Te dodatki do sałatki sprawią, że stanie się tucząca jak schabowe. Lepiej nie jedzcie tego na diecie
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy

Te dodatki do sałatki sprawią, że stanie się tucząca jak schabowe. Lepiej nie jedzcie tego na diecie

Chcecie schudnąć, więc jecie sałatki, a mimo to waga ani drgnie? Problem może leżeć w niewłaściwych dodatkach.

Teraz właśnie jest ostatni dzwonek na to, by jeszcze spróbować zrzucić kilka nadmiarowych kilogramów, przez które zmieszczenie się w spodenki z zeszłego sezonu graniczy z cudem. W tym celu wiele osób przechodzi na dietę, na której odmawia sobie części produktów, zwłaszcza tych najbardziej tuczących.

W odstawkę idą słodycze, tłuste wędliny i kotlety. Zamiast tego zaczynamy jeść lekkie zupy, chude mięso i sałatki. Jednak nawet sałatka może być tucząca i jeżeli nie będziecie ostrożni, możecie przypadkiem sabotować własną walkę o zgrabną sylwetkę. Sprawdźcie, czego nigdy nie powinno się dodawać do sałatki, jeżeli ma być ona lekka i nietucząca. 

Tego nigdy nie dodawajcie do sałatki na diecie

Sałatka sałatce nierówna. Jeżeli dodacie do niej nieodpowiednie składniki, łatwo możecie stworzyć prawdziwą bombę kaloryczną, która będzie tak samo tucząca jak kotlet smażony w głębokim tłuszczu. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami:

  • majonez - w zaledwie jednej łyżce majonezu jest aż 170 kalorii. A zwykle do sałatki dodaje się więcej, niż tylko jedną łyżkę! Stosując ten dodatek możecie nieświadomie mocno podnieść kaloryczność sałatki.

  • grzanki - małe kawałki pieczywa nasączone tłuszczem i podsmażone na patelni smakują genialnie, ale niestety są mocno tuczące. Jedna garść grzanek to około 100 kalorii.

  • makaron - sałatki makaronowe często podaje się na przyjęciach właśnie ze względu na to, że są one bardzo sycące. A to wszystko zasługa sporej dawki kalorii, które znajdują się w tym produkcie. Dodatkowo, niestety najczęściej dodawany do sałatek makaron to makaron biały, zawierający węglowodany rafinowane. Zamiast tego, dodajcie do sałatki na przykład dziki ryż.

  • kukurydza - nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale kukurydza jest tak naprawdę zbożem i zawiera węglowodany skrobiowe. Od tego dodatku sałatka nie stanie się bardzo tucząca, ale lepiej unikać kukurydzy w dużych ilościach. 

  • tłuste sosy - nawet domowy sos czosnkowy, sos tysiąca wysp czy sos serowy to ogromna dawka kalorii, której można uniknąć. 

Zobacz także
Nigdy nie róbcie tego przed smażeniem mięsa. Ten błąd sprawia, że potrawa będzie szkodliwa i tucząca

Nigdy nie róbcie tego przed smażeniem mięsa. Ten błąd sprawia, że potrawa będzie szkodliwa i tucząca

Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek

Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek

Co powinno się jeść na diecie?

Zdrowa dieta odchudzająca powinna obfitować w warzywa, chude mięso, ryby, nabiał, zdrowe tłuszcze oraz owoce. Powinna to być po prostu dobrze zbilansowana dieta, o niższej niż zwykle kaloryczności, ponieważ tylko to gwarantuje powodzenie w odchudzaniu. Jeżeli ciągle ponosicie porażkę i nie możecie schudnąć, warto skonsultować się z dietetykiem, który podpowie wam, jaka dieta będzie dla was najlepsza.

Źródło: pomorska.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

Możecie jeść makaron i chudnąć! Zawsze jedzcie go z dodatkiem tego składnika
Pixabay
Newsy
Możecie jeść makaron i chudnąć! Zawsze jedzcie go z dodatkiem tego składnika
Odchudzacie się, ale macie ochotę na makaron? Nie musi być tuczący. Róbcie go w ten sposób, a będzie wręcz dietetycznym daniem.

Wydaje wam się, że bycie na diecie musi oznaczać bardzo ścisłe ograniczenia i restrykcje? Nic bardziej mylnego. Będąc na diecie, chcąc schudnąć lub zadbać o sylwetkę można jeść dosłownie wszystko. Chodzi o umiar i zachowywanie zdrowych nawyków na co dzień. Jednym z demonizowanych produktów jest makaron. Okazuje się, że nawet makaron można jeść na diecie i nie tyć. Trzeba tylko pamiętać o jednej rzeczy. Makaron na diecie Makaron to produkt mączny, który jest stosunkowo kaloryczny. Może być on jednak jak najbardziej składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety, nawet takiej odchudzającej! Koniecznie musicie jeść go jednak z dodatkiem warzyw. Tłusty makaron z boczkiem , serem, w śmietanowym sosie, nie będzie was odchudzał, ale już makaron ze szpinakiem lub makaron w sosie pomidorowym jak najbardziej. Polacy wciąż jedzą za mało warzyw . Dietetycy i lekarze załamują ręce. Minimalna ilość warzyw i owoców, którą każdy musi zjeść codziennie dla zdrowia to 400 g. To dosłownie minimum, im więcej warzyw w diecie, tym lepiej. Makaron z dodatkiem warzyw Zawsze dodawajcie do makaronu warzywa , nie róbcie nigdy wyjątków. Dobrymi pomysłami są na przykład: Dodanie do sosu kilku garści świeżego szpinaku Dodanie do makaronu fasolki szparagowej Wymieszanie makaronu ze wstążkami z warzyw, zrobionymi obieraczką (na przykład z marchewki i cukinii) Makaron z brokułami Robienie makaronów na podstawie  sosów pomidorowych . Przetworzone pomidory są nawet zdrowsze niż te świeże Posypywanie gotowego makaronu zieleniną. Jak zrobić niskokaloryczny makaron? Makaron sam w sobie jest dobrym, zdrowym produktem. Mogą jeść go nawet cukrzycy i osoby z insulinoopornością. Wtedy warto jednak zadbać o to, żeby makaron nie był rozgotowany i wybierać razowy makaron lub makaron z...

sałatka
Pixabay
Newsy
Okazuje się, że sałatki nie są wcale tak zdrowe, jak wszyscy myśleliśmy
Jeżeli sądzicie, że każda sałatka jest zdrowa i dietetyczna, to bardzo się mylicie! Opisujemy najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu sałatek!

Odchudzacie się lub po prostu postanowiliście poprawić swoją dietę i zadbać o zdrowie? Pewnie zaczęliście jeść więcej sałatek! Jednak gdy tygodnie mijają, a waga się nie zmienia, zaczynacie podejrzewać, że coś jest nie tak. Tylko co? Przecież jecie sałatki, tak jak wszyscy doradzali. Ale wiecie, że sałatka sałatce nierówna? Dowiedzcie się, czy też popełniacie te błędy – mogą całkowicie zaprzepaścić wasze starania w pogoni za idealną sylwetką! Nieuważnie dobieracie dodatki Przyznajcie się z ręką na sercu – co dodajecie do sałatek? Smażonego kurczaka, boczek? A może przepadacie za serem feta? To wszystko są bomby kaloryczne! Fakt, że leżą w towarzystwie sałaty, pomidorów i marchewki nie sprawi, że ich kalorie znikną. Te dodatki są pyszne, ale całkowicie sabotują plan odchudzania. Następnym razem przygotowując sałatkę, zwróćcie dobrze uwagę na to, co do niej dodajecie. Pamiętajcie, że nawet z orzechami musicie być ostrożni! Są bardzo zdrowe, ale zawierają ogromne ilości tłuszczu i już kilka garści orzechów w sałatce sprawi, że stanie się ona raczej tucząca, niż odchudzająca. Możecie - i powinniście - dodać do sałatki pestki dyni, słonecznika lub trochę orzechów – ale z rozwagą! Sprawdźcie swój sos W każdej sałatce musi znaleźć się dressing, czyli sos. Bez tego nie nazywalibyśmy jej sałatką, tylko liśćmi sałaty z warzywami. Ale czy wiecie, że zupełnie nieświadomie możecie zwiększać kaloryczność swoich sałatek poprzez dodawanie do nich kalorycznych dressingów? Sos na bazie majonezu może sprawić, że sałatka będzie zawierać o 300-400 kalorii więcej! Żebyś łatwiej sobie wyobrazić, ile to jest, przypominamy, że główka sałaty lodowej ma 14 kalorii, a pomidor 32 kalorie. Wobec tego sos majonezowy jest wielokrotnie bardziej kaloryczny od reszty...

wielkanoc potrawy
Flickr
Newsy
Wielkanocne potrawy są pyszne, ale czy wiecie, ile mają kalorii? Możecie się zdziwić
Choć Wielkanoc kojarzy się z wiosną i lekkimi sałatkami, to tradycyjne wielkanocne potrawy wcale takie lekkie nie są! Sprawdźcie, ile kalorii się w nich kryje i jak łatwo można od nich przytyć.

Każdy łasuch cieszy się na każde święta! W końcu to czas, gdy można bez wyrzutów sumienia objadać się ulubionymi smakołykami. Wszyscy wiedzą, że potrawy przyrządzane na Boże Narodzenie są tłuste i ciężkostrawne – przyjęło się więc, że jedzenie na święta wielkanocne jest lekkie i zdrowe. Z pewnością wpływ na to ma wiosenna otoczka wokół tych świąt. Wydaje się, że rzeczywiście Wielkanoc to tylko szczypiorek, rzeżucha i chudy schab. A jak jest naprawdę? Można się zdziwić! Ile kalorii jest w potrawach wielkanocnych? Jeżeli uwielbiacie wielkanocne dania i przekąski, to lepiej usiądźcie. Nie uwierzycie, jak bardzo niektóre z nich są kaloryczne! Dla przypomnienia – dorosły człowiek powinien jeść dziennie około 2000 kalorii. Gdy zsumujecie kaloryczność wielkanocnych potraw szybko przekonacie się, skąd się bierze oponka na brzuchu po świętach! Sprawdźcie sami: 1 porcja żurku z jajkiem i kiełbasą: 400 kalorii 1 faszerowane jajko: 150 kalorii 1 porcja sałatki jarzynowej: 300 kalorii 1 porcja pasty jajecznej: 150 kalorii 1 kawałek sernika: 300 kalorii 1 kawałek mazurka z bakaliami i kajmakiem: 250 kalorii 1 kawałek babki piaskowej: 250 kalorii Wydaje się, że to niewiele? Pamiętajcie o tym, że w końcu podczas świąt, jedzenie nie kończy się na jednym faszerowanym jajku ani kawałeczku sernika! Jak zmniejszyć kaloryczność wielkanocnych dań i wypieków? By uchronić się przed przybraniem na wadze po świętach, warto zadbać o to, by dania wielkanocne były nieco mniej kaloryczne. Da się to zrobić modyfikując nieco przepisy! Wykorzystajcie te proste triki: Chrzan zamiast majonezu Faszerowane jajka są pyszne, ale strasznie kaloryczne! Wszystko przez dużą zawartość majonezu. Lepiej go zamienić równie smacznym, a dużo mniej tuczącym chrzanem. Lżejsza sałatka jarzynowa...