Tarcie ogórków do zupy to przeżytek. Magda Gessler robi to w ten sposób
AdobeStock, Instagram/magdagessler_official
Newsy

Tarcie ogórków do zupy to przeżytek. Magda Gessler robi to w ten sposób

Zasada, którą wyznaje Magda Gessler, brzmi: ma być smacznie jak u mamy. Zupa ogórkowa będzie aromatyczna i naprawdę wyborna, jeśli zastosujecie patent znanej restauratorki. Koniec z tarciem ogórków. Sprawdźcie, dlaczego ten trik jest tak genialny.

Ogórkowa, obok rosołu i pomidorowej, to jedna z ulubionych zup Polaków. Przepisów na nią jest naprawdę sporo. Niezależnie od tego, który wybierzecie – wasza zupa może być jeszcze lepsza. Wszystko za sprawą triku, stosowanego w kuchni przez Magdę Gessler. Znana restauratorka w trakcie swoich programów podsuwa naprawdę świetne patenty. Ten, który sprawi, że smak ogórkowej będzie naprawdę wyjątkowy, może was zaskoczyć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na zupę ogórkową według Magdy Gessler

Na czym polega cały sekret genialnej ogórkowej według przepisu Magdy Gessler? Zamiast trzeć ogórki na tarce, musicie je po prostu pokroić w grube plastry. Ta z pozoru banalna zmiana podczas przyrządzania zupy sprawi, że jej smak nabierze niezwykłej wyrazistości. Ważne jest również, by dodać do niej koperek, będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczna.

Dodatkowo, wasze dłonie wreszcie przestaną być wiecznie zdarte od ścierania ogórków kiszonych na tarce. Gotowanie będzie wtedy z pewnością też o wiele bardziej przyjemne, a poranione palce staną się jedynie niemiłym wspomnieniem.

Zobacz także
To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności

To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności

Zupa ogórkowa

Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Skutek jest katastrofalny

Przepis na pyszną i aromatyczną ogórkową

Składniki:

  • 400 g wieprzowych żeberek
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 5 niezbyt dużych ziemniaków
  • 1 mały por
  • 2 średnie marchewki
  • 1 nieduża pietruszka
  • kawałek średniego selera
  • 30 g śmietany 18%
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekany świeży koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw musicie dokładnie oczyścić mięso. Następnie umieśćcie je w dużym garnku, razem z warzywami (poza ziemniakami i marchewką).
  2. Całość zalejcie zimną wodą i gotujcie na małym ogniu przez godzinę. W ten sposób wszystkie składniki staną się miękkie.
  3. Gotowy wywar przecedźcie przez sito.
  4. Marchewkę i ziemniaki pokrójcie w drobną kostkę i podgotujcie w wywarze przez około 15 minut.
  5. Po tym czasie dodajcie do zupy ogórki kiszone skrojone w grube plastry. Zupę doprawcie śmietaną i gotujcie przez ok. 5 minut.
  6. Gotową ogórkową, podaną już w talerzach, posypcie posiekanym koperkiem
  7. Gotowe!

Co zrobić, żeby ogórki były jeszcze bardziej chrupiące?

Żeby ogórki dodane do zupy były jeszcze bardziej chrupiące, musicie je lekko podsmażyć. Dzięki temu wasze danie nabierze jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Najpierw odsączcie ogórki z zalewy, a następnie pokrójcie w cienkie plasterki lub półplasterki.

Na patelni rozpuśćcie masło, dodajcie ogórki i smażcie je przez około 10 minut. Po tym czasie będą już gotowe, żeby wrzucić je do zupy. Ten babciny patent sprawi, że  wasza ogórkowa będzie smakować naprawdę obłędnie.

Zupa ogórkowa
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Skutek jest katastrofalny
Gotowanie zupy ogórkowej to codzienność wielu gospodyń domowych. Czy wiecie, że łatwo można popełnić przy niej poważny błąd?

Kiszone ogórki, ziemniaki, włoszczyzna. Składniki na zupę ogórkową, dobra pani domu będzie w stanie wyrecytować z pamięci wyrwana ze snu o 3 w nocy. A co z kolejnością dodawania kolejnych składników do garnka? Tutaj także cała czynność zwykle odbywa się w sposób niemal automatyczny. Niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej powinni przyswoić sobie jednak pewną wiedzę. Chodzi mianowicie o to, kiedy w zupie powinny wylądować ogórki wraz z sokiem. Kiedy dodawać ziemniaki do zupy ogórkowej? Słyszeliście o tym, że nie można wrzucać ziemniaków do ogórkowej już po dodaniu kwasu? Jeśli tak postąpicie, wasze kartofle będą twarde nawet po ugotowaniu! Chodzi co prawda tylko o samą powierzchnię gotowanych ziemniaków, ale nawet taki szczegół może zepsuć wasz cały wysiłek. Cała sprawa gotowania ziemniaków rozbija się o kwasowe środowisko, w którym gotowanie nie przebiega jak należy. Dlatego kolejność wrzucania składników do zupy ogórkowej powinna być następująca i niezmienna: Na początek mięso Potem włoszczyzna Później ziemniaki A na sam koniec gotowania starte na tarce ogórki i opcjonalnie ogórkowy sok ze słoiczka. Dla przypomnienia przedstawimy wam także przepis na klasyczną zupę ogórkową. Taką jak u babci! Przepis na zupę ogórkową Składniki: Kawałek kury z kośćmi– podudzia, skrzydełka itp. Liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4-5 średnich ogórków startych na tarce 3-4 ziemniaki Śmietana do zup – ok. ćwierć szklanki Sól i pieprz Sól i pieprz Koperek w proszku Przygotowanie: Mięso zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy. Włoszczyznę pokrójcie drobno, ziemniaki zaś na nieco większe kawałki. Po ok. 30 min gotowania mięsa dodajcie warzywa....

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki
Ons/Flickr
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na pyszną i kremową zupę ogórkową. Koniecznie wypróbujcie tę wersję, jest o niebo delikatniejsza niż większość zup ogórkowych. A to za sprawą użytych do niej... ogórków. 

Zupa ogórkowa, to obok pomidorowej i rosołu jeden z największych klasyków polskiej kuchni. Trudno się dziwić, że wzięła go na tapetę również Ewa Wachowicz. W sobotnim odcinku programu „Ewa gotuje” przedstawiła własną wersję tej wspaniałej zupy. Jej sekret tkwi w jednym składniku. Zobaczcie, jakie ogórki dodaje ta pasjonatka kuchni.  Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków Zupa ogórkowa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. A wszystko przez wyjątkową kwaśność, za którą nie wszyscy przepadają. Można ją próbować niwelować za pomocą śmietany, ale nie o to przecież w tym wszystkim chodzi. Jeżeli szukacie subtelniejszej wersji znanego klasyku, to dobrze trafiliście.   Ta zupa zadowoli najbardziej wysublimowane podniebienia, a wyznawcom kwaśnych ogórkowych - da wiele do myślenia. Zupa z zielonych ogórków, z dodatkiem masła i śmietany jest mniej intensywna w smaku niż jej pierwotny wzorzec, a do tego tak delikatna, że z pewnością zasmakuje najmłodszym członkom rodziny.  Przepis na zupę ogórkową na ogórkach zielonych  Składniki:  5 średnich ogórków gruntowych  1 ziemniak   kawałek pora   1 pietruszka   1 marchewka   ½ selera   1 cebula  2 ząbki czosnku  1½ l wywaru, np. z kury   1 łyżka masła klarowanego  ½ szklanki śmietany 18%  1 łyżeczka kurkumy  sól i pieprz do smaku koperek  Sposób przygotowania:  Warzywa umyjcie i obierzcie. Posiekajcie czosnek i cebulę, ziemniaka pokrójcie w kostkę, a por w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach.  W...

To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności
Flickr
Newsy
To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności
Jeśli chcecie zaimponować swojej teściowej, wypróbujcie nasz przepis na ogórkową. Takiej jeszcze nie jadła. Koniecznie zróbcie tę 1 rzecz z ogórkami przed wrzuceniem ich do garnka.

Zaimponować teściowej – to dopiero wyzwanie! Matka waszego małżonka (lub małżonki), zna się na prowadzeniu domu jak mało kto. W końcu ma o wiele większe doświadczenie od was i w niektórych przypadkach, lepiej nie dyskutować z nią na temat tego jak wykonywać różne prace domowe. Szczególnie ostrożnym trzeba być w kuchni. Chyba większość kobiet nie lubi, gdy przeszkadza im się podczas gotowania, a co dopiero, gdy ktoś mniej doświadczony zaczyna udzielać rad! Lepiej nie wchodzić teściowej w drogę i zamiast doradzać, lepiej oczarować ją samodzielnie ugotowanym daniem. A co może się do tego lepiej nadawać niż genialna zupa ogórkowa z naszego przepisu? Wypróbujcie koniecznie! Przepis na pyszną zupę ogórkową Tak przyrządzona ogórkowa zachwyci każdego! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kilograma ziemniaków Żeberka 2 marchewki 1 pietruszka 5 kiszonych ogórków Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana 1 łyżka masła Pieprz czarny ziarnisty Pieprz czarny mielony Sól Przygotowanie Do garnka włóżcie żeberka, dodajcie liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i zalejcie wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny. Obierzcie marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. Wszystkie jarzyny wrzućcie do garnka z żeberkami. Gotujcie do miękkości. W tym czasie zetrzyjcie na dużych oczkach 5 ogórków kiszonych. Na patelni lub w rondelku rozpuśćcie 1 łyżkę masła i wrzućcie starte ogórki. Lekko podsmażcie i duście. Ten trik ma niebagatelny wpływ na smak całej zupy. Kiedy warzywa w garnku już zmiękną, dodajcie do nich podsmażone na maśle ogórki. Gotujcie kilka minut. Na sam koniec zabielcie zupę śmietaną i...

Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupkie
Ons/Flickr
Newsy
Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupiące
Ogórków kiszonych nigdy dość. Szczególnie w sezonie. Jedni zbierają na działkach, inni kupują od zaprzyjaźnionych rolników. Każda pani domu ma swój ulubiony przepis na pyszne ogórki, również Magda Gessler. Znana restauratorka podzieliła się własnym, sprawdzonym przepisem na chrupiące ogórki kiszone.

Kto jak kto, ale Magda Gessler zna się na dobrym jedzeniu. Jej przepisy zawsze się sprawdzają. Dlatego warto wypróbować również ten, w którym wykorzystała pewien składnik, mający zapewnić chrupki sukces ogórkom kiszonym. Sprawdźcie, czy też go dodajecie.  Dlaczego liście wiśni dobrze sprawdzają się w kiszeniu ogórków?  Liście wiśni w kiszonych ogórkach to sposób znany nielicznym. Dodane do słoja z ogórkami sprawiają, że wychodzą one chrupiące, zwarte i soczyste. Żadne inne liście nie mają tej mocy. A ponieważ nikt nie przepada za miękkimi, rozpadającymi się kiszonymi, dlatego warto wypróbować ten przepis.   Przepis na ogórki kiszone Magdy Gessler   Składniki na jeden dwulitrowy słoik:  zalewa: na 1 litr wody, 2 płaskie łyżki soli niejodowanej  ogórki ok. 15 sztuk (najlepiej wybierać małe lub średnie egzemplarze)  2 ząbki czosnku (przekrojone na pół)  2 gałązki kopru razem z tzw. baldachami  pokrojony liść i korzeń chrzanu  liście wiśni  Sposób przygotowania:  Ogórki umyjcie. Następnie przełóżcie do miski i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na godzinę,  W tym czasie przygotujcie zalewę. Do garnka wlejcie 1 l wody i dodajcie 2 łyżki soli niejodowanej. Po zagotowaniu odstawcie do wystygnięcia.  Dwulitrowy słoik dokładnie umyjcie i wyparzcie. Ta dezynfekcja sprawi, że włożone do niego ogórki nie będą się psuć.  Na dnie słoika ułóżcie kilka liści wiśni, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru oraz chrzan.  Włóżcie ogórki do słoja pionowo i ciasno. Między nimi włóżcie czosnek i chrzan, a na górę połóżcie jeszcze parę liści wiśni oraz koper.  Słoik...