
Przedstawiany produkty, które pomogą wam oczyścić jelita i usunąć tworzące się w nich złogi. Jednak nie wystarczy stosować się do zasad kuracji tylko wtedy, gdy czujecie ciężkość na żołądku, macie zaparcia, biegunkę i niemijające nudności. Dietę zapewniającą zdrowie jelit i prawidłową przemianę materii należy stosować na co dzień. Także z codziennego jadłospisu warto na zawsze usunąć pewne grupy produktów.
Co jeść, żeby oczyścić jelita, a potem nie dopuszczać do powstawania złogów?
Jeśli chcecie porządnie przeczyścić jelita, usuwając z nich złogi nie zawsze musicie stosować produkty apteczne. Bardzo skuteczne są te trzy owoce, które najkorzystniej działają w postaci suszonej. Jedzenie ich bardzo szybko wymiecie złogi z waszych jelit:
- Suszone śliwki
- Suszone figi
- Suszone daktyle
Potem stosujcie dietę dla zdrowych jelit. To metoda, która działa długoterminowo i pozwala zapobiegać nawracającym problemom z jelitami. Ważne, aby być konsekwentnym i ten sposób odżywiania się wprowadzić jako normę:
- Produkty zawierające błonnik. Pobudzają ruch perystaltyczny, dzięki czemu przyspieszają wydalanie i zapobiegają zaparciom. Często sięgajcie po: fasolę, groch, soczewica, otręby pszenne, migdały, płatki żytnie i pszenne
- Świeże warzywa. Włączcie do dań paprykę, cukinię, sałatę, pomidory, marchew, buraki, szparagi, karczochy
- Świeże owoce. Szczególnie dobrze pracują dla jelit jabłka, mandarynki i banany Regularne nawadnianie organizmu
- Wypijajcie minimum 2 litry wody, możecie dodać do niej plasterki cytryny. Kawę i herbatę zastępujcie naparami z mięty, imbiru czy pokrzywy
Te potrawy usuńcie z diety. Nie tylko podczas oczyszczania jelit
Żeby długofalowa dbać o jelita i unikać okresów przeciążenia, tworzenia się złogów powodujących zaparcia, warto unikać niektórych potraw, a najlepiej w ogóle wyeliminować je z jadłospisu. Są to:
- Tłuste i smażone potrawy. Unikajcie posiłków mięsnych, szczególnie tych bazujących na czerwonym mięsie. Wiele dań, zamiast usmażyć, można upiec lub udusić zachowując atrakcyjne walory smakowe
- Słodycze. Zamiast ciast, ciasteczek czy batoników, sięgajcie częściej po owoce. One także są słodkie, a dostarczają jednocześnie witamin, minerałów i innych wartości odżywczych
- Żywność wysokoprzetworzona. Należą do nich nie tylko fast foody, ale także gotowe dania kupowane w sklepach
Jak jeść, żeby jelita były zdrowe?
Skoro już wiecie, jakich potraw nie należy jeść, a które warto włączyć do diety, pozostaje poznać ostatnie zasady zapewniające zdrowe jelita:
- Zjadajcie 5-6 niedużych posiłków
- Śniadanie najlepiej jest zjeść do godziny po przebudzeniu. W żadnym wypadku nie rezygnujcie ze śniadań. To właśnie ten posiłek pozwala obudzić się organizmowi, rozpocząć prawidłową pracę przewodu pokarmowego i jelit oraz dostarcza energii do działania
- Kolejne posiłki jedzcie po 2 do 4 godzinach
- Ostatni posiłek zjadajcie 2-3 godziny przed snem. Kolacja nie powinna być obfita i dobrze jeśli jest lekkostrawna
Źródło: Interia.pl, genactiv.pl