
Nie od dziś wiadomo, że przemysł filmowy z Ameryki już dawno na swoich sztandarach wypisał walkę o równe prawa nie tylko dla ludzi, ale także postulaty o polepszenie doli zwierząt hodowlanych. Nic więc dziwnego w tym, że w oscarowym menu nie uświadczymy dań mięsnych.
Amerykańskie media donoszą, że za ewolucją menu w stronę bardziej wegetariańskiego i wegańskiego stoi naprawdę mocne lobby. Chodzi tutaj m.in. o zeszłorocznego laureata, Joaquina Phoenixa, czyli laureata statuetki za film „Joker”.
Słynny aktor, który na co dzień stroni jak tylko może od jedzenia pochodzenia zwierzęcego, zrobił wszystko, co tylko było w jego mocy, by przekonać do swoich żywieniowych przekonań i racji osoby odpowiadające za catering na tegorocznej gali oscarowej.
Jak wygląda menu na gali Oscarów 2021?
Rzućcie okiem na listę dań, którymi będą zajadać się w tym roku najlepsi aktorzy zebrani na corocznej gali Nagród Akademii Filmowej:
Szwedzki stół:
- Ser wegański
- Surowe warzywa w kawałkach z pastą humus z ciecierzycy
- Owoce
- Gorzka czekolada
- Chleb wegański i lawasz (cienki chleb ormiański)
Pierwsze danie:
- Sałata rzymska
- Pieczone buraki
- Sałatka z cytrusami
- Kiełki
- Cykoria
Danie główne:
- Pieczone grzyby maitake (żagwica)
- Czarny ryż
- Dynia
- Kalafior
- Czerwone curry
Desery:
- Galaretka mandarynkowa
- Kokosowe makaroniki
- „Rosa” z gorzkiej czekolady
- Ciasto HoHo czekoladowo-waniliowe (przypomina nieco polską wuzetkę)
- Beza Pawłowa z owocem kumkwat
Wina i szampany:
- Białe chardonnay i czerwone pinot noir z winnicy Francisa Forda Coppoli (rocznik 2018)
- Wino musujące cuvee brut Piper-Heidsieck
Jeżeli chcecie dowiedzieć się, jak gwiazdy Hollywood dbają o swoją formę, przeczytajcie koniecznie nasz poprzedni artykuł o diecie i sposobach na wieczną młodość 83-letniej Jane Fondy.
Czytaj także:
- Odstawiła 1 składnik i schudła 8kg. 62-letnia Grażyna Wolszczak ma ciało godne pozazdroszczenia
- Polski rząd wydaje miliony na catering. Emmanuel Macron też lubi zjeść, ale większość pieniędzy przepuszcza na
- Poseł i samorządowcy przyłapani w restauracji. Spotkali się pomimo zakazów. Sprawę wyjaśnia policja

Aneta Kręglicka to bardzo znana polska modelka, która zdobyła tytuł Miss Świata w 1989 roku. Od lat niezmiennie zachwyca swoją urodą i szczupłą sylwetką. Okazuje się, że Aneta Kręglicka nigdy nie była na restrykcyjnej diecie. Ma dokładnie opracowaną rutynę żywieniową, która pozwala jej jeść wiele produktów spożywczych, które większość z was uznałaby za tuczące. Kariera Anety Kręglickiej Aneta Kręglicka urodziła się w 1965 roku i pochodzi ze Szczecina. Jest jedynaczką. Gdy miała 12 lat przeprowadziła się wraz z rodzicami do Gdańska. Aneta Kręglicka już od wczesnych lat podróżowała za granicę. Przed matura wyjechała na kilka miesięcy do Londynu, później mieszkała też we Florencji, gdzie pracowała w hotelu i uczyła się języka włoskiego. W lipcu 1989 roku Aneta Kręglicka zdobyła tytuł Miss Polonia, a w listopadzie tego samego roku została okrzykniętą Miss Świata na gali w Hongkongu. Aneta Kręglicka otrzymała wtedy nawet propozycję reprezentowania Polski na konkursie Eurowizji, ale nie skorzystała z tj oferty. Aneta Kręglicka spełnia się także w biznesie. Założyła swoją fundację Kręglicka Foundation, która propagowała zdrowy tryb życia. Modelka ma na koncie także prowadzenie agencji reklamowej PR oraz współtworzenie filmów. Sekret diety Anety Kręglickiej Modelka ma już 56 lat, a w dalszym ciągu dosłownie zachwyca swoja urodą. Co jakiś czas pokazuje się na Instagramie i za każdym razem zbiera wiele komplementów. Aneta Kręglicka zaznacza, że nigdy nie miała problemów z utrzymaniem wagi. Nie ogranicza ona wcale rygorystycznie swoich posiłków. Nigdy nie miałam problemów z wagą, a naprawdę nie jem mało – odpowiedziała Aneta jednej z fanek dopytujących się o jej sekrety Modelka i celebrytka utrzymuje piękną sylwetkę także...

Jak schudła Adele? To pytanie zadają sobie setki tysięcy internautów, którzy podziwiają wielką przemianę gwiazdy. W metamorfozie pomogły jednak nie tylko regularne treningi, ale także konkretny sposób odżywiania – dieta SIRT. Chociaż brzmi ona egzotycznie, wcale nie jest szczególnie trudna ani drakońska. Dieta Adele, czyli dieta sirtfood Dieta sirtfood (dieta sirtuinowa) to jadłospis oparty na dużej ilości produktów bogatych w sirtuiny. Zamiast na wykluczaniu, dieta ta skupia się głównie na włączaniu jak największej ilości żywności bogatej w ten składnik. Sirtuiny – co to? Sirtuiny to rodzaj białek, które mogą spowalniać procesy starzenia się, a także znacząco przyspieszają metabolizm i redukują tkankę tłuszczową. Naukowcy odkryli, że niektóre produkty wyjątkowo intensywnie pobudzają produkcję sirtuin. Nazywane one są aktywatorami sirtuin i należą do nich m.in. oliwa z oliwek extra virgin, kurkuma, kawa, orzechy włoskie, ciemne kakao, ostra papryka, warzywach liściaste, a także… czerwone wino! Fazy diety sirt Etap 1 Dni od 1 do 3, kaloryczność 1000 kcal, menu: 3 koktajle sirtuinowe + posiłek sirtuinowy Etap 2 Dni 4-7, kaloryczność, 1500 kcal, menu: 2 koktajle sirtuinowe + 2 posiłki sirtuinowe Etap 3 Dni 8-14, kaloryczność: brak konkretnych restrykcji, menu: 3 główne posiłki, 1-2 przekąski, 1 koktajl sirtuinowy Etap 4 Od 15. dnia w górę, kaloryczność: brak konkretnych restrykcji, menu: brak konkretnych restrykcji, ale ważne jest znaczące włączanie produktów sirtuinowych oraz zielonych koktajli do codziennego menu Adele w 2021 roku: rozwód, przemiana, nowa płyta W życiu międzynarodowej gwiazdy zaszły właśnie wielkie zmiany. Nie tylko przeszła ogromną zmianę stylu żywienia oraz...

Święta za pasem. Doskonale wie o tym Magda Gessler, która przygotowała już swój świąteczny catering. Ile trzeba zapłacić za poszczególne dania jej autorstwa? Ceny niektórych z nich przyprawiają o zawrót głowy! Magda Gessler rusza ze świątecznym menu Już za miesiąc będziemy obchodzili święta Bożego Narodzenia. Mając to na uwadze, Magda Gessler ruszyła z promocją swojego świątecznego cateringu. W delikatesach „U Fukiera" pojawił się już najnowszy cennik. Ile kosztują w nim świąteczne potrawy? Jeżeli chcecie skorzystać z cateringu od Magdy Gessler, liczcie się z tym, że nie będzie tanio. Czyżby Magda Gessler miała na uwadze szalejącą inflację i wszechobecną drożyznę i z tego powodu postanowiła podnieść ceny swoich produktów? Nikogo już nie dziwią rosnące ceny w restauracjach. Podrożało jedzenie i podrożał jego transport. Nic dziwnego, że także i ceny za świąteczny catering Magdy Gessler są o wiele wyższe niż przed rokiem. Ile trzeba za niego zapłacić? Oto przykładowe dania i ich ceny: filet sandacza do usmażenia (200g) za 25 zł łosoś marynowany (200g) za 31 zł filet z karpia bez ości (200g) za 28 zł ryba po grecku duszona w bukiecie włoskich warzyw (słoik 200g) za 35 zł śledź po kaszubsku (300g) za 42 zł śledź sherry po polsku z antonówką, śmietaną i musztardą (300g) za 43 zł szczupak faszerowany migdałami, rodzynkami i chałką (słoik 200g) za 36 zł schab po warszawsku w galarecie (300g) za 29 zł „nóżki jak dawniej" (wieprzowe, słoik 200g) za 30 zł kompot z suszu (900 ml) za 40 zł kapusta z grzybami i pigwą (900 ml) za 79 zł chleb na zakwasie z mąki żytniej (1 kg) za 35 zł barszcz czerwony jak rubin na zakwasie (900 ml) za 50 zł żur na prawdziwkach (900 ml) za 50 zł...

Mistrzostwa Europy w piłce nożnej właśnie się zaczynają. W przełożonej ze względu na pandemię imprezie weźmie udział nasza reprezentacja. „Orły” przelewały siódme poty na zgrupowaniu, by sprostać oczekiwaniom Polaków. Jak wygląda dieta polskich piłkarzy? Dobry trening jest niemożliwy bez odpowiednio skomponowanej diety . Wiedzą o tym dobrze nasi reprezentanci. Trendy wyznacza oczywiście Robert Lewandowski, okrzyknięty przez rozmaite gremia najlepszym piłkarzem Europy 2020 roku. Większość naszych zawodników nie poszła śladem Lewandowskiego tak daleko, by na przykład zrezygnować z produktów zawierających gluten. Nie zmienia to jednak faktu, że nasi kadrowicze nadal pilnie podglądają słynnego kolegę nie tylko na boisku, ale i na stołówce. W jadłospisie reprezentacji na próżno więc szukać ciężkostrawnych i niezdrowych pozycji. Wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne, naturalne produkty to podstawa, którą serwuje piłkarzom reprezentacyjny kucharz, szef kuchni Tomasz Leśniak. Co jedzą polscy piłkarze przed meczami EURO 2020? Menu piłkarskiej reprezentacji Polski robi wrażenie. Jeżeli komuś wydawało się, że dieta sportowca ogranicza się do owsianki , ryżu i kurczaka , musimy wyprowadzić go z grubego błędu. Nasi piłkarze zajadają się bazie reprezentacji w Sopocie naprawdę wykwintnym jedzeniem. Oto kilka pozycji z jadłospisu kadry, który wygląda bardziej jak karta dań z finezyjnej restauracji: Krem ze słodkich ziemniaków Risotto Ryż gotowany na słodko w mleku migdałowym z syropem z agawy i cynamonem Rosół z perliczki Kurczak kukurydziany Grillowana polędwica dorsza, labraksa i innych białych ryb Ryż dziki i czerwony Kasza gryczana niepalona Słodkie pieczone ziemniaki Naleśniki bezglutenowe Pancake z musem bananowym...