Te alkohole powodują największego kaca. Unikajcie ich w Sylwestra
AdobeStock
Newsy

Te alkohole powodują największego kaca. Unikajcie ich w Sylwestra

Zbyt duża ilość alkoholu może powodować kaca. Nie wszyscy jednak wiedzą, że niektóre rodzaje trunków, powodują gorsze objawy kaca niż inne.

Stan o nazwie kac to nieprzyjemna dolegliwość, którą przypisuje się głównie połączeniu toksycznych zanieczyszczeń występujących w niektórych napojach alkoholowych (kongenery) i produktów ubocznych metabolizmu alkoholu (aldehyd octowy). Nie wszystkie rodzaje alkoholi mają taką samą zawartość kongenerów. Im więcej kongenerów znajduje się w danym trunku, tym większe prawdopodobieństwo, że następnego dnia obudzimy się z objawami kaca.

Oprócz kongenerów, w napojach alkoholowych znajdują się także inne składniki, które przyczyniają się do kaca, w tym drożdże, siarczyny i inne dodatki powszechnie występujące w likierach, piwie i winie. Im więcej tych składników zawiera nasz napój, tym gorszy może być później nasz kac.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie alkohole powodują najbardziej uporczywego kaca?

Z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Sylwestra, warto sprawdzić, jakie alkohole powodują największego kaca. Unikajcie ich i pod żadnym pozorem nie mieszajcie ich ze sobą, bo pierwszy dzień nowego roku może się dla was zakończyć koszmarem.

Najwięcej kongenerów znajdziemy w ciemnych alkoholach, takich jak brandy, rum, whisky, koniak, czerwone wino, bourbon i ciemne piwo. Przyjrzyjmy się niektórym z nich.

  • Burbon to trunek dojrzewający w zwęglonych dębowych beczkach. Alkohol ten plasuje się na samym szczycie listy kongenerów alkoholowych.
  • Tuż po bourbonie należy wymienić różne rodzaje whisky, które również dojrzewają w beczkach.
  • Czerwone wino. Im ciemniejsze wino, tym więcej ma kongenerów, ponieważ one również decydują o kolorze i smaku alkoholu. Dlatego najgorszego kaca możemy spodziewać się po wypiciu ciemnych win, a im jaśniejsze jest wino, tym mniejsze będą objawy naszego kaca. 
  • Szampan. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego szampan tak szybko uderza wam do głowy? Zawroty głowy, które odczuwacie po wypiciu szampana, to skutek bąbelków. Wszystkie bąbelki w winie musującym to dwutlenek węgla, który „konkuruje" z tlenem w naszym krwiobiegu. Dwutlenek węgla sprawia, że alkohol wchłania się do krwiobiegu o wiele szybciej niż inne napoje.
Zobacz także
Co kradną złodzieje w sklepach

Złodzieje najchętniej kradną ze sklepów alkohol. Nie zgadniecie jaki!

Czy można się upić piwem bezalkoholowym? Lepiej to sprawdźcie

Czy można się upić piwem bezalkoholowym? Lepiej to sprawdźcie

Jakie są „najlepsze" alkohole na kaca?

Im jaśniejszy alkohol, tym mniejsze będą objawy kaca. Ale mimo to, pamiętajcie,  by zawsze pić go z umiarem.

  • Wódka. Wódkę wytwarza się poprzez fermentację zbóż lub warzyw, takich jak ziemniaki, z drożdżami. Następnie napój jest wielokrotnie filtrowany, aby był jak najczystszy. Większość marek produkuje wódki o mocy 40% alkoholu zmieszanego z wodą. Mimo to badania wykazały, że wódka jest najmniej prawdopodobnym napojem wywołującym kaca. Trunek ten jest tak czysty, że nie zawiera kongenerów, czyli produktów ubocznych powstałych podczas fermentacji, które są trudne do rozłożenia w naszym organizmie.
  • Sake to po prostu sfermentowany ryż i woda. Ponadto, sake nie zawiera siarczynów, ma 1/3 kwasowości wina i ma bardzo niski poziom histaminy.
  • Gin. Podobnie jak wódka, gin jest czystym spirytusem – ale z drugiej strony zawiera też dodatkowy składnik, który może wpływać na nawodnienie organizmu. Należy jednak pamiętać, że w przypadku ginu efekt odwodnienia może być silniejszy niż w przypadku wódki czy sake, ponieważ jest on doprawiony jagodami jałowca, które mają działanie moczopędne i stymulują organizm do pozbycia się jeszcze większej ilości wody. 

Źródło: zywienie.medonet.pl, gotpurpletree.com

sposoby na kaca
AdobeStock
Newsy
Po tym alkoholu nie będzie was boleć głowa po Sylwestrze. Dobre samopoczucie murowane
Jedyny sposób na całkowite uniknięcie kaca to abstynencja. Ale możecie go nieco złagodzić uważnie wybierając drinki!

Nie wyobrażacie sobie sylwestrowej zabawy bez alkoholowych trunków? Każdy, kto jest amatorem takich imprez dobrze wie, że mile spędzony czas ma swoją cenę i następnego dnia trzeba go odchorować. Okazuje się, że intensywność kaca ma duży związek z tym, jaki alkohol się spożywa. Wiecie, po jakich drinkach kac jest najsilniejszy i które wybrać, by syndrom dnia poprzedniego był jak najlżejszy? Sprawdziliśmy to! Po tym alkoholu kac jest murowany Być może czasami zastanawiacie się jak to jest, że wy po każdej imprezie czujecie się następnego dnia fatalnie, a wasz przyjaciel wygląda jakby tylko trochę za krótko spał. Z czego to wynika? Czyżby miał nieprawdopodobnie szybki metabolizm? Odpowiedź może być o wiele mniej skomplikowana. Po prostu niektóre alkohole wywołują lekkiego kaca, podczas gdy inne powodują bardzo nieprzyjemne dolegliwości następnego dnia. Do tej niepopularnej grupy należą poniższe trunki: Czerwone wino – największy wróg osób cierpiących na migreny. Jednak nie trzeba być migrenowcem, by odczuć przykre skutki przedawkowania czerwonego wina! Jeśli kupujecie wino z niższej półki, to prawie na pewno znajdują się w nim siarczyny. A te powodują gigantyczny ból głowy następnego dnia i bardzo złe samopoczucie. Ciemne piwo – szczególnie to niskiej jakości. Uwielbiane przez Polaków jasne piwo typu lager jest dość tanie, jednak za ciemne trzeba więcej zapłacić. Sporo osób wybiera jednak jak najtańsze produkty, co może się skończyć naprawdę źle! Trunki na lżejszego kaca W idealnym świecie kac by nie istniał, ale niestety – nie żyjemy w bajce! By zminimalizować dolegliwości związane z przedawkowaniem alkoholu warto sięgać po te trunki, które wywołują dość lekkiego kaca. Wybierajcie zatem poniższe alkohole: Srebrna tequila –...

Sposoby na kaca za złotówkę
Pexels, Alexander Dummer/Pixabay
Newsy
Najskuteczniejszy sposób na kaca. Zmieszaj szklankę wody z łyżeczką produktu za złotówkę
Kac to ta część dnia, w której żałujecie tego, co działo się minionej doby. Jest wielce prawdopodobne, że odwiedzi was w pierwszych momentach Nowego Roku. Sylwester to najlepszy czas, by zapracować sobie na kaca.

Statystyczny Polak pije ponad 10 litrów czystego alkoholu rocznie. To w przeliczeniu 52 butelki wódki, 120 butelek wina albo 480 puszek piwa. Nie bez znaczenia jest też to, jakie alkohole wybieracie przy każdej niemalże okazji. Po wódkę sięgamy najczęściej Większym uroczystościom towarzyszy właśnie wódka. Wino jest charakterystyczne dla spotkań w damskim lub rodzinnym gronie. Po piwo sięgacie z przyjaciółmi, ale i piwem często Polacy upijają się sami. Wódka pojawia się na stołach najczęściej. To właśnie ona gwarantuje szybkie wrażenia za stosunkowo niewielką cenę. Wśród drinków najbardziej popularne procenty to whisky, biały rum i modne ostatnio Prosseco.  Kac po piciu alkoholu Zazwyczaj po wieczornej biesiadzie zakrapianej alkoholem pęka głowa, a przede wszystkim odczuwacie zjawisko "suszenia". Czy to efekt wzmożonego zapotrzebowania na wodę? Na pewno. Z medycznego punktu widzenia kac to typ ostrego zatrucia organizmu zbyt dużą dawką alkoholu. Do klasycznych objawów kaca można zaliczyć: ból głowy, mdłości, światłowstręt, wzmożone pragnienie, biegunka, dreszcze i nudności.  Właśnie one uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Do nich może dojść także równie nieprzyjemne rozdrażnienie i smutek. Kac pojawia się u was wtedy, kiedy dawka alkoholu wypitego w ciągu 4-6 godzin przekracza 1,5 grama na każdy kilogram ciała. Kobiety znoszą kaca znacznie gorzej niż mężczyźni.  Kac to zespół nieprzyjemnych objawów Kac to przede wszystkim reakcja organizmu na zmiany metaboliczne, które zachodzą po spożyciu alkoholu. Większość dorosłych osób przynajmniej raz w życiu miała z nim do czynienia. Pewnie doskonale wiecie, że jego przeżywanie dzień po...

Co zjeść, żeby mieć mniejszego kaca? Dietetyczka radzi
AdobeStock
Newsy
Co zjeść, żeby mieć mniejszego kaca? Dietetyczka radzi, by zrobić te 2 rzeczy
Dziś Sylwester a wy już teraz boicie się, że będziecie mieli jutro kaca? Poznajcie rady dietetyczki Marty Adamiuk a jutrzejszy dzień będzie wam niestraszny.

Sylwestrowe imprezy nieodłącznie kojarzą nam się ze spożywaniem alkoholu, często w nie do końca kontrolowanych ilościach. Skutki takiej zabawy mogą być bardzo dotkliwe. Czym jest kac i co warto zjeść przed zakrapianą imprezą, aby mieć mniejszego kaca? Czym jest kac? Kac odnosi się do zespołu objawów, które pojawiają się w wyniku nadmiernego picia alkoholu. Najczęstsze objawy kaca to: zmęczenie osłabienie pragnienie ból głowy bóle mięśni nudności ból brzucha zawroty głowy wrażliwość na światło i dźwięk niepokój drażliwość pocenie się podwyższone ciśnienie krwi Jakie substancje w alkoholu przyczyniają się do objawów kaca? Niekontrolowane picie alkoholu jest głównym winowajcą kaca. Należy również pamiętać, że pewne składniki napojów alkoholowych mogą przyczyniać się do objawów kaca lub go pogarszać. Są to: Kongenery - to związki, inne niż alkohol etylowy, które powstają podczas fermentacji. Substancje te wpływają na smak i zapach napojów alkoholowych. Im ciemniejszy alkohol, tym więcej zawiera on kongenerów, a co za tym idzie, po jego wypiciu dokuczają nam bardziej nasilone objawy kaca. Siarczyny - to związki dodawane do wina jako konserwanty. Osoby, które mają wrażliwość na siarczyny, mogą odczuwać ból głowy po wypiciu wina. Co powoduje objawy kaca? Wiecie już, że kac jest skutkiem picia zbyt dużych ilości alkoholu, ale jak to się dzieje, że odczuwamy objawy kaca? Wpływają na niego następujące czynniki: Odwodnienie organizmu. Alkohol hamuje uwalnianie wazopresyny. Jest to hormon wytwarzany przez mózg, który wysyła sygnały do nerek, powodując zatrzymanie płynów. Alkohol zwiększa oddawanie moczu i...

AdobeStock
Newsy
Nigdy nie pijcie tego napoju na diecie. Cały wysiłek pójdzie na marne
Jesteście na diecie, a wasza wagi ani drgnie? Być może winny jest ten napój. Koniecznie sprawdźcie, czy go nie pijecie.

Przeszliście na dietę, zdrowo się odżywiacie i ćwiczycie, a mimo to wasza waga nie spada? Być może pijecie od czasu do czasu alkohol? Nie wszyscy o tym wiedzą, ale alkohol ma sporo kalorii i może spowodować, że przytyjemy. Co mówi na ten temat nauka? Dlaczego alkohol tuczy? Alkohol powstaje m.in. ze skrobi i cukru, dlatego ma sporo kalorii. Alkohol może powodować przyrost masy ciała na cztery sposoby: powstrzymuje organizm przed spalaniem tłuszczu ma dużo kalorii może wywoływać głód i prowokować do podjadania może prowadzić do złych wyborów żywieniowych Należy też oczywiście pamiętać, że picie alkoholu – zwłaszcza w nadmiernych ilościach – niesie ze sobą wiele innych poważnych zagrożeń dla zdrowia, takich jak m.in. wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom trójglicerydów, insulinooporność, choroby serca, udar, choroby wątroby i niektóre nowotwory. Jak wykazały badania, alkohol może powodować przyrost masy ciała, przy czym pozytywny związek między alkoholem a masą ciała, częściej występuje u mężczyzn niż u kobiet. Jednak to, czy przytyjemy po wypiciu alkoholu, tak naprawdę jest uzależnione od wielu czynników. Obejmują one:  nasze zachowania, gdy pijemy to, co pijemy jak często pijemy ile pijemy co jemy, kiedy pijemy Ważna jest także: nasza ogólna dieta genetyka płeć poziom aktywności fizycznej wiek ogólny stan zdrowia – na przykład obecność innych czynników ryzyka, takich jak otyłość i cukrzyca. Kaloryczne dodatki do alkoholu Niezaprzeczalnym faktem jest to, że alkohol jest bardzo kaloryczny. NHS (National Health Service - system służby zdrowia w Wielkiej Brytanii) donosi, że alkohol zawiera 7 kcal na gram (to prawie tyle samo co gram tłuszczu). Wartość...