Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar z mielonego mięsa roślinnego. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste.
Przepis na tatara z mięsa roślinnego
Ta propozycja z pewnością zachwyci wszystkich, którzy od lat przebywają na diecie wegetariańskiej. Ba! Tatar przyrządzony z roślinnego przysmaku, polany musem musztardowo-miodowym, z pewnością przypadnie do gustu nawet zagorzałym mięsożercom. Bowiem trudno go odróżnić od wersji tradycyjnej. Smakuje naprawdę nieziemsko.
Będziecie potrzebować:
- 400 gramów roślinnego mięsa mielonego
- 120 gramów marynowanych podgrzybków
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 75 ml oliwy z oliwek
- 3 ogórków kiszonych
- 1 łyżki kaparów
- 1 cebuli
- 1 cytryny
- 3 jajek (najlepiej przepiórczych)
- 1 łyżki musztardy
- 1 łyżki płynnego miodu
- Przypraw: soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Roślinne mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego olej i siekajcie aż do uzyskania gładkiej, niemal jednolitej masy na tatar.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Ogórki odcedźcie z wody i również pokrójcie w niewielką kostkę. To samo zróbcie z kaparami. Wszystkie wymienione składniki dodajcie do mięsa roślinnego. Całość doprawcie solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni i wstawcie do lodówki na ok. 30 minut.
- W niewielkim naczyniu umieśćcie odcedzone z marynaty podgrzybki. Dodajcie do nich musztardę, miód, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz oliwę. Całość zblendujcie na gładko przy użyciu blendera.
- Oddzielcie białka od żółtek. Te drugie podsmażcie przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni (żółtka powinny pozostać płynne).
- Z przygotowanego wcześniej mięsa roślinnego uformujcie kilka kulek i wyłóżcie je na półmisek. Całość polejcie musztardowo-miodowym musem, a na samym wierzchu ułóżcie podsmażone żółtka.
Smacznego!