Stan o nazwie kac to nieprzyjemna dolegliwość, którą przypisuje się głównie połączeniu toksycznych zanieczyszczeń występujących w niektórych napojach alkoholowych (kongenery) i produktów ubocznych metabolizmu alkoholu (aldehyd octowy). Nie wszystkie rodzaje alkoholi mają taką samą zawartość kongenerów. Im więcej kongenerów znajduje się w danym trunku, tym większe prawdopodobieństwo, że następnego dnia obudzimy się z objawami kaca.

Oprócz kongenerów, w napojach alkoholowych znajdują się także inne składniki, które przyczyniają się do kaca, w tym drożdże, siarczyny i inne dodatki powszechnie występujące w likierach, piwie i winie. Im więcej tych składników zawiera nasz napój, tym gorszy może być później nasz kac.

Jakie alkohole powodują najbardziej uporczywego kaca?

Z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Sylwestra, warto sprawdzić, jakie alkohole powodują największego kaca. Unikajcie ich i pod żadnym pozorem nie mieszajcie ich ze sobą, bo pierwszy dzień nowego roku może się dla was zakończyć koszmarem.

Najwięcej kongenerów znajdziemy w ciemnych alkoholach, takich jak brandy, rum, whisky, koniak, czerwone wino, bourbon i ciemne piwo. Przyjrzyjmy się niektórym z nich.

Zobacz także:

  • Burbon to trunek dojrzewający w zwęglonych dębowych beczkach. Alkohol ten plasuje się na samym szczycie listy kongenerów alkoholowych.
  • Tuż po bourbonie należy wymienić różne rodzaje whisky, które również dojrzewają w beczkach.
  • Czerwone wino. Im ciemniejsze wino, tym więcej ma kongenerów, ponieważ one również decydują o kolorze i smaku alkoholu. Dlatego najgorszego kaca możemy spodziewać się po wypiciu ciemnych win, a im jaśniejsze jest wino, tym mniejsze będą objawy naszego kaca. 
  • Szampan. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego szampan tak szybko uderza wam do głowy? Zawroty głowy, które odczuwacie po wypiciu szampana, to skutek bąbelków. Wszystkie bąbelki w winie musującym to dwutlenek węgla, który „konkuruje" z tlenem w naszym krwiobiegu. Dwutlenek węgla sprawia, że alkohol wchłania się do krwiobiegu o wiele szybciej niż inne napoje.

Jakie są „najlepsze" alkohole na kaca?

Im jaśniejszy alkohol, tym mniejsze będą objawy kaca. Ale mimo to, pamiętajcie,  by zawsze pić go z umiarem.

  • Wódka. Wódkę wytwarza się poprzez fermentację zbóż lub warzyw, takich jak ziemniaki, z drożdżami. Następnie napój jest wielokrotnie filtrowany, aby był jak najczystszy. Większość marek produkuje wódki o mocy 40% alkoholu zmieszanego z wodą. Mimo to badania wykazały, że wódka jest najmniej prawdopodobnym napojem wywołującym kaca. Trunek ten jest tak czysty, że nie zawiera kongenerów, czyli produktów ubocznych powstałych podczas fermentacji, które są trudne do rozłożenia w naszym organizmie.
  • Sake to po prostu sfermentowany ryż i woda. Ponadto, sake nie zawiera siarczynów, ma 1/3 kwasowości wina i ma bardzo niski poziom histaminy.
  • Gin. Podobnie jak wódka, gin jest czystym spirytusem – ale z drugiej strony zawiera też dodatkowy składnik, który może wpływać na nawodnienie organizmu. Należy jednak pamiętać, że w przypadku ginu efekt odwodnienia może być silniejszy niż w przypadku wódki czy sake, ponieważ jest on doprawiony jagodami jałowca, które mają działanie moczopędne i stymulują organizm do pozbycia się jeszcze większej ilości wody. 

Źródło: zywienie.medonet.pl, gotpurpletree.com