Specjaliści i eksperci od gotowania mają mnóstwo porad na temat gotowania rosołu. Jedną z nich jest na przykład opalanie cebuli. Skąd wziął się ten zwyczaj? Cebula jest warzywem o intensywnym smaku i zapachu, ale jeśli wrzuci się ją surową do gotowania, to zupa staje się raczej mdła. Właśnie z tego powodu zaleca się, aby cebulę wcześniej opalić – albo na patelni, albo bezpośrednio nad ogniem z palnika. Dzięki temu rosół zyskuje wspaniały aromat! Ale cebula to nie jedyny dodatek, który sprawi, że bulion będzie lepiej smakował. Wiedzieliście, że można dodać do niego na przykład… wątróbki? Wypróbujcie ten przepis!

Przepis na rosół z wątróbką

Do przygotowania tego rosołu, potrzebne wam będą poniższe składniki:

[content:0_5663,0_5651:undefined]
  • Pół kg szpondra
  • 150 g wątróbki
  • 150 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 100 g marchewki
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 natka pietruszki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka majeranku
  • Pół łyżki gałki muszkatołowej
  • Szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Szponder opłuczcie pod bieżącą wodą, włóżcie do garnka i lekko posólcie. Zalejcie zimną wodą tak, by całkowicie przykryła mięso i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie mięso przez 1,5 godziny.
  2. Następnie obierzcie wszystkie warzywa i dodajcie do zupy. Gotujcie jeszcze przez pół godziny tak, by zmiękły.
  3. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjmijcie wszystko z rosołu i przecedźcie go przez sitko do garnka. Dodajcie kostkę rosołową.
  4. Boczek i obraną cebulę pokrójcie w kostkę.
  5. Wątróbki oczyśćcie z błonek, pokrójcie i zmielcie.
  6. Podsmażcie boczek na patelni. Gdy ostygnie, przełóżcie go do miseczki.
  7. Do miski z boczkiem dodajcie pokrojoną cebulę, 1 jajko, 100 g bułki tartej i zmieloną wątróbkę. Wymieszajcie i dodajcie przyprawy.
  8. Zagotujcie rosół. Łyżką nakładajcie mięsne kluski i kładźcie do wrzącej wody.

I gotowe! Rosół podawajcie z mięsnymi kluseczkami. Nie trzeba już dodawać do niego makaronu.