rosół przepis
AdobeStock
Newsy

Takiego rosołu jeszcze nie jedliście. W życiu byście nie wpadli, żeby dodać do niego to mięso

Jak polepszyć smak rosołu? Można dodać do niego mięso, o którym byście pewnie nigdy nie pomyśleli, że pasuje do rosołu.

Specjaliści i eksperci od gotowania mają mnóstwo porad na temat gotowania rosołu. Jedną z nich jest na przykład opalanie cebuli. Skąd wziął się ten zwyczaj? Cebula jest warzywem o intensywnym smaku i zapachu, ale jeśli wrzuci się ją surową do gotowania, to zupa staje się raczej mdła. Właśnie z tego powodu zaleca się, aby cebulę wcześniej opalić – albo na patelni, albo bezpośrednio nad ogniem z palnika. Dzięki temu rosół zyskuje wspaniały aromat! Ale cebula to nie jedyny dodatek, który sprawi, że bulion będzie lepiej smakował. Wiedzieliście, że można dodać do niego na przykład… wątróbki? Wypróbujcie ten przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rosół z wątróbką

Do przygotowania tego rosołu, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny

Wiele osób nie wytrzymuje i robi to podczas gotowania rosołu. Zupa traci przez to klarowność

  • Pół kg szpondra
  • 150 g wątróbki
  • 150 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 100 g marchewki
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 natka pietruszki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka majeranku
  • Pół łyżki gałki muszkatołowej
  • Szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Szponder opłuczcie pod bieżącą wodą, włóżcie do garnka i lekko posólcie. Zalejcie zimną wodą tak, by całkowicie przykryła mięso i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie mięso przez 1,5 godziny.
  2. Następnie obierzcie wszystkie warzywa i dodajcie do zupy. Gotujcie jeszcze przez pół godziny tak, by zmiękły.
  3. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjmijcie wszystko z rosołu i przecedźcie go przez sitko do garnka. Dodajcie kostkę rosołową.
  4. Boczek i obraną cebulę pokrójcie w kostkę.
  5. Wątróbki oczyśćcie z błonek, pokrójcie i zmielcie.
  6. Podsmażcie boczek na patelni. Gdy ostygnie, przełóżcie go do miseczki.
  7. Do miski z boczkiem dodajcie pokrojoną cebulę, 1 jajko, 100 g bułki tartej i zmieloną wątróbkę. Wymieszajcie i dodajcie przyprawy.
  8. Zagotujcie rosół. Łyżką nakładajcie mięsne kluski i kładźcie do wrzącej wody.

I gotowe! Rosół podawajcie z mięsnymi kluseczkami. Nie trzeba już dodawać do niego makaronu.

rosół z grzybami przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajecie do rosołu grzyby? Jednych pod żadnym pozorem nie dodawajcie. Zdominują i zepsują jego smak
Czy można dodać grzyby do rosołu? Bardzo istotna jest przy tym jedna zasada – jeżeli się do niej nie zastosujecie, to zupa nie wyjdzie!

Choć rosół jest bardzo klasyczną i tradycyjną zupą, to istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie. Już sam wybór mięsa ma znaczenie – inaczej smakuje rosół gotowany na mięsie z kurczaka, a inaczej na wołowinie albo kaczce. Smak zupy można zmieniać także dzięki zmianie proporcji warzyw. Na przykład im więcej marchewki, tym rosół wyjdzie słodszy. Niektórzy idą o krok dalej i dodają do rosołu dodatki, które wcale się z tą zupą nie kojarzą. Na przykład… grzyby! Jakie grzyby do rosołu? Jeśli chcecie zrobić rosół z grzybami, to musicie pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie. Do tej zupy nie dodaje się pieczarek i suszonych grzybów! Całkowicie niszczą one smak rosołu, ponieważ ich aromat jest tak intensywny, że zdominuje całą zupę. Jeśli chcecie dodać grzyby do rosołu, to używajcie tylko i wyłącznie świeżych – zebranych dopiero co w lesie albo mrożonych. Najlepsze do rosołu są oczywiście prawdziwki, ale gotowany z dodatkiem świeżych podgrzybków też jest bardzo smaczny. Przepis na rosół z grzybami Do przygotowania smacznego rosołu z grzybami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Kilogram ulubionego mięsa do rosołu 3 marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Dwie łodygi selera Natka pietruszki Świeży lubczyk 1 cebula Kawałek pora Dwa liście kapusty włoskiej 12 świeżych, leśnych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie. Zbierzcie ścięte białko (szumowiny) z powierzchni wody. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki, a cebulę opalcie na patelni lub nad palnikiem...

Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
AdobeStock
Newsy
Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
Szponder wołowy to obowiązkowy składnik dobrego rosołu! Poznajcie przepis na pyszny bulion wołowy ze szpondrem.

Rosół ze szpondrem wołowym jest doskonałą bazą do innych zup i sosów, ale będzie też świetnie smakował podany tradycyjnie z makaronem. Sprawdźcie, jak przyrządzić rosół wołowy ze szpondrem! Jak zrobić dobry rosół? O sposobach na ugotowanie pysznego rosołu pisaliśmy już wielokrotnie. Wykorzystajcie trik na piękny zapach rosołu oraz jego złocisty kolor . Szponder wołowy do rosołu Szponder, czyli żebra wołowe są jednym z podstawowych składników smacznego rosołu. Znajduje się w nich całkiem sporo tłuszczu, dlatego wywar gotowany na szpondrze jest bardzo bogaty i sycący. Poza gotowaniem na nim rosołu szponder można upiec w piekarniku, na grillu lub udusić na patelni. Przepis na rosół ze szpondrem wołowym Do przygotowania esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego, w tym szpondra 2 korzenie pietruszki 2 marchewki Ćwierć selera Biała część pora 1 cebula Świeża natka pietruszki 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe Łyżeczka soli Przygotowanie: Umyjcie mięso pod zimną, bieżącą wodą. Przełóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami zimnej wody. Zagotujcie. Kiedy mięso się już zagotuje, wyjmijcie łyżką cedzakową lub sitkiem znajdujące się na powierzchni wody szumowiny, czyli ścięte białko. Zmniejszcie ogień i przykryjcie garnek pokrywką. Gotujcie na małym ogniu przez pół godziny. Umyjcie por, selera, pietruszki i marchewki. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki i w razie potrzeby pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka. Cebulę obierzcie i opalcie nad palnikiem gazowym lub, jeśli korzystacie z kuchni indukcyjnej, przekrójcie cebulę na pół i podpieczcie na suchej, rozgrzanej patelni....

rosół z ziemniakami
AdobeStock
Newsy
Lubicie jeść rosół z ziemniakami? Pamiętajcie, by w odpowiednim momencie je wrzucić. Kiedy?
Świetną alternatywą dla makaronu do rosołu są ziemniaki. Wiecie, w którym momencie gotowania należy je dodać?

Czy w waszych domach jadano rosół z ziemniakami? Dziś klasyczny przepis na rosół zakłada podawanie tej zupy z makaronem. Ale nie zawsze i nie wszędzie tak było! Na południu Polski, znacznie bardziej popularny był kiedyś rosół z ziemniakami. Wynikało to najprawdopodobniej po prostu z dużej oszczędności czasu. Dawniej makaron trudno było kupić w sklepie, więc gospodynie robiły go same. Kto choć raz przygotowywał makaron sam w domu ten dobrze wie, jak wiele czasu i pracy to wymaga! Dlatego właśnie rosół z makaronem podawano tylko w niedzielę, a „szybki” przepis na rosół to był po prostu bulion z ziemniakami. Smakuje troszkę inaczej, ale również jest bardzo smaczny. Trzeba tylko wiedzieć kiedy dodać ziemniaki do rosołu, żeby się nie rozpadły – to bardzo ważne! Przepis na rosół z ziemniakami Do przygotowania pysznego wołowego rosołu z dodatkiem ziemniaków, potrzebne wam będą poniższe składniki: 800 g mięsa wołowego (szponder) Kilka dużych ziemniaków 3 marchwie 1 cebula 1 pietruszka Pół selera Pół pora 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki świeżej natki pietruszki Pół łyżeczki tymianku Łyżeczka gałki muszkatołowej Pieprz Sól Przygotowanie Mięso dokładnie obmyjcie i zanurzcie w zimnej wodzie na pół godziny przed gotowaniem. Wylejcie wodę, dodajcie ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zalejcie mięso wodą tak, by było przykryte i gotujcie. Kiedy mięso się zagotuje, zbierzcie z powierzchni wody szumowiny. Dodajcie do garnka obrane warzywa, wsypcie pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz. Gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę....

Wiejski rosół
Gotujmy.pl
Newsy
Jak ugotować treściwy, wiejski rosół jak za dawnych lat? Będziecie chcieli dokładkę
Pamiętacie smak rosołu waszej babci ze wsi? Tłusty, smaczny, pożywny – nasz przepis to powrót do tamtych wspomnień.

Wsi spokojna, wsi wesoła – pisał niemal 500 lat temu Jan Kochanowski. Od tamtej pory niewiele się zmieniło. „Mieszczuchy” znów z rozrzewnieniem wspominają sielskie zapachy, kolory i smaki. Na przykład dawnego babcinego rosołu. Siłą rzeczy wiejskie dania miały pewien walor, o którym można było zapomnieć przygotowując dania z produktów kupionych w mieście. Dzisiaj sytuacja w zakresie zaopatrzenia wsi i miast uległa pewnemu wyrównaniu, lecz nadal w niektórych polskich wsiach gotuje się w zgodzie z naturą. Różnica w smaku I to właśnie naturalne walory wiejskiej kury, z której przyrządzało się i przyrządza złocisty bulion, są sekretem różnicy w smaku. Chcecie zjeść rosół jak za dawnych lat? Nie obędzie się bez nawiązania kontaktu z wiejskim gospodarzem, który zaopatrzy was w mięso. W ostateczności możecie także poszukać zaufanego sprzedawcy w mieście lub kupić w sklepie nieco droższe, ale lepsze tzw. mięso zagrodowe. By rosół nabrał nieco mocniejszego i intensywnego charakteru, można dodać do niego świeżych, kurzych podrobów. Wątróbka, żołądek – to wszystko dodajcie oczywiście w nie za dużych ilościach, by nie stłamsić smaku mięsa. Przepis na wiejski rosół Składniki: Kurze podudzie 2 wątróbki drobiowe 2 żołądki drobiowe 3 marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera 1 por Cebula Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarnach Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Cebulę opalcie na ogniu. Mięso i podroby oczyśćcie i zalejcie zimną wodą. Gotujcie na małym ogniu przez przynajmniej  45 min z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, zbierając szumy. Po tym czasie dodajcie do zupy obraną włoszczyznę. Doprawcie...