zupa z żołądów drobiowych
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy

Tania zupa z żołądków drobiowych. Dzięki tym warzywom zyska niesamowity smak

Podroby drobiowe to cenny, ale często zapominany surowiec do przyrządzenia naprawdę smacznych dań. Na przykład zupy.

Dawniej, w kuchniach naszych mam i babć nic nie mogło się zmarnować. Nie inaczej było z podrobami wszelkiej maści.

Obecnie sytuacja wygląda już nieco inaczej. Podroby raczej nie walają się paniom domu po kuchni, a po prostu tkwią na stoiskach mięsnych niedostrzegane przez klientów.

Stąd między innymi wynika ich niewysoka cena. Za znacznie mniej niż 10 zł za 1 kilogram dostaniecie niemal wszędzie naprawdę jakościowy produkt.

Żołądki drobiowe to nie tylko interesujący smak, ale cała masa wartościowego białka i innych mikroelementów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zamiast zwykłych zup

Szukacie pomysłu na podroby? Zróbcie z nich szybką zupę. Nie trzeba będzie do niej parogodzinnego gotowania kości.

Wystarczy, że podsmażycie na tłuszczu – najlepiej na maśle – starte na tarce warzywa, a potem dodajcie do nich żołądki.

Całość zalejecie wodą, a po kilkudziesięciu minutach gotowania otrzymacie ciekawą alternatywę dla oklepanej pomidorówki, ogórkowej czy krupniku.

Do taniej jak… barszcz zupy z żołądków drobiowych warto podać świeże pieczywo. Polecamy z naszej strony ciemne, razowe chleby posmarowane delikatnie świeżym masełkiem.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

środa popielcowa dieta

W Środę Popielcową obowiązuje post ścisły. Co można jeść w tym dniu?

Przepis na zupę z żołądków drobiowych

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • Ok. ćwiartka korzenia selera
  • 1-2 marchewki
  • Pietruszka – korzeń
  • 1 łyżka masła
  • Natka pietruszki
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz
  • Sól
  • Opcjonalnie – mąka i smalec (lub masło) do wykonania zasmażki

Przygotowanie:

  1. Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i wrzućcie na patelnię lub na garnek z możliwością smażenia.
  2. Podsmażcie delikatnie warzywa na maśle do momentu, kiedy zaczną puszczać aromatyczny zapach.
  3. Żołądki drobiowe umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i wrzućcie do garnka.
  4. Zalejcie żołądki wodą, zagotujcie.
  5. Po kilku minutach dodajcie warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Gotujcie na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż żołądki zmiękną.
  7. Doprawcie całość solą i pieprzem.
  8. Na koniec dodajcie do zupy posiekaną natkę pietruszki.
  9. Jeżeli chcecie, możecie zaprawić zupę zasmażką lub śmietaną do zup.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista
Wikipedia Commons
Newsy
Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista
Gotując krupnik trzeba zachować balans. Zupa nie może być zbyt kleista i mętna, ale tez nie rzadka i wodnista. Oto nasze wskazówki, jak ugotować smaczny krupnik.

Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej . A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu. Kiedy dodać kaszę do krupniku? Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka. Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń ! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Marchew Kawałek selera Cebula 4 ziemniaki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku. Ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach...

żołądki drobiowe w sosie musztardowym
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy
Pyszne drobiowe żołądki w takim sosie, że palce lizać. Doskonale smakują ze śląskimi kluskami
Wbrew pozorom podroby drobiowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a ich niezwykły smak jest wręcz nieporównywalny do żadnego innego. Pyszny sos z drobiowymi żołądkami to świetna propozycja na rodzinny obiad. Skorzystajcie z tego przepisu, a bliscy nie przejdą obojętnie obok tego dania!

Podroby niekiedy budzą sporo kontrowersji, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich cennych właściwości. Przyrządzone w odpowiedni sposób są idealnym dodatkiem do codziennego bądź niedzielnego obiadu. Delikatny, aromatyczny sos z drobiowymi żołądkami wręcz rozpływa się w ustach. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie, a wy nawet nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzy! Właściwości zdrowotne podrobów Podroby drobiowe to jedne z popularniejszych produktów w sprzedaży. Wyróżniają się niską ceną, są również bogate w wiele cennych składników. W swoim składzie zawierają przede wszystkim sporą ilość łatwo przyswajalnego białka, witamin i składników mineralnych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przyczyniają się między innymi do łagodzenia stanów zapalnych, poprawiają wzrok, zmniejszają występowanie chorób spowodowanych przez stres, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed depresją czy chorobą Alzheimera, a także korzystnie wpływają na skórę. Obiad z żołądkami drobiowymi Przygotowanie domowego sosu z podrobami jest dosyć proste. Sos z żołądkami drobiowymi to świetny pomysł na obiad. Mięso jest delikatne i razem z sosem tworzy aromatyczne danie. Dodatek odpowiednich przypraw podkręca cały smak oraz zapach, który podczas przygotowywania unosi się po całym domu. Taki sos najlepiej smakuje z kluskami śląskimi. Przepis na żołądki drobiowe w sosie musztardowym Składniki: 1 kg żołądków drobiowych 3 duże cebule 1 marchewka 1 czubata łyżka musztardy 5 pieczarek 1 łyżka masła 2 czubate łyżki mąki 3 szklanki wody do sosu + ¾ szklanki do zaprawki liście laurowe ziele angielskie majeranek mielona ostra papryka sól pieprz...

Wiejski rosół
Gotujmy.pl
Newsy
Jak ugotować treściwy, wiejski rosół jak za dawnych lat? Będziecie chcieli dokładkę
Pamiętacie smak rosołu waszej babci ze wsi? Tłusty, smaczny, pożywny – nasz przepis to powrót do tamtych wspomnień.

Wsi spokojna, wsi wesoła – pisał niemal 500 lat temu Jan Kochanowski. Od tamtej pory niewiele się zmieniło. „Mieszczuchy” znów z rozrzewnieniem wspominają sielskie zapachy, kolory i smaki. Na przykład dawnego babcinego rosołu. Siłą rzeczy wiejskie dania miały pewien walor, o którym można było zapomnieć przygotowując dania z produktów kupionych w mieście. Dzisiaj sytuacja w zakresie zaopatrzenia wsi i miast uległa pewnemu wyrównaniu, lecz nadal w niektórych polskich wsiach gotuje się w zgodzie z naturą. Różnica w smaku I to właśnie naturalne walory wiejskiej kury, z której przyrządzało się i przyrządza złocisty bulion, są sekretem różnicy w smaku. Chcecie zjeść rosół jak za dawnych lat? Nie obędzie się bez nawiązania kontaktu z wiejskim gospodarzem, który zaopatrzy was w mięso. W ostateczności możecie także poszukać zaufanego sprzedawcy w mieście lub kupić w sklepie nieco droższe, ale lepsze tzw. mięso zagrodowe. By rosół nabrał nieco mocniejszego i intensywnego charakteru, można dodać do niego świeżych, kurzych podrobów. Wątróbka, żołądek – to wszystko dodajcie oczywiście w nie za dużych ilościach, by nie stłamsić smaku mięsa. Przepis na wiejski rosół Składniki: Kurze podudzie 2 wątróbki drobiowe 2 żołądki drobiowe 3 marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera 1 por Cebula Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarnach Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Cebulę opalcie na ogniu. Mięso i podroby oczyśćcie i zalejcie zimną wodą. Gotujcie na małym ogniu przez przynajmniej  45 min z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, zbierając szumy. Po tym czasie dodajcie do zupy obraną włoszczyznę. Doprawcie...

Zupa z żołądków
iziona/gotujmy.pl
Newsy
Sycąca zupa z żołądków drobiowych. Smakuje obłędnie z pajdą świeżego chleba
W gulaszu, w sosie własnym, po prostu w cebuli – tak zwykle przygotowujemy żołądki drobiowe. A czy słyszeliście o zupie z tego kurzego mięsa?

W rankingu na najbardziej nietypową polską zupę, w oczach obcokrajowców panuje spory tłok. Liderem są oczywiście flaczki po zamojsku. Niektórym cudzoziemcom trudno przechodzi przez gardło ten nasz rarytas. Szkoda, bo nawet nie wiedzą, co tracą! Na pozycji numer dwa należy chyba umieścić staropolską czerninę z krwi gęsi. Nieco makabryczne składniki dla przybyszów z innych państw dopełnia jeszcze tradycyjna historia. To oczywiście opowieść o zupie z krwi jako symbolu odrzucenia oświadczyn kawalera. Nie przypadkowo to właśnie od czarnej polewki swój burzliwy początek ma mickiewiczowski spór Sopliców z Horeszkami z „Pana Tadeusza”… Dzisiaj zaprezentujemy wam nasza kandydaturę na trzecie miejsce w tym osobliwym rankingu. Jest nią zupa z drobiowych żołądków. To, co w innych miejscach na świecie nie znajduje uznania na stołach, u nas jest prawdziwym rarytasem. Tym razem zamiast obsmażać żołądki z cebulką, przyrządźcie je w formie smacznej i pożywnej zupy. To danie najlepiej będzie smakowało z pajdą świeżego, pszennego chleba! Zupa z żołądków drobiowych - przepis Składniki: 1 kg żołądków drobiowych Cebula Ząbek czosnku 2 marchewki Pół pora Ćwiartka selera Liście laurowe Ziele angielskie Suszony majeranek 1 łyżka mąki pszennej 20 g masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego Mała garść suszonych grzybów Przygotowanie: Żołądki czyścimy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie kroimy drobno. Żołądki i grzyby zalewamy wodą (ok. 2 l), gotujemy mięso do miękkości wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. W czasie gotowania żołądków dodajemy do zupy obrane i pokrojone warzywa. Mięso w tym czasie zmięknie, a warzywa ugotują się tak...