W czasach pandemii koronawirusa, kiedy podróżowanie jest ograniczone, a restauracje są zamknięte to większość tęskni za wieloma smakami. Jednak wiele potraw jest pracochłonna, natomiast w tygodniu nie zawsze jest czas na kuchenne eksperymenty. Dla osób lubiących kuchnię włoską i nie tylko, poleca się szybkie oraz tanie danie bolońskie z makaronem.
Sekretne składniki jednogarnkowego dania
Bolońska potrawa jest banalna w przygotowaniu i stosunkowo tania. Do jej przyrządzenia należy przygotować zaledwie kilka składników, które wspólnie stworzą wyśmienite danie. Kluczową kwestią jest również to, że wszystko robi się w jednym naczyniu, co oszczędza również czas zmywania. Ważnymi składnikami oprócz oczywiście mięsa mielonego i makaronu, są pieczarki oraz pomidory krojone z puszki. Te produkty dopełniają całość potrawy. Dzięki nim bolońskie danie jest aromatyczne, smaczne, a co najważniejsze zasmakuje każdemu.
Przepis na tanie bolońskie danie z makaronem, pieczarkami i krojonymi pomidorami
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 150 g dowolnego makaronu
- 150 g pieczarek
- 1 opakowanie „Pomysłu na...” boloński garnek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Pieczarki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki.
- Na patelni dobrze rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso mielone. Rozdrobnijcie je widelcem i smażcie do zarumienienia.
- Kiedy mięso mielone będzie podsmażone to dodajcie do niego pokrojone pieczarki. Całość duście przez chwilę.
- Do większej miski wlejcie puszkę krojonych pomidorów, około trzech szklanek wody, a także wspycie opakowanie „Pomysłu na...” garnek boloński. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Na patelnię delikatnie wlejcie przygotowany sos pomidorowy oraz dodajcie surowy makaron. Wszystko dobrze wymieszajcie, aby składniki się połączyły.
- Całość zagotujcie, a następnie przykryjcie pokrywką i duście na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Danie od czasu do czasu mieszajcie, aby makaron nie przywarł do dna.
- W międzyczasie umyjcie natkę pietruszki i drobno ją posiekajcie.
- Tak przygotowane danie bolońskie podawajcie posypane natką pietruszki. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: