Te ekspresowe pączki z serkiem homogenizowanym zrobicie w 15 minut. Bez zbędnego stania przy garach
AdobeStock
Newsy

Te pączki z serkiem homogenizowanym zrobicie w 15 min. Obędzie się bez stania przy garach

Serowe mini-pączki to przepyszna alternatywa dla klasycznych pączków z konfiturą. Te przyrządza się tak szybko, że będziecie je robić na okrągło, nie tylko w karnawale.

Musicie przyznać, że ciepłe i pachnące pączki to deser, któremu absolutnie nikt się nie oprze. Ze smakowitym nadzieniem w postaci konfitury z róży są po prostu nie do przebicia. Niektórzy zamiast niej preferują zwykły dżem, budyń, a nawet czekoladę lub kajmak.

A gdy już się wam znudzą pączki w takiej formie, zróbcie mini-pączusie z serkiem homogenizowanym - są wilgotne, miękkie i tak smaczne, że znikają z talerza raz-dwa. Wymagają dosłownie minimalnej ilości składników i robi się je bardzo szybko.

Przepis na pączki z serkiem homogenizowanym

Zwróćcie uwagę na to, że do tych pączków w ogóle nie dodaje się spirytusu. Dodanie serka homogenizowanego sprawia, że nie wchłaniają tak wiele tłuszczu jak podstawowa wersja tego karnawałowego smakołyku. Są lekkie, mięciutkie i pyszne. 

Zobacz także
Dodajcie do faworków ten 1 składnik. Znikają ze stołu tak szybko, że nie nadążycie ze smażeniem

Dodajcie do faworków ten 1 składnik. Znikają ze stołu tak szybko, że nie nadążycie ze smażeniem

Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Sprawdźcie, zanim nadejdzie tłusty czwartek

Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Sprawdźcie, zanim nadejdzie tłusty czwartek

Składniki:

  • 4 standardowe opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym (500 g)

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie proszek do pieczenia.

  2. Następnie wbijcie do miski jajka i dodajcie 500 g serka homogenizowanego. Najlepszy będzie ten o smaku waniliowym, ale jeśli wolicie, to możecie wybrać dowolny, ulubiony smak. 

  3. Wymieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji.

  4. Wlejcie do wysokiego garnka ok. litr oleju. Podgrzejcie, aż zacznie wrzeć.

  5. Natłuśćcie dłonie olejem - to zdecydowanie ułatwi wam formowanie pączków. Odrywajcie kawałki ciasta i róbcie z niego kulki wielkości orzechów włoskich. Nie martwcie się, jeśli ich kształt nie jest idealny, ponieważ wszystko się wyrówna w trakcie smażenia.

  6. Tak przygotowane pączki kładźcie na rozgrzany olej. Jeżeli trzeba, obróćcie na drugą stronę, gdy już się ozłocą. Nie powinno to być jednak konieczne, ponieważ te pączki, ze względu na swój niewielki rozmiar, zwykle obracają się same w gorącym oleju. 

  7. Gotowe pączki wykładajcie na talerz wyłożony dość grubą warstwą ręczników kuchennych. Dzięki temu odsączycie z pączków nadmiar oleju i nie będą tak tłuste. 

  8. Na koniec posypcie pączki cukrem pudrem. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

mini pączki przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Lekkie jak chmurka małe pączki - idealne do kawy. Sekretem wyjątkowej puszystości jest jeden składnik
Gdy masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości, zaskocz ich tymi mięciutkimi i rozpływającymi się w ustach mini-pączkami!

Każda gospodyni wie, że w domu zawsze musi być słodkie małe co nieco. Przydaje się w sytuacji, gdy mamy niespodziewanych gości lub po prostu nagle najdzie nas ogromna ochota na deser. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się przepisy na słodkości, które wszyscy uwielbiają! Wypróbujcie ten przepis na przepyszne, malutkie pączki – są niesamowite! Na słodko i na słono Choć dziś pączki kojarzymy wyłącznie z bardzo słodką (i niestety tuczącą) przekąską, to dawniej podawano je wyłącznie na słono! Pierwsze pączki przygotowywano już w starożytnym Rzymie, na święto przesilenia zimowego. Nawet w Polsce początkowo te smażone w oleju bułeczki nadziewano smalcem i też spożywano je w trakcie świąt - a konkretnie w zapusty, odpowiednik karnawału. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i tradycyjnie w Tłusty Czwartek każdy ma przyzwolenie na objadanie się pączkami. Przepis na mini pączki Jeśli uwielbiacie pączki, ale macie ochotę spróbować czegoś nowego, to musicie wypróbować przepis na te bułeczki z dodatkiem… serka homogenizowanego! Dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo leciutkie i puszyste. Potrzebne wam będą te składniki: 40 dag serka homogenizowanego 75 dag mąki pszennej 4 jaja Pół szklanki cukru Płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka proszku do pieczenia Olej Sól Przygotowanie Dokładnie wymieszaj w misce serek i jajka. Następnie dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut. Do frytkownicy wlej olej i rozgrzej do temperatury ok. 170 stopni. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z obu stron. Pamiętaj o tym, by przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w zimnym oleju. Każdy pączek po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe, by odsączyć go z tłuszczu. Do głębokiego talerza wsyp cukier oraz...

Placuszki z serka homogenizowanego
Gotujmy.pl/kuchenny swiat
Newsy
Lekkie jak chmurka placuszki z serka homogenizowanego. Szybkie i proste, zasmakują każdemu
Delikatne, rozpływające się w ustach, z nutką wanilii… Pokochacie je od pierwszego kęsa.

Przepisów na pyszne racuszki jest mnóstwo. Na kefirze, maślance, z dodatkiem serka homogenizowanego albo na bazie białego sera. To właśnie one nadają placuszkom tak niezwykłej delikatności i lekkości, że aż rozpływają się w ustach.  Placki są bardzo uniwersalnym i prostym daniem do zrobienia. Pasują zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Lubią je dorośli, zajadają się nimi najmłodsi. W misce wystarczy wymieszać składniki, a następnie usmażyć placuszki na rozgrzanym oleju, są więc wyjątkowo szybką potrawą. Zrobicie je dosłownie w kilka-kilkanaście minut, dlatego powinniście robić je wtedy, gdy nie macie za dużo czasu lub ochoty na stanie w kuchni. Z czym najlepiej jeść słodkie placuszki? Polecamy z samym cukrem pudrem, polane syropem klonowy, podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Możliwości jest całe mnóstwo, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.     Jak dać im wyjątkowej puszystości? Wystarczy pewien prosty trik. Gdy będziecie dodawać do masy sypkie składniki, takie jak mąka i proszek do pieczenia, użyjcie sitka. Dzięki niemu napowietrzycie mąkę. Ten sposób zawsze działa, zapamiętajcie go, aby w przyszłości wykorzystać przy pieczeniu ciast. Zawsze działa. Przepis na lekkie placuszki z serka homogenizowanego  Składniki 200g serka waniliowego homogenizowanego 1 jajko 2 łyżeczki cukru 8 płaskich łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Cukier puder do posypania Przygotowanie W misce wymieszajcie dokładnie serek waniliowy z jajkiem i cukrem. Następnie wlejcie olej. Przesiejcie przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – to nada placuszkom wyjątkowej lekkości. Delikatnie wymieszajcie trzepaczką. Na dużej patelni rozgrzejcie olej, łyżką nakładajcie ciasto i smażcie placuszki, aż się...

Pączuszki z serem
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Serowe mini-pączki zaskoczą was swoim smakiem. Zrobicie je w 30 minut bez długiego wyrastania ciasta
Pączki z dodatkiem twarogu to inna, ciekawa odsłona tych tradycyjnych polskich słodkości. Trochę roboty i smaczny deser gotowy.

Jak Polska długa i szeroka, tak Polacy zajadają się pączkami z różnego rodzaju nadzieniami. Dżem truskawkowy, powidła śliwkowe, nadzienie różane. Takie są nasze gusta i guściki. Mniej znanym przepisem jest receptura na mini-pączuszki z dodatkiem twarogu. Cała ich idea sprowadza się do tego, że ser biały dodaje się do ciasta, a nie jako nadzienie. Twaróg nadaje pączkom lekkiej kwaskowości i bardziej wyrafinowanego smaku. Co więcej - nie ma żadnych szans, że takie ciasto wam nie wyjdzie. Dlaczego? W tym przepisie nie użyjecie do pączków drożdży. W przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta drożdżowego, rośnięcie zapewni wam po prostu proszek do pieczenia i soda. Taki patent pozwoli na osiągnięcie wspaniałej miękkości i puszystości ciasta. Po drugie, to też spora oszczędność czasu. Krótko mówiąc – mini-pączuszki to świetne rozwiązanie na szybki deser! Przepis na serowe mini-pączuszki Składniki: 40 dag sera białego półtłustego lub tłustego 2 jajka Pół szklanki cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki spirytusu 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżeczka sody oczyszczonej Olej Cukier puder Przygotowanie: Twaróg rozgniećcie widelcem lub przekręćcie w maszynce. Wymieszajcie go z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i spirytusem. Do masy serowej dodawajcie powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wyrabiajcie gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawcie na 15 min, by lekko „odpoczęło”. Formujemy pączki o wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pączki powinny same obracać się na gorącym oleju. W tym celu, nie wkładajcie na olej zbyt wielu sztuk na raz! Składajcie pączki na talerzu wyłożonym papierem kuchennym dla odsączenia nadmiaru...

pączki
gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Jak zrobić lukrowane mini-pączusie? Pół godziny roboty i możecie zapraszać gości
Karnawał trwa w najlepsze, a przed nami jeszcze Tłusty Czwartek. Mini-pączusie serowe idealnie sprawdzą się dla osób zabieganych lub kiedy wpadną niezapowiedziani goście!

Pączki serowe są nie tylko pyszne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się podczas karnawału, i w razie niespodziewanych gości. Wszystkie te składniki zazwyczaj są w domu. Przygotowanie mini- pączusiów zajmie jedynie pół godziny! Zakochają się w nich nie tylko dzieci, ale i też dorośli! Koniecznie spróbujcie pączuszków serowych! Składniki: 200 g białego sera 100 g serka śmietankowego naturalnego  2 jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania 1i ½ łyżki wódki lub octu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy  opcjonalnie aromat do ciasta Dodatkowo: marmolada różana olej do smażenia Lukier: sok z jednej cytryny cukier puder (ilość zależna od soku) skórka pomarańczowa Wykonanie: Ser biały włóżcie do miski wraz  z serkiem śmietankowym naturalnym, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki i wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. W międzyczasie w głębszym naczyniu rozgrzejcie olej. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, rozwałkujcie je na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki powycinajcie krążki. Każdy z nich wyróbcie dodatkowo w dłoniach. Na środek każdego placka połóżcie niewielką ilość marmolady różanej i sklejcie go na kształt kulki. Postąpcie tak z resztą ciasta.  Tak przygotowane kulki smażcie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyłóżcie je na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Aby przygotować lukier, wystarczy jedynie dobrze wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Nie może być on zbyt gęsty, ani zbyt lejący, żeby nie spłynął z...