seo
AdobeStock
Newsy

Te faworki zrobicie ekspresowo dzięki temu przepisowi. Nie potrzeba do wyrabiania ciasta silnych, męskich rąk!

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! To jedno z ulubionych świąt Polaków. Każdy wówczas je swój ulubiony przysmak. Najchętniej wybierane są pączki, jednak są również zwolennicy kruchych faworków.

Tradycyjny wypiek pączków jest symbolem Tłustego Czwartku, ze względu na sposób obróbki, czyli smażenie w głębokim tłuszczu. Dawniej przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, ludzie chcieli się przygotować do bardziej postnego jedzenia. Z tego powodu w ostatni czwartek przed czterdziestodniowym postem, jedli dużo i syto. 

Zobacz także
wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Faworek czy chrust?

Nazwa tych słodkości jest stosowana wymiennie ze słowiańską jego formą, czyli chrustem. To polskie określenie metaforyczne. Porównuje delikatne ciasteczka do suchych gałązek. Natomiast „faworek” prawdopodobnie pochodzi od kokardek, którymi niegdyś przyozdabiano strój. W znacznej części Polski zdecydowanie częściej używa się tej drugiej formy.

Ekspresowy deser

Idealne karnawałowe ciasteczka są kruche, a także dobrze napowietrzone. Faworki tradycyjne są dość pracochłonne i potrzebują czasu. Poniższy przepis, nie wymaga podczas wyrabiania ciasta silnych męskich rąk! Ich wykonanie jest znacznie szybsze oraz łatwiejsze. Poradzi sobie z nimi nawet kuchenny laik. Sprawdźcie!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 7 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
  • olej 
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Składniki połączcie, a następnie bardzo dokładnie wyróbcie na gładką i miękką masę.
  3. Stolnicę posypcie mąką, i rozwałkujcie na niej cienko przygotowane, zagniecione ciasto. 
  4. Nożem bądź specjalnym radełkiem do faworków, wykrawajcie długie prostokąty.
  5. Następnie natnijcie je podłużnie po środku. Przełóżcie jeden koniec wyciętego ciastka przez powstałą dziurkę.
  6. W większym garnku dobrze rozgrzejcie olej. Kiedy będzie w odpowiedniej temperaturze, włóżcie przygotowane ciastka do rondla i smażcie z obu stron na złoty kolor.
  7. Gdy chrust będzie gotowy, wyjmijcie go na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy.
  8. Po delikatnym przestudzeniu i odsączeniu faworków z tłuszczu, przełóżcie je na talerz i posypcie cukrem pudrem.

Prawda, że pyszne? 

Smacznego!

tarta z miętą
Pixabay
Przepisy
Takiej tarty w życiu nie próbowałaś! Dwa nietypowe składniki dodadzą jej wyjątkowo orzeźwiającego smaku!
Może być słodka, wytrawna a nawet pikantna. Tarta - bo o niej mowa - to ciasto, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Nasz jest naprawdę wyjątkowy!

Może być słodka, wytrawna, pikantna a nawet kwaśna. Sposobów na przygotowywanie tarty jest naprawdę wiele. Tarta to chrupiące, lekko słodkie i cudownie maślane ciasto, które stanowi idealną bazę do przygotowywania całego repertuaru fantastycznych dań. Przygotowanie tarty jest o niebo łatwiejsze niż wykonanie kruchego ciasta. Wystarczy, że wymieszasz roztopione masło z cukrem i odrobiną soli, a następnie dodasz mąkę - lub w przypadku naszego dania - śmietankę 30%, aby uformować ciasto. Marzy ci się przygotowanie oryginalnej w smaku i niebanalnej tarty? To świetnie! Podpowiemy ci, jak upiec orzeźwiającą tartę o cytrynowo-miętowym smaku! Do wykonania tego ciasta potrzebne będą: blacha do tart dwie miski łyżka Składniki do wykonania ciasta: 1,5 kostki masła 2 opakowania ciastek owsianych Z czego powstaje nadzienie? Potrzebujesz: 500ml śmietanki 30% pół szklanki soku z cytryny skórkę z 3 cytryn kilka listków mięty pół szklanki brązowego cukru szczyptę soli Wykonanie Zanim przystąpisz do wykonania ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie możesz zacząć wykonywać ciasto. Do miski wsypujemy ciasteczka i bardzo drobno je rozgniatamy. Następnie dodajemy masło i wszystko łączymy w całość. Wykładamy formę do tart ciastem, po czym wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut. Jak przygotować nadzienie? To banalnie proste! Najpierw drobno siekamy miętę. Do miski wlewamy śmietankę 30%, po czym dodajemy miętę, cukier brązowy, sok i skórkę z cytryny. Dobrze łączymy ze sobą składniki. Na upieczony spód wylewamy nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dekorujemy je wedle uznania. Smacznego!

oreo czy jest wegańskie
AdobeStock
Zdrowie
MIT o ciasteczkach Oreo, w który musisz PRZESTAĆ wierzyć!
Uwielbiasz ciasteczka Oreo? Koniecznie sprawdź, czy też znasz ten mit!

Herbatniki przekładane słodkim, mlecznym kremem lub czekoladą są znane w Polsce od dawna i sprzedawane przez różnych producentów. Od kilku dobrych lat na polskim rynku dostępne są kolejne łakocie tego typu – ciasteczka Oreo, które są szalenie popularne w Stanach Zjednoczonych od blisko stu lat! Polacy je pokochali – można już kupić nie tylko ciastka, ale i czekoladę z ciasteczkami Oreo, napoje i lody o smaku Oreo, a nawet zrobić w domu ciasto smakujące jak popularne ciastka! Jednak krąży wokół nich jeden mit, w który wierzy wiele osób. Jeśli jesteście jednymi z nich, to mocno się zdziwicie, gdy przeczytacie jaka jest prawda! Ciastka Oreo – przysmak Ameryki Historia ciasteczek Oreo zaczyna się w 1912 roku. Wtedy trafiły na rynek USA i szybko podbiły serca Amerykanów. Do dziś są to jedne z najlepiej sprzedających się słodyczy i nawet doczekały się wyjątkowego wyróżnienia! Fragment Dziewiątej Alei w Nowym Jorku zyskał nazwę „Oreo Way”, czyli w wolnym tłumaczeniu ulica lub droga Oreo. Ciasteczka składają się z dwóch ciemnych herbatników przekładanych słodkim kremem. Przez lata ciastka doczekały się wielu limitowanych edycji produkowanych z okazji różnych wydarzeń, jednak najbardziej klasyczna wersja to ciemne, prawie czarne ciasteczka z wytłoczonym z wierzchu ozdobnym wzorem i napisem „Oreo” po środku. Co ciekawe, firma nie określa jakiego koloru są te ciastka. Także jeśli zastanawialiście się, czy sławne herbatniki są czarne czy ciemnobrązowe, to spokojnie możecie używać obu tych określeń. MIT o ciastkach Oreo! W Stanach Zjednoczonych wokół sławnych ciastek krąży pewien mit, który dotarł już nawet do naszego kraju. Część osób bowiem wierzy, że te ciasteczka są w pełni wegańskie . Rzeczywiście, patrząc na ich skład można...

kruche ciasteczka przepis
AdobeStock
Newsy
Cudownie pyszne korzenne ciasteczka na Wigilię. Dzieciaki oszaleją z wrażenia
Święta do doskonała okazja do tego, by zachęcić dzieci do wspólnych prac w kuchni. Na przykład zrobić razem kruche ciasteczka!

Święta to najlepszy pretekst do tego, by upiec kilka blach kruchych ciasteczek i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W końcu jest Boże Narodzenie! Do tego rodzinne, wspólne wypiekanie i dekorowanie ciastek to świetna zabawa i doskonały pomysł na spędzenie razem czasu. Dzieci na pewno będą miały później cudowne wspomnienia ze Świąt! Wypróbujcie ten przepis na belgijskie kruche ciasteczka – z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wyjątkowo. Sekret kruchego ciasta Nie ma chyba nic smaczniejszego niż kruche, maślane ciasteczka! Pachnące, słodkie i tłuste – smakują każdemu. Gdy robicie kruche ciasto, pamiętajcie o jednej, najważniejszej zasadzie. Jeśli nie będziecie jej przestrzegać, to ciastka wam nie wyjdą! Otóż kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Jeżeli będziecie długo je ugniatać w rękach, to stanie się zbyt tłuste, a ciastka w trakcie pieczenia zaczną puszczać tłuszcz. Aby tego uniknąć, należy wyrobić ciasto bardzo szybko – najlepiej za pomocą noża posiekać masło i połączyć je z resztą składników. Przepis na kruche ciasteczka Speculoos Do przygotowania tych smacznych ciasteczek potrzebujecie: 25 dag pszennej mąki 150 g cukru 150 g masła 60 ml mleka Płaską łyżeczkę cynamonu Szczyptę imbiru Szczyptę goździków mielonych Szczyptę gałki muszkatołowej Przygotowanie Do przesianej przez sitko mąki dodaj zimne masło, cukier i przyprawy. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę. Gdy ciasto się schłodzi, obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Porada: jeżeli nie chcesz używać dodatkowej mąki, możesz wałkować przez papier do pieczenia. Wycięte...

babeczki na święta przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić choinkowe muffiny? Dzięki nim dzieciaki wprost pokochają Boże Narodzenie
W święta warto spędzić więcej czasu ze swoimi dziećmi - chociażby przygotowując bożonarodzeniowe wypieki! Wypróbujcie przepis na smaczne babeczki udekorowane choinkami.

Choć Boże Narodzenie makowcem i sernikiem stoi, to warto przygotować różne inne świąteczne wypieki! Dzieci raczej nie przepadają za tradycyjnymi ciastami, dlatego dobrym pomysłem jest upieczenie czegoś słodkiego specjalnie z myślą o małych milusińskich. W dodatku wspólne przygotowywanie ciast i ciasteczek to świetna okazja na spędzenie razem czasu, a dzieci na pewno będą w przyszłości cudownie wspominały ten czas – tak, jak wy z rozrzewnieniem wracacie myślami do świąt u babci. Przepis na choinkowe muffinki Pysznym pomysłem na wypieki dla dzieci są proste babeczki ze świąteczną dekoracją! Zielony krem z dodatkiem kolorowych płatków będzie wyglądał jak choinka – i do tego jest pyszny! Waszym dzieciom na pewno będą bardzo smakowały. Do przygotowania tych babeczek będziecie potrzebowali poniższych składników: 25 dag mąki pszennej 150 g masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady Pół łyżeczki sody 1 łyżka proszku do pieczenia 150 ml mleka 100 g cukru 3 jaja 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki kakako A na krem „choinkowy”: 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Zielony barwnik Kolorowa posypka Przygotowanie Włóżcie masło do rondelka i powoli rozpuszczajcie je na małym ogniu. Do miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie sodę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszajcie. W drugiej miseczce za pomocą miksera zmieszajcie jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Następnie wszystkie składniki oraz pokrojoną drobno czekoladę przełóżcie do dużej miski i mieszajcie tak długo, aż się połączą tworząc gładką masę. Ciasto przelejcie do papilotek lub specjalnej formy do babeczek. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. W tym czasie do...