Przepis na wegetariański tatar
Adobe Stock
Newsy

Tatar bez mięsa, który smakuje jak oryginał. Smak zawdzięcza temu 1 składnikowi

Bezmięsny tatar to niesamowicie smakowita alternatywa dla wołowego odpowiednika. Połączenie roślinnego przysmaku z musztardowo-miodowym musem sprawi, że danie z pewnością na stałe zagości w waszej kuchni.

Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar z mielonego mięsa roślinnego. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na tatara z mięsa roślinnego

Ta propozycja z pewnością zachwyci wszystkich, którzy od lat przebywają na diecie wegetariańskiej. Ba! Tatar przyrządzony z roślinnego przysmaku, polany musem musztardowo-miodowym, z pewnością przypadnie do gustu nawet zagorzałym mięsożercom. Bowiem trudno go odróżnić od wersji tradycyjnej. Smakuje naprawdę nieziemsko.

Będziecie potrzebować:

  • 400 gramów roślinnego mięsa mielonego 
  • 120 gramów marynowanych podgrzybków
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 3 ogórków kiszonych
  • 1 łyżki kaparów
  • 1 cebuli
  • 1 cytryny
  • 3 jajek (najlepiej przepiórczych)
  • 1 łyżki musztardy
  • 1 łyżki płynnego miodu
  • Przypraw: soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Roślinne mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego olej i siekajcie aż do uzyskania gładkiej, niemal jednolitej masy na tatar. 
  2. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Ogórki odcedźcie z wody i również pokrójcie w niewielką kostkę. To samo zróbcie z kaparami. Wszystkie wymienione składniki dodajcie do mięsa roślinnego. Całość doprawcie solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni i wstawcie do lodówki na ok. 30 minut.
  3. W niewielkim naczyniu umieśćcie odcedzone z marynaty podgrzybki. Dodajcie do nich musztardę, miód, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz oliwę. Całość zblendujcie na gładko przy użyciu blendera.
  4. Oddzielcie białka od żółtek. Te drugie podsmażcie przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni (żółtka powinny pozostać płynne).
  5. Z przygotowanego wcześniej mięsa roślinnego uformujcie kilka kulek i wyłóżcie je na półmisek. Całość polejcie musztardowo-miodowym musem, a na samym wierzchu ułóżcie podsmażone żółtka.

Smacznego!

tatar ze śledzia przepis
Gotujmy.pl/anakola
Newsy
Niepowtarzalny w smaku tatar ze śledzia. Nie ma prostszej przekąski na święta
Tatar ze śledzia to niesamowicie smakowita alternatywa dla wołowego odpowiednika. Połączenie ryby, marynowanych grzybków i musztardy sprawi, że danie z pewnością zagości w twojej kuchni na stałe.

Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar ze śledzia. Jego przyrządzenie jest banalnie proste! Przepis na tatar ze śledzia Będziesz potrzebować 2 filety ze śledzia 30 gramów marynowanych grzybów 2 jajka 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny Przyprawy i zioła: sól, pieprz, świeża natka pietruszki i koperek Przygotowanie W rozgrzanym do 160 st. C piekarniku umieść czerwoną paprykę. Warzywo piecz przez ok. 8 minut, do momentu, w którym stanie się lekko miękkie, a jego skórka zacznie się marszczyć. Upieczoną paprykę wystudź przez chwilę. Następnie obierz warzywo ze skórki, posiekaj w niewielką kosteczkę i umieść w dużej misce.  Filety ze śledzia umieść w niewielkiej miseczce i zalej wodą. Po kilku minutach moczenia pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do papryki. Jajka umieść w małym rondelku wypełnionym wodą przy pomocy łyżki, a następnie gotuj na twardo przez ok. 8 – 10 minut.  Po upływie tego czasu polej jajka zimną wodą, a po ostygnięciu obierz ze skorupki, a następnie posiekaj w bardzo małą kosteczkę i umieść w misce z innymi składnikami. Cebulę obierz, również posiekaj i także dodaj do innych składników. Podobnie zrób z ogórkami kiszonymi i grzybkami marynowanymi. W misce ze składnikami na tatara umieść również musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj.  Gotowe! Tak przygotowanego tatara wykładaj na talerz przy pomocy kuchennego ringu. W ten...

Przepis na mazurek z mleka w proszku
Adobe Stock
Newsy
Najpyszniejsza i najprostsza masa do mazurka w 5 minut. Taką robiły nasze babcie. Wspaniały smak
Już niedługo świąteczne stoły Polaków zapełnią się przepysznymi mazurkami. Jeśli nie macie pomysłu na masę koniecznie spróbujcie przyrządzić tę na bazie mleka w proszku. Jest przepyszna.

Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii. Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie. Przepis na mazurka z mleka w proszku Będziecie potrzebować: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki krupczatki 100 gramów mleka w proszku 150 gramów białego cukru 200 gramów zimnego masła  50 gramów cukru pudru 1 łyżki śmietany 18 proc. 1 opakowania cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtka Szczypty soli Przygotowanie: Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża. Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem. Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce. W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100...

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Adobe Stock
Newsy
Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz, postanowiła zdradzić przepis na przepyszny sernik. Masa została wzbogacona o dodatek… ziemniaków.

Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy. Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 120 gramów cukru pudru 150 gramów zimnego masła 2 żółtek 1 łyżeczki proszku do pieczenia Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 300 gramów sera białego półtłustego 100 gramów sera śmietankowego 100 gramów ugotowanych ziemniaków 150 gramów cukru drobnego 1 opakowania cukru waniliowego 4 jajek 2 białek Dodatkowo będziecie potrzebować: 1 jajka do posmarowania wierzchu ciasta Świeżych owoców do dekoracji Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie. Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W...

Przepis na kotlety mielone z pieczarkami według Jakuba Kuronia
Adobe Stock
Newsy
Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne. Zawierają 1 podsmażony składnik, który podkręca smak
Jakub Kuroń postanowił zdradzić przepis na przepyszne kotlety mielone z dodatkiem… pieczarek. Gwarantujemy, że zakochacie się w nich od pierwszego wejrzenia.

Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu pojawia się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie dodać do niego pieczarki duszone na patelni w towarzystwie cebulki.  Przepis na kotlety mielone według Kuby Kuronia Jakub Kuroń to prawdziwy wirtuoz, od którego można nauczyć się wielu ciekawych, kulinarnych sztuczek. Tym razem mężczyzna postanowił zdradzić, jak przyrządza kotlety mielone. Choć receptura jest bardzo zbliżona do tej tradycyjnej została wzbogacona o dodatek przepysznych pieczarek, które niesamowicie podkręcają smak dania.  Będziecie potrzebować: 500 gramów wieprzowego mięsa mielonego 300 gramów pieczarek 200 ml mleka 2 łyżeczek musztardy stołowej 1 cebuli 1 łyżki masła 1 czerstwej kajzerki Mąki pszennej do panierowania Oleju roślinnego do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Cebule obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę.  Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach (nie musicie ich obierać). Na dużej patelni roztopcie masło, a następnie zeszklijcie na niej posiekaną wcześniej cebulkę. Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również pieczarki. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i smażcie aż do momentu, w którym woda całkowicie odparuje z grzybów. Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze części, a następnie umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 20 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu odciśnijcie pieczywo z mleka. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, a następnie dodajcie do niego przesmażone na patelni składniki, musztardę, bułkę odciśniętą z mleka, sól oraz pieprz. Całość...