Często najbardziej smakują nam te potrawy, które są mało skomplikowane, proste w przygotowaniu i składają się z niewielkiej ilości produktów. Jak na przykład łazanki, czyli makaron wymieszany z kiszoną kapustą, cebulą i przyprawami.

Do łazanek można również dodać pokrojoną drobno kiełbasę albo boczek. Niektórzy takie danie mogliby nazwać żartobliwie „polską carbonarą”. Oryginalnie włoskie spaghetti carbonara robi się bowiem z dodatkiem wędzonego boczku, co budzi oczywiste skojarzenia z naszymi łazankami. Do tego dania nie dodaje się jednak pieczarek!

Jak zrobić smaczne łazanki?

Do makaronu można dodać jeszcze jeden tani dodatek, który świetnie podkręci smak całego dania. Chodzi tutaj właśnie o pieczarki, które dobrze komponują się z kiszoną kapustą. Możecie wówczas całkowicie zrezygnować z dodatku w postaci boczku czy kiełbasy i zrobić danie w stu procentach jarskie - na przykład na piątek. Do łazanek z pieczarkami warto też dodać sporą porcję śmietany, która nada potrawie aksamitności. 

Przepis na łazanki

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g makaronu typu łazanki lub kokardki czy świderki
  • 100-15- ml śmietanki 30%
  • 2 cebule
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Oraz olej do smażenia. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Posiekajcie kapustę kiszoną i przełóżcie do garnka. Dodajcie kminek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Zalejcie 1,5 l wody i gotujcie przez pół godziny od momentu zagotowania.
  2. W międzyczasie pokrójcie 1 cebulę w kostkę i zeszklijcie. 
  3. Gdy minie 30 minut gotowania kapusty, dodajcie do niej cebulę, sól oraz pieprz, wymieszajcie i duście jeszcze przez 20 minut.
  4. W osobnym garnku ugotujcie makaron na łazanki. Skróćcie czas gotowania o 3 minuty. 
  5. Pokrójcie drugą cebulę, zeszklijcie na oleju, a następnie dodajcie do niej pokrojone drobno pieczarki. Podsmażcie, a gdy zmiękną, przełóżcie całą zawartość patelni do garnka z kapustą. 
  6. Dodajcie do niego również odcedzony makaron. Wlejcie śmietankę, wymieszajcie i od momentu zagotowania całość gotujcie jeszcze przez 3 minuty.
  7. Przed podaniem doprawcie jeszcze łazanki solą oraz pieprzem. Smacznego!