ruskie kluski ze skwarkami i cebulką
Adobe Stock
Newsy

Tani obiad w 10 minut? Ruskie kluseczki ze skwarkami podbiją wasze kubki smakowe

To inna wersja pierogów ruskich. Kluseczki są zdecydowanie prostsze i szybsze w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako pomysł na obiad. Przygotujcie je dla bliskich, a nawet nie zauważycie, kiedy znikną z talerzy!

Pierogi ruskie to klasyk polskiej kuchni. Są uwielbiane przez wszystkich. Swoją popularność zdobyły, dzięki wyjątkowemu nadzieniu składającemu się z ziemniaków i białego sera. Są serwowane na co dzień, jak i od święta. Niestety to danie jest dosyć pracochłonne ze względu na czas lepienia. Jeśli uwielbiacie te pierogi, to za tą potrawą wręcz przepadniecie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kluseczki ruskie

To idealny przepis dla zabieganych. Przygotowanie pierogów ruskich wymaga więcej czasu, a nie zawsze jest czas by je przyrządzić. Kluski są świetną alternatywą dla tego dania. Są nie tylko szybkie i proste w przyrządzeniu, ale przede wszystkim tanie. To potrawa na każdą kieszeń. Obłędny smak kluseczek sprawi, że nikt obok nich nie przejdzie obojętnie.

Przepis na ruskie kluseczki ze skwarkami i cebulką

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • kawałek wędzonego boczku
  • olej
  • sól pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie, a następnie pokrójcie w niewielkie kawałki. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i delikatnie posólcie. Ugotujcie je pod przykryciem do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedźcie od wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  3. Zimne ziemniaki zmielcie wraz z półtłustym twarogiem dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. 
  4. Do zmielonej masy dodajcie rozbite jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie pszennej. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszajcie.
  5. Ciasto podzielcie na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkujecie na stolnicy posypanej mąką jak wałeczek na kopytka. Podzielcie go na niewielkie kawałki lub uformujcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  6. W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli oraz łyżką oleju. Gdy woda będzie wrzeć, to wtedy delikatnie i partiami wrzucajcie kluski ruskie. Gotujcie je dwie minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię na bardzo małym ogniu. Wyciągajcie je z wody za pomocą cedzaka na talerz.
  7. W międzyczasie przygotujcie zasmażkę.
  8. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kostkę. Wędzony boczek również pokrójcie w mniejsze kawałki.
  9. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Kiedy naczynie będzie dobrze rozgrzane, dodajcie na nią posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dorzućcie do niej wędzony boczek. Całość smażcie do momentu uzyskania skwarek.
  10. Gotowe kluski ruskie polejcie przygotowanymi skwarkami z cebulką. Smacznego!
     
pierogi ruskie
Adobe Stock
Newsy
Pierogi ruskie wyjdą lepsze w smaku, jeśli dodacie ten sekretny składnik. Wspaniale podkręci ich smak
Pierogi ruskie zna każdy, ale z tym sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie tą potrawę, a w takim wydaniu na dłużej zagoszczą w waszym domu.

Pierogi ruskie mimo, iż brzmią obco to chyba nie ma osoby, która by tego dania nie kojarzyła i nie lubiła. Są proste w przygotowaniu, a smak wręcz zniewala z nóg. Najczęściej są podawane z kwaśną śmietaną bądź zeszkloną cebulką. Sekretny składnik do farszu Klasyczny przepis zakłada przyrządzenie farszu z gotowanych ziemniaków, białego sera i przypraw. Jeden sekretny dodatek całkowicie odmienia tą potrawę, a jest nim mięta. To zioło nadaje całości świeżości i lekkości. Pierogi mają ciekawy, podkręcony aromat. To połączenie smaków jest wyśmienite. Nikt nie oprze się tak przygotowanym pierogom ruskim! Przepis na pierogi ruskie z miętą Składniki: Farsz: ½ kg twarogu 4 ugotowane ziemniaki 1 łyżka drobno posiekanej mięty 1 cebula olej do smażenia sól pieprz Ciasto: ½ kg mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 4 łyżki masła 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiejcie mąkę. W kopcu zróbcie wgłębienie, w które dodajcie miękkie masło, sól, rozbite jajko oraz szklankę letniej wody. Całość delikatnie zamieszajcie i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę oraz odstawcie do ostygnięcia. Później chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Twaróg rozdrobnijcie za pomocą widelca lub blendera, po czym dodajcie go do ziemniaków. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę oraz przełóżcie na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażcie do zeszklenia się.  Listki mięty umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem...

szare kluski przepis
agu88sia
Newsy
Macie ochotę na coś pysznego? Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Ich smak przypomni wam cudowne chwile z babcią
Znacie żelazne kluski? Inaczej kluski szare to pyszne danie robione z surowych ziemniaków startych drobniutko na tarce. Ze skwarkami smakują genialnie!

Kluski żelazne to jedno z dań, które dla części Polaków są doskonale znaną potrawą, którą regularnie przygotowywano w domu. Dla innych kompletnie obcym daniem, o którym nigdy nie słyszeli. Kluski żelazne (lub szare) w przeciwieństwie do pyz nie są robione z gotowanych ziemniaków, tylko surowych. Właśnie takiemu sposobowi przygotowywania zawdzięczają swoją barwę! A czy w waszych domach jadano szare kluski? Przepis na kluski żelazne (szare kluski) Takie kluseczki na pewno często pojawiały się u was w domu. Jeśli nie, to nic straconego – zróbcie je sami! Można je jeść ze skwarkami, cebulką, albo startym serem. Pychota! Do przygotowania klusek będą wam potrzebne poniższe składniki: Kilogram mączystych ziemniaków 2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jajko Sól Do skwarków: 1 cebula 200 g boczku wędzonego 100 g kiełbasy Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kosteczkę wraz z boczkiem i kiełbasą. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i podsmażcie kiełbasę i boczek. Kiedy tłuszcz już się trochę wytopi z mięsa, dodajcie cebulę i smażcie jeszcze kilka minut. Na tarce na drobnych oczkach zetrzyjcie ziemniaki. Następnie dobrze odciśnijcie je z wody na gazie lub sitku, trzymając je nad głębokim naczyniem. Zgromadzi się w nim woda z ziemniaków oraz skrobia (na samym dnie). Odlejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy ziemniaczanej. Wbijcie do ziemniaków jajko, wsypcie mąkę i wymieszajcie. Masa powinna być tak gęsta, że postawiona w niej łyżka się nie przewróci. W dużym garnku zagotujcie wodę i zróbcie „kluskę testową”. Jeśli podczas gotowania rozpada się, dosypcie do masy mąki. Łyżeczką nabierajcie ciasto i wkładajcie do wrzątku. Gotujcie przez kilka minut do momentu,...

Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie
Kluski śląskie cieszą się ogromną popularnością. Są łatwe do zrobienia, świetnie smakują solo podane po prostu z sosem lub skwarkami. Są doskonałym dodatkiem obiadowym do mięsa.

Kluski śląskie oczywiście kojarzą nam się z potrawami podawanymi na Śląsku, ale są one niezwykle popularne w całej Polsce. Nie są trudne do zrobienia, stanową przepyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują podane z kruchym, miękkim mięsem, śląską roladą z modrą kapustą albo sosem np. pieczeniowym albo pieczarkowym . Niektórzy do klusek dodają jajko, ale nie jest ono niezbędne. Przyda się jednak w sytuacji, gdy masa nie chce się lepić. Może to się zdarzyć przy niektórych odmianach ziemniaków. Wystarczy, że dodacie żółtko, a z łatwością uformujecie zgrabne kluseczki. Tarte kluski ze skwarkami - przepis Składniki na kluski 2 kg ziemniaków 8 ziemniaków 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Mąka pszenna Składniki na skwarki 4 łyżki słoniny ze skwarkami 4 łyżki tłuszczu Przygotowanie 2 kilogramy ziemniaków obierzcie ze skórki, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonym wrzątku albo na parze. Gorące ziemniaki przeciśnijcie przez specjalną praskę do ziemniaków i ostudźcie. Pozostałe ziemniaki umyjcie i zetrzyjcie na ostrej tarce do placków ziemniaczanych. Ziemniaczaną masę odciśnijcie z nadmiaru soku. Sok przelejcie do miseczki – po pewnym czasie wytrąci się z niego skrobia. Odlejcie sok, a skrobię dodajcie do ziemniaków. Wymieszajcie ugotowane ziemniaki oraz starte ziemniaki z mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Z masy formujcie okrągłe kluski, spłaszczcie je delikatnie i zróbcie dziurkę na środku. Blat posypcie mąką pszenną. Każdą kluskę obtoczcie w mące. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do wrzątku wrzucajcie kluski. Powinny się gotować około 8-10 minut od momentu wypłynięcia. Słoninę ze skwarkami i tłuszczem przełóżcie na patelnię i...

Jakiej mąki używać do zrobienia klusek leniwych?
Adobe Stock
Newsy
Jaka mąka jest najlepsza do klusek leniwych? Ich sekret zdradzili najlepsi szefowie kuchni
Kluski lub jak kto woli pierogi leniwe to przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Sekretem ich smaku i idealnej konsystencji jest przede wszystkim odpowiedni rodzaj mąki.

Choć ich przyrządzenie jest dziecinnie proste, zdarza się, że kluski leniwe wychodzą zbyt twarde lub, wręcz przeciwnie, zbyt miękkie i niesmaczne. Za wszystko odpowiedzialna jest mąka. Jakiej mąki użyć do zrobienia klusek leniwych? Według najlepszych szefów kuchni, do przygotowania klusek leniwych powinno się używać dwóch rodzajów mąki – pszennej oraz ziemniaczanej.  Oczywiście, ważna jest również ich ilość. Za dużo sprawi, że przysmak wyjdzie twardy i nieapetyczny, z kolei za mało spowoduje, że pod wpływem temperatury kluski się rozpadną.  Pamiętajcie więc, że masa na pierogi leniwe powinna być delikatnie lepka i zwarta. Nie dodawajcie do niej więcej mąki niż przewiduje przepis (łącznie z tą do podsypywania). Przepis na przepyszne kluski leniwe Będziecie potrzebować: 400 gramów twarogu tłustego lub półtłustego 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanki mąki pszennej 1 jajka Szczypty soli Przygotowanie: Twaróg umieśćcie w dużej misce, doprawcie solą i rozdrobnijcie przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca. Do tak przygotowanej masy dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni. Gotową masę przełóżcie na drewnianą stolnicę. Do sera dodajcie oba rodzaje mąk – pszenną oraz ziemniaczaną i zagniećcie, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być zwarte, ale też się nieco lepić. Nie dodawajcie do niego więcej mąki, inaczej kluski wyjdą za twarde. Ciasto podzielcie na trzy części, z każdej uformujcie średniej grubości wałek, a następnie spłaszczcie je delikatnie przy pomocy dłoni. Przy pomocy noża podzielcie każdy wałek na kluseczki o szerokości ok. 2 cm. Pamiętajcie, by kroić je pod skosem, dzięki temu będą ładniej wyglądać. W dużym garnku zagotujcie wodę z solą, gdy...