Nie ma Wigilii bez pierogów czy pasztecików z kapustą i grzybami - najlepiej zebranymi własnoręcznie jesienią w lesie. Pierogi, choć pyszne, są niestety bardzo czasochłonne i nie każdy ma cierpliwość do tego, by najpierw przygotować ciasto, następnie farsz, a później wszystko sklejać i gotować (oczywiście partiami, ponieważ nie można wrzucić wszystkich pierogów do jednego garnka - to skończyłoby się katastrofą).

Jeśli więc nie macie ochoty na robienie tradycyjnych pierogów, a chętnie zjedlibyście je z wigilijnym barszczem, zróbcie je w innej wersji. Zamiast typowego ciasta do pierogów, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Wyjdą chrupiące, smaczne, a do tego będą gotowe zanim się obejrzycie. Będą także świetną alternatywą dla tradycyjnych pasztecików z ciasta drożdżowego czy półkruchego.

Przepis na szybkie pierogi z kapustą i grzybami 

Głównym składnikiem tego przepisu jest ciasto francuskie, które obecnie znajdziecie w większości sklepów. Wystarczy je pokroić, nałożyć farsz i gotowe - pierogi od razu można wstawiać do piekarnika. Zaoszczędzicie w ten sposób mnóstwo czasu!

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 1 cebula

  • 15 dag gotowanych grzybów

  • 80 g kapusty kiszonej

  • 75 g ugotowanej kaszy jęczmiennej

  • olej

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie kaszę. Jeżeli używacie suszonych grzybów, zamoczcie je wcześniej w wodzie, by zmiękły. Jeśli zaś mrożonych, możecie od razu wrzucić je do garnka i zagotować, by się rozmroziły.

  2. Dodajcie do grzybów poszatkowaną kapustę oraz cebulę. Gotujcie kilka minut, a następnie odcedźcie, dodajcie ugotowaną kaszę i duście razem jeszcze przez chwilę. 

  3. Doprawcie masę solą, pieprzem i dodajcie trochę oleju. Powinna być nieco kleista - w końcu farsz nie może wypływać z pierogów.

  4. Rozwińcie rulon ciasta francuskiego i pokrójcie go w kwadraty. Na każdy kwadracik nałóżcie farsz tak, by zajął połowę miejsca. Złóżcie ciasto w trójkąt, sklejcie na brzegach i dociśnijcie - dzięki temu farsz równomiernie się rozprowadzi. Możecie też skleić je tradycyjnie tak, jak zwykłe pierogi. 

  5. Gotowe pierogi rozłóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie przez około 10, maksymalnie 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gdy pierogi będą już zarumienione i wyrośnięte, wyciągnijcie je z pieca. Smacznego!