Te dewolaje to prawdziwe niebo na talerzu. Dodajcie to do środka a będą jeszcze smaczniejsze
gosiapiotrek23/Gotujmy.pl
Newsy

Te dewolaje to prawdziwe niebo na talerzu. Dodajcie to do środka a będą jeszcze smaczniejsze

Dewolaje to danie, które bardzo często serwowane jest w polskich domach. Często też spotyka się je na wielu obiadach okolicznościowych takich jak chrzciny, wesela czy komunie. Jest ono uniwersalne i smakuje wszystkim – od najmłodszych do najstarszych.

Dewolaj (de vollaile, devolay) to kotlet z piersi kurczaka, z którego robi się zawijas z serowym nadzieniem. W niektórych wersjach zamiast (albo oprócz) sera daje się także masło z ziołami, czosnkiem i szczypiorkiem, które rozpływa się w procesie smażenia. Niektórzy dodają także do nadzienia boczek. Chociaż nazwa brzmi z francuska, tak naprawdę danie to pochodzi ze wschodu – w niektórych miejscach nazywa się je np. kotletem po kijowsku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić domowego dewolaja?

Do dania można wybrać zupełnie dowolne nadzienie – nawet najbardziej nietypowe. Wymyślne wersje dewolajów nadziewane były serem pleśniowym, a nawet owocami. Należy jednak pamiętać o prawidłowym zawinięciu kurczaka i spięciu zawijasa za pomocą wykałaczek przed smażeniem. W ten sposób mięso stwardnieje uzyskując odpowiedni kształt i zapobiegnie wylewaniu się nadzienia. Jeśli chcesz aby serowe nadzienie było jeszcze bardziej kremowe – użyj serka topionego!

Zobacz także
domowy serek topiony przepis

Zapomnijcie o sklepowym serku topionym pełnym niezdrowej chemii. Z łatwością zrobicie go sami w domu

Ten serek uważany jest za zdrowy, a tak naprawdę truje organizm od środka. Wyrzućcie go z lodówki już dziś

Lubicie serki topione? Przeczytajcie ich skład i dwa razy zastanówcie się, czy są dobre dla zdrowia

Przepis na dewolaje z serkiem topionym

Składniki:

  • 1 kg polędwicy
  • Ok. 10 plastrów gotowanej szynki
  • serek topiony
  • ok. 10 łyżeczek musztardy,
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Polędwicę kroimy w plastry, rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. 
  2. Mięso smarujemy musztardą w środku, następnie wykładamy plaster szynki i smarujemy serkiem topionym, a potem zwijamy. 
  3. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Smażymy z każdej strony na złoto. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

Czytaj też:

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem
gosia p./Gotujmy.pl
Newsy
Schabowe inaczej. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem 
Schabowe to absolutny klasyk kuchni polskiej. W jaki sposób można go urozmaicić, aby zyskał nowy smak i zachwycił zwłaszcza najmłodszych domowników?

Schabowy gości na polskich stołach praktycznie co niedzielę. Jeśli sięgacie po to danie regularnie, warto urozmaicić ten klasyczny przepis i dodać do niego odrobinę sera – zwłaszcza takiego, który łatwo się roztapia. Można także dodać plaster pomidora, który nada potrawie świeżości. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem Ten szybki przepis nie zajmie więcej czasu niż tradycyjne schabowe, a sprawi, że niedzielny obiad zaskoczy waszych gości. Składniki: 6 plastrów schabu wieprzowego 6 plastrów serka topionego 1-2 pomidory szczypiorek sól pieprz przyprawa do wieprzowiny 1 jajko bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Plastry schabów rozbijcie tłuczkiem i z każdej strony posypcie solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Następnie każdy schab maczajcie w roztrzepanym jajku i panierujcie w bułce tartej. Po czym smażcie na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na usmażonych schabach ułóżcie po plastrze serka topionego, a na serze po plastrze pomidora. Takie schaby układajcie na blasze i zapieczcie w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut. Gotowe posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym

zupa brokułowa z klopsikami
Gotujmy.pl
Newsy
Pożywna zupa brokułowa z klopsikami. 1 składnik nadaje jej wyjątkowo cudownego i kremowego smaku
Marzy wam się pyszna i sycąca mięsna zupa? Dobrze trafiliście. Ta z naszego przepisu z pewnością przypadnie wam do gustu. Jej głównymi składnikami są brokuły i wieprzowe pulpeciki. Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Okres zimowo-wiosenny to czas, gdy bardzo chętnie sięgamy po sycące i aromatyczne zupy. Co powiecie na naszą dzisiejszą propozycję – a konkretnie na zupę brokułową z pysznymi mięsnymi pulpecikami oraz aromatycznymi przyprawami? Zupa brokułowa z wieprzowymi pulpecikami Pożywna zupa brokułowa, zabielana serkiem topionym z dodatkiem cudownych wieprzowych pulpecików, to doskonała propozycja na sycący i smakowity obiad. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to brokuły, serek topiony, dobrej jakości mięso mielone i garść ulubionych przypraw. Walory zdrowotne brokułów To za sprawą brokułów, zupa ta zyskuje mnóstwo walorów zdrowotnych. Brokuły są doskonałym źródłem błonnika i białka, zawierają żelazo, potas, wapń, selen i magnez, a także witaminy A, C, E, K i bogatą gamę witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Dodatek dobrej jakości mięsa będzie tylko dopełnieniem smaku i korzyści zdrowotnych tej zupy. Jak ją przygotować? Składniki: 1 brokuł 60 gramów mięsa mielonego wieprzowego 3/4 litra wody 1 jajko 1 cebula Pół kajzerki Biały pieprz 1 serek topiony 2 łyżki mleka Kostka bulionu 1 łyżeczka natki pietruszki Szczypta ostrej papryki mielonej Przygotowanie: Zagotować wodę z kostką rosołową. Brokuła umyć, obrać i podzielić na różyczki, po czym wrzucić do wywaru i ugotować al dente. Mięso mielone wymieszać z przyprawami - natką pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulą i kajzerką namoczoną w wodzie oraz z białkiem. Przygotowujemy malutkie klopsiki. Brokuła wyjmujemy z bulionu i wrzucamy do niego kuleczki mięsne. Klopsiki zdejmujemy po ugotowaniu z ognia, wyłączamy palnik i miksujemy wywar z serkiem topionym. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i odrobiną ciepłego...

Pączki
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić idealnie pulchne domowe pączki? Przepis opanujesz w mig. Efekt cię zaskoczy
Do tłustego czwartku jeszcze daleka droga, ale pyszne i puszyste pączki możemy usmażyć i bez okazji. Z tym przepisem wyjdą tak jak należy!

W najbliższą niedzielę obchodzić będziemy andrzejki. Co prawda smażenie pączków łączy się bardziej z tłustym czwartkiem i końcem karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uświetnić pączkami dzień św. Andrzeja. Smaczne pączki wymagają smacznego nadzienia. Klasyczna wersja to oczywiście nadzienie o smaku różanym. Jeżeli jednak nie dysponujecie takimi powidłami, bez obaw. Do pączków nadadzą się także marmolady wiśniowe, malinowe i inne. Nie brakuje także fanów pączków z czekoladowym nadzieniem. Warto wypróbować także mniej oczywistych składników jak choćby – masa krówkowa (kajmakowa), chałwa czy masa kokosowa. Tego typu wypełnienie z pewnością spotka się z uznaniem najmłodszych smakoszy. Na sam koniec warto wspomnieć o dwóch tradycyjnych składnikach, o których nie możemy zapomnieć przygotowując pączki. Po pierwsze nieodzowne są ok. 2 kieliszki spirytusu bądź innego mocnego alkoholu. To znany od lat sposób na to, by nasze pączki nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu. I tu właśnie się zatrzymajmy – jakiego tłuszczu najlepiej użyć do smażenia tłuszczu? Prawdopobonie teraz najczęściej wybieramy olej rzepakowy. Warto jednak cofnąć się w czasie i podobnie jak nasze mamy i babcie skorzystać z tradycyjnego smalcu. Przepis na idealnie pulchne domowe pączki: Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży (ok. połowa paczki) 2/3 szklanki cukru 0,5 l mleka 5 żółtek 1 całe jajo 10 dag masła 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml) Pół łyżeczki soli Smalec do smażenia Nadzienie (najlepiej konfitura różana) Cukier puder Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, które wcześniej rozprowadzamy z cukrem....

Lubicie pierogi z owocami? Jak zrobić na nie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło? Oto nasze triki
Własne
Newsy
Lubicie pierogi z owocami? Jak zrobić na nie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło? Oto nasze triki
Pierogi z jagodami, truskawkami, wiśniami czy jabłkami są pyszne i basta. Sęk w tym, że często cała praca idzie na marne, kiedy okazuje się, że nadzienie wypływa z pierogów podczas gotowania.

Pierogi z owocami to dla wielu symbol i stały element letniego gotowania. To, z czym przygotujecie wasze małe cuda, zależy niemal wyłącznie od waszej fantazji. Z naszej strony polecamy następujące owoce na nadzienie: Jagody Truskawki Wiśnie Czereśnie Jagody kamczackie Jabłka Śliwki Maliny Ciekawym pomysłem są także różnego rodzaju przepisy na pierogi z bananami (np. w zimie, kiedy świeże polskie owoce są niedostępne) lub różnego rodzaju mieszanki i kombinacje. Jakie ciasto powinno się robić na pierogi z owocami? Niezależnie od tego, jakie nadzienie wybierzecie, pierogi z owocami różnią się od pierogów ruskich czy też tych z kapustą lub  z mięsem . Czym? Chodzi o ciasto na pierogi. Dużo gospodyń przyrządza do nich takie samo ciasto, jak do klasycznych pierogów, ale potem kończy to się „owocowym barszczem” w garnku. Chodzi oczywiście o wypływające notorycznie nadzienie z gotujących się pierogów. Jak temu zapobiec? Samo przyrządzenie parzonego ciasta z mąki pszennej z dodatkiem wrzącej wody na pierogi nie różni się niczym od klasycznego przepisu na ciasto na pierogi. Co zrobić, by pierogi z owocami nie rozpadały się podczas gotowania? Dopiero podczas rozwałkowywania ciasta na placki zwróćcie uwagę na jego grubość. Powinna ona być nieco większa, niż wtedy gdy zamierzacie lepić np. pierogi ruskie. Odrobinę grubsze ciasto nie tylko blokuje wypływanie kwaśnego soku z owoców i przedostawanie się do środka pierogów wrzątku, ale także sprawia, że pierogi z truskawkami czy jagodami po prostu łatwiej skleić. Nie przypadkiem wspominamy o klejeniu pierogów z owocami. Może ono okazać się dla niektórych odrobinę trudniejsze niż sklejanie i formowanie pierogów ruskich. Wspomagajcie się więc w...