to lekarz, najczęściej na podstawie posiewu z krwi.
Zgłoszenie się po pomoc lekarza jest konieczne z kolejnego powodu - listerioza nie przejdzie „sama”. Nie pomoże leczenie domowymi sposobami, a jedynie antybiotykami. To bardzo ważne, ponieważ nieleczona listerioza przechodzi w infekcję inwazyjną, która może skończyć się nawet śmiercią. Śmiertelność w przypadku tej choroby jest częstsza, niż przy salmonelli.
Źródło: medicover.pl