Teraz właśnie jest ostatni dzwonek na to, by jeszcze spróbować zrzucić kilka nadmiarowych kilogramów, przez które zmieszczenie się w spodenki z zeszłego sezonu graniczy z cudem. W tym celu wiele osób przechodzi na dietę, na której odmawia sobie części produktów, zwłaszcza tych najbardziej tuczących.

W odstawkę idą słodycze, tłuste wędliny i kotlety. Zamiast tego zaczynamy jeść lekkie zupy, chude mięso i sałatki. Jednak nawet sałatka może być tucząca i jeżeli nie będziecie ostrożni, możecie przypadkiem sabotować własną walkę o zgrabną sylwetkę. Sprawdźcie, czego nigdy nie powinno się dodawać do sałatki, jeżeli ma być ona lekka i nietucząca. 

Tego nigdy nie dodawajcie do sałatki na diecie

Sałatka sałatce nierówna. Jeżeli dodacie do niej nieodpowiednie składniki, łatwo możecie stworzyć prawdziwą bombę kaloryczną, która będzie tak samo tucząca jak kotlet smażony w głębokim tłuszczu. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami:

Zobacz także:

  • majonez - w zaledwie jednej łyżce majonezu jest aż 170 kalorii. A zwykle do sałatki dodaje się więcej, niż tylko jedną łyżkę! Stosując ten dodatek możecie nieświadomie mocno podnieść kaloryczność sałatki.

  • grzanki - małe kawałki pieczywa nasączone tłuszczem i podsmażone na patelni smakują genialnie, ale niestety są mocno tuczące. Jedna garść grzanek to około 100 kalorii.

  • makaron - sałatki makaronowe często podaje się na przyjęciach właśnie ze względu na to, że są one bardzo sycące. A to wszystko zasługa sporej dawki kalorii, które znajdują się w tym produkcie. Dodatkowo, niestety najczęściej dodawany do sałatek makaron to makaron biały, zawierający węglowodany rafinowane. Zamiast tego, dodajcie do sałatki na przykład dziki ryż.

  • kukurydza - nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale kukurydza jest tak naprawdę zbożem i zawiera węglowodany skrobiowe. Od tego dodatku sałatka nie stanie się bardzo tucząca, ale lepiej unikać kukurydzy w dużych ilościach. 

  • tłuste sosy - nawet domowy sos czosnkowy, sos tysiąca wysp czy sos serowy to ogromna dawka kalorii, której można uniknąć. 

Co powinno się jeść na diecie?

Zdrowa dieta odchudzająca powinna obfitować w warzywa, chude mięso, ryby, nabiał, zdrowe tłuszcze oraz owoce. Powinna to być po prostu dobrze zbilansowana dieta, o niższej niż zwykle kaloryczności, ponieważ tylko to gwarantuje powodzenie w odchudzaniu. Jeżeli ciągle ponosicie porażkę i nie możecie schudnąć, warto skonsultować się z dietetykiem, który podpowie wam, jaka dieta będzie dla was najlepsza.

Źródło: pomorska.pl