Dewolaj (de vollaile, devolay) to kotlet z piersi kurczaka, z którego robi się zawijas z serowym nadzieniem. W niektórych wersjach zamiast (albo oprócz) sera daje się także masło z ziołami, czosnkiem i szczypiorkiem, które rozpływa się w procesie smażenia. Niektórzy dodają także do nadzienia boczek. Chociaż nazwa brzmi z francuska, tak naprawdę danie to pochodzi ze wschodu – w niektórych miejscach nazywa się je np. kotletem po kijowsku.
Jak zrobić domowego dewolaja?
Do dania można wybrać zupełnie dowolne nadzienie – nawet najbardziej nietypowe. Wymyślne wersje dewolajów nadziewane były serem pleśniowym, a nawet owocami. Należy jednak pamiętać o prawidłowym zawinięciu kurczaka i spięciu zawijasa za pomocą wykałaczek przed smażeniem. W ten sposób mięso stwardnieje uzyskując odpowiedni kształt i zapobiegnie wylewaniu się nadzienia. Jeśli chcesz aby serowe nadzienie było jeszcze bardziej kremowe – użyj serka topionego!
Przepis na dewolaje z serkiem topionym
Składniki:
- 1 kg polędwicy
- Ok. 10 plastrów gotowanej szynki
- serek topiony
- ok. 10 łyżeczek musztardy,
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- słodka papryka
Przygotowanie:
- Polędwicę kroimy w plastry, rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
- Mięso smarujemy musztardą w środku, następnie wykładamy plaster szynki i smarujemy serkiem topionym, a potem zwijamy.
- Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażymy z każdej strony na złoto. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Czytaj też:
- Jak przyrządzić dewolaje w piekarniku? Zróbcie tak, a kotlety będą wyjątkowo soczyste
- Masło podczas smażenia dewolaja wypływa? Pewnie popełniacie ten błąd. Zastosujcie mistrzowski trik z lubelskiej restauracji
- Dewolaje z tym dodatkiem rządzą. Aż trudno uwierzyć, czym zostały nadziane. Pomysł jest wręcz genialny