W czasach pandemii koronawirusa, kiedy podróżowanie jest ograniczone, a restauracje są zamknięte to większość tęskni za wieloma smakami. Jednak wiele potraw jest pracochłonna, natomiast w tygodniu nie zawsze jest czas na kuchenne eksperymenty. Dla osób lubiących kuchnię włoską i nie tylko, poleca się szybkie oraz tanie danie bolońskie z makaronem.

Sekretne składniki jednogarnkowego dania

Bolońska potrawa jest banalna w przygotowaniu i stosunkowo tania. Do jej przyrządzenia należy przygotować zaledwie kilka składników, które wspólnie stworzą wyśmienite danie. Kluczową kwestią jest również to, że wszystko robi się w jednym naczyniu, co oszczędza również czas zmywania. Ważnymi składnikami oprócz oczywiście mięsa mielonego i makaronu, są pieczarki oraz pomidory krojone z puszki. Te produkty dopełniają całość potrawy. Dzięki nim bolońskie danie jest aromatyczne, smaczne, a co najważniejsze zasmakuje każdemu. 

Przepis na tanie bolońskie danie z makaronem, pieczarkami i krojonymi pomidorami

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 150 g dowolnego makaronu
  • 150 g pieczarek
  • 1 opakowanie „Pomysłu na...” boloński garnek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki.
  2. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso mielone. Rozdrobnijcie je widelcem i smażcie do zarumienienia.
  3. Kiedy mięso mielone będzie podsmażone to dodajcie do niego pokrojone pieczarki. Całość duście przez chwilę.
  4. Do większej miski wlejcie puszkę krojonych pomidorów, około trzech szklanek wody, a także wspycie opakowanie „Pomysłu na...” garnek boloński. Całość dokładnie wymieszajcie.
  5. Na patelnię delikatnie wlejcie przygotowany sos pomidorowy oraz dodajcie surowy makaron. Wszystko dobrze wymieszajcie, aby składniki się połączyły.
  6. Całość zagotujcie, a następnie przykryjcie pokrywką i duście na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Danie od czasu do czasu mieszajcie, aby makaron nie przywarł do dna.
  7. W międzyczasie umyjcie natkę pietruszki i drobno ją posiekajcie. 
  8. Tak przygotowane danie bolońskie podawajcie posypane natką pietruszki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Zobacz także: