Dawniej, w kuchniach naszych mam i babć nic nie mogło się zmarnować. Nie inaczej było z podrobami wszelkiej maści. Obecnie sytuacja wygląda już nieco inaczej. Podroby raczej nie walają się paniom domu po kuchni, a po prostu tkwią na stoiskach mięsnych niedostrzegane przez klientów.
Stąd między innymi wynika ich niewysoka cena. Za znacznie mniej niż 10 zł za 1 kilogram dostaniecie niemal wszędzie naprawdę jakościowy produkt. Żołądki drobiowe to nie tylko interesujący smak, ale cała masa wartościowego białka i innych mikroelementów.
Jak zrobić zupę z żołądków?
Szukacie pomysłu na podroby? Zróbcie z nich szybką zupę. Nie trzeba będzie do niej parogodzinnego gotowania kości.
Wystarczy, że podsmażycie na tłuszczu – najlepiej na maśle – starte na tarce warzywa, a potem dodajcie do nich żołądki. Całość zalejecie wodą, a po kilkudziesięciu minutach gotowania otrzymacie ciekawą alternatywę dla oklepanej pomidorówki, ogórkowej czy krupniku.
Zobacz także:
Do taniej jak… barszcz zupy z żołądków drobiowych warto podać świeże pieczywo. Polecamy z naszej strony ciemne, razowe chleby posmarowane delikatnie świeżym masełkiem.
Przepis na zupę z żołądków drobiowych
Składniki:
- 1 kg żołądków drobiowych
- Ok. ćwiartka korzenia selera
- 1-2 marchewki
- Pietruszka – korzeń
- 1 łyżka masła
- Natka pietruszki
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Pieprz
- Sól
- Opcjonalnie – mąka i smalec (lub masło) do wykonania zasmażki
Przygotowanie:
- Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i wrzućcie na patelnię lub na garnek z możliwością smażenia.
- Podsmażcie delikatnie warzywa na maśle do momentu, kiedy zaczną puszczać aromatyczny zapach.
- Żołądki drobiowe umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i wrzućcie do garnka.
- Zalejcie żołądki wodą, zagotujcie.
- Po kilku minutach dodajcie warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotujcie na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż żołądki zmiękną.
- Doprawcie całość solą i pieprzem.
- Na koniec dodajcie do zupy posiekaną natkę pietruszki.
- Jeżeli chcecie, możecie zaprawić zupę zasmażką lub śmietaną do zup.
Smacznego!