Te bułeczki "robią" się same, gdy wy idziecie spać. Rano wystarczy już tylko wrzucić je do piekarnika
AdobeStock
Newsy

Te bułeczki „zrobią" się same, gdy wy pójdziecie spać. Rano wystarczy tylko wrzucić je do piekarnika

Kto jest chętny na ciepłe, chrupiące bułeczki z masłem na śniadanie? Nie musicie ruszać po nie z samego rana do sklepu - przygotujcie je po prostu wieczorem, a rano upieczcie i gotowe.

Zapomnijcie o napompowanych bułkach z supermarketu. Jeśli marzą się wam domowe, chrupiące bułeczki z samego rana, nie musicie wcale poświęcać im mnóstwa czasu. Cała tajemnica tkwi w tym, by po prostu przygotować je sobie wcześniej - a konkretniej, jeszcze poprzedniego dnia. 

Proponujemy wam przepis na nocne bułki, które, jak sama nazwa wskazuje, rosną nocą. Wy musicie tylko wieczorem przygotować ciasto, wstawić do lodówki, a rano wystarczy uformować bułki, poczekać kilka chwil i upiec. W ten sposób wyjdą wam pyszne, treściwe bułeczki, w niczym nie przypominające „dmuchańców” ze sklepu. 

Przepis na nocne bułeczki 

Zwróćcie uwagę na to, że w tym przepisie jest stosunkowo mało drożdży - dzięki temu bułki rosną powoli i przygotowane wieczorem rano będą w sam raz do pieczenia. 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 450 

  • 1 szklanka wody

  • pół szklanki mleka

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • ok. 10-12 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 kopiasta łyżeczka soli

Dodatkowo: 1 jajko wraz z 1 łyżką mleka

Zobacz także
Zanurzcie w tym karkówkę, a cudnie skruszeje przez noc i nabierze głębokiego aromatu

Zanurzcie w tym płynie karkówkę. Cudnie skruszeje przez noc i nabierze głębokiego aromatu

Całonocna owsianka mocy hitem internetu. Smakuje jak Kinder Bueno

Nocna owsianka mocy to hit internetu. Smakuje jak Kinder Bueno i robi się prawie sama

Wykonanie:

  1. Przygotowanie bułeczek należy wykonać wieczorem - w końcu będziemy je piec dopiero rano. Do miseczki rozkruszcie świeże drożdże. Wsypcie do nich łyżeczkę cukru, wymieszajcie i odstawcie na kilka minut. 

  2. W międzyczasie do dużej miski przesypcie 3 szklanki mąki pszennej (ok. 600 g). Dodajcie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Następnie wlejcie szklankę wody i pół szklanki mleka. Co ważne, woda i mleko muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmijcie więc mleko wcześniej z lodówki, by się ogrzało.

  3. Na koniec wsypcie kopiastą łyżeczkę soli oraz dwie łyżki oleju. 

  4. Gdy minęło już kilka minut, wymieszajcie dokładnie drożdże z cukrem - powinny mieć płynną konsystencję. Dodajcie je do dużej miski z resztą składników i wymieszajcie łyżką, aż się połączą.

  5. Teraz ręcznie zagniećcie ciasto. Wyrabiajcie tak długo, aż będzie gładkie. Odstawcie je na kilka minut.

  6. Po tym czasie jeszcze raz wyróbcie ciasto (wystarczą maks. 2 minuty wyrabiania).

  7. Przełóżcie ciasto do czystej, posmarowanej olejem miski. Przykryjcie ją z wierzchu folią spożywczą i włóżcie na noc do lodówki. Pamiętajcie, że miska nie może być za mała - w końcu ciasto urośnie i nikt nie chciałby zastać rano drożdżowej katastrofy w lodówce. 

  8. Następnego dnia, gdy ciasto już wyrośnie, wyjmijcie je na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiajcie je chwilę, a następnie podzielcie nożem na części - im większe, tym większe wyjdą wasze bułeczki.

  9. Każdą część uformujcie w dłoniach w lekko podłużny kształt bułki. 

  10. Tak przygotowane kawałki ciasta ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryjcie i odstawcie na 20 minut, by znów lekko podrosły i nabrały temperatury pokojowej. 

  11. W miseczce wymieszajcie jajko z łyżką mleka i posmarujcie nim bułki z wierzchu za pomocą pędzelka. Na każdej z nich zróbcie nożem nacięcie. 

  12. Włóżcie blaszkę z bułkami do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczcie przez 20, maksymalnie 25 minut (im większe, tym dłużej trzeba je piec). Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cynamonki przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe
Palce lizać! Rozpieśćcie się i przygotujcie je z tego przepisu.

Cynamonki , zwane czasami cinnamon rolls , to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka! Przepis na bułeczki cynamonowe Składniki na bułeczki cynamonowe 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki mleka 1 jajko 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie cynamonowe Duża łyżka rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy) 3 łyżeczki cynamonu Jajko Przygotowanie bułeczek cynamonowych W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.  Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm. Cynamonki...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Robicie ciasto drożdżowe ze składników wyjętych prosto z lodówki czy trzymanych w temperaturze pokojowej? Jedna z tych metod ma fatalne konsekwencje
Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Ten rodzaj ciasta jest bardzo kapryśny! W przypadku drożdżówek temperatura jest bardzo ważna – dotyczy to także składników!

Pachnące drożdżówki i wysokie ciasto drożdżowe pokryte przepyszną kruszonką to wypieki, które jednoznacznie kojarzą się z ciepłym domem. Nic nie pachnie tak, jak pieczone ciasto drożdżowe! W dodatku najsmaczniejsze jest niedługo po upieczeniu i bułeczki nawet z najlepszej piekarni nie będą smakowały jak te zrobione w domu. Każda gospodyni (i gospodarz) powinna poznać przepis na idealne ciasto drożdżowe, które zawsze wyjdzie! Przepis na ciasto drożdżowe Do przygotowania podstawowego ciasta drożdżowego, z którego zrobicie bułeczki albo na przykład buchtę, potrzebne wam będą poniższe składniki: 600 g mąki pszennej 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju sól Przygotowanie Na początku upewnijcie się, że wszystkie składniki (z wyłączeniem mleka i wody) są w temperaturze pokojowej . To bardzo ważne! Jeśli któryś ze składników będzie zbyt zimny lub ciepły, to różnica temperatur sprawi, że ciasto nie wyjdzie. Najlepiej więc wyjąć jajka i drożdże z lodówki jakiś czas przed pieczeniem, by się ogrzały. Dobrym sposobem na bezpieczne, delikatne podgrzanie jajek jest włożenie ich do miski z letnią wodą – dzięki temu białka się nie zetną, a jajka szybko osiągną temperaturę pokojową. Do średniej wielkości miski włóżcie drożdże, wlejcie 200 ml ciepłego mleka, dodajcie 4 łyżki oleju i łyżkę cukru. Wymieszajcie wszystko tak, by drożdże się rozpuściły i odstawcie. Kiedy drożdże już lekko wyrosną, wlejcie je do dużej miski. Wsypcie 600 g mąki, wbijcie dwa jajka, dodajcie szczyptę soli i wszystko wymieszajcie. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić – jeżeli ciasto się nie klei, dolejcie do niego nieco ciepłej wody. Wyrabiajcie mocno ciasto,...

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Lukier bez grama cukru? Sprawdźcie ten banalnie prosty przepis!

Idealnym dodatkiem do świątecznych wypieków jest smaczna polewa z lukru. Dowiedzcie się, jak można ją zrobić nie korzystając w ogóle z białego cukru! Przepis na bułeczki drożdżowe z lukrem Do przygotowania smacznych, drożdżowych bułeczek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej Pół szklanki mleka 50 g roztopionego i chłodnego masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie: Pół kilograma półtłustego twarogu mielonego 6 łyżek cukru 1 jajko Lukier: 50 g oleju kokosowego 20 g miodu Oraz jedno jajko i nieco mleka do posmarowania. Przygotowanie: Włóżcie do miski rozkruszone drożdże, wsypcie łyżkę cukru i wymieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, wsypcie resztę cukru, trochę soli, 2 jajka, 50 g masła i rozczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na minimum godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Do miski włóżcie cały twaróg, wsypcie 6 łyżek cukru i wbijcie jedno jajko. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną maką stolnicę i zagniećcie. Podsypujcie tylko tyle mąki, by ciasto się nie kleiło. Rozwałkujcie na prostokąt i posmarujcie nadzieniem. Następnie zawińcie ciasto do środka, do 1/3 jego powierzchni z jednej strony i później z drugiej. Nożem pokrójcie ciasto w równe kawałki o szerokości około 5 cm. Każdy kawałek zwińcie w jedną stronę formując w ten sposób bułeczkę. Gotowe bułeczki połóżcie na blasze wyłożonej...

Szybki chleb drożdżowy, który zawsze wychodzi. Ma cudownie chrupiącą skórkę
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Szybki chleb drożdżowy, który zawsze wychodzi. Ma cudownie chrupiącą skórkę
Ten chleb wyjdzie nawet osobom, które nigdy wcześniej nie piekły chleba. Jest przepyszny i chrupiący, a w środku delikatny.

Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty – ciasto zróbcie wieczorem, a rano upieczcie. Cudowny zapach świeżego chleba będzie unosił się w całym domu! Przepis na szybki chleb drożdżowy Składniki 300g mąki pszennej typ 750 250g mąki orkiszowej 100g pestek słonecznika 20g świeżych drożdży Pół łyżki soli 1 łyżeczka cukru 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich Przygotowanie Drożdże pokruszcie i wymieszajcie z cukrem, dobrze rozetrzyjcie łyżeczką. Dodajcie 2 łyżki mąki i ponownie rozetrzyjcie, aż powstanie gładka masa. Dodajcie pół szklanki ciepłej wody i wymieszajcie. Zaczyn przykryjcie czystą, bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do dużej miski (to ważne, bo ciasto mocno rośnie) dodajcie obydwie mąki, wodę, olej, zaczyn, pestki słonecznika i sól. Wszystko dobrze wymieszajcie łyżką, a następnie wyróbcie ciasto ręką. Miskę przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na noc. Rano wysypcie na stolnicę lub blat trochę mąki i wyróbcie ciasto. Jest gotowe, gdy nie klei się do dłoni. Uformujcie bochenek, przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie na 30-40 minut. Czas wyrastania zależy od temperatury, im jest cieplej tym jest krótszy. Do piekarnika wstawcie żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni i podgrzejcie naczynie przez 15 minut. Zmniejszcie temperaturę do 200 stopni. Wyjmijcie naczynie (Uwaga! Jest bardzo gorące!), wsypcie do środka cienką warstwę mąki i włóżcie wyrośnięte ciasto. Wierzch możecie posmarować wodą albo roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi pestkami lub przyprawami. Nałóżcie pokrywę na naczynie i...