Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? Te 3 produkty dają poczucie szczęścia
Adobe Stock
Newsy

Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? Te 3 produkty dają poczucie szczęścia

Zróbcie listę produktów, które przy najbliższej wizycie w sklepie włożycie do koszyka. Do dzięki nim nawet w trudnych chwilach nie opuści was humor i optymizm.

Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? W pierwszym odruchu w takich sytuacjach sięgamy po produkty, które tylko pozornie wpływają na poprawę nastroju. To słodycze, wysokokaloryczne, pełne tłuszczy utwardzanych fast foody, czy przekąski pełne ulepszaczy.

W rezultacie zamiast poprawy humoru potrawy te podnoszą nam cukier we krwi, powodują ospałość i uczucie zmęczenia, a czasem nawet wywołują niestrawność. Nie ma więc mowy o poprawie nastroju. Zamieńcie je na te trzy produkty, które dadzą efekt murowany.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Serotonina, czyli hormon szczęścia powstaje w jelitach

Serotonina nazywana jest hormonem szczęścia. Jest jednym z ważniejszych neuroprzekaźników, wpływających na wiele procesów w organizmie. Od jej prawidłowego poziomu zależy nasze dobre samopoczucie i apetyt. Obniżony poziom serotoniny może wywoływać stany obniżonego nastroju, a nawet depresję. 

Produkowana jest w jelitach. Aby narząd produkował serotoninę i wchłaniał witaminy i minerały musi mieć stały dopływ różnorodnego pokarmu, w których się znajdują:

  • Świeże owoce i warzywa
  • Nasiona
  • Nieprzetworzone ziarna
  • Kiszonki
  • Sfermentowany nabiał: kefir, maślanka, jogurt
Zobacz także
Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie

"Orzechowa Jadzia" z czekoladą i migdałami to konkursowy wypiek....więźniów. Podajemy przepis

„Orzechowa Jadzia" z czekoladą i migdałami to konkursowy wypiek więźniów ze Stargardu. Oto przepis

3 składniki dań najważniejsze na dobry humor

Pośród wymienionych grup produktów najważniejsze znaczenia dla poprawy humoru mają następujące:

Świeże owoce i warzywa

Ważne są szczególnie te zawierające witaminę C. Witamina jest antyoksydantem i zmniejsza stany depresyjne. Działa terapeutycznie w sytuacjach stresu oksydacyjnego. Jeśli sięgacie po te produkty, chcąc wprawić się w dobry nastrój, wybierzcie przede wszystkim:

  • Ananasy – stymulują produkcję serotoniny
  • Banany – źródło potasu, witamin z grupy B i tryptofanu, aminokwasy niezbędnego do produkcji serotoniny
  • Seler naciowy – zawiera związek, który zmniejsza poziom hormonów stresu we krwi i oddziałuje uspokajająco na organizm

Czekolada i orzechy

  • Gorzka czekolada. Pamiętajcie jednak żeby nie wybierać słodkiej, białej czekolady z mlekiem, tylko czarną, gorzką, z zawartością kakao minimum 70%. Zawiera antyoksydanty pomagające obniżyć poziom stresu, magnez, który koi nerwy i poprawia nastrój, a także teobrominę, czyli związek bioaktywny posiadający właściwości psychostymulujące, podobne do oddziaływania kofeiny na nasz organizm
  • Orzechy włoskie i nasiona dyni. Zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które znacząco wpływają na poprawę humoru

Węglowodany

To bardzo rozległa grupa produktów. Oto te, które powinny zainteresować was, szczególnie gdy zależy wam na poprawie humoru:

  • Warzywa (m.in. ziemniaki)
  • Pieczywo pełnoziarniste
  • Ryż
  • Płatki owsiane
  • Kasze
  • Makarony razowe i z pszenicy durum

Źródło: tiktok/semo0505, se.pl, north.pl

Nie jedzcie tego, jeśli cierpicie na migreny. Ból będzie nie do wytrzymania
Newsy
Nie jedzcie tego, jeśli cierpicie na migreny. Ból będzie nie do wytrzymania
Zmagacie się z migrenowym bólem głowy? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych produktów, bo tylko nasilą wasz ból.

O tym, jak dotkliwa w skutkach może być migrena wiedzą tylko ci, którzy się z nią zmagają. Czy wiecie, że niektóre jedzenie może wyzwalać ataki bólowe u osób z migreną? I odwrotnie, niektóre pokarmy mogą zmniejszać częstotliwość migrenowych bólów głowy lub łagodzić ich objawy. Czego osoby z migreną powinny się wystrzegać w swojej diecie, a co powinny jeść częściej? Dieta przy migrenie Jeśli cierpicie na migrenę na pewno wiecie, że migrenowy atak może wywołać wiele czynników. Może to być m.in. wysoki poziom stresu, zbyt mała ilość snu, zmiany pogody,  a nawet dieta. Wyzwalacze dietetyczne są jednymi z najczęstszych wyzwalaczy zgłaszanych przez osoby z migreną. Wiele osób ma jednak problem z ustaleniem, jaki konkretnie produkt mógł u nich wywołać atak. Z pomocą przychodzą naukowcy i ich badania. Osoby zmagające się z migreną powinny włączyć do swojej diety świeże owoce i warzywa. Spożywanie pożywnej, dobrze zbilansowanej żywności jest ważne dla każdego z nas, ale niektóra żywność może być szczególnie bogata w substancje wywołujące migrenę. Zdrowa dieta migrenowa to świeża dieta. Oznacza to spożywanie różnorodnych warzyw, owoców i chudego mięsa, podobnie jak w diecie śródziemnomorskiej. Oto lista produktów, których należy unikać przy migrenie: Sery dojrzewające, takie jak ser pleśniowy, które zawierają tyraminę. Sery pleśniowe, mimo iż są smaczne, mogą wywoływać migrenę. Wszystko przez zawartą w nich tyraminę, która aktywuje receptory w mózgu odpowiedzialne za nieprzyjemne dolegliwości. Czekolada, która zawiera beta-fenyloetyloaminę. Wiele osób uważa, że czekolada to świetny sposób na chandrę i poprawę humoru i jest to prawda. Niestety, osoby...

starsza pani
Adobe Stock
Newsy
Ten składnik chroni przed zawałem. Każdy po 50-tce powinien jeść go codziennie
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio dobrane produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Szczególnie ważne jest to w średnim wieku, kiedy organizm jest narażony na różne schorzenia. Wystarczy włączyć do diety jeden składnik, by uchronić się przed pewnymi przypadłościami.

Do utrzymania dobrego zdrowia, a nie tylko ładnej sylwetki konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta, a także aktywność fizyczna. Dzięki tym czynnikom, można cieszyć się świetnym samopoczuciem przez długi czas. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na składniki w jadłospisie, gdyż konkretne produkty odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie konkretnych narządów, również poprzez spożycie chronią je przed schorzeniami. Idealnym przykładem są orzechy.  Orzechy jako źródło tłuszczy Dobrze zbilansowana dieta to ta składająca się z właściwych proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Te ostatnie powinny składać się ze zdrowych produktów, takich jak oliwa z oliwek, orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona chia, morskie ryby czy ciemna czekolada. Te artykuły spożywcze zawierają w swoim składzie dobre tłuszcze, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Orzechy są nieprzetworzonym, naturalnym produktem będącym jednym z kluczowych składników diety. Wśród nich można wyróżnić takie jak: włoskie, laskowe, pekan, ziemne, brazylijskie, piniowie czy makadamia. Każde z nich zawierają odpowiednie właściwości i korzystnie wpływających na zdrowie. Orzechy pekan Ten rodzaj produktu jest dość podobny kształtem do orzechów włoskich, jednak różnią się one nieco smakiem. Orzechy pekan są zdecydowanie słodsze, a także lepiej komponują się z wszelkimi deserami. Ponadto są zdrowsze i lepiej wpływają na organizm. Włączenie tego produktu do codziennej diety poprawi stan zdrowia. Właściwości zdrowotne orzechów pekan Pekan posiadają w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Są świetnym źródłem tłuszczy w diecie, dzięki czemu sprawiają, iż pożywienie jest...