Tę dietę mógł ułożyć okulista. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy dobrze działające na wzrok
Pixabay
Newsy

Tę dietę mógł ułożyć okulista. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy dobrze działające na wzrok

Co jeść, żeby dobrze widzieć? Sprawdźcie, aby dłużej cieszyć się dobrym i ostrym wzrokiem.

Coraz częściej mamy do czynienia z problemami ze wzrokiem, zmęczeniem czy podrażnieniem oczu. Wynika to z naszego trybu życia, np. spędzania wielu godzin w ciągu dnia przez ekranem komputera. A gdy już zakończymy pracę przed komputerem, przesiadamy się przed telewizor i spędzamy przed nim cały wieczór. Nic dziwnego, że nasze oczy są zmęczone. Żeby je chronić, warto podjąć 2 działania jednocześnie: nawilżać je kroplami i zadbać o dietę wspierającą wzrok. Oto, na czym polega taka dieta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta dobra na wzrok

Sposób odżywiania ma bardzo ważne znaczenie dla utrzymania zdrowia. To, co jecie liczy się nie tylko wtedy, gdy chcecie zadbać o serce, obniżyć poziom cholesterolu we krwi czy wzmocnić kości, ale także, gdy pragniecie zachować zdrowie oczu i prawidłowe widzenie.

Te substancje powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie, żeby wspierać oczy i wzrok od wewnątrz:

  • Przeciwutleniacze. Blokują rozwój wolnych rodników, które przyczyniają się do degeneracji komórek, a w rezultacie powodują nowotwory i choroby przewlekłe związane z wiekiem. Choroby mogą dotyczyć także wzroku, a jedną z nich jest zwyrodnienie siatkówki. Produkty bogate w przeciwutleniacze to np. pietruszka, szpinak, brokuły czy sałata.
  • Witamina A. Najważniejszą witaminą, której niedobór może prowadzić do zaburzeń widzenia, w tym nawet do „kurzej ślepoty”, jest właśnie witamina A. Znajduje się ona w marchwi, brzoskwiniach czy czerwonej papryce.
  • Witamina C. Przyczynia się do walki z wolnymi rodnikami i produkcji kolagenu, zapewniającego trwałość naczyń krwionośnych oka. Znajdziecie ją m.in. w cytrusach, brokułach i papryce.
  • Witamina E. Jest odpowiedzialna między innymi za szczelność błon komórkowych oczu. Znajduje się w olejach, orzechach i nasionach zbóż.
  • Luteina. Znajdziecie ją w jarmużu, szpinaku, sałacie, brokułach i zielonym groszku.
  • Zeaksantyna. Szukajcie jej w zielonych i pomarańczowych warzywach.
  • Cynk. Występuje w rybach, jajach, mięsie czy nasionach dyni lub słonecznika.

Luteina, zeaksantyna i cynk, odpowiadają za zmniejszenie ryzyka zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Zobacz także
44-letnia Anna Głogowska przeszła na dietę, dzięki której nie tyje. Jest przy tym bardzo smaczna

44-letnia Anna Głogowska przeszła na dietę, dzięki której nie tyje. Jadłospis jest przy tym bardzo smaczny

Od lat wygrywa wszystkie rankingi na najlepszą dietę świata. Próbowaliście?

Dieta śródziemnomorska: nr 1 w rankingach na najlepszą dietę. Zasady i jadłospis

Dzienny jadłospis dla dbających o oczy

Od tego jak się odżywiamy, z jakich składników przygotujemy dania, zależy więc czy nasz wzrok będzie sokoli do późnej starości. Podajemy przykładowy, prosty jadłospis, którego celem jest wsparcie potrzeb wzroku i oczu.

Śniadanie:

  • Kanapka z sałatą, żółtym serem i świeżym ogórkiem
  • Kanapka z sałatą, jajkiem i pomidorem

Drugie śniadanie:

Garść orzechów. Zróbcie mieszankę z migdałów, orzechów włoskich i rodzynek lub żurawiny.

Obiad:

  • Krem z zielonego groszku, udekorowany świeżą natką pietruszki
  • Ryba pieczona w folii z marchwią i papryka czerwoną, ziemniaki gotowane, szpinak w liściach z oliwą i czosnkiem

Podwieczorek

Brzoskwinia

Kolacja:

Brokuły z wody z bułką tartą, podsmażona na maśle. 

Źródło: mir.org.pl

cebula dymka właściwości
Adobe Stock
Zdrowie
Niezwykłe korzyści zdrowotne cebuli dymki. Mało kto wie, że to naturalny środek na...
Dymka jest przede wszystkim o wiele słodsza i delikatniejsza od zwykłej cebuli. Na tym jednak nie koniec jej zalet. Warzywo to ma również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przy jego pomocy możesz między innymi wyleczyć przeziębienie.

Zielona cebula lub inaczej dymka, to nic innego jak odmiana zwykłej cebuli, którą na co dzień wykorzystujesz do przyrządzania wielu dań. Zazwyczaj ma ona biały lub jasnokremowy kolor i jest zakończona pysznym szczypiorkiem.  Jej rozmiar różni się nieco od standardowej cebuli. Dymka jest bowiem o wiele mniejsza, ale również słodsza i delikatniejsza w smaku. Dlatego tak wiele osób chętnie wykorzystuje ją w swojej kuchni. Na tym jednak nie koniec. Niewielu wie, że zawarte w warzywie składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie! Eliminuje każde przeziębienie Dymka znana jest ze swoich cennych właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Jej częste spożywanie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, może uchronić cię przed przeziębieniem, a nawet grypą.  Dba o wzrok Zielona cebulka jest niezwykle cenna szczególnie dla osób o słabym wzroku. Bowiem zawarta w niej witamina A, karotenoidy oraz luteina, chronią przed stanami zapalnymi oraz utrzymują wzrok w dobrej formie. Częste spożywanie tego warzywa może zminimalizować ryzyko jego utraty w przyszłości. Pozytywnie wpływa na pracę serca Zawarte w dymce przeciwutleniacze oraz witamina C kontrolują poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, utrzymując je w granicach normy. Osoby często spożywające zieloną cebulkę są więc mniej podatne na choroby serca oraz zawał. Wzmacnia kości Oprócz witaminy C, zielona cebulka zawiera również witaminę K. Te w połączeniu sprawiają, że twoje kości są grube i mocne. Co w praktyce oznacza mniejsze ryzyko różnego rodzaju złamań. Dba o piękno Sekretem pięknej i młodej skóry jest kolagen wytwarzany naturalnie w organizmie. Proces ten jest stymulowany właśnie poprzez spożywanie cebuli dymki. Dzięki niej twoja skóra nabierze zdrowego blasku.

Te warzywa są tańsze niż rok temu, pozostałe podrożały nawet o 150 proc. Co kupować?
AdobeStock
Newsy
Jakie są najzdrowsze warzywa na świecie? Mamy wyniki badań! Nie uwierzycie, które zajęło 2. miejsce
Lista najzdrowszych warzyw została właśnie opublikowana przez naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji. Po które powinniście sięgać najczęściej?

Wszystkie warzywa są zdrowe. Okazuje się jednak, że istnieje elitarna grupa warzyw, które zawierają ponadprzeciętne ilości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych! Po które z nich warto więc sięgać? Najzdrowsze warzywa na świecie Większość warzyw jest niskokaloryczna i bogata w witaminy. Niektóre z nich zyskały jednak miano „superfoods”, czyli „super-jedzenia”. To produkty o wyjątkowo wysokiej zawartości minerałów, witamin, a także szczególnie korzystnym, a nawet leczniczym wpływie na organizm.  Ranking Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji skupił się na najważniejszych dla organizmu mikro i makroelementach. Na tej podstawie stworzono listę warzyw najbogatszych w składniki, które obniżają ryzyko powstawania nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych. Które warzywo zwyciężyło w zestawieniu? Rukiew wodna – to lider zestawienia wśród produktów niwelujących ryzyko raka i poprawiających kondycję skóry, włosów i całego organizmu. Kapusta pekińska – bogata w prowitaminę A, która doskonale wpływa na kondycję oczu, zębów oraz skóry. Boćwina – tak samo jak znajdujący się tuż poniżej burak ćwikłowy, ma działanie przeciwnowotworowe. Burak ćwikłowy – obniża ryzyko występowania nowotworów, ale także i poziom cholesterolu.  Szpinak – wyjątkowo niskokaloryczny, bogaty w kwas foliowy, chroni przed nadciśnieniem. Cykoria – oczyszcza, przyspiesza trawienie, wspomaga spalanie tłuszczu. Sałata masłowa – bardzo niskokaloryczna, bogata w witaminy i wodę. Pietruszka – bogactwo witaminy C i potasu. Sałata rzymska – pełna witamin C, A, B oraz luteiny ważnej dla zmysłu wzroku. Kapusta – odkwasza i oczyszcza organizm....

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Adobe Stock
Newsy
Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów, ale to dzięki dodatkowi oleju, są one lepiej wchłaniane. Wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.

Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości. Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju. Jak olej poprawia sok z marchwi? Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin. Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę. Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera: Witaminę C Witaminę E Beta-karoten Kwas foliowy Tiaminę Wapń Magnez Fosfor Żelazo Potas Sód Cynk Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie: Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A Ułatwia leczenie niedokrwistości Obniża poziom cholesterolu we...

jajka z chrzanem przepis
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy
Pyszny i niemożliwie tani obiad dla całej rodziny. Jajka w sosie chrzanowym zrobicie błyskawicznie
Miłośnicy jajek z pewnością przepadają za tym przepisem. Zróbcie na obiad smaczne jajka w sosie chrzanowym!

Jeśli szukacie pomysłu na szybki, niedrogi i jarski obiad, to jajka z sosem chrzanowym i ziemniakami sprawdzą się doskonale! Danie przyrządza się błyskawicznie i jest przepyszne. Dlaczego warto jeść jajka? Kurze jaja są bogatym źródłem białka i wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przekonajcie się, dlaczego warto uwzględnić jajka w swojej diecie! Wspomagają odchudzanie Jajka są bardzo sycące, a przy tym niskokaloryczne. Jedno małe jajko zawiera zaledwie 80 kalorii! Już dwa jajka na twardo sprawiają, że jest się bardzo najedzonym. Śniadanie złożone głównie z jajek nasyci was na długo i da wam mnóstwo energii. Zdrowe dla oczu W żółtku jajka znajdziecie luteinę, która wpływa pozytywnie na wzrok oraz chroni oczy przed szkodliwym wpływem światła słonecznego. Witaminy Nie sposób nie wspomnieć o ogromnej ilości witamin zawartych w jajkach. Znajdziecie w nich aż 13 witamin i minerałów, w tym: witaminę D, K, A i E, witaminy z grupy B oraz kwas pantotenowy. Minerały zawarte w jajkach to między innymi fosfor, żelazo, cynk, wapń, potas i magnez. Przepis na jajka w sosie chrzanowym Jajka w sosie to świetny pomysł na szybki i tani obiad! Świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami. By go przygotować, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 5 jajek 1 szklanka bulionu warzywnego 1 szklanka śmietany 30% 3 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Wszystkie jajka ugotujcie na twardo i obierzcie. Obrane jajka przekrójcie na pół. W rondelku rozpuśćcie jedną łyżkę masła. Dodajcie do niego łyżkę mąki pszennej i wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Wlejcie szklankę warzywnego bulionu i wymieszajcie. Gdy składniki...