Pierogi ruskie to klasyk polskiej kuchni. Są uwielbiane przez wszystkich. Swoją popularność zdobyły, dzięki wyjątkowemu nadzieniu składającemu się z ziemniaków i białego sera. Są serwowane na co dzień, jak i od święta. Niestety to danie jest dosyć pracochłonne ze względu na czas lepienia. Jeśli uwielbiacie te pierogi, to za tą potrawą wręcz przepadniecie. 

Kluseczki ruskie

To idealny przepis dla zabieganych. Przygotowanie pierogów ruskich wymaga więcej czasu, a nie zawsze jest czas by je przyrządzić. Kluski są świetną alternatywą dla tego dania. Są nie tylko szybkie i proste w przyrządzeniu, ale przede wszystkim tanie. To potrawa na każdą kieszeń. Obłędny smak kluseczek sprawi, że nikt obok nich nie przejdzie obojętnie.

Przepis na ruskie kluseczki ze skwarkami i cebulką

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • kawałek wędzonego boczku
  • olej
  • sól pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie, a następnie pokrójcie w niewielkie kawałki. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i delikatnie posólcie. Ugotujcie je pod przykryciem do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedźcie od wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  3. Zimne ziemniaki zmielcie wraz z półtłustym twarogiem dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. 
  4. Do zmielonej masy dodajcie rozbite jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie pszennej. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszajcie.
  5. Ciasto podzielcie na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkujecie na stolnicy posypanej mąką jak wałeczek na kopytka. Podzielcie go na niewielkie kawałki lub uformujcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  6. W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli oraz łyżką oleju. Gdy woda będzie wrzeć, to wtedy delikatnie i partiami wrzucajcie kluski ruskie. Gotujcie je dwie minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię na bardzo małym ogniu. Wyciągajcie je z wody za pomocą cedzaka na talerz.
  7. W międzyczasie przygotujcie zasmażkę.
  8. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kostkę. Wędzony boczek również pokrójcie w mniejsze kawałki.
  9. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Kiedy naczynie będzie dobrze rozgrzane, dodajcie na nią posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dorzućcie do niej wędzony boczek. Całość smażcie do momentu uzyskania skwarek.
  10. Gotowe kluski ruskie polejcie przygotowanymi skwarkami z cebulką. Smacznego!