Ogórkowa, obok rosołu i pomidorowej, to jedna z ulubionych zup Polaków. Przepisów na nią jest naprawdę sporo. Niezależnie od tego, który wybierzecie – wasza zupa może być jeszcze lepsza. Wszystko za sprawą triku, stosowanego w kuchni przez Magdę Gessler. Znana restauratorka w trakcie swoich programów podsuwa naprawdę świetne patenty. Ten, który sprawi, że smak ogórkowej będzie naprawdę wyjątkowy, może was zaskoczyć.

Sposób na zupę ogórkową według Magdy Gessler

Na czym polega cały sekret genialnej ogórkowej według przepisu Magdy Gessler? Zamiast trzeć ogórki na tarce, musicie je po prostu pokroić w grube plastry. Ta z pozoru banalna zmiana podczas przyrządzania zupy sprawi, że jej smak nabierze niezwykłej wyrazistości. Ważne jest również, by dodać do niej koperek, będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczna.

Dodatkowo, wasze dłonie wreszcie przestaną być wiecznie zdarte od ścierania ogórków kiszonych na tarce. Gotowanie będzie wtedy z pewnością też o wiele bardziej przyjemne, a poranione palce staną się jedynie niemiłym wspomnieniem.

Przepis na pyszną i aromatyczną ogórkową

Składniki:

  • 400 g wieprzowych żeberek
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 5 niezbyt dużych ziemniaków
  • 1 mały por
  • 2 średnie marchewki
  • 1 nieduża pietruszka
  • kawałek średniego selera
  • 30 g śmietany 18%
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekany świeży koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw musicie dokładnie oczyścić mięso. Następnie umieśćcie je w dużym garnku, razem z warzywami (poza ziemniakami i marchewką).
  2. Całość zalejcie zimną wodą i gotujcie na małym ogniu przez godzinę. W ten sposób wszystkie składniki staną się miękkie.
  3. Gotowy wywar przecedźcie przez sito.
  4. Marchewkę i ziemniaki pokrójcie w drobną kostkę i podgotujcie w wywarze przez około 15 minut.
  5. Po tym czasie dodajcie do zupy ogórki kiszone skrojone w grube plastry. Zupę doprawcie śmietaną i gotujcie przez ok. 5 minut.
  6. Gotową ogórkową, podaną już w talerzach, posypcie posiekanym koperkiem
  7. Gotowe!

Co zrobić, żeby ogórki były jeszcze bardziej chrupiące?

Żeby ogórki dodane do zupy były jeszcze bardziej chrupiące, musicie je lekko podsmażyć. Dzięki temu wasze danie nabierze jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Najpierw odsączcie ogórki z zalewy, a następnie pokrójcie w cienkie plasterki lub półplasterki.

Zobacz także:

Na patelni rozpuśćcie masło, dodajcie ogórki i smażcie je przez około 10 minut. Po tym czasie będą już gotowe, żeby wrzucić je do zupy. Ten babciny patent sprawi, że  wasza ogórkowa będzie smakować naprawdę obłędnie.