Takiej jajecznicy jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta
AdobeStock
Newsy

Takiej jajecznicy bez grama tłuszczu jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta

Przepis na jajecznicę od samego szefa kuchni? Czemu nie! Wypróbujcie ten sposób na przyrządzenie pysznej i kremowej jajecznicy.

Ilu kucharzy, tyle sposobów na jajecznicę. W końcu każdy ma swoje własne, sprawdzone triki na usmażenie jajek na patelni. A czy próbowaliście już sposobu na zrobienie jajecznicy z użyciem… wody? Skorzystajcie z przepisu na to smaczne śniadanie autorstwa Daniela Pattersona, kalifornijskiego szefa kuchni. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na jajecznicę z wodą

Twórca tego przepisu jest wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni oraz restauratorem. Daniel Patterson przez wiele lat prowadził restaurację „Coi” w San Francisco, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin.

Pomysł na zrobienie jajecznicy inaczej został zainspirowany przez problemy zdrowotne żony Pattersona, która musiała zrezygnować z potraw przyrządzanych na teflonowych patelniach. Kucharz wymyślił więc sposób na przyrządzenie jajecznicy bez patelni i zamiast tego użył wrzącej wody.

Zdrowo, a do tego bardzo smacznie - okazało się, że tak zrobiona jajecznica jest wyjątkowo kremowa i puszysta w porównaniu do tradycyjnej. 

Zobacz także
Prosty sposób na popcorn z grilla. Upewnijcie się, że 1 rzecz jest zrobiona starannie, inaczej będą problemy

Prosty sposób na popcorn z grilla. 1 rzecz musicie zrobić wyjątkowo starannie, inaczej będzie klapa

Farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu Siostry Anastazji. Niebo w gębie

Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu siostry Anastazji. Niebo w gębie

Przepis na puszystą jajecznicę 

Do wykonania jajecznicy z przepisu Daniela Pattersona będziecie potrzebowali tych składników:

Składniki:

  • 4 świeże jajka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Wymieszajcie żółtka widelcem. Dodajcie sól i pieprz.
  2. W garnku zagotujcie wodę i zostawcie ją na niskim ogniu, by cały czas powoli się gotowała.
  3. Energicznie zamieszajcie wodę łyżką tak, by wytworzył się wir w garnku. Teraz powoli wlewajcie wymieszane jajka. 
  4. Przykryjcie garnek pokrywką na 20 sekund. 
  5. Odcedźcie jajka wylewając je na sitko i delikatnie odsączcie. 
  6. Podawajcie z grzankami. Do jajek możecie dodać odrobinę masła. Smacznego!

Ważne wskazówki 

By jajecznica Pattersona wyszła tak, jak należy, koniecznie stosujcie się do tych wskazówek:

  • jajka muszą być świeże - im świeższe jajka, tym mniej wody zawierają. 
  • nie można używać białek jaj ze względu na wysoką zawartość wody.
  • wodę należy zamieszać energicznie - jeśli nie będzie wirować dostatecznie szybko, jajka wchłoną za dużo wody i będą niesmaczne.

Źródło: haps.pl

Jajecznica
Flickr
Newsy
Zamiast szczypiorku dodajcie do jajecznicy ten składnik. Kubki smakowe zwariują na punkcie tego smaku
Każdy z was na pewno ma swoją ulubioną wersję jajecznicy. O dodaniu tej przyprawy wie jednak mało kto.

Powiedzmy sobie to otwarcie – jajecznica to łatwe w przygotowaniu danie. Nie bez przyczyny często ludzie niemający zielonego pojęcia o gotowaniu odpowiadają wszem i wobec, że są w stanie w kuchni usmażyć jedynie jajka lub ewentualnie zagotować wodę na herbatę. Jak usmażyć jajecznicę? Jednak jajecznica jajecznicy nie równa. Wbrew pozorom podczas jej przygotowania można popełnić masę błędów, które będą skutkowały nieodpowiednim smakiem. Do podstawowych wpadek podczas smażenia jajecznicy należy jej wysuszenie. Aby temu zapobiec, należy smażyć jajka na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Dodatkowo powinno się stosować niewielki ogień na kuchence, a dodatkowo tak manipulować patelnią, by nie dopuścić do kompletnego ścięcia żółtka. Technika to jedno, drugie to składniki. Tych teoretycznie jest niewiele. Jaja, tłuszcz,  a najlepiej masło i sól. Polacy uwielbiają urozmaicać sobie smak smażonych jajek. Wśród dodatków króluje szczypiorek. Inni lubią także podsmażoną cebulkę, kiełbasę, pieczarki i inne. Z zasady jajecznicy nie powinno się raczej pieprzyć. Pieprz mógłby zniwelować delikatny smak lekko ściętych jajek. Wydaje się jednak, że są wśród nas zwolennicy bardziej wyrazistych smaków. I to właśnie dla nich dedykujemy ten nietypowy dodatek do jajecznicy… Nietypowy dodatek do jajecznicy Słyszeliście o przyprawianiu jajecznicy zielem angielskim? Chodzi nam oczywiście o sproszkowaną wersję tej korzennej przyprawy. Przyznacie, że takie połączenie może brzmieć dość osobliwie, ale bez obaw – nie wahajcie się wypróbować tego oryginalnego smaku. Jest duża szansa, że wasze kubki smakowe wprost oszaleją za tym nietypowym aromatem smażonych jajek. Do tego kromka pieczywa i wspaniałe śniadanie gotowe! Źródło: gotujmy.pl

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd
Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękk o, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii. Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle. Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo. Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy. Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę? Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu. Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku. Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka....

Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...

Jajecznica
gotujmy.pl/Elwira5
Newsy
Nie macie szczypiorku do jajecznicy? Z tym składnikiem wyjdzie o niebo lepsza
Kto z was je na śniadanie jajecznicę ten wie, że jest to jeden z lepszych rarytasów na śniadanie. Tylko ona swoim smakiem potrafi postawić na nogi nawet największego śpiocha.

Kremowa jajecznica to jeden z najpopularniejszych posiłków na śniadanie. Jest bardzo zdrowa. Można zajadać się nią do woli. Jajka bowiem zawierają m.in. bardzo dużo białka, wapnia, żelaza oraz wiele cennych witamin. Sposobów na jej przygotowanie jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszego kulinarnego gustu o poranku. Jedni uwielbiają jeść ją z szynką, drudzy z boczkiem a jeszcze inni z cebulą czy pomidorami. Pyszna jajecznica  Trzeba szczerze przyznać, że każda kombinacja smakuje doskonale, zwłaszcza na pysznym maśle. Gdy najecie się nią na śniadanie, na pewno nie będziecie głodni przez długi czas.   Aby zrobić doskonałą jajecznicę, nie trzeba być sławnym szefem kuchni. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad i nie ma mowy o żadnej wpadce. Jajecznica na maśle czy z masłem? Podobno najlepiej smakuje jajecznica, którą smażymy na zimnej patelni, na niedużym ogniu. Zamiast rozpuścić masło, zdecydowanie lepiej dodać je do rozbitych jajek. Gdy zobaczycie, że jajka zaczynają się ścinać, zdejmijcie patelnię z ognia i energicznie mieszajcie, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Tak zrobiona jajecznica będzie smakować każdemu. Bardzo popularnym dodatkiem do jajecznicy jest szczypiorek, ale co zrobić, gdy nie mamy go akurat pod ręką? Proponujemy zastąpić go suszonymi pomidorami. Wyjdzie o niebo lepsza!  Przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i szynką Składniki:  4 jajka 2 suszone pomidory 4 plasterki ulubionej szynki 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 łyżeczki ziół prowansalskich 1,2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone pomidory odsączcie z oliwy, następnie drobno je pokrójcie. Na paseczki pokrójcie również szynkę. Na patelni rozgrzejcie masło, następnie wybijcie...