babka płesznik
AdobeStock
Newsy

Te drobinki mają więcej mocy niż siemię lniane. Ukoją jelita i wzmocnią organizm

Choć malutkie kuleczki do złudzenia przypominają siemię lniane, to skrywają w sobie jeszcze cenniejsze właściwości niż te popularne drobinki. Tłumaczymy, jakie mają zalety i zastosowanie, oraz w jakich przypadkach nie należy stosować tego specyfiku.

Babka płesznik, która do złudzenia przypomina wyglądem ziarenka siemienia lnianego, zwana jest także babką śródziemnomorską. Wzięło się to stąd, że pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, Azji oraz północnej Afryki. Pomaga ona w leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości, wzmacnia też organizm i pozytywnie wpływa na jego kondycję.

Kotlety mielone

Dobroczynne właściwości babki płesznik

Babka płesznik zawiera duże ilości błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada również za trawienie, ponieważ reguluje produkcję kwasu żołądkowego i soków trawiennych. W dodatku redukuje szkodliwe skutki przemiany materii – te małe nasionka są więc znakomitym środkiem na zaparcia i biegunki.

Nasiona babki płesznik pomagają też obniżyć poziom złego cholesterolu, a także regulują poziom cukru we krwi. Babka wspomaga proces odchudzania, ponieważ zmniejsza uczucie głodu, ogranicza wchłanianie tłuszczów i przyspiesza proces przemiany materii. Łagodzi również dolegliwości związane z hemoroidami, zespołem jelita drażliwego i chorobą wrzodową. 

Zobacz także
W tych nasionkach kryją się niezwykłe właściwości. Pomogą wam wzmocnić kości i oczyścić organizm

W tych nasionkach kryją się niezwykłe właściwości. Pomogą wam wzmocnić kości i oczyścić organizm

Działa antynowotworowo, a kosztuje grosze. Warto jeść go codziennie

Działają zbawiennie na organizm, a kosztują grosze. Te nasiona warto jeść codziennie w dowolnej postaci

Jak stosować babkę płesznik?

Babkę płesznik możecie spożywać w formie naparu. Najlepiej jest go pić dwa razy dziennie – rano i wieczorem. 2-3 łyżeczki nasionek zalejcie 250 ml chłodnej wody (nie może być gorąca, ponieważ taka temperatura pozbawia nasiona cennych właściwości).

Następnie odczekajcie 15 minut – do momentu, aż nasionka spęcznieją. Powinny nabrać zawiesistej, żelowej konsystencji. Taki „kleik” możecie pić solo lub dodawać np. do:

  • owsianki,
  • jogurtu,
  • różnego rodzaju wypieków, 
  • musli, 
  • sałatek,
  • domowego chleba,
  • koktajli warzywnych lub owocowych, 
  • jako dodatek do kompotu. 

Jakie są przeciwwskazania do stosowania babki płesznik?

Jako przeciwwskazania do stosowania babki płesznik uznaje się niedrożność jelit i bóle brzucha. Może ona nasilać te objawy lub powodować wymioty. Nie powinna być ona podawana również dzieciom poniżej 6. roku życia, a także muszą wystrzegać się jej osoby przed planowaną kolonoskopią. 

Należy też pamiętać o umiarze w stosowaniu nasionek tej rośliny. Ich zbyt duża ilość może wywołać silne działanie przeczyszczające. Stosując babkę płesznik, należy pić co najmniej 1,5 litra wody dziennie.

Ten chwast to cudowne remedium na trawienie. Zbierzcie, póki jeszcze rośnie
AdobeStock
Newsy
Ten chwast to remedium na trawienie. Zbierzcie, póki jeszcze rośnie i stosujcie na zdrowie
Napotykamy się na tę roślinę na każdym kroku, jednak mało kto wpadnie na to, by ją zebrać. Warto to zrobić - poznajcie szereg jej zdrowotnych właściwości.

Nazwa „babka jajowata” może niewiele wam mówić, jednak wystarczy na niego spojrzeć, by natychmiast rozpoznać ten chwast. Roślina ta jest bardzo pospolita i rośnie w Polsce dosłownie wszędzie, nawet przy chodnikach. Na co dzień nie zwracamy na nią uwagi, co jest sporym błędem. Babka jajowata nie wygląda może zbyt imponująco, za to wykazuje się niezwykle dobroczynnym wpływem na zdrowie.  Właściwości babki jajowatej Od wieków w medycynie ludowej wykorzystuje się babkę jajowatą do leczenia różnych dolegliwości. Poznajcie jej wspaniałe właściwości: błonnik - cenny błonnik pokarmowy, zalecany osobom stosującym diety odchudzające oraz na zaparcia, znajduje się między innymi w babce jajowatej - a dokładniej w jej łuskach. Z tego powodu babka jajowata jest zalecana w przypadku problemów z trawieniem. Podobno zaledwie jedna łyżeczka łusek pokrywa ⅕ dziennego zapotrzebowania na błonnik.  wspomaganie trawienia - ze względu na działanie przeczyszczające, stosowanie babki jajowatej przynosi ulgę w zaparciach i usprawnia pracę jelit. obniżenie cholesterolu - co ciekawe, łuski babki jajowatej mogą zmniejszać poziom cholesterolu we krwi. Wspomagają one bowiem wydzielanie żółci przez organizm, co w efekcie powoduje obniżenie cholesterolu.  normowanie poziomu cukru we krwi - z korzystnego działania babki jajowatej ucieszą się osoby cierpiące na cukrzycę. Roślina ta może bowiem obniżać poziom glukozy we krwi. Jak stosować babkę jajowatą? Tak jak w przypadku każdego innego zioła, babkę jajowatą należy stosować z umiarem. Zaleca się spożywanie od 10 do 30 g nasion lub od 5 do 30 g łusek babki dziennie. Jest to bezpieczna ilość, którą można stosować na przykład w walce z zaparciami. Jeżeli chcecie użyć babki jajowatej do obniżenia poziomu glukozy we krwi, powinniście...

Rośnie na łące przed waszym domem. Ma niezwykłe właściwości, jedzcie ją w maju na zdrowie
Adobe
Newsy
Babka lancetowata: właściwości i zastosowanie
Poznajcie babkę lancetowatą i dowiedzcie się, jakie ma właściwości. Okazuje się, że niezwykłe!

Na łące i w lesie można znaleźć wiele dobroci. Rośliny są potężnym źródłem witamin i minerałów, ale niektóre rośliny mają też specjalne funkcje. Pewnie słyszeliście kiedyś o tym, że można zrobić syrop z mniszka lekarskiego , syrop z cebuli albo herbatkę z rumianku. Może nie słyszeliście za to nigdy o tej roślinie. Chodzi o babkę lancetowatą. Ma szeroki wachlarz właściwości! Poznajcie się z nią! Babka lancetowata – co to jest? Babka lancetowata to gatunek byliny, bardzo popularny w Polsce. Babka występuje w całej Europie, Afryce północnej i Azji zachodniej. Babkę lancetowatą można znaleźć nawet na Hawajach i Madagaskarze! Babka lancetowata świetnie przystosowuje się do panujących warunków i może rosnąć praktycznie wszędzie. Jest przez to bardzo rozpowszechniona. Zastosowanie babki lancetowatej Babkę lancetowatą stosuje się szeroko od lat w medycynie ludowej. Ponieważ babka sama w sobie jest bardzo silna i może rosnąć w każdych warunkach, uważano kiedyś, że jest dobrym środkiem na zranienia i potrafi regenerować zwierzęce i ludzkie tkanki równie dobrze. Dawniej zalecało się sok z babki na: Ukąszenia jadowitych zwierząt np. węży Okładano nią złamane kończyny Przykładano do opuchniętych stawów Wierzono, że babka jest antidotum na miłosne czary Babka w medycynie ludowej Medycyna ludowa także przypisuje babcie znaczenie. Stosuje się ją miedzy innymi na: Chrypkę Przewlekły kaszel Nieżyty pokarmowe Nieżyty przewodów moczowych Łagodzenie swędzenia po ukąszeniu przez komary Babka lancetowata na przeziębienia Babka lancetowata jest też przedmiotem zainteresowania naukowców. Zbadali oni dokładnie jej właściwości i na podstawie babki lancetowatej tworzy się niektóre preparaty lecznicze. Babkę...

Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Pixabay
Newsy
Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Podwyższony poziom cholesterolu doskwiera wielu Polakom. Nie należy go ignorować! Co możecie zrobić?

Cholesterol dzieli się na dwie odmiany: HDL to tzw. „dobry” cholesterol, a LDL – ten niekorzystny dla naszego zdrowia. LDL może przyczyniać się do powstawania wielu chorób takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a także udar mózgu. Normy cholesterolu są różne w zależności od wieku, płci i uwarunkowań zdrowotnych. Pierwszym narzędziem w walce z cholesterolem jest zdrowa, zrównoważona dieta, odpowiednia dawka ruchu oraz włączenie do jadłospisu produktów zwalczających dolegliwości związane z wysokim cholesterolem, a także wspomagające trawienie i rozkład niezdrowych tłuszczy.  Jakie produkty zwalczają cholesterol? Karczochy – zawierają bardzo dużo witamin, błonnika i antyoksydantów. Zwalczają odkładanie się „złego” cholesterolu. Czosnek – posiada on bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, a ponadto może zwiększać poziom „dobrego cholesterolu”. Siemię lniane – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, wspomaga walkę z zaparciami oraz biegunkami, reguluje trawienie. Babka płesznik – nasiona babki to niezwykłe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega odkładaniu się tłuszczu, a także złego cholesterolu. Awokado – to prawdziwie cudotwórczy owoc bogaty w niezwykle korzystne dla zdrowia i piękna kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Płatki owsiane – skarbnica minerałów, błonnika i innych składników pozytywnie działających na układ krwionośny oraz trawienny. Świetne także dla wszystkich, którzy chcą zgubić kilogramy. Ryby – nie od dziś wiadomo, że wszystkie osoby zmagające się z chorobami sercowo-naczyniowymi, wysokim cholesterolem czy nadciśnieniem powinny włączyć do swojego jadłospisu ryby. Są...

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
AdobeStock
Newsy
Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
Nasiona kozieradki mają wiele korzyści zdrowotnych. Nie tylko dodają naszym daniom orientalnego smaku, ale też pomagają w radzeniu sobie z różnymi powszechnymi dolegliwościami.

Kozieradka, nazywana również bożą trawką, to jednoroczne zioło o żółtych kwiatach i niewielkich strąkach zawierających nasiona. Nasiona te były niegdyś używane do gotowania, aromatyzowania dań, a także do leczenia różnych dolegliwości. W swojej surowej postaci nasiona kozieradki smakują gorzko, jednak po podgrzaniu wyraźnie czuć w nich słodycz. Właściwości zdrowotne kozieradki Kozieradka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminę A, B i C, tiaminę, cynk, potas, fosfor wapń, sód, żelazo, białko, ryboflawinę, niacyną Właściwości prozdrowotne kozieradki Działa jako środek zobojętniający kwasy żołądkowe Macie problem z kwasowością? Pijcie rano miksturę z namoczonych nasion kozieradki – koniecznie na pusty żołądek. Codziennie rano sięgnijcie po szklankę takiego płynu lub zjedzcie jedną łyżeczkę namoczonych nasion kozieradki, aby złagodzić problem z kwasowością. Namoczone nasiona kozieradki pomagają utrzymać kwasowość, co z kolei sprzyja dobremu trawieniu . Reguluje poziom cukru we krwi Nasiona kozieradki działają cuda, jeśli chodzi o regulowanie poziomu cukru we krwi . Można również pić wodę z kozieradki. Możecie też spróbować kiełkujących nasion kozieradki, ponieważ mają one 30-40 procent więcej składników odżywczych niż namoczone nasiona kozieradki. Obniżają poziom cholesterolu Jeżeli macie problem z wysokim poziomem cholesterolu , włączcie do diety namoczone nasiona kozieradki. Leczy ból gardła Kozieradka wykazuje dużą skuteczność w stanach zapalnych gardła, a także ma działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Leczy bezsenność Kozieradka ma działanie antydepresyjne, uspokajające i wyciszające, więc jest...