zupa z żołądów drobiowych
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy

Tania zupa z żołądków drobiowych. Koniecznie zróbcie to z włoszczyzną przed wrzuceniem do garnka

Podroby drobiowe to cenny, ale często zapominany surowiec do przyrządzenia naprawdę smacznych dań. Na przykład zupy.

Dawniej, w kuchniach naszych mam i babć nic nie mogło się zmarnować. Nie inaczej było z podrobami wszelkiej maści. Obecnie sytuacja wygląda już nieco inaczej. Podroby raczej nie walają się paniom domu po kuchni, a po prostu tkwią na stoiskach mięsnych niedostrzegane przez klientów.

Stąd między innymi wynika ich niewysoka cena. Za znacznie mniej niż 10 zł za 1 kilogram dostaniecie niemal wszędzie naprawdę jakościowy produkt. Żołądki drobiowe to nie tylko interesujący smak, ale cała masa wartościowego białka i innych mikroelementów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić zupę z żołądków?

Szukacie pomysłu na podroby? Zróbcie z nich szybką zupę. Nie trzeba będzie do niej parogodzinnego gotowania kości.

Wystarczy, że podsmażycie na tłuszczu – najlepiej na maśle – starte na tarce warzywa, a potem dodajcie do nich żołądki. Całość zalejecie wodą, a po kilkudziesięciu minutach gotowania otrzymacie ciekawą alternatywę dla oklepanej pomidorówki, ogórkowej czy krupniku.

Do taniej jak… barszcz zupy z żołądków drobiowych warto podać świeże pieczywo. Polecamy z naszej strony ciemne, razowe chleby posmarowane delikatnie świeżym masełkiem.

Zobacz także
jak sprawdzić czy wątróbka jest świeża

Podroby psują się szybciej niż inne mięso. Jak kupić najlepszą i najświeższą wątróbkę?

Pilnujcie tych 2 zasad, a wątróbka wyjdzie delikatnie zarumieniona i soczysta w środku

Nie smażycie wątróbki w ten sposób? Nic dziwnego, że nie wychodzi wam soczysta i mięciutka

Przepis na zupę z żołądków drobiowych

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • Ok. ćwiartka korzenia selera
  • 1-2 marchewki
  • Pietruszka – korzeń
  • 1 łyżka masła
  • Natka pietruszki
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz
  • Sól
  • Opcjonalnie – mąka i smalec (lub masło) do wykonania zasmażki

Przygotowanie:

  1. Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i wrzućcie na patelnię lub na garnek z możliwością smażenia.
  2. Podsmażcie delikatnie warzywa na maśle do momentu, kiedy zaczną puszczać aromatyczny zapach.
  3. Żołądki drobiowe umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i wrzućcie do garnka.
  4. Zalejcie żołądki wodą, zagotujcie.
  5. Po kilku minutach dodajcie warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Gotujcie na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż żołądki zmiękną.
  7. Doprawcie całość solą i pieprzem.
  8. Na koniec dodajcie do zupy posiekaną natkę pietruszki.
  9. Jeżeli chcecie, możecie zaprawić zupę zasmażką lub śmietaną do zup.

Smacznego!

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista
Wikipedia Commons
Newsy
Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista
Gotując krupnik trzeba zachować balans. Zupa nie może być zbyt kleista i mętna, ale tez nie rzadka i wodnista. Oto nasze wskazówki, jak ugotować smaczny krupnik.

Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej . A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu. Kiedy dodać kaszę do krupniku? Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka. Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń ! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Marchew Kawałek selera Cebula 4 ziemniaki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku. Ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach...

Wiejski rosół
Gotujmy.pl
Newsy
Jak ugotować treściwy, wiejski rosół jak za dawnych lat? Będziecie chcieli dokładkę
Pamiętacie smak rosołu waszej babci ze wsi? Tłusty, smaczny, pożywny – nasz przepis to powrót do tamtych wspomnień.

Wsi spokojna, wsi wesoła – pisał niemal 500 lat temu Jan Kochanowski. Od tamtej pory niewiele się zmieniło. „Mieszczuchy” znów z rozrzewnieniem wspominają sielskie zapachy, kolory i smaki. Na przykład dawnego babcinego rosołu. Siłą rzeczy wiejskie dania miały pewien walor, o którym można było zapomnieć przygotowując dania z produktów kupionych w mieście. Dzisiaj sytuacja w zakresie zaopatrzenia wsi i miast uległa pewnemu wyrównaniu, lecz nadal w niektórych polskich wsiach gotuje się w zgodzie z naturą. Różnica w smaku I to właśnie naturalne walory wiejskiej kury, z której przyrządzało się i przyrządza złocisty bulion, są sekretem różnicy w smaku. Chcecie zjeść rosół jak za dawnych lat? Nie obędzie się bez nawiązania kontaktu z wiejskim gospodarzem, który zaopatrzy was w mięso. W ostateczności możecie także poszukać zaufanego sprzedawcy w mieście lub kupić w sklepie nieco droższe, ale lepsze tzw. mięso zagrodowe. By rosół nabrał nieco mocniejszego i intensywnego charakteru, można dodać do niego świeżych, kurzych podrobów. Wątróbka, żołądek – to wszystko dodajcie oczywiście w nie za dużych ilościach, by nie stłamsić smaku mięsa. Przepis na wiejski rosół Składniki: Kurze podudzie 2 wątróbki drobiowe 2 żołądki drobiowe 3 marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera 1 por Cebula Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarnach Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Cebulę opalcie na ogniu. Mięso i podroby oczyśćcie i zalejcie zimną wodą. Gotujcie na małym ogniu przez przynajmniej  45 min z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, zbierając szumy. Po tym czasie dodajcie do zupy obraną włoszczyznę. Doprawcie...

Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej?
Flick
Newsy
Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej?
Sól i pieprz to stanowczo za mało. By podkreślić kwaśny smak ogórkowej, warto wybrać jeszcze kilka innych smakowych dodatków.

Przepis na zupę ogórkową to z pozoru nic trudnego. Kawałek mięsa z kością, kilka ziemniaków, włoszczyzna, no i przede wszystkim ogórki kiszone. To wiedzą wszyscy. Wielu jednak „wykłada” się w czasie doprawiania ogórkowej. Pieprz, sól, no i co dalej? Nie warto zatrzymywać się na samym koperku! Warto pomyśleć także o takich przyprawach, które sprawią, że wasza zupa stanie znacznie bardziej aromatyczna i głęboka w smaku. Dlatego też proponujemy wam dodanie odrobiny takich nieco rzadziej używanych do zupy ogórkowej przypraw jak na przykład: Estragon Lubczyk Oregano Majeranek Oczywiście z tymi dodatkami nie należy przesadzać. Podstawowymi przyprawami, które obowiązkowo powinny znaleźć się w ogórkowej, jest oczywiście sól i pieprz, a także liść laurowy, ziele angielskie i koperek suszony. To właśnie one zapewnią wam bazę, wokół której możecie dalej eksperymentować z ciekawszymi smakami. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis na zupę ogórkową: Składniki: Kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością Kilka ziemniaków 1-2 marchewki Korzeń pietruszki Kawałek selera Cebula Kilka ogórków kiszonych Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Koperek Opcjonalnie – dodatkowe przyprawy podane przez nas powyżej Przygotowanie: Zalejcie mięso zimną wodą i zagotujcie, zbierając cały czas szumy. Dodajcie do gotującego się wywaru liść laurowy i ziele angielskie. Włoszczyznę obierzcie ze skórki, cebulę opalcie nad ogniem. Wrzućcie warzywa do zupy. Ziemniaki pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do zupy na ok. 15 min przed końcem gotowania. Ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka i...

zupa grzybowa przepis Magda Gessler
Adobe Stock
Newsy
Grzybowa z zaskakującym składnikiem od Magdy Gessler. Nadaje zupie wyjątkowo wyśmienity smak
Zupa grzybowa to podstawa każdej wigilijnej kolacji. Z racji, że na co dzień jada się ją naprawdę rzadko, przyrządzona na święta musi smakować wybornie. Ta z dodatkiem wódki, według przepisu Magdy Gessler, z pewnością cię zachwyci!

Mówi się, że ilu kucharzy, tyle pomysłów na danie. Nie inaczej jest w przypadku zupy grzybowej. Gwiazda Kuchennych Rewolucji poleca przyrządzić ją z odrobiną wódki. Ta sprawi, że wywar będzie o wiele bardziej klarowny i smaczny. Przepis na zupę grzybową z wódką Będziesz potrzebować 30 sztuk suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 średnie cebule 2 pory 1 pęczek selera naciowego 1 pęczek kopru 6 pietruszek 2 selery Sok z połowy cytryny Śmietana 36 proc. Wódka Masło Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec Przygotowanie Grzyby umieść w niewielkiej miseczce, zalej wodą i dostaw do namoczenia na ok. 3 godziny. Selery obierz i pokrój w kostkę. 2 z 3 przygotowanych cebul obierz i przekrój na pół. Z kolei pietruszki i pora tylko obierz. Wszystkie warzywa umieść w dużym, ok. 6 litrowym garnku.  Całość zalej wodą do ¾ wysokości garnka, dodaj przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec i zagotuj. Po kilku minutach gotowania do wywaru dodaj namoczone wcześniej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Ostatnią cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na gorącym maśle. Tak przygotowaną cebulę dodaj do powstającej zupy grzybowej. W garnku umieść również pęczek kopru i seler naciowy. Całość zamieszaj i gotuj pod pokrywką przez ok. 1 godzinę, na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu przelej zupę przez sitko. W wywarze zostaw tylko grzyby. Do zupy dodaj ok. 20 ml wódki, łyżkę zimnego masła oraz sok z połowy cytryny. Całość zamieszaj. Gotowe! Tak przygotowana zupa grzybowa najlepiej smakuje z łazankami. Dla tych, którzy obawiają się jej wyrazistego smaku zaleca się również dodanie śmietany.