Tanie danie bolońskie z makaronem. Z dodatkiem tych 2 składników zachwyci was swoim smakiem
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy

Tanie danie bolońskie z makaronem. Z dodatkiem tych 2 składników zachwyci was swoim smakiem

W tygodniu, kiedy zazwyczaj nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie, najlepiej sprawdzają się szybkie i jednogarnkowe przepisy. Idealną propozycją na obiad jest bolońskie danie z makaronem. Domownicy będą zachwyceni tą potrawą!

W czasach pandemii koronawirusa, kiedy podróżowanie jest ograniczone, a restauracje są zamknięte to większość tęskni za wieloma smakami. Jednak wiele potraw jest pracochłonna, natomiast w tygodniu nie zawsze jest czas na kuchenne eksperymenty. Dla osób lubiących kuchnię włoską i nie tylko, poleca się szybkie oraz tanie danie bolońskie z makaronem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretne składniki jednogarnkowego dania

Bolońska potrawa jest banalna w przygotowaniu i stosunkowo tania. Do jej przyrządzenia należy przygotować zaledwie kilka składników, które wspólnie stworzą wyśmienite danie. Kluczową kwestią jest również to, że wszystko robi się w jednym naczyniu, co oszczędza również czas zmywania. Ważnymi składnikami oprócz oczywiście mięsa mielonego i makaronu, są pieczarki oraz pomidory krojone z puszki. Te produkty dopełniają całość potrawy. Dzięki nim bolońskie danie jest aromatyczne, smaczne, a co najważniejsze zasmakuje każdemu. 

Zobacz także
Szybki ryż z mięsem i mrożonymi warzywami z 1 patelni. Obiad zrobi się sam

Szybki ryż z mięsem i mrożonymi warzywami z 1 patelni. Obiad zrobi się sam

Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne

Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne

Przepis na tanie bolońskie danie z makaronem, pieczarkami i krojonymi pomidorami

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 150 g dowolnego makaronu
  • 150 g pieczarek
  • 1 opakowanie „Pomysłu na...” boloński garnek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki.
  2. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso mielone. Rozdrobnijcie je widelcem i smażcie do zarumienienia.
  3. Kiedy mięso mielone będzie podsmażone to dodajcie do niego pokrojone pieczarki. Całość duście przez chwilę.
  4. Do większej miski wlejcie puszkę krojonych pomidorów, około trzech szklanek wody, a także wspycie opakowanie „Pomysłu na...” garnek boloński. Całość dokładnie wymieszajcie.
  5. Na patelnię delikatnie wlejcie przygotowany sos pomidorowy oraz dodajcie surowy makaron. Wszystko dobrze wymieszajcie, aby składniki się połączyły.
  6. Całość zagotujcie, a następnie przykryjcie pokrywką i duście na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Danie od czasu do czasu mieszajcie, aby makaron nie przywarł do dna.
  7. W międzyczasie umyjcie natkę pietruszki i drobno ją posiekajcie. 
  8. Tak przygotowane danie bolońskie podawajcie posypane natką pietruszki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Makaron boloński
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Pyszny makaron z mielonym mięsem z patelni. Prosty i szybki przepis na obiad
Szukacie super prostego pomysłu na obiad, który zrobicie szybko? Musicie go wypróbować!

Posiadanie w swoim kulinarnym repertuarze kilku pomysłów na bardzo szybkie obiady to konieczność! Często nie ma czasu na wymyślne dania, których przygotowanie zajmuje wiele godzin, ma wiele etapów i przede wszystkim: brudzi bardzo wiele naczyń. Jeśli jesteście zmęczeni i chcecie zrobić coś na szybko do jedzenia, co zadowoli domowników, wypróbujcie ten pomysł. Jest podobny do tradycyjnego spaghetti, ale dzięki jednemu trikowi pozwala nie brudzić dwóch osobnych garnków! Makaron z sosem z mięsa mielonego Przedstawiamy przepis na makaron z mięsem mielonym. Składniki na szybki makaron z mięsem 250 g mięsa mielonego np. mięsa indyka, mięsa wieprzowego, wołowego 150 g dowolnego makaronu np. świderków, spaghetti Puszka pomidorów 200 g pieczarek Cebula Przyprawy np. mieszanka przypraw bolońskich Olej do smażenia Natka pietruszki Przygotowanie makaronu z mięsem Pieczarki umyjcie, obierzcie je, jeśli tego wymagają i pokrójcie na cząstki. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej. Wyłóżcie na patelnię mięso mielone. Rozdrobnijcie je drewnianą łyżką tak, by kawałki mięsa nie były większe niż 1 centymetr. Gdy mięso trochę się już przyrumieni, dodajcie na patelnię pokrojone i osuszone pieczarki oraz cebulę. Podsmażcie przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie, a cebula się zeszkli. Dodajcie do sosu pomidory z puszki i przyprawy do makaronu bolońskiego. Wymieszajcie zawartość patelni. Dodajcie jeszcze 2 szklanki wody. Doprawcie sos solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię surowy makaron. Zagotujcie całość i duście około 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszajcie, aby makaron nie przywarł do dna. Danie będzie gotowe, jak makaron będzie miękki....

Sos bolognese, spaghetti bolognese, sos boloński
Daisy16/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić przepyszny sos boloński? Świetnie smakuje z lasagną i ze spaghetti! Prostota wykonania
Wystarczy nieco mielonego mięsa, trochę pomidorów, makaron i danie rodem ze słonecznych Włoch gotowe. Sos boloński zwany także spaghetti bolognese to prościzna!

W lodówce zalega wam trochę mięsa mielonego? A może wciąż leżą tam kotlety mielone z poprzedniego obiadu? Jeżeli tak, to świetnie się składa. Sos boloński to w skrócie dowolne mięso mielone i pomidory – właściwie też dowolnego rodzaju! Prostota tego dania jest zachwycająca. Jeżeli zastosujemy się do podanego przepisu i nie zrobimy sobie drzemki podczas podsmażania cebuli i czosnku , to raczej nie musimy martwić się o to, że danie nam nie wyjdzie. Za charakterystyczny włoski smak będą odpowiadały dwa zioła. Po pierwsze bazylia, a po drugie oregano. Warto mieć je w swojej kuchni, gdyż zawsze świetnie komponują się z pomidorami. W naszym przepisie zastosujemy suszone przyprawy, ale jeżeli dysponujecie świeżą bazylią – tym lepiej dla was! Teraz czas na parę słów o pomidorach. W końcu gotujemy sos pomidorowy! Tutaj także panuje spora dowolność. Najbardziej wygodną i ekonomiczną opcją będzie skorzystanie z krojonych pomidorów w puszce lub z przecieru pomidorowego. Można także wybrać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Nie polecamy za to używania świeżych pomidorów, zwłaszcza poza sezonem – różnicy w smaku raczej nie odczujemy, a za to w kieszeni – jak najbardziej. Jeszcze kwestia makaronu – nasz sos boloński świetnie będzie pasował do lasagni, ale jego podstawowym przeznaczeniem jest makaron spaghetti. Wybierzmy ten z pszenicy durum, a na koniec przyprószmy gotowe danie twardym żółtym serem. Danie palce lizać! Składniki: Ok. 25-30 dag mięsa mielonego (np. kotlety mielone) 1 duża cebula Kilka ząbków czosnku Puszka krojonych pomidorów w puszce (albo pół opakowania przecieru pomidorowego) Olej rzepakowy Oregano i bazylia Sól i pieprz Twardy ser żółty do posypania dania (w wypadku gdy...

Szybka potrawka z indyka do makaronu lub ryżu. Jeszcze tak dobrej nie jedliście
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy
Szybka potrawka z indyka do makaronu lub ryżu. Jeszcze tak dobrej nie jedliście
W prostocie tkwi cały sekret, a szybka potrawka z filetem z indyka i warzywami to świetna propozycja na obiad. Jest uniwersalna, więc można podać ją z wieloma dodatkami. Z pewnością przypadnie do gustu mniejszym, jak i większym domownikom.

Często przygotowując obiad na kilka dni ogranicza się do jednego rodzaju dodatku. Jedzenie tego samego przez dłuższy czas nie jest satysfakcjonujące. Pomysłem na pyszne danie, które można podać zarówno z ryżem, makaronem czy ziemniakami jest potrawka. Dodatek warzyw świetnie urozmaica całość, a przyprawy podkręcają smak.  Banalna potrawka z mięsem z indyka  Przygotowanie sosu z mięsem i warzywami to najpopularniejsza forma przygotowania obiadu w ciągu tygodnia. Danie jest szybkie, smaczne oraz wystarcza na kilka dni. To jest dodatkowym plusem, gdyż za każdym razem można ją zaserwować z innymi dodatkami. Potrawka z indykiem, marchewką oraz kukurydzą idealnie komponuje się z ryżem bądź makaronem. Dodatek chili i czerwonej czubrycy podkręca cały aromat. Świetne danie na każdą porę roku. Przepis na szybką potrawkę z indyka Składniki: 700 g fileta z indyka 3 marchewki 2 cebule 1 większy ząbek czosnku ½ puszki kukurydzy konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka słodkiej mielonej papryki szczypta chili szczypta czerwonej czubrycy 3 łyżki oliwy sól natka pietruszki Przygotowanie: Filet z indyka umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większą kostkę. Mięso oprószcie do smaku czerwoną czubrycą oraz solą. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. W większym rondelku dobrze rozgrzejcie oliwę. Później dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie do zeszklenia. Później dodajcie filet z indyka. Składniki wymieszajcie oraz smażcie na niewielkim ogniu. Marchewkę obierzcie, pokrójcie w talarki i wrzućcie do garnka. Całość duście do miękkości mięsa. Kukurydzę odcedźcie z zalewy oraz przepłuczcie na sitku pod wodą. Dodajcie ją do garnka wraz z obranym...

Spaghetii księcia Williama
ons
Newsy
Tą potrawą Książę William skradł serce Kate Middleton. Każdy umie ją zrobić!
Pochodzący z brytyjskiej rodziny królewskiej, Książe William, postanowił zdradzić przepis na danie, które w czasach studenckich skradło serce jego obecnej żony. Jeden z polskich portali donosi, że Kate zakochała się bowiem w przygotowywanym przez męża spaghetti, a w zasadzie jego autorskim podejściu do sosu bolońskiego!

Choć Książe William nie jest zawodowym kucharzem z łatwością wymienia nazwę swojego popisowego dania. Kto by pomyślał, że jest nim właśnie, znane na całym świecie, spaghetti. Okazuje się jednak, że przygotowywany przez Księcia sos boloński nie jest zwyczajnych. Ilość składników jest naprawdę imponująca. W końcu to dzięki tej potrwie zdoby serce swojej obecnej żony. Przepis na spaghetti Księcia Williama Składniki: 250 g makaronu typu spaghetti 350 g mielonej wołowiny 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ½ szklanki mleka 1 szklanki wytrawnego białego wina 1 łyżki oliwy 2 łyżek masła parmezan natkia pietruszki przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na mieszance rozgrzanego masła i oliwy. Marchewkę i selera obierz, pokrój w kosteczkę, a następnie dodaj do cebuli. Smaż przez ok. 7 minut, pamiętając o mieszaniu. Po upływie tego czasu na patelni umieść również mielone mięso. Całość dokładnie wymieszaj i smaż aż do zarumienienia mięsa. Po kilku minutach do powstającego sosu dodaj wino. Duś aż do momentu, w którym alkohol wyparuje. Następnie dodaj mleko. Całość dopraw gałką muszkatołową i ponownie duś aż do momentu, w którym płyn odparuje. Po kolejnych kilku minutach na patelni możesz umieścić pomidory z puszki i koncentrat. Sos dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Na koniec zmieszaj makaron z sosem. Całość posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!