Przepis na wegetariański tatar
Adobe Stock
Newsy

Tatar bez mięsa, który smakuje jak oryginał. Smak zawdzięcza temu 1 składnikowi

Bezmięsny tatar to niesamowicie smakowita alternatywa dla wołowego odpowiednika. Połączenie roślinnego przysmaku z musztardowo-miodowym musem sprawi, że danie z pewnością na stałe zagości w waszej kuchni.
Weronika Kępa
marzec 17, 2021

Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar z mielonego mięsa roślinnego. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na tatara z mięsa roślinnego

Ta propozycja z pewnością zachwyci wszystkich, którzy od lat przebywają na diecie wegetariańskiej. Ba! Tatar przyrządzony z roślinnego przysmaku, polany musem musztardowo-miodowym, z pewnością przypadnie do gustu nawet zagorzałym mięsożercom. Bowiem trudno go odróżnić od wersji tradycyjnej. Smakuje naprawdę nieziemsko.

Będziecie potrzebować:

  • 400 gramów roślinnego mięsa mielonego 
  • 120 gramów marynowanych podgrzybków
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 3 ogórków kiszonych
  • 1 łyżki kaparów
  • 1 cebuli
  • 1 cytryny
  • 3 jajek (najlepiej przepiórczych)
  • 1 łyżki musztardy
  • 1 łyżki płynnego miodu
  • Przypraw: soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Roślinne mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego olej i siekajcie aż do uzyskania gładkiej, niemal jednolitej masy na tatar. 
  2. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Ogórki odcedźcie z wody i również pokrójcie w niewielką kostkę. To samo zróbcie z kaparami. Wszystkie wymienione składniki dodajcie do mięsa roślinnego. Całość doprawcie solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni i wstawcie do lodówki na ok. 30 minut.
  3. W niewielkim naczyniu umieśćcie odcedzone z marynaty podgrzybki. Dodajcie do nich musztardę, miód, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz oliwę. Całość zblendujcie na gładko przy użyciu blendera.
  4. Oddzielcie białka od żółtek. Te drugie podsmażcie przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni (żółtka powinny pozostać płynne).
  5. Z przygotowanego wcześniej mięsa roślinnego uformujcie kilka kulek i wyłóżcie je na półmisek. Całość polejcie musztardowo-miodowym musem, a na samym wierzchu ułóżcie podsmażone żółtka.

Smacznego!

Komentarze