Te ekspresowe pierogi robi się w mgnieniu oka. Potrzebujecie 1 składnika
Flickr
Newsy

Te ekspresowe pierogi robi się w mgnieniu oka. Potrzebujecie 1 składnika

Jesteście już zmęczeni na myśl o wałkowaniu ciasta na pierogi? Zróbcie je w ten sposób - będą gotowe, zanim się obejrzycie.

Nie ma Wigilii bez pierogów czy pasztecików z kapustą i grzybami - najlepiej zebranymi własnoręcznie jesienią w lesie. Pierogi, choć pyszne, są niestety bardzo czasochłonne i nie każdy ma cierpliwość do tego, by najpierw przygotować ciasto, następnie farsz, a później wszystko sklejać i gotować (oczywiście partiami, ponieważ nie można wrzucić wszystkich pierogów do jednego garnka - to skończyłoby się katastrofą).

Jeśli więc nie macie ochoty na robienie tradycyjnych pierogów, a chętnie zjedlibyście je z wigilijnym barszczem, zróbcie je w innej wersji. Zamiast typowego ciasta do pierogów, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Wyjdą chrupiące, smaczne, a do tego będą gotowe zanim się obejrzycie. Będą także świetną alternatywą dla tradycyjnych pasztecików z ciasta drożdżowego czy półkruchego.

Przepis na szybkie pierogi z kapustą i grzybami 

Głównym składnikiem tego przepisu jest ciasto francuskie, które obecnie znajdziecie w większości sklepów. Wystarczy je pokroić, nałożyć farsz i gotowe - pierogi od razu można wstawiać do piekarnika. Zaoszczędzicie w ten sposób mnóstwo czasu!

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 1 cebula

  • 15 dag gotowanych grzybów

  • 80 g kapusty kiszonej

  • 75 g ugotowanej kaszy jęczmiennej

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Zróbcie do nich to pyszne wytrawne nadzienie

Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Nadziejcie je tym nietypowym farszem, a nie pożałujecie

Kapusta i pierogi

Smak farszu do wigilijnych pierogów wspaniale podkręca ten 1 składnik. Jest tani jak barszcz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie kaszę. Jeżeli używacie suszonych grzybów, zamoczcie je wcześniej w wodzie, by zmiękły. Jeśli zaś mrożonych, możecie od razu wrzucić je do garnka i zagotować, by się rozmroziły.

  2. Dodajcie do grzybów poszatkowaną kapustę oraz cebulę. Gotujcie kilka minut, a następnie odcedźcie, dodajcie ugotowaną kaszę i duście razem jeszcze przez chwilę. 

  3. Doprawcie masę solą, pieprzem i dodajcie trochę oleju. Powinna być nieco kleista - w końcu farsz nie może wypływać z pierogów.

  4. Rozwińcie rulon ciasta francuskiego i pokrójcie go w kwadraty. Na każdy kwadracik nałóżcie farsz tak, by zajął połowę miejsca. Złóżcie ciasto w trójkąt, sklejcie na brzegach i dociśnijcie - dzięki temu farsz równomiernie się rozprowadzi. Możecie też skleić je tradycyjnie tak, jak zwykłe pierogi. 

  5. Gotowe pierogi rozłóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie przez około 10, maksymalnie 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gdy pierogi będą już zarumienione i wyrośnięte, wyciągnijcie je z pieca. Smacznego!

Kotlety mielone

Dopiero z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą prawdziwego smaku. To sekret Magdy Gessler
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą wspaniałego smaku. To sekret Magdy Gessler
Smakowite pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do farszu ten 1 składnik. Poznajcie wskazówki Magdy Gessler na pyszne pierogi na Wigilię.

Święta absolutnie nie mogą się obyć bez tradycyjnych postnych pierogów z kapustą i grzybami. Jak zaznacza sama Magda Gessler, to danie to „wyzwolenie wigilijne”: – Wszyscy się modlą: niech karpi się skończy, a zaczną się pierogi - żartowała Magda Gessler na temat sytuacji przy każdym polskim wigilijnym stole. Żeby pierogi były udane, ważne jest nie tylko miękkie i cienkie ciasto, ale oczywiście również farsz. Poza suszonymi grzybami i kapustą, wzbogaćcie je jeszcze jednym składnikiem.  Trik na pierogi z kapustą i grzybami Magda podkreśla, że wigilijne pierogi z kapustą i grzybami nie mogą być jałowe i „byle jakie” - a takie często są, jeżeli kapusta nie jest dostatecznie kwaśna. Do tego koniecznie przyprawy w postaci pieprzu i kminku, najlepiej zmielonego w moździerzu. Ponadto, dodajcie do farszu jedną łyżkę miodu albo cukru - ciekawie przełamie kwasowość kapusty i jeszcze mocniej podkręci smak.  Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler Składniki: 500 g kapusty kiszonej sok z kapusty 1 cebula pół szklanki grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 goździki kminek olej lniany 1 łyżka miodu lipowego sól pieprz  Na ciasto: 300 g mąki 200 ml wody 30 g masła sól Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie na kilka godzin.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni na oleju lnianym. Zagotujcie grzyby. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz. Gotujcie do miękkości i dodajcie szczyptę kminku. W osobnym garnku podgrzejcie kapustę wraz...

Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Zróbcie do nich to pyszne wytrawne nadzienie
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Nadziejcie je tym nietypowym farszem, a nie pożałujecie
Pierogi kojarzą się większości osób z gotowaniem i ewentualnym późniejszym podsmażaniem. Jednak w niektórych rejonach Polski pierogi się piecze. Przyrządzone w ten sposób są bardziej chrupiące i aromatyczne. Zobaczcie, jak robi je Ewa Wachowicz. 

Pieczone pierogi to cudowna i smakowita alternatywa dla tradycyjnych ruskich czy tych z grzybami i kapustą.  Pieczone pierogi, znane również gdzieniegdzie pod nazwą po prostu drożdżówek, można podawać z rozmaitymi farszami. Ewa Wachowicz wybrała do swoich dość nietypowe nadzienie. Zobaczcie sami jakie. Jak przygotować ciasto na pieczone pierogi?  Gwiazda programu „Ewa gotuje” zdecydowała się na ciasto z dodatkiem drożdży. Jest to bardziej znana opcja ciasta do pieczonych pierogów. Dzięki drożdżom ciasto pierogowe jest bardziej puchate i mięsiste, a każdy jego kęs to ogromna przyjemność. Ewa Wachowicz doprawia je solą, a także oregano, tym samym określając charakter potrawy jako wytrawny.  Drożdżowe ciasto to nie jedyny sposób na pieczone pierogi. To danie równie wybornie będzie smakować, gdy przyrządzicie je np. z ciasta kruchego lub francuskiego. Wypróbujcie różne wersje i wybierzcie tę, która najbardziej rezonuje z waszymi upodobaniami smakowymi.  Jednak takie wariacje na temat pieczonych pierogów to jedno. Drugie to tradycja wielu regionów wschodniej Polski, gdzie takie pieczone drożdżówki nadziewa się wszelakimi nadzieniami, włącznie z tymi słodkimi, jak i wytrawnymi (ser z kaszą gryczaną, kapusta z grzybami itd.). Słowem klucz są jednak drożdże - to na nich wyrasta ciasto na pierogi pieczone. I tego właśnie trzymała się Ewa Wachowicz w swoim przepisie. Zobaczcie sami. Przepis na pieczone pierogi z kurczakiem wg Ewy Wachowicz  Składniki:  Na ciasto:  1 kg mąki pszennej  2 szklanki ciepłego mleka   100 g drożdży  2 jajka   1 łyżka cukru  1 łyżeczka soli   1 łyżeczka oregano  Na farsz: ½ kg piersi z kurczaka  1 papryka czerwona   250 g pieczarek  1 por  100 g sera...

Tak pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania
Flickr
Newsy
W ten sposób pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania
Macie dość mozolnego przygotowywania pierogów? Wypróbujcie tę metodę, a zobaczycie, jak wiele czasu można dzięki niej zaoszczędzić.

Gdy trzeba zrobić dużo pierogów, na przykład na święta, przydałby się sposób na przygotowanie tego przysmaku szybciej, bez męczącego wałkowania i wycinania ciasta szklanką. Czy to możliwe? Jak najbardziej! Poznajcie prosty sposób na pierogi, które robi się o wiele szybciej, niż tradycyjną metodą.  Jak można szybko zrobić pierogi? Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto na pierogi, po wyrobieniu, należy rozwałkować na stolnicy, a następnie wyciąć szklanką lub specjalną foremką w kształt pierogów. Dopiero później, na tak powstałe placuszki z ciasta, nakłada się farsz i zlepia pierogi. Proponujemy wam całkowite pominięcie wałkowania i wycinania - jakby się nad tym głębiej zastanowić, to jest to duża strata czasu. Wystarczy przecież odrywać kawałki ciasta i uformować je w dłoni, a następnie nałożyć farsz. Taka metoda jest o wiele szybsza, choć pierogi zrobione w ten sposób mogą mieć nieco nieregularne kształty. Jeżeli jednak bardziej zależy wam na czasie, niż wyglądzie pierogów, polecamy wam zrobić je właśnie w ten sposób.  Przepis na pierogi z kapustą i z grzybami Przed następnym lepieniem pierogów polecamy wam skorzystać z przepisu jednej z naszych czytelniczek na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Autorka receptury używa klasycznej metody wykrajania pierogów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście wypróbowali sposób z rwaniem ciasta - doskonale się sprawdzi w tym przypadku.  Składniki: 250 g mąki 1 łyżka oleju letnia woda 200g grzybów leśnych 1 mała cebula 200g kwaszonej kapusty sól pieprz Przygotowanie: Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy ją i odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości...

Babcia robiła farsz na pierogi z kapustą i grzybami tylko w ten sposób. Nigdy nie wylewała tego do zlewu
AdobeStock
Newsy
Babcia robiła farsz na pierogi z kapustą i grzybami tylko w ten sposób. Nigdy nie wylewała tego do zlewu
Chcecie, żeby farsz na pierogi z kapustą i grzybami wyszedł naprawdę genialny? Wystarczy, że dolejecie do niego to, czego zazwyczaj się pozbywacie. Sprawdźcie, co zrobić, żeby wasz farsz smakował i pachniał tak, jakby znalazło się tam znacznie więcej grzybów niż w rzeczywistości.

Pierogi z kapustą i grzybami królują na polskich stołach w czasie świat Bożego Narodzenia. Jest to tradycyjne wigilijne danie, które uwielbiają niemal wszyscy Polacy. Niektórzy pierogi gotują wcześniej i podają podsmażone na rumiano, u innych jedynie lekko podgrzewa się je na patelni i okrasza podsmażoną cebulką. Niezależnie od sposobu, w jaki podacie swoje pierogi, prawie cały sekret ich wybornego smaku tkwi w aromatycznym farszu. Trik na pyszny i aromatyczny farsz na pierogi Kluczowym elementem wybornych pierogów jest także doskonałe ciasto. Nie mniej ważny jest jednak farsz. Co zrobić, by pachniał i smakował obłędnie? Wystarczy wykorzystać jeden ze starych trików naszych babć. Niepowtarzalny grzybowy smak i aromat wydobędziecie poprzez dodanie do farszu wody po całonocnym moczeniu grzybów. Większość ludzi pozbywa się tego składnika, robi to jednak zupełnie niepotrzebnie. Wodę, w której grzyby były moczone przez całą noc, należy odlać do niewielkiego naczynia. Gdy posiekana i odciśnięta kapusta będzie już w garnku – dodajcie do niej wodę po grzybach i gotujcie ją jak zwykle. Dzięki temu zabiegowi wasz farsz będzie pachniał i smakował obłędnie! Uwaga, koniecznie sprawdźcie, czy woda po grzybach nie jest gorzka – w takiej sytuacji nie dolewajcie jej do farszu. W ten sposób łatwo zrujnujecie smak pierogów zamiast go poprawić. Jakie grzyby najlepiej wybrać do farszu na pierogi? Do farszu na pierogi z kapustą i grzybami najlepiej wybrać grzyby, które charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem. Na jakie dokładnie postawić? Idealnie sprawdzą się w tej roli prawdziwki i podgrzybki, a zwłaszcza ich suszone kapelusze – to właśnie dzięki nim aromat grzybów w farszu jest najbardziej wyczuwalny. Zanim jednak się tam znajdą – moczcie je przez 12 godzin w wodzie, by były miękkie i łatwe do...