Przepis na sałatkę gyros jest bardzo popularny, a ona sama w wielu domach często staje się „królową imprezy”. Idealnie sprawdzi się również na sylwestra. W nieco zmodyfikowanej odsłonie zasmakuje każdemu. Będzie też doskonała dla tych, którzy nie przepadają za kurczakiem. Z powodzeniem zastąpicie go innym rodzajem mięsa. 

Niecodzienny sposób przygotowania sałatki gyros

Najczęściej podawaną wersją sałatki gyros jest ta ze smażonym kurczakiem. Możecie jednak nieco zmodyfikować ten przepis, dodając podsmażone mięso mielone zamiast  piersi drobiowej.

Ta z pozoru niewielka zmiana zrobi naprawdę ogromną różnicę. Wynika to z tego, że mięso wołowe lub wieprzowe jest bardziej esencjonalne od drobiu, dzięki czemu smak waszej sałatki będzie głębszy i bardziej aromatyczny.

Przepis na sałatkę gyros z mięsem mielonym

Potrzebne składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 50 g majonezu
  • 50 g pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na odrobinie oleju podsmażcie mięso mielone. Gdy będzie już lekko rumiane – dodajcie przyprawę do gyrosa i smażcie jeszcze przez chwilę. Następnie odstawcie mięso do całkowitego wystygnięcia.
  2. Umyjcie i pokrójcie wszystkie warzywa. Cebula powinna być drobno posiekana, kapusta pekińska – poszatkowana, a papryka i ogórki – pokrojone w drobną kostkę. Odcedźcie też z zalewy kukurydzę.
  3. W przezroczystej misce poukładajcie kolejno wszystkie warstwy sałatki. Zacznijcie od cebulki, następnie: mięso mielone, ogórek, majonez, kukurydza, ketchup i papryka. Na samym wierzchu ułóżcie kapustę pekińską.