
Sernik w klasycznej odsłonie jest uważany za dość kaloryczne ciasto. W przypadku tego jednak śmiało możecie zaszaleć i ukroić sobie drugi kawałek. Sekretem są 2 łatwo dostępne w sklepach składniki, którymi zastępuję tu zwykły cukier i mąkę pszenną. Warto postawić na taką zamianę. Sernik tarty w takim wydaniu uda się i będzie tak samo pyszny, jak tradycyjny. Dodatkową przyjemność podczas jedzenia sprawią chrupiące warstwy zapieczonego ciasta - wcześniej starłam je na grubych oczkach tarki. Jeśli nie macie ochoty na odmianę, po prostu pozostańcie przy mące pszennej i białym cukrze.
Jak zrobić sernik lżejszy niż zwykle?
W przepisie, oprócz tradycyjnego cukru, podajemy jego słodki zamiennik – erytrol. Jest to słodzik, który w gotowych produktach, na liście składników, kryje się pod symbolem E968. Naturalnie znajduje się on w winogronach, algach, grzybach i gruszkach oraz (w sfermentowanej postaci) w serach, sosie sojowym i owocach morza. Ten, który znajdziecie w sklepach w czystej postaci jako słodzik i dodatek do deserów, jest wytwarzany podczas fermentacji glukozy z użyciem drożdży.
Możecie go stosować w słodkich wypiekach (z wyjątkiem drożdżowych – słodzik w przeciwieństwie do cukru, nie zaktywizuje drożdży). W 100 g tego słodzika znajdują się ok. 20-24 kalorie. Jest on nieco mniej słodki niż cukier, dlatego trzeba dodać go o 1/3 więcej niż cukru, ale bilans kaloryczny ciasta w porównaniu ze słodzonym cukrem, wciąż będzie wypadał na minus. Szczególnie w porównaniu z klasycznym sernikiem.
Erytrol znajdziecie nie tylko w hipermarketach, ale również w zwykłych, osiedlowych sklepach, najczęściej w dziale z żywnością ekologiczną. Sprawdźcie przepis i wybierzcie się na zakupy po składniki, bo warto.
Innym sekretem tego sernika jest zamiana mąki. W recepturze zwykłą, wzdymającą mąkę pszenną zastępuję pełnoziarnistą orkiszową i dodaję do niej tę samą, ale z gładkiego przemiału. Taka mieszanka mąki stworzy zwarte ciasto o odpowiedniej konsystencji. Mąka pełnoziarnista (z pełnych ziaren zbóż) ma więcej składników odżywczych niż zmielona na pył. Potrawy mączne z jej użyciem są też zwykle bardziej sycące. Całkiem możliwe, że nasycicie się 1 kawałkiem tartego sernika. Jest on pieczony właśnie na takiej mące.
Tarty sernik – przepis
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej z gładkiego przemiału (np. typ 630)
- 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 100 ml mleka
- 100 g miękkiego masła w temp. pokojowej
- 60 g cukru (lub 80 g erytrolu)
- 30 g kakao
- 2 żółtka
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g twarogu na sernik z wiaderka
- 3 białka jaj
- 1 żółtko
- 20 g cukru (lub ok. 25 g erytrolu)
- 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie ciasto: w dużej misce wymieszaj obie mąki, cukier i kakao. Dodajcie żółtka, masło i mleko, wyróbcie na gładką masę bez grudek. Ciasto podzielcie na 2 części, zawińcie obie w folię spożywczą i odłóżcie do lodówki na ok. 30 minut.
- Zajmijcie się nadzieniem: wymieszajcie oba typu twarogu z 1 białkiem, cukrem, żółtkiem i budyniem w proszku. Pozostałe białka ubijcie na sztywno. Wmieszajcie delikatnie pianę z białek w masę twarogową. Dopilnujcie, by nie przebić białek.
- Nagrzejcie piekarnik do 170 st. C.
- Złóżcie ciasto: zetrzyjcie 1 część ciasta na grubych oczkach tarki, wyłóżcie wiórki na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Uklepcie nieco kawałki ciasta, by przykleiły się do blaszki. Wylejcie na spód masę twarogową i zetrzyjcie na wierzchu 2. połowę ciasta. Rozłóżcie równą warstwą.
- Tarty sernik pieczcie w 170 st. C przez ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia włóżcie do środka patyczek. Jeśli jest on suchy, wystudźcie ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika.