Dewolaj (de vollaile, devolay) to kotlet z piersi kurczaka, z którego robi się zawijas z serowym nadzieniem. W niektórych wersjach zamiast (albo oprócz) sera daje się także masło z ziołami, czosnkiem i szczypiorkiem, które rozpływa się w procesie smażenia. Niektórzy dodają także do nadzienia boczek. Chociaż nazwa brzmi z francuska, tak naprawdę danie to pochodzi ze wschodu – w niektórych miejscach nazywa się je np. kotletem po kijowsku. 

Jak zrobić domowego dewolaja?

Do dania można wybrać zupełnie dowolne nadzienie – nawet najbardziej nietypowe. Wymyślne wersje dewolajów nadziewane były serem pleśniowym, a nawet owocami. Należy jednak pamiętać o prawidłowym zawinięciu kurczaka i spięciu zawijasa za pomocą wykałaczek przed smażeniem. W ten sposób mięso stwardnieje uzyskując odpowiedni kształt i zapobiegnie wylewaniu się nadzienia. Jeśli chcesz aby serowe nadzienie było jeszcze bardziej kremowe – użyj serka topionego!

Przepis na dewolaje z serkiem topionym

Składniki:

  • 1 kg polędwicy
  • Ok. 10 plastrów gotowanej szynki
  • serek topiony
  • ok. 10 łyżeczek musztardy,
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Polędwicę kroimy w plastry, rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. 
  2. Mięso smarujemy musztardą w środku, następnie wykładamy plaster szynki i smarujemy serkiem topionym, a potem zwijamy. 
  3. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Smażymy z każdej strony na złoto. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

Czytaj też: