Te ekspresowe faworki wyjdą nawet początkującym. Sprawdzona receptura na chrust jak z cukierni
misia5/Gotujmy.pl
Newsy

Te ekspresowe faworki wyjdą nawet początkującym. Sprawdzona receptura na chrust jak z cukierni

Faworki kochają chyba wszyscy Polacy. Sęk w tym, że nie wszyscy kochają je robić. Okazuje się, że wcale nie musi to być tak uciążliwe. Wystarczy, że sprawdzicie nasz szybki przepis na chrust.

Tradycyjny wypiek pączków i faworków jest symbolem Tłustego Czwartku i karnawału ze względu na sposób obróbki, czyli smażenie w głębokim tłuszczu. Dawniej przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, ludzie chcieli się przygotować do bardziej postnego jedzenia. Z tego powodu zwłaszcza w ostatni czwartek przed czterdziestodniowym postem jedli dużo i syto. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić szybkie faworki?

Idealne karnawałowe faworki są kruche, a także dobrze napowietrzone. Chrust tradycyjne jest dość pracochłonny i potrzebuje czasu na staranne wyrobienie ciasta i jego napowietrzenie, a potem wysmażenie całości w głębokim tłuszczu.

Poniższy przepis nie wymaga podczas wyrabiania ciasta silnych męskich rąk! Ich wykonanie jest znacznie szybsze oraz łatwiejsze. Poradzi sobie z nimi nawet kuchenny laik. Sprawdźcie na czym polega sekret szybkich i smacznych faworków jak z cukierni.

Przepis na ekspresowe faworki:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 7 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
  • olej 
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Składniki połączcie, a następnie bardzo dokładnie wyróbcie na gładką i miękką masę.
  3. Stolnicę posypcie mąką, i rozwałkujcie na niej cienko przygotowane, zagniecione ciasto. 
  4. Nożem bądź specjalnym radełkiem do faworków, wykrawajcie długie prostokąty.
  5. Następnie natnijcie je podłużnie po środku. Przełóżcie jeden koniec wyciętego ciastka przez powstałą dziurkę.
  6. W większym garnku dobrze rozgrzejcie olej. Kiedy będzie w odpowiedniej temperaturze, włóżcie przygotowane ciastka do rondla i smażcie z obu stron na złoty kolor.
  7. Gdy chrust będzie gotowy, wyjmijcie go na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy.
  8. Po delikatnym przestudzeniu i odsączeniu faworków z tłuszczu, przełóżcie je na talerz i posypcie cukrem pudrem.

 

Faworki czy chrust?

Nazwa tych słodkości jest stosowana wymiennie z bardziej słowiańską jego formą, czyli słowem chrust. To polskie określenie metaforyczne. Porównuje delikatne ciasteczka do suchych gałązek. Natomiast „faworek” prawdopodobnie pochodzi od kokardek, którymi niegdyś przyozdabiano strój. W znacznej części Polski zdecydowanie częściej używa się tej drugiej formy.

Smacznego!

Adobe Stock, Instagram/Tomasz Strzelczyk
Newsy
Faworki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Przed smażeniem robi z nimi 1 rzecz
Prosty przepis na faworki, które według tego przepisu zrobicie błyskawicznie. Ciastka będą delikatne, chrupiące i bez nadmiaru tłuszczu.

Żeby faworki pozostały chrustem, czyli były delikatne i chrupiące, przygotujcie je tak, jak radzi Tomasz Strzelczyk: - Chrupiące chruściki z chruścikowatego ciasta. Będą pyszne i mega chruścikowate. Dlaczego faworki nazywamy „chrustem”? Te karnawałowe ciastka wypiekane są w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Maja kilka różnych nazw: faworki, chrust, chruścik, chruścik, a dawniej także kreple. Językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk wyjaśniał w rozmowie z Wyborcza.pl pochodzenie tych nazw: - Chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę. O tym, w których regionach mówimy na ciastka chrust, a w których faworki, prof. Bralczyk także ma swoje zdanie: - Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju. Przepis na faworki Tomasza Strzelczyka Ważnym etapem przygotowania ciastek, jest odłożenie wyrobionego ciasta na pół godziny do lodówki. W tym celu owińcie ciasto folią i pozwólcie mu odpocząć, jak to pewnie robicie w przypadku ciasta na makaron. Składniki: 400 g mąki pszennej 8 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc. 5 żółtek 3 łyżki wódki 1 łyżeczka pasty waniliowej Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wrzućcie pszenną mąkę i dodajcie śmietanę, 5 żółtek, pastę z wanilii i wódkę. Najpierw wymieszajcie składniki łyżką, a następnie dłonią aż skleją się ze...

Faworki
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Nasz sprawdzony przepis na najprostsze faworki - wyjdą idealnie kruche i delikatne
Do tłustego czwartku jeszcze daleko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten znakomity przepis na proste faworki. Karnawał już trwa!

Zimowe bale, maskarady i imprezy, czyli karnawał właśnie się zaczęły. Zgodnie z tradycją karnawał ma swój początek 6 stycznia, a więc w święto Trzech Króli. Tak zwane zapusty skończą się dopiero wraz z nastaniem Wielkiego Postu, czyli w Środę Popielcową. Do Popielca jeszcze daleko, więc to doskonała pora, by popuścić nieco wodze fantazji i zasmakować w tłustych karnawałowych przekąskach, takich jak faworki. Gdzieniegdzie nazywane także i chrustem ciasteczka nie są oczywiście dietetycznym, słodkim deserem. Smak faworków po części tkwi w smażeniu ich na głębokim tłuszczu. Tu nie ma więc miejsca na półśrodki – kilka razy do roku możemy zaszaleć w kuchni! Poniżej zdradzimy wam nasz sprawdzony przepis na bardzo proste faworki. Jeżeli zastosujecie się do naszych wskazówek, chrust wyjdzie kruchy i delikatny. Taki jak trzeba. Przepis na faworki (mała porcja) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka 1 łyżka octu lub spirytusu 3-4 łyżki gęstej śmietany Olej rzepakowy Cukier puder Przygotowanie: Na stolnicy wysypcie mąkę, dodajcie śmietanę, żółtka i gęstą śmietanę. Z tych składników należy uformować elastyczne ciasto. Starannie, przez kilka minut wyrabiajcie ciasto, składając je na pół i ubijając tłuczkiem. W ten sposób trzeba doprowadzić do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście. Gotowe i dobrze wyrobione ciasto odstawcie pod ściereczką na ok. 1 godzinę. Po upływie godziny rozwałkujcie ciasto na dość cienkie placki i wykrawajcie prostokątne kształty. Prostokąty nacinajcie pośrodku nożem. Nacięcie będzie służyło do uformowania faworka. Charakterystyczny kształt uzyskacie przeciągając ciasto przez naciętą dziurę. Smażcie faworki na głęboki, bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu do...

faworki pieczone z ciasta francuskiego
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Newsy
Czy da się zrobić faworki bez smażenia? Tak! Te zrobicie dosłownie w kilka chwil
Koniec karnawału to także koniec szaleństw z tłustymi, ciężkostrawnymi deserami. Jednak akurat te faworki przyrządzicie bez smażenia!

Co tu dużo mówić. Faworki to pracochłonny, a także ciężkostrawny deser. Pewnie dlatego zwykle przygotowuje się go tylko w okresie karnawału. Duża ilość żółtek, smażenie w głębokim tłuszczu – ciasto na tak zwany chrust, wchłania sporo oleju na patelni. Niewiele pomoże późniejsze odsączanie gotowego produktu na papierowym ręczniku. Faworki pod względem kaloryczności, śmiało mogą konkurować z pączkami. Od pączków różni faworki jeden szczegół, a mianowicie dość długi czas przygotowania związany z ubijaniem ciasta wałkiem na stolnicy. Na jeden i drugi kłopot mamy rozwiązanie. Osoby unikające tłustych, pracochłonnych frykasów, mogą wybrać faworki... pieczone! Faworki bez smażenia Do ich przygotowania będzie potrzebny arkusz ciasta francuskiego. Ten spokojnie kupicie w niemal każdym markecie w dość przystępnej cenie. To prawda, ciasto francuskie samo w sobie również jest dość tłuste, ale dzięki temu, że zamiast smażenia wybierzecie pieczenie, wasz chrust nie będzie zanadto ciężkostrawny. Co z różnicą w smaku? Tutaj trzeba postawić sprawę jasno. Faworki tradycyjne będą smakowały inaczej, niż te przyrządzone ze sklepowego ciasta francuskiego. Ale czy na pewno gorzej? To wyłącznie kwestia waszego już gustu. Warto jednak wypróbować ten przepis. Kilkanaście minut i gotowe! Oczywiście, włącznie z czasem pieczenia. Lista składników również nie obfituje w zbyt wiele pozycji… Nic tylko zabierać się do pieczenia! Pamiętajcie jedynie o przyprószeniu gotowych faworków cukrem pudrem. Faworki pieczone z ciasta francuskiego Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Cukier puder do posypania gotowych faworków. Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmijcie z folii i rozwińcie arkusz na...

faworki przepis
ONS, iziona/gotujmy.pl
Newsy
Receptura na faworki od Ewy Wachowicz bije na głowę te od Gessler. Wszystko przez 1 dodatek, który wpływa na smak
Wolicie raczej pączki czy chrusty? Jeśli wybieracie to drugie, to wypróbujcie w Tłusty Czwartek świetny przepis od Ewy Wachowicz na faworki!

Do Tłustego Czwartku zostały jeszcze tylko dwa dni! Pewnie wielu z was planuje tego dnia zrobić mnóstwo pączków z różnym nadzieniem. Nie należy jednak zapominać, że poza pączkami, kolejnym popularnym tego dnia łakociem są oczywiście faworki! Cudownie kruche, chrupiące i posypane cukrem pudrem są idealną przekąską tego dnia. Zróbcie je sami w domu z genialnego przepisu Ewy Wachowicz. Palce lizać! Tradycyjne chrusty Faworki, chruściki albo chrusty to nazwa kruchych ciastek smażonych w głębokim tłuszczu. Popularne są nie tylko w Polsce! Zajadają się nimi również Niemcy, którzy na faworki mówią „Raderkuchen”. Ciastka te są także przyrządzane na Litwie. Robi się je z ciasta śmietanowego i smaży dokładnie tak, jak pączki. Przepis na faworki od Ewy Wachowicz Według tradycji Tłusty Czwartek to początek ostatniego tygodnia karnawału. Wobec tego w ten dzień dozwolone jest objadanie się. Nie ma czego sobie żałować! Zróbcie pyszne faworki, posypcie je szczodrze cukrem pudrem i tego jednego dnia, zajadajcie się nimi bez wyrzutów sumienia. Do przygotowania chruścików będą wam potrzebne poniższe składniki: 40 dag mąki 8 żółtek 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 łyżka mleka Kieliszek spirytusu Olej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę. Dosypcie cukier, zróbcie w środku dołek, wbijcie 4 jajka i dodajcie 8 żółtek. Za pomocą noża delikatnie „siekajcie” jajka z mąką i cukrem. Gdy zaczną się z nich robić kluski, znów zróbcie dołek na środku i wlejcie w niego kieliszek spirytusu, 2 łyżki mleka oraz połóżcie 2 łyżki ciepłego masła. Masło jest sekretem tych chrupiących faworków! Ewa zawsze je dodaje do ciasta na chrusty. Powoli zagniatajcie...