Tę dietę mógł ułożyć okulista. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy dobrze działające na wzrok
Pixabay
Newsy

Tę dietę mógł ułożyć okulista. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy dobrze działające na wzrok

Co jeść, żeby dobrze widzieć? Sprawdźcie, aby dłużej cieszyć się dobrym i ostrym wzrokiem.

Coraz częściej mamy do czynienia z problemami ze wzrokiem, zmęczeniem czy podrażnieniem oczu. Wynika to z naszego trybu życia, np. spędzania wielu godzin w ciągu dnia przez ekranem komputera. A gdy już zakończymy pracę przed komputerem, przesiadamy się przed telewizor i spędzamy przed nim cały wieczór. Nic dziwnego, że nasze oczy są zmęczone. Żeby je chronić, warto podjąć 2 działania jednocześnie: nawilżać je kroplami i zadbać o dietę wspierającą wzrok. Oto, na czym polega taka dieta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta dobra na wzrok

Sposób odżywiania ma bardzo ważne znaczenie dla utrzymania zdrowia. To, co jecie liczy się nie tylko wtedy, gdy chcecie zadbać o serce, obniżyć poziom cholesterolu we krwi czy wzmocnić kości, ale także, gdy pragniecie zachować zdrowie oczu i prawidłowe widzenie.

Te substancje powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie, żeby wspierać oczy i wzrok od wewnątrz:

  • Przeciwutleniacze. Blokują rozwój wolnych rodników, które przyczyniają się do degeneracji komórek, a w rezultacie powodują nowotwory i choroby przewlekłe związane z wiekiem. Choroby mogą dotyczyć także wzroku, a jedną z nich jest zwyrodnienie siatkówki. Produkty bogate w przeciwutleniacze to np. pietruszka, szpinak, brokuły czy sałata.
  • Witamina A. Najważniejszą witaminą, której niedobór może prowadzić do zaburzeń widzenia, w tym nawet do „kurzej ślepoty”, jest właśnie witamina A. Znajduje się ona w marchwi, brzoskwiniach czy czerwonej papryce.
  • Witamina C. Przyczynia się do walki z wolnymi rodnikami i produkcji kolagenu, zapewniającego trwałość naczyń krwionośnych oka. Znajdziecie ją m.in. w cytrusach, brokułach i papryce.
  • Witamina E. Jest odpowiedzialna między innymi za szczelność błon komórkowych oczu. Znajduje się w olejach, orzechach i nasionach zbóż.
  • Luteina. Znajdziecie ją w jarmużu, szpinaku, sałacie, brokułach i zielonym groszku.
  • Zeaksantyna. Szukajcie jej w zielonych i pomarańczowych warzywach.
  • Cynk. Występuje w rybach, jajach, mięsie czy nasionach dyni lub słonecznika.

Luteina, zeaksantyna i cynk, odpowiadają za zmniejszenie ryzyka zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Zobacz także
44-letnia Anna Głogowska przeszła na dietę, dzięki której nie tyje. Jest przy tym bardzo smaczna

44-letnia Anna Głogowska przeszła na dietę, dzięki której nie tyje. Jadłospis jest przy tym bardzo smaczny

Od lat wygrywa wszystkie rankingi na najlepszą dietę świata. Próbowaliście?

Dieta śródziemnomorska: nr 1 w rankingach na najlepszą dietę. Zasady i jadłospis

Dzienny jadłospis dla dbających o oczy

Od tego jak się odżywiamy, z jakich składników przygotujemy dania, zależy więc czy nasz wzrok będzie sokoli do późnej starości. Podajemy przykładowy, prosty jadłospis, którego celem jest wsparcie potrzeb wzroku i oczu.

Śniadanie:

  • Kanapka z sałatą, żółtym serem i świeżym ogórkiem
  • Kanapka z sałatą, jajkiem i pomidorem

Drugie śniadanie:

Garść orzechów. Zróbcie mieszankę z migdałów, orzechów włoskich i rodzynek lub żurawiny.

Obiad:

  • Krem z zielonego groszku, udekorowany świeżą natką pietruszki
  • Ryba pieczona w folii z marchwią i papryka czerwoną, ziemniaki gotowane, szpinak w liściach z oliwą i czosnkiem

Podwieczorek

Brzoskwinia

Kolacja:

Brokuły z wody z bułką tartą, podsmażona na maśle. 

Źródło: mir.org.pl

Macie cukrzycę? Jedzcie te warzywa. Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają wzrok
AdobeStock
Newsy
Macie cukrzycę? Jedzcie te warzywa. Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają wzrok
Zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia. Przy różnych dolegliwościach ważne jest to, co jemy - zwłaszcza przy cukrzycy. A pewne warzywa mają pełno witamin i związków, które przydadzą się w tej chorobie.

Nie od dziś wiadomo, że w przypadku takich chorób przewlekłych jak cukrzyca, poza przyjmowaniem zaleconych przez lekarza lekarstw, należy zadbać o zdrowy tryb życia oraz dietę. Zwłaszcza to, co znajduje się w codziennym jadłospisie ma duży wpływ na ogólne samopoczucie przy tej chorobie. Jednym z zalecanych produktów w diecie cukrzyka są brokuły. Sprawdźcie, dlaczego.  Dlaczego warto jeść brokuły? Te zielone warzywa nierzadko wzbudzają kontrowersje i polaryzują społeczeństwo. Jedni uważają, że brokuły są bardzo zdrowe i należy ich jeść jak najwięcej, a inni wzdrygają się na samą myśl o tych warzywach. Z jakiegoś powodu dla części ludzi brokuły mają zapach i smak, które są dla nich nie do zniesienia. Warto jednak się przemóc, ponieważ rzeczywiście zawierają one mnóstwo witamin i składników odżywczych, na przykład: witaminę A witaminy z grupy B witaminę C witaminę K magnez potas cynk siarkę żelazo fosfor sód Ponadto, brokuły wykazują wiele prozdrowotnych właściwości, jak zmniejszenie ryzyka chorób serca czy miażdżycy. Są doceniane również ze względu na ich pozytywny wpływ na sprawność widzenia i poziom cukru we krwi.  Brokuły na lepszy wzrok  W brokułach znajdziecie dużo luteiny oraz zeaksantyny - związków, które działają profilaktycznie na choroby oczu. Dzięki jedzeniu produktów bogatych w luteinę, takich jak brokuły, można zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na takie choroby jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, a także retinopatia cukrzycowa, czyli jedno z powikłań cukrzycy.  W 300 g brokułów znajduje się około 10 mg luteiny czyli tyle, ile potrzeba by poprawić ostrość widzenia.  Brokuły na obniżenie poziomu cukru we krwi Kolejną...

Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
AdobeStock
Newsy
Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
Ten niepozorny owoc jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Jedliście kiedyś kumkwat?

Kumkwat to jeden z owoców cytrusowych, który wywodzi się z Chin i Indii. Jest on w całości jadalny i - co warto zaznaczyć - jego skórka jest znacznie słodsza niż miąższ. Nazwa kumkwat pochodzi od kantońskiego słowa „kamkwat”, które oznacza „złotą pomarańczę/mandarynkę”. Te niewielkie, pomarańczowe owoce mają kwaśno-słodki smak i zawierają wiele właściwości odżywczych Kumkwat jest bogaty w witaminę C i błonnik oraz szereg składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B, mangan, miedź i wapń. Nasiona kumkwatu także są jadalne i zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3. Owoce te mają też sporo wody, dzięki czemu zapewniają organizmowi odpowiednie nawodnienie i nawilżenie. Dlaczego warto jeść kumkwat? Kumkwaty to owoce o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Ponadto: z uwagi na wysoką zawartość błonnika, mogą pomagać w chorobach jelit i w utrzymaniu prawidłowej wagi a także poprawiają trawienie zawierają spore ilości wody, dzięki czemu są świetną niskokaloryczną, ale jednocześnie sycącą przekąską mają niską zawartość tłuszczu, dlatego powinny go spożywać osoby z chorobami serca oraz wysokim poziomem cholesterolu jadalne nasiona tych owoców zawierają śladowe ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżać zły cholesterol i poprawiać dobry cholesterol są bogate w witaminy antyoksydacyjne, takie jak witamina A i C przeciwutleniacze obecne w kumkwatach mogą zmniejszać stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki są bogate we flawonoidy, takie jak kemferol, luteolina, hesperydyna, kwercetyna, C-glikozyd i wiele innych obecne w tych owocach karotenoidy, takie jak beta karoten, zeaksantyna i luteina,...

cebula dymka właściwości
Adobe Stock
Zdrowie
Niezwykłe korzyści zdrowotne cebuli dymki. Mało kto wie, że to naturalny środek na...
Dymka jest przede wszystkim o wiele słodsza i delikatniejsza od zwykłej cebuli. Na tym jednak nie koniec jej zalet. Warzywo to ma również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przy jego pomocy możesz między innymi wyleczyć przeziębienie.

Zielona cebula lub inaczej dymka, to nic innego jak odmiana zwykłej cebuli, którą na co dzień wykorzystujesz do przyrządzania wielu dań. Zazwyczaj ma ona biały lub jasnokremowy kolor i jest zakończona pysznym szczypiorkiem.  Jej rozmiar różni się nieco od standardowej cebuli. Dymka jest bowiem o wiele mniejsza, ale również słodsza i delikatniejsza w smaku. Dlatego tak wiele osób chętnie wykorzystuje ją w swojej kuchni. Na tym jednak nie koniec. Niewielu wie, że zawarte w warzywie składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie! Eliminuje każde przeziębienie Dymka znana jest ze swoich cennych właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Jej częste spożywanie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, może uchronić cię przed przeziębieniem, a nawet grypą.  Dba o wzrok Zielona cebulka jest niezwykle cenna szczególnie dla osób o słabym wzroku. Bowiem zawarta w niej witamina A, karotenoidy oraz luteina, chronią przed stanami zapalnymi oraz utrzymują wzrok w dobrej formie. Częste spożywanie tego warzywa może zminimalizować ryzyko jego utraty w przyszłości. Pozytywnie wpływa na pracę serca Zawarte w dymce przeciwutleniacze oraz witamina C kontrolują poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, utrzymując je w granicach normy. Osoby często spożywające zieloną cebulkę są więc mniej podatne na choroby serca oraz zawał. Wzmacnia kości Oprócz witaminy C, zielona cebulka zawiera również witaminę K. Te w połączeniu sprawiają, że twoje kości są grube i mocne. Co w praktyce oznacza mniejsze ryzyko różnego rodzaju złamań. Dba o piękno Sekretem pięknej i młodej skóry jest kolagen wytwarzany naturalnie w organizmie. Proces ten jest stymulowany właśnie poprzez spożywanie cebuli dymki. Dzięki niej twoja skóra nabierze zdrowego blasku.

Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
AdobeStock
Newsy
Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej sałaty? Włączcie ją do diety, bo ma niebywały wpływ na zdrowie.

Radicchio to włoskie słowo odnoszące się do uprawianych roślin liściastych cykorii. Charakterystyczny, gorzki smak tej sałaty sprawia, że nie smakuje ona każdemu, ale w połączeniu z sosem i innymi gatunkami sałat, jest ona doskonałym składnikiem świeżych sałatek. Czy wiecie, że filiżanka tej sałaty ma zaledwie dziewięć kalorii? Dzięki temu jest ona szczególnie wskazana osobom, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę. Radicchio jest bogatym źródłem witamin, błonnika pokarmowego i minerałów. Dostarcza również naszemu organizmowi cenne fitoskładniki i przeciwutleniacze. Sałata ta nie zawiera tłuszczu i cholesterolu. Jest za to doskonałym źródłem potasu, selenu, wapnia, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i witaminy B. Czy wiecie, że radicchio pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu i ciśnienia krwi oraz poprawia koncentrację? Dlaczego warto jeść sałatę radicchio? Sałata radicchio ma ciekawy smak i wiele walorów zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Cukry roślinne występujące w radicchio, znane jako fruktany, mogą służyć do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka okrężnicy. Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie zwalczają konkretną, bardzo powszechną komórkę raka wątroby znaną jako Hep-G2. Radicchio zawiera dużą ilość witaminy K w jednej porcji. Jak wiadomo, witamina K zmniejsza ryzyko raka prostaty, okrężnicy, żołądka i jamy ustnej. Ten typ sałaty zawiera również dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które są znane jako przeciwutleniacze odpowiedzialne za utrzymanie zdrowych oczu. Radicchio wspiera zdrowe serce, zmniejszając ryzyko chorób serca nawet o 30 procent i ryzyko nagłej śmierci sercowej o 45 procent. W badaniu na szczurach naukowcy odkryli, że ten typ sałaty...