Dawniej, w kuchniach naszych mam i babć nic nie mogło się zmarnować. Nie inaczej było z podrobami wszelkiej maści. Obecnie sytuacja wygląda już nieco inaczej. Podroby raczej nie walają się paniom domu po kuchni, a po prostu tkwią na stoiskach mięsnych niedostrzegane przez klientów.

Stąd między innymi wynika ich niewysoka cena. Za znacznie mniej niż 10 zł za 1 kilogram dostaniecie niemal wszędzie naprawdę jakościowy produkt. Żołądki drobiowe to nie tylko interesujący smak, ale cała masa wartościowego białka i innych mikroelementów.

Jak zrobić zupę z żołądków?

Szukacie pomysłu na podroby? Zróbcie z nich szybką zupę. Nie trzeba będzie do niej parogodzinnego gotowania kości.

Wystarczy, że podsmażycie na tłuszczu – najlepiej na maśle – starte na tarce warzywa, a potem dodajcie do nich żołądki. Całość zalejecie wodą, a po kilkudziesięciu minutach gotowania otrzymacie ciekawą alternatywę dla oklepanej pomidorówki, ogórkowej czy krupniku.

Zobacz także:

Do taniej jak… barszcz zupy z żołądków drobiowych warto podać świeże pieczywo. Polecamy z naszej strony ciemne, razowe chleby posmarowane delikatnie świeżym masełkiem.

Przepis na zupę z żołądków drobiowych

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • Ok. ćwiartka korzenia selera
  • 1-2 marchewki
  • Pietruszka – korzeń
  • 1 łyżka masła
  • Natka pietruszki
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz
  • Sól
  • Opcjonalnie – mąka i smalec (lub masło) do wykonania zasmażki

Przygotowanie:

  1. Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i wrzućcie na patelnię lub na garnek z możliwością smażenia.
  2. Podsmażcie delikatnie warzywa na maśle do momentu, kiedy zaczną puszczać aromatyczny zapach.
  3. Żołądki drobiowe umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i wrzućcie do garnka.
  4. Zalejcie żołądki wodą, zagotujcie.
  5. Po kilku minutach dodajcie warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Gotujcie na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż żołądki zmiękną.
  7. Doprawcie całość solą i pieprzem.
  8. Na koniec dodajcie do zupy posiekaną natkę pietruszki.
  9. Jeżeli chcecie, możecie zaprawić zupę zasmażką lub śmietaną do zup.

Smacznego!