ozorki przepis
luna19
Newsy

Te delikatne w smaku ozorki w sosie własnym was zachwycą. Dawno nie jedliście czegoś tak pysznego

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na smaczne ozorki w wyjątkowym sosie.

Jeżeli lubicie mięsne dania, to na pewno posmakują wam ozorki. A już zwłaszcza z tego przepisu! Pyszny sos sprawia, że są bardzo aromatyczne. Wypróbujcie prostą recepturę na smaczne ozorki w sosie – palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ozorki w polskiej kuchni

Zwyczaj przyrządzania ozorów ma w Polsce długą tradycję. Przepis na te podroby można znaleźć w „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw”, pierwszej zachowanej polskiej książce kucharskiej, wydanej w 1682 roku! Przyrządza się ozory wieprzowe, wołowe i cielęce.

Przepis na ozorki w sosie

Do przygotowania tego smacznego dania potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 3 ozory wieprzowe
  • 3 marchwie
  • 1 cebula
  • Ziarna jałowca
  • Liście laurowe
  • Majeranek
  • Czosnek granulowany
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ozorki umyjcie i dokładnie oczyśćcie (trzeba wyciąć ślinianki).
  2. Marchewki oraz cebulę umyjcie i obierzcie.
  3. Włóżcie ozorki do garnka z wrzątkiem. Gdy woda się zagotuje, wylejcie ją.
  4. Zalejcie ozorki świeżą wodą i dodajcie 4 ziarna jałowca, jeden liść laurowy, szczyptę czosnku i majeranku oraz sól i pieprz. Dodajcie cebulę i marchewki.
  5. Gotujcie całość do miękkości.
  6. Następnie wyjmijcie z garnka marchewki oraz ozorki, a resztę przecedźcie.
  7. Ozorki obierzcie ze skóry i pokrójcie je w plasterki. Włóżcie plastry z powrotem do wywaru i zagotujcie.
  8. Gotujący się wywar zagęśćcie mąką lub, jeśli wolicie – zasmażką.

I gotowe! Ozorki smakują genialnie z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

bitki wieprzowe w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Mięciutkie bitki w doskonałym sosie, który zniknie z talerzy do ostatniej kropli
Soczyste i aromatyczne bitki wieprzowe w delikatnym sosie myśliwskim to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Danie jest tak pyszne, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Dodanie jednego składnika sprawia, że całość jest jeszcze bardziej smaczna. Sprawdźcie ten przepis!

Niedzielny obiad wiąże się z pewnego rodzaju wyniosłością, kiedy wypada podać bardziej wystawny obiad niż na co dzień. Gdy znudzą się wam kotlety schabowe lub mielone, to świetnym pomysłem są bitki wieprzowe w delikatnym, aromatycznym sosie myśliwskim. Bliscy będą zachwyceni tym daniem, które szybko zniknie z talerzy. Jaki sos do bitek? Takie mięso najlepiej łączy się z sosem grzybowym. To dla wielu może być nie lada wyzwanie, jednak dodanie do niego serka topionego sprawi, że będzie idealnie kremowy i delikatny. Sekretem udanego dania jest odpowiedni czas przygotowania. Im dłużej mięso dusi się w sosie, tym bardziej jest aromatyczne oraz soczyste. Taka potrawa doskonale się sprawdzi podczas niedzielnego obiadu w gronie najbliższych bądź w trakcie różnych uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przepis na bitki wieprzowe  w sosie myśliwskim Składniki: 1 kg chudego karczku  ½ litra bulionu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g leśnych grzybów mrożonych 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego musztarda mąka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Karczek dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka. Mięso oprószcie mąką. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju i ułóżcie na nim plastry karczku. Obsmażcie je z obu stron, a później zdejmijcie je z patelni. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na pozostałym tłuszczu na patelni, podsmażcie ją do zeszklenia. Bitki posmarujcie musztardą, a następnie ułóżcie je w garnku lub innym naczyniu, w...

Pasztet z 3 mięs wg. receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
ONS, AdobeStock
Newsy
Pasztet z 3 mięs według receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
Rozpływający się w ustach domowy pasztet z 3 mięs to propozycja Magdy Gessler na Wielkanoc. Wypróbujcie jej przepis!

Macie ochotę na tradycyjny, wielkanocny pasztet? Spróbujcie go zrobić z przepisu Magdy Gessler – w końcu kto, jak nie ona wie najlepiej jak przyrządzić świąteczne potrawy w starym stylu! Przepis na pasztet wielkanocny od Magdy Gessler Do przygotowania pysznego, domowego pasztetu według receptury Magdy Gessler, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mięsa wieprzowego z łopatki Pół kilograma pręgi wołowej 300 g mięsa wieprzowego z podgardla 300 g wątróbki wieprzowej 100 g grzybów suszonych 100 g smalcu 5 jaj 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 2 bułki Bułka tarta 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Pieprz ziarnisty Ziarna jałowca Gałka muszkatołowa Sól Przygotowanie: Namoczcie wcześniej suszone grzyby, żeby zmiękły. Mięso umyjcie i osuszcie. Obierzcie i umyjcie warzywa. Rozgrzejcie na dużej patelni nieco tłuszczu i podsmażcie na dużym ogniu wszystkie kawałki mięsa poza wątróbką. Podsmażone mięso włóżcie do garnka. Dodajcie marchewki, pietruszkę i selera oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i jałowiec, a także grzyby. Zalejcie składniki zimną wodą tak, by wszystkie były ledwo przykryte. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso całkiem zmięknie i będzie się rozpadać. Po tym czasie dodajcie do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotujcie przez 15 minut. Obraną cebulę usmażcie na patelni na złoty kolor. Dwie bułki zalejcie mlekiem i odstawcie na chwilę. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na sztywną pianę. W maszynce do mięsa trzy razy zmielcie mięso, namoczone bułki, wątróbkę, grzyby, warzywa i usmażoną cebulę. Do zmielonej masy wlejcie żółtka i bardzo...

jakie mięso do bigosu
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze do bigosu? Takie sprawi, że wyjdzie wam bigos doskonały
Czy wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy bigos? Sprawdziliśmy to.

Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze? Jakie mięso do bigosu? Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki , choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla . Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka , jednak najlepszy jest bigos wieprzowy. Przepis na smaczny bigos Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka) 200 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie...

Nóżki w galarecie wyszły mętne? Następnym razem wykorzystajcie ten trik
AdobeStock
Newsy
Nóżki w galarecie wyszły mętne? Następnym razem wykorzystajcie ten trik
Idealny wywar do zimnych nóżek z reguły wychodzi bardzo mętny – taka już jego uroda. Istnieje jednak ciekawy sposób na wyklarowanie wywaru do galarety!

Mięso w galarecie to jedna z klasycznych potraw polskiej kuchni. Najpopularniejszy jest chyba przepis na nóżki wieprzowe w galarecie, które niestety czasami nie wychodzą. Sprawdźcie, co zrobić by wyszły idealnie klarowne i jak zrobić pyszne zimne nóżki! Co zrobić, żeby zimne nóżki były klarowne? Czasami galaretka z zimnymi nóżkami wychodzi dość mętna i nie wygląda wtedy zbyt apetycznie. Można temu łatwo zaradzić, choć niestety nie da się „naprawić” mętnej galarety – podany niżej sposób sprawdzi się tylko w trakcie przygotowywania. Należy bowiem użyć jajek, octu i gazy. Po wyłowieniu z gotowego wywaru mięsa oraz warzyw, dodajcie do niego ubite białko wymieszane z łyżką octu jabłkowego. Po wymieszaniu dodajcie białko do wywaru. Teraz zamieszajcie, zagotujcie i zgaście ogień pod garnkiem. Usuńcie z wywaru pianę i przelejcie go przez gazę. Następnie wlejcie go z powrotem do czystego garnka i powtórzcie ten proces jeszcze co najmniej raz, a najlepiej dwa razy. Przepis na nóżki wieprzowe w galarecie Do przygotowania klasycznych nóżek w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 tylne nóżki wieprzowe 1 golonka wieprzowa 2 marchwie 1 cebula 1 pietruszka Część selera 4 liści laurowe Pół łyżeczki czosnku granulowanego Pół łyżeczki pieprzu ziarnistego Pół łyżeczki ziela angielskiego Sól Przygotowanie: Umyjcie nóżki i golonkę. Nóżki dokładnie oczyśćcie i pokrójcie w mniejsze kawałki. Włóżcie mięso do dużego garnka o pojemności 5 litrów i zalejcie wodą. Cebulę opalcie nad palnikiem lub na suchej patelni, a cebulę, pietruszkę, marchewki i selera umyjcie. Wszystko dodajcie do garnka z mięsem i doprawcie zielem...