Takiej wody nigdy nie pijcie! To trucizna dla waszego organizmu
unsplash.com/@jon_chng
Newsy

Pijecie wodę butelkowaną? Zastanówcie się dwa razy, czy nie lepsza będzie kranówka

Kranówka czy woda butelkowana? Przed takim dylematem stali przez lata Polacy. Wygląda na to, że pora wracać do korzeni i zaprzestać picia wody z plastikowych butelek. Nie tylko ze względu na ekologię.

Przez całe lata woda z kranu kojarzyła się ze wszystkim, ale nie z podawaniem jej ludziom do bezpośredniego picia. W ostatnim czasie samorządy miejskie i cały szereg innych organizacji zrobiły jednak wiele, by przekonać Polaków do kranówki. 

Wraz z popularyzacją picia wody bezpośrednio czerpanej z miejskich wodociągów, zaczęto mówić także o innej wodzie. I to niekoniecznie w samych superlatywach. Chodzi oczywiście o wodę butelkowaną, którą do tej pory wiele osób kupuje w supermarketach całymi zgrzewkami. Wielu uważa, że taka właśnie woda to bezpieczeństwo i pewność, że do organizmu nie przedostaną się żadne groźne drobnoustroje i bakterie.

Niestety, ale wydaje się, że takie podejście do sprawy jest bardzo krótkowzroczne. Woda butelkowana w dalszej perspektywie może przynieść jeszcze poważniejsze skutki niż zatrucie pokarmowe w wyniku zarażenia bakteriami.

Zobacz także
GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS wycofuje popularną kaszę! Uważajcie na nią

Takie gofry mogą wam zaszkodzić! Absolutnie ich nie kupujcie

Takie gofry mogą wam zaszkodzić! Absolutnie ich nie kupujcie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak bardzo poważny jest problem nadprodukcji plastiku?

Jako pierwsi larum podnieśli ekolodzy. O nadmiernych ilościach produkowanego i wyrzucanego plastiku powiedziano już wystarczająco dużo.

I nie sposób się z tym nie zgodzić. Jeśli ktoś chciałby zgłębić problem zbyt dużej ilości plastikowych śmieci na świecie, powinien zacząć od lektury na temat Wielkiej Pacyficznej Plamy Śmieci.

Pod tą wiele mówiącą nazwą kryje się całe śmietnisko dryfujące bezwładnie po Oceanie Spokojnym. Szacuje się, że to aż 120 mln ton plastiku, które zajmują na wodzie powierzchnię pięciokrotnie większa od terytorium Polski. Zgroza.

Zobacz także
Kaucja na szklane i plastikowe butelki to tylko kwestia czasu. Znamy szczegóły nowych przepisów.

Kaucja na szklane i plastikowe butelki to tylko kwestia czasu. Znamy szczegóły nowych przepisów.

czy można wykorzystać butelkę plastikową po wodzie?

Robicie to z plastikową butelką po wodzie? Trujecie sami siebie

Wystarczy ten prosty przykład, by uzmysłowić sobie jak bardzo palący jest problem nadprodukcji plastiku na globie.

Oceaniczne wysypisko wpływa na żyjące tam organizmy wodne. Jeszcze w 2008 roku szacowano, że Plama Śmieci powoduje śmierć miliona ptaków i ok. 100 tys. ssaków rocznie.

Tyle o plastiku na morzach i oceanach. Jeżeli uważacie, że ten problem was nie dotyczy – jesteście w dużym błędzie.

Czy mikroplastik zagraża zdrowiu człowieka?

Ostatnie badania wykazały, że także i ludzie cierpią z powodu tzw. mikroplastiku, czyli niewidocznych dla oka cząsteczek plastiku.

Plastik, zawarty w butelkach wykonanych z tworzyw sztucznych takich jak polietylen, polistyren i polipropylen, przenika do organizmu w czasie używania butelek plastikowych i wyrządza duże szkody organizmowi ludzkiemu.

Wpływ mikroplastiku na życie człowieka wciąż jest przedmiotem dyskusji, ale naukowcy podejrzewają, że może on być źródłem takich problemów zdrowotnych jak:

  • Różnego rodzaju zaburzenia na tle hormonalnym
  • Nowotwory piersi
  • Nowotwory jelita grubego
  • Nowotwory prostaty
  • Nowotwory wątroby i inne
  • Zaburzenia na tle neurologicznym
  • Problemy z tarczycą
  • Otyłość i cukrzycę

Jeżeli lubicie pić wodę na pewno zaskoczy was fakt, że to nie ona najlepiej gasi pragnienie w upalne dni. A zatem co?

Woda
Pixabay/Somchai Chitprathak
Zdrowie
Picie tej wody może zrujnować twoje zdrowie. Przeczytaj zanim będzie za późno 
Eksperci od zdrowego odżywiania zalecają częste picie wody. Jest ona głównym budulcem organizmu człowieka, ale i najprostszą substancją we wszechświecie. Czy może nam zagrażać?

Woda jest rozpowszechniona na całej powierzchni Ziemi. Występuje głównie w oceanach, które pokrywają prawie 71% powierzchni globu, ale także w rzekach, jeziorach i w postaci stałej w lodowcach. Czysta chemia Znacząca część wody zatrzymuje się w atmosferze, jako chmury i para wodna. Niektóre związki chemiczne zawierają cząsteczki wody w swojej budowie. Woda występująca w przyrodzie jest roztworem soli i gazów. Najwięcej soli mineralnych zawiera woda morska i woda mineralna. Z biologicznego punktu widzenia Woda jest rozpuszczalnikiem związków ustrojowych i niezbędnym uzupełnieniem pokarmu wszystkich znanych organizmów. Uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych. To główny środek transportu produktów przemiany materii, substancji chemicznych, hormonów. Stanowi średnio 70% masy dorosłego człowieka, w przypadku noworodka ok. 15% więcej. Jest potrzebna w codziennym funkcjonowaniu organizmu. Najczęściej spożywamy ją w formie butelkowej, z zaleceniem picia minimum 1,5 litra. Gdzie zatem popełniamy błąd? Rodzaj ma znaczenie Woda nie gasi wyłącznie pragnienia. Także ona definiuje świat, w którym żyjemy. Od jej globalnych zasobów zależy życie na ziemi. Jeśli chcemy pomóc planecie, ale również i zdrowiu, zrezygnujemy z wody w plastikowych butelkach. Powodów odstawienia jest co najmniej kilka.  1. Plastik zanieczyszcza planetę Trudno przewidzieć, czy tworzywa sztuczne są rzeczywiście i w całości poddawane recyklingowi. Biorąc pod uwagę przeciążenie przemysłu na całym świecie, jednoznaczna odpowiedź jest raczej niemożliwa. Kraje, które nie są poddane recyklingowi, ulegają bardzo powolnej biodegradacji. Kilka minut picia zamienia się bowiem w 1000 lat rozkładu plastiku. To właśnie butelek...

woda na herbatę
Adobe Stock
Zdrowie
Wstawiasz w ten sposób wodę na herbatę? Ten błąd popełnia wielu z nas. Konsekwencje mogą być poważne
W świecie kulinariów mówi się, że jedyne czego tak naprawdę nie da się źle przygotować, to woda na herbatę. Nic bardziej mylnego! Eksperci zwracają uwagę na bardzo istotną dla zdrowia kwestię.

Bez względu na to, czy masz czajnik elektryczny czy gazowy, z pewnością wlewana do niego woda jest przez ciebie gotowana więcej niż raz. W końcu nigdy nie wiadomo komu za chwilę zachce się herbaty. Lepiej więc ugotować od razu 2 litry zamiast stać przy kuchence pół dnia.  Nawet jeśli jesteś sama w domu z pewnością gotujesz więcej wody niż w rzeczywistości potrzebujesz, a każda następna osoba, widząc pełny czajnik, ponownie wstawia tę samą wodę. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Woda ma wiele cennych składników odżywczych Z natury woda bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń oraz magnez. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. I o ile jednokrotne zagotowanie wody jedynie zmniejsza jej twardość i uzdatnia do picia, o tyle powtórne doprowadzenie do wrzenia tej samej wody diametralnie zmienia jej właściwości. Studenci z Wrocławia zbadali problem Studenci na czele z doktorami z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego przeprowadzili badanie pod kątem właściwości wielokrotnie zagotowanej wody. Okazało się, że już drugie doprowadzenie płynu do wrzenia zmniejszyło ilość związków wapnia i magnezu. Jak zaznacza ekspert, picie wody o zbyt małej ilości wapnia prowadzi do wypłukiwania tego cennego składnika odżywczego z organizmu. Dlatego też, mimo że kilkukrotnie zagotowana woda nie jest toksyczna, to wciąż stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia.  Magnez jest bowiem odpowiedzialny za ludzkie kości, mięśnie, stawy i zęby. Jego niedobór może prowadzić do trudności z chodzeniem, większej podatności na złamania, odrętwień i skurczy, a nawet wypadania zębów. Nie zaleca się również picia wody, która stała w dzbanku lub szklance więcej niż dobę. Bowiem po pewnym czasie w płynie...

Woda
Adobe Stock
Newsy
Czy woda pitna może być źródłem przenoszenia koronawirusa? Specjaliści odpowiadają!
Koronawirus obecny w wodzie to nie kolejny wymysł przestraszonych ludzi, a fakty podane przez Francję i Włochy. Po tych informacjach zaczęto się zastanawiać, czy woda, którą codziennie pijemy może nas zabić. Do sprawy odniosła się już WHO!

Woda jest niesamowicie ważna w życiu każdego człowieka. Kiedy jej zabraknie, nas również. Wszystko dlatego, że składamy się z niej w aż 75 proc . Bez jedzenia jesteśmy w stanie przeżyć nawet miesiąc, z kolei bez wody zaledwie kilka dni. To właśnie ona jest odpowiedzialna za prawidłowe trawienie, przełykanie, a także transport pożywienia do żołądka. Woda pomaga również oczyścić nasz organizm ze zbędnych substancji i toksyn, wspomaga metabolizm, poprawia wytrzymałość fizyczną, a nawet reguluje temperaturę naszego ciała! Niestety organizm ludzki nie potrafi magazynować tego życiodajnego płynu. Dlatego też tak ważne jest picie co najmniej 1 litra wody dziennie. W innym przypadku może dojść do odwodnienia, które przejawia się bólami głowy, uczuciem gorąca, suchością w ustach, a nawet zaburzeniem funkcjonowania układu moczowego. Długotrwałe odwodnienie najczęściej kończy się pobytem w szpitalu. Można więc powiedzieć, że panika wywołana wykryciem koronawirusa w wodzie jest jak najbardziej uzasadniona. Na początku Francja O wykryciu COVID-19 w wodzie jako pierwsza poinformowała Francja. Okazało się, że aż 4 z 27 jej ujęć zostało skażonych. Na szczęście nie była to woda służąca do picia, a jedynie wykorzystywana do mycia ulic, podlewania ogródków czy wypełniania fontann. Władze Francji natychmiast podjęły decyzję o zablokowaniu skażonych źródeł. Jednocześnie zapewniły mieszkańców, że woda znajdująca się w kranie wciąż jest zdatna do picia, ponieważ przepływa innymi rurami. Jednak, po wnikliwych analizach pobranych do badań próbek, okazało się, że wirus utrzymuje się w wodzie, która może stanowić źródło zakażeń COVID-19. Później Włochy Podobna sytuacja miała miejsce we Włoszech. Okazało się, że woda pochodząca ze ścieków...

Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie
Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem
Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna? Zadziwiające właściwości Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię. Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka! O witaminach słów kilka Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie! Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów. Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów. Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku. Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów. Beta-karoten  – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Na wypadanie włosów Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone. Pielęgnacja skóry ...