AdobeStock
Newsy

Te dania możecie przygotować kilka dni przed świętami. Dzięki temu zyskają więcej smaku

Jeszcze się taki nie urodził, co by zdążył przyrządzić całą wigilijną kolację jednego dnia. 12 potraw to przecież nie lada wyzwanie. Na szczęście większość z nich, między innymi śledzie i bigos, możecie przygotować z wyprzedzeniem. Kilka dni w lodówce podkręci ich smak!

Jeśli do przygotowania wigilijnej kolacji zatrudniacie całą rodzinę, to macie szczęście. W końcu córka z zięciem może zrobić sałatkę, ciocia z wujkiem ciasto, babcia z dziadkiem pierogi, a mama z tatą barszcz. 

Gorzej, jeśli z całym tym galimatiasem zostajecie w pojedynkę. Wtedy musicie dobrze kombinować, aby zdążyć na czas. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest przygotowanie większości potraw na kilka dni przed Wigilią. Oto kilka naszych propozycji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Śledzie

Przygotowanie śledzi możecie rozpocząć na 3 dni przed świąteczną kolacją. Bez względu na to, czy podajecie je w oleju, śmietanie i jabłkach, czy w grzybach, ryba powinna mieć czas, aby dobrze przesiąknąć składnikami i nabrać odpowiedniego smaku. Wstawione do lodówki zachowają swoją świeżość.

Zakwas na barszcz czerwony

Tej zupy nie warto przygotowywać na ostatnią chwilę z butelki zakupionej w sklepie. Bowiem najlepiej będzie smakować na zakwasie przygotowanym przez was samodzielnie. Za tę czynność należy się zabrać najpóźniej na 4 dni przed Wigilią. Wtedy buraczana mikstura będzie idealna!

Pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowywanie ciasta i lepienie pierogów to nie lada wyzwanie. Na tej czynności naprawdę można spędzić cały dzień w kuchni. Właśnie dlatego nie zostawiajcie jej na ostatnią chwilę. Pierogi możecie przyrządzić nawet 2 tygodnie wcześniej i zamrozić! Odgrzane na patelni lub w wodzie będą smakować wybornie!

Bigos

Bigos również możecie zamrozić. Pichcenie przysmaku należy rozpocząć najwcześniej 5 dni przed Wigilią. W tym czasie idealnie się przegryzie. Postawiony na stole w mig zniknie z półmiska!

Ciasta

Pamiętajcie, że ciasta takie jak keks i piernik także możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem. Tym pierwszym zajmijcie się na 2 dni przed świętami, z kolei drugim nawet 3 tygodnie przed Wigilią!

Odliczamy do świąt. Te 2 rzeczy trzeba zrobić już teraz
Adobe Stock
Newsy
Odliczacie dni do świąt Bożego Narodzenia? Te 2 rzeczy trzeba zrobić już teraz
Są takie przedświąteczne czynności, które trzeba zaplanować z wyprzedzeniem. Albo przygotujecie je właśnie teraz, albo zapomnijcie o dobrze przygotowanych świętach.

Niektórzy planują święta z wyprzedzeniem, inni podchodzą to tego czasu w roku bardziej żywiołowo. Nie zajmują się myśleniem o świętach tak długo, zanim te nie nadejdą. I oczywiście jeśli nie macie na głowie dużej rodziny, która przyjeżdża z całego kraju i nie musicie przygotowywać dla niej całej wigilijnej wieczerzy, to możecie potraktować temat nieco lżej. Jednak i w tym przypadku może się zdarzyć, że brak planu podjętego z wyprzedzeniem spowoduje, że na pewne rzeczy już będzie za późno. Dlaczego planowanie świąt jest tak ważne? Są takie przedświąteczne czynności, na które jest czas właśnie teraz. Jedną z nich jest zaplanowanie świątecznych dań i decyzja czy będziecie je przygotowywać sami, czy też kupicie gotowe. Dlaczego trzeba decydować już teraz? Bo jeśli postanowicie, że wolicie zamówić świąteczny catering, zamówienie należy składać w ciągu najbliższych dni. Większość restauracji i firm cateringowych specjalizujących się w świątecznych przysmakach już z początkiem grudnia komunikuje klientom świąteczne menu, informuje do kiedy zbiera zamówienia, a czasem nawet zastrzega, że w przypadku dużej ilości zamówień, listy mogą być zamknięte wcześniej. Jeśli więc nie zdążycie ze złożeniem zamówienia, może się okazać, że jedynym wyjściem będzie zakasanie rękawów, założenie kuchennego fartucha i samodzielne pieczenie czy gotowanie. Zamówienia z reguły przyjmowane są do 17 grudnia, a potrawy wydawane 22, 23 i 24 grudnia. Druga czynność, która musi być poprzedzona planowaniem i wykonana właśnie teraz to nastawienie potraw, które wymagają czasu dojrzewania czy fermentowania. Jeśli nie nastawicie zakwasu na barszcz 3 tygodnie przed Wigilią, to wigilijny barszcz będziecie mogli zjeść dopiero na Nowy Rok. To samo dotyczy...

Po świętach budzicie się 3 kg ciężsi? Te triki sprawią, ze nie przytyjecie
Adobe Stock
Newsy
Po świętach budzicie się 3 kg ciężsi? Te triki z daniami sprawią, że nie przytyjecie
Jeśli chcecie wstać od świątecznego stołu nie dźwigając dodatkowych kilogramów, to przygotujcie się wcześniej i odchudźcie bożonarodzeniowe potrawy. Podpowiadamy jak to zrobić.

Przed świętami szykujecie tony jedzenia, które potem przez 3 dni próbujecie zjeść? Gdy okres świąteczny mija, szybko okazuje się że spodnie się nie dopinają, a waga pokazuje dodatkowe kilogramy. Tak wcale nie musi być, nawet jeśli chcecie spróbować każdej potrawy. Pokazujemy sprytne sposoby na mniej kaloryczną wigilię. Jak odchudzić wigilijne dania? Nawet jeśli zawsze jesteście na diecie, nie musicie rezygnować ze świątecznych przysmaków. Przygotowanie ich w lżejszych, ale nadal tradycyjnych wersjach jest bardzo proste. Wystarczy wprowadzić drobne zmiany: Barszcz z uszkami. Na szczęście barszcz szczególnie w wersji wigilijnej, czyli bez śmietany i mięsa jest daniem dietetycznym i niskokalorycznym. Gorzej jeśli chodzi o uszka. Jednak aby poczuć smak zarówno barszczu jak i dodatków, uszek nie musi być po prostu za dużo. Nie musicie się najeść barszczem, podczas kolacji spróbujecie przecież jeszcze wielu dań. Dlatego włóżcie do talerza z barszczem tylko po kilka uszek Zupa grzybowa z kołdunami. Postępujcie tak samo: nie dodawajcie śmietany, podajcie barszcz grzybowy czysty i nie zapełniajcie talerza kluskami Mniej kaloryczne śledzie. Śledzie są dość kaloryczną rybą (160 kcal w 100g), a skąpane w oleju mogą okazać się zbyt tuczące. Potnijcie je na mniejsze kawałki niż zwykle, dodajcie cebulę i jabłko, a zamiast oleju użyjcie oliwy z oliwek Sałatka jarzynowa fit. Warzywa, których używacie do sałatki są niskokaloryczne. To, co jest bomba kaloryczna w tym daniu, to oczywiście majonez. Użyjcie majonezu niskotłuszczowego, light, lub alternatywnie przygotujcie sos z musztardy i jogurtu         Wyświetl ten post na Instagramie          ...

sposoby na odgrzanie pierogów
Adobe Stock
Newsy
3 najlepsze sposoby na odgrzanie pierogów. Będą smakować jak świeżo zrobione
Odgrzewanie pierogów, wbrew pozorom, nie należy do łatwych. Włożone do wody mogą się rozlecieć, wyjęte z mikrofalówki mogą okazać się zimne w środku, z kolei smażone mogą być za twarde i przypalone. Na szczęście znamy kilka trików, które sprawią, że danie będzie idealne!

Polacy kochają pierogi! Szczególnie te przygotowane na święta Bożego Narodzenia! Z farszem kapuściano-grzybowym smakują wyjątkowo. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć i każdy prosi o dokładkę. Można więc powiedzieć, że obok barszczu i śledzi to właśnie pierogi stanowią jedną z najważniejszych potraw tego wieczoru. Przygotowanie pierogów zazwyczaj odbywa się z wyprzedzeniem, na kilka dni przed Wigilią. Po ulepieniu wiele pań domu je gotuje, a następnie umieszcza w lodówce. Tam czekają na przybycie ukochanych gości. Zanim jednak pojawią się na stole, należy je przecież odgrzać. Jak zrobić to najlepiej i najszybciej? Oto kilka sposobów! Pierogi z patelni W waszej rodzinie z pewnością nie brakuje osób, które uwielbiają pierogi właśnie w tej wersji. Ich przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak jest najbardziej absorbujące.  Najlepszym sposobem na to, by odgrzewane na patelni pierogi stały się nie tylko chrupiące, ale również miękkie jest podsmażenie ich z obu stron na tłuszczu, a następnie dolanie niewielkiej ilości wody i przykrycie pokrywką. Możecie być pewni, że wyjdą genialne! Nie zapomnijcie posypać ich chrupiącymi skwarkami lub zeszkloną cebulką! Pierogi z wody To, że już wcześniej gotowaliście je w wodzie, nie oznacza, że nie możecie ich odgrzać w ten sposób. To bardzo prosta i szybka metoda, która sprawi, że pierogi będą smakować jak świeżo ulepione.  Wystarczy, że umieścicie je we wrzącej wodzie na 2–3 minuty. Po wyjęciu będą sprężyste i pyszne. Pamiętajcie jednak, żeby nie gotować ich dłużej. Inaczej ciasto się rozpadnie, farsz wypłynie, a goście będą zawiedzeni. Pierogi z mikrofali O ile odgrzewane w ten sposób pierogi nie są dobrym pomysłem na Wigilię, o tyle po świętach śmiało możecie wykorzystać tę metodę,...

Zakwas na barszcz
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
To ostatni dzwonek, żeby zrobić zakwas do barszczu czerwonego. Przecież nie powiesz rodzinie, że kupiłaś gotowy
Lubicie przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia z wyprzedzeniem? Dzięki temu zdrowemu nawykowi, zaoszczędzicie sobie nerwów i zamieszania, którego przed świętami nie brakuje.

Planowanie i organizowania życia to sprytne rozwiązanie, które pomaga w zwykłej codzienności. Lista zakupów, kalendarz i aplikacje mogą wam pomóc się lepiej zorganizować. Pozostaje pytanie, czy jesteście gotowi na zbliżające się Boże Narodzenie? Jak przygotować się na święta? Przygotowywanie z wyprzedzeniem dotyczy zarówno zakupu prezentów, jak i składników do dań wigilijnych, które pojawią się na naszych stołach za niecałe dwa tygodnie. Przed Bożym Narodzeniem robimy co najmniej kilka istotnych dla późniejszego świętowania rzeczy.  Na początku grudnia najlepiej ubrać choinkę, a w jego połowie wybrać się po prezenty. Zostawiając to na ostatnią chwilę przysporzymy sobie stresu i braku pewności czy dostaniemy to, czego szukamy dla bliskich. Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe Znamy je ze stołów naszych mam i babć. To specjalne, postne potrawy, których zgodnie z tradycją powinno być dokładnie dwanaście. Na corocznej liście znajdziemy uszka i pierogi wigilijne z grzybami, świąteczną kapustę, śledzie, karpia smażonego, kutię i łazanki. Podstawą wigilijnej kolacji jest także barszcz czerwony. Jest on na stałe wpisany w tradycję bożonarodzeniową Polaków. To dopełnienie posiłku składającego się z 12 dań. Nie ma co porównywać barszczu na zakwasie ze sztucznym barszczem z torebki. Przepis na zakwas Wykonanie zakwasu na barszcz jest bardzo proste, można go zrobić w słoiku albo w większym szklanym, hermetycznie zamykanym naczyniu. Może leżeć nawet kilka miesięcy przed faktycznym użyciem. Właśnie dzięki niemu nasz wigilijny barszcz będzie miał niepowtarzalny smak. Dwa tygodnie przed świętami w zupełności wystarczy, żeby smakował pysznie i aromatycznie. Potrzebujemy niewiele tanich składników. To przepis, który wprowadzi do waszego Bożego...