Ilu kucharzy, tyle sposobów na jajecznicę. W końcu każdy ma swoje własne, sprawdzone triki na usmażenie jajek na patelni. A czy próbowaliście już sposobu na zrobienie jajecznicy z użyciem… wody? Skorzystajcie z przepisu na to smaczne śniadanie autorstwa Daniela Pattersona, kalifornijskiego szefa kuchni. 

Przepis na jajecznicę z wodą

Twórca tego przepisu jest wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni oraz restauratorem. Daniel Patterson przez wiele lat prowadził restaurację „Coi” w San Francisco, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin.

Pomysł na zrobienie jajecznicy inaczej został zainspirowany przez problemy zdrowotne żony Pattersona, która musiała zrezygnować z potraw przyrządzanych na teflonowych patelniach. Kucharz wymyślił więc sposób na przyrządzenie jajecznicy bez patelni i zamiast tego użył wrzącej wody.

Zdrowo, a do tego bardzo smacznie - okazało się, że tak zrobiona jajecznica jest wyjątkowo kremowa i puszysta w porównaniu do tradycyjnej. 

Zobacz także:

Przepis na puszystą jajecznicę 

Do wykonania jajecznicy z przepisu Daniela Pattersona będziecie potrzebowali tych składników:

Składniki:

  • 4 świeże jajka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Wymieszajcie żółtka widelcem. Dodajcie sól i pieprz.
  2. W garnku zagotujcie wodę i zostawcie ją na niskim ogniu, by cały czas powoli się gotowała.
  3. Energicznie zamieszajcie wodę łyżką tak, by wytworzył się wir w garnku. Teraz powoli wlewajcie wymieszane jajka. 
  4. Przykryjcie garnek pokrywką na 20 sekund. 
  5. Odcedźcie jajka wylewając je na sitko i delikatnie odsączcie. 
  6. Podawajcie z grzankami. Do jajek możecie dodać odrobinę masła. Smacznego!

Ważne wskazówki 

By jajecznica Pattersona wyszła tak, jak należy, koniecznie stosujcie się do tych wskazówek:

  • jajka muszą być świeże - im świeższe jajka, tym mniej wody zawierają. 
  • nie można używać białek jaj ze względu na wysoką zawartość wody.
  • wodę należy zamieszać energicznie - jeśli nie będzie wirować dostatecznie szybko, jajka wchłoną za dużo wody i będą niesmaczne.

Źródło: haps.pl