Ilu kucharzy, tyle sposobów na jajecznicę. W końcu każdy ma swoje własne, sprawdzone triki na usmażenie jajek na patelni. A czy próbowaliście już sposobu na zrobienie jajecznicy z użyciem… wody? Skorzystajcie z przepisu na to smaczne śniadanie autorstwa Daniela Pattersona, kalifornijskiego szefa kuchni.
Przepis na jajecznicę z wodą
Twórca tego przepisu jest wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni oraz restauratorem. Daniel Patterson przez wiele lat prowadził restaurację „Coi” w San Francisco, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin.
Pomysł na zrobienie jajecznicy inaczej został zainspirowany przez problemy zdrowotne żony Pattersona, która musiała zrezygnować z potraw przyrządzanych na teflonowych patelniach. Kucharz wymyślił więc sposób na przyrządzenie jajecznicy bez patelni i zamiast tego użył wrzącej wody.
Zdrowo, a do tego bardzo smacznie - okazało się, że tak zrobiona jajecznica jest wyjątkowo kremowa i puszysta w porównaniu do tradycyjnej.
Zobacz także:
Przepis na puszystą jajecznicę
Do wykonania jajecznicy z przepisu Daniela Pattersona będziecie potrzebowali tych składników:
Składniki:
- 4 świeże jajka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Oddzielcie żółtka od białek. Wymieszajcie żółtka widelcem. Dodajcie sól i pieprz.
- W garnku zagotujcie wodę i zostawcie ją na niskim ogniu, by cały czas powoli się gotowała.
- Energicznie zamieszajcie wodę łyżką tak, by wytworzył się wir w garnku. Teraz powoli wlewajcie wymieszane jajka.
- Przykryjcie garnek pokrywką na 20 sekund.
- Odcedźcie jajka wylewając je na sitko i delikatnie odsączcie.
- Podawajcie z grzankami. Do jajek możecie dodać odrobinę masła. Smacznego!
Ważne wskazówki
By jajecznica Pattersona wyszła tak, jak należy, koniecznie stosujcie się do tych wskazówek:
- jajka muszą być świeże - im świeższe jajka, tym mniej wody zawierają.
- nie można używać białek jaj ze względu na wysoką zawartość wody.
- wodę należy zamieszać energicznie - jeśli nie będzie wirować dostatecznie szybko, jajka wchłoną za dużo wody i będą niesmaczne.
Źródło: haps.pl