Musicie przyznać, że ciepłe i pachnące pączki to deser, któremu absolutnie nikt się nie oprze. Ze smakowitym nadzieniem w postaci konfitury z róży są po prostu nie do przebicia. Niektórzy zamiast niej preferują zwykły dżem, budyń, a nawet czekoladę lub kajmak.

A gdy już się wam znudzą pączki w takiej formie, zróbcie mini-pączusie z serkiem homogenizowanym - są wilgotne, miękkie i tak smaczne, że znikają z talerza raz-dwa. Wymagają dosłownie minimalnej ilości składników i robi się je bardzo szybko.

Przepis na pączki z serkiem homogenizowanym

Zwróćcie uwagę na to, że do tych pączków w ogóle nie dodaje się spirytusu. Dodanie serka homogenizowanego sprawia, że nie wchłaniają tak wiele tłuszczu jak podstawowa wersja tego karnawałowego smakołyku. Są lekkie, mięciutkie i pyszne. 

Zobacz także:

Składniki:

  • 4 standardowe opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym (500 g)

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie proszek do pieczenia.

  2. Następnie wbijcie do miski jajka i dodajcie 500 g serka homogenizowanego. Najlepszy będzie ten o smaku waniliowym, ale jeśli wolicie, to możecie wybrać dowolny, ulubiony smak. 

  3. Wymieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji.

  4. Wlejcie do wysokiego garnka ok. litr oleju. Podgrzejcie, aż zacznie wrzeć.

  5. Natłuśćcie dłonie olejem - to zdecydowanie ułatwi wam formowanie pączków. Odrywajcie kawałki ciasta i róbcie z niego kulki wielkości orzechów włoskich. Nie martwcie się, jeśli ich kształt nie jest idealny, ponieważ wszystko się wyrówna w trakcie smażenia.

  6. Tak przygotowane pączki kładźcie na rozgrzany olej. Jeżeli trzeba, obróćcie na drugą stronę, gdy już się ozłocą. Nie powinno to być jednak konieczne, ponieważ te pączki, ze względu na swój niewielki rozmiar, zwykle obracają się same w gorącym oleju. 

  7. Gotowe pączki wykładajcie na talerz wyłożony dość grubą warstwą ręczników kuchennych. Dzięki temu odsączycie z pączków nadmiar oleju i nie będą tak tłuste. 

  8. Na koniec posypcie pączki cukrem pudrem. Smacznego!