sałatka gyros
Gotujmy.pl
Newsy

Takiego przepisu na sałatkę gyros jeszcze nie widzieliście. Kurczaka zastąpcie tym składnikiem

Sałatka gyros świetnie prezentuje się na stole, ale też doskonale smakuje. Jeśli kurczaka zastąpicie innym składnikiem, będzie jeszcze smaczniejsza, a wy już nigdy nie wrócicie do starego przepisu.

Przepis na sałatkę gyros jest bardzo popularny, a ona sama w wielu domach często staje się „królową imprezy”. Idealnie sprawdzi się również na sylwestra. W nieco zmodyfikowanej odsłonie zasmakuje każdemu. Będzie też doskonała dla tych, którzy nie przepadają za kurczakiem. Z powodzeniem zastąpicie go innym rodzajem mięsa. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niecodzienny sposób przygotowania sałatki gyros

Najczęściej podawaną wersją sałatki gyros jest ta ze smażonym kurczakiem. Możecie jednak nieco zmodyfikować ten przepis, dodając podsmażone mięso mielone zamiast  piersi drobiowej.

Ta z pozoru niewielka zmiana zrobi naprawdę ogromną różnicę. Wynika to z tego, że mięso wołowe lub wieprzowe jest bardziej esencjonalne od drobiu, dzięki czemu smak waszej sałatki będzie głębszy i bardziej aromatyczny.

Zobacz także
Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej Siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis

Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis

sałatka warstwowa

Ta pyszna i kolorowa warstwowa sałatka mogłaby zastąpić obiad. 1 składnik zaskakuje. Istna rewelacja

Przepis na sałatkę gyros z mięsem mielonym

Potrzebne składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 50 g majonezu
  • 50 g pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na odrobinie oleju podsmażcie mięso mielone. Gdy będzie już lekko rumiane – dodajcie przyprawę do gyrosa i smażcie jeszcze przez chwilę. Następnie odstawcie mięso do całkowitego wystygnięcia.
  2. Umyjcie i pokrójcie wszystkie warzywa. Cebula powinna być drobno posiekana, kapusta pekińska – poszatkowana, a papryka i ogórki – pokrojone w drobną kostkę. Odcedźcie też z zalewy kukurydzę.
  3. W przezroczystej misce poukładajcie kolejno wszystkie warstwy sałatki. Zacznijcie od cebulki, następnie: mięso mielone, ogórek, majonez, kukurydza, ketchup i papryka. Na samym wierzchu ułóżcie kapustę pekińską.
Sałatka obiadowa
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Lubicie dobrze zjeść? Ta sałatka gyros z powodzeniem zastąpi obiad. Nieoczekiwane połączenie smaków
Koniecznie spróbujcie tego połączenia smakowego. Sałatkę możecie zjeść na kolację, obiad lub śniadanie.

Ten pyszny przepis naprawdę rozpieści wasze kubki smakowe. Sałatka jest naprawdę sycąca, więc z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Ryż i kurczak, które wchodzą w skład tej sałatki, spowodują, że każdy się nią naje. Sałatka gyros Składniki na pyszną sałatkę gyros 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju Torebka ryżu Czerwona papryka Puszka kukurydzy 2 małe czerwone cebule 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie sałatki gyros: Mięso umyjcie i osuszcie. Mięso pokrójcie w drobną kostkę. Kurczaka oprószcie przyprawą do gyrosa tak, by każda kostka była pokryta przyprawą. Rozgrzejcie olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię dodajcie mięso. Smażcie je, aż kostki kurczaka będą podpieczone z zewnątrz. Ugotujcie ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Ostudźcie ryż. Oczyśćcie paprykę, wyjmijcie z niej gniazdo nasienne i pokrójcie ją.  Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Jeśli jej smak jest dla was zbyt ostry, albo chcecie jeść sałatkę z dziećmi, sparzcie pokrojoną cebulę wrzątkiem i odcedźcie na sitku. Kukurydzę oddzielcie od zalewy i zostawcie na sitku do odcieknięcia. W miseczce zmieszajcie ze sobą ketchup, majonez. Doprawcie do smaku sos solą i pieprzem.  Wszystkie składniki (mięso, ryż, papryka, cebula, kukurydza, sos) podzielcie na dwie równe części. Możecie odłożyć też pojedyncze cząsteczki warzyw do dekoracji. Na dnie dużej miski wyłóżcie pierwszą część wymieszanych składników: ryż, mięso, paprykę, cebulę i kukurydzę.  Wyłóżcie na nich połowę sosu. Przykryjcie drugą warstwą warzyw i mięsa.  Na wierzchu wyłóżcie ostatnią warstwę sosu. Sałatkę udekorujcie na...

Przepis Katarzyny Cichopek na lekką sałatkę dla zgrabnej figury. Jej podstawą jest 1 składnik
ONS.pl
Newsy
Przepis Katarzyny Cichopek na lekką sałatkę dla zgrabnej figury. Jej podstawą jest 1 składnik
Jak zrobić szybką, zdrową, a do tego bardzo smaczną sałatkę? Kasia Cichopek ma na to sposób i pokazała, jak przyrządza to danie.

Po jedzeniu ciężkich, typowych dla polskiej kuchni potraw w postaci kotletów, gulaszu czy bigosu przychodzi w końcu ochota na coś lekkiego. Gdy czujecie, że wasz żołądek chce odpocząć, zaserwujcie mu coś pysznego i pełnego witamin. Idealnym pomysłem na taki posiłek będzie klasyczna sałatka z kapusty pekińskiej ze smakowitymi dodatkami. Zobaczcie, jak robi ją Kasia Cichopek. Sposób na sałatkę z kapusty pekińskiej Kasi Cichopek  W „Pytaniu na śniadanie” gwiazda „M jak miłość” podzieliła się swoim przepisem na lekką i zdrową sałatkę z kapusty pekińskiej. Aktorka podkreśliła, że jest to przekąska, którą robi się błyskawicznie, dlatego doskonale sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie macie czasu na stanie przy garach. Do tego jej przygotowanie jest banalnie proste i, jak mówi Kasia, to jedno z tych dań, w których przyrządzanie warto zaangażować dzieci - na pewno sobie z nim poradzą. Za smak tej sałatki odpowiada jeden składnik - ser feta. Jego wyrazisty i słony smak jest na tyle wyrazisty, że nie trzeba dodawać soli ani żadnych wymyślnych przypraw: – Składnik, taka wisienka na torcie, ser feta. Ser feta, który sprawi, że ta sałatka będzie przepysznie słona. Więc tak naprawdę nie potrzeby jest jakiś wyszukany dip – powiedziała Kasia Cichopek w „Pytaniu na śniadanie”.  Przepis na zdrową sałatkę Kasi Cichopek Do przygotowania sałatki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 200 g sera feta 1 nieduża kapusta pekińska 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 pomidor malinowy 1 ogórek zielony 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu  pieprz  Przygotowanie: Umyjcie kapustę, ogórka, pomidora i papryki. Wszystkie warzywa pokrójcie w kostkę. Wsypcie do miski najpierw sałatę, a na wierzch pokrojone...

Jasiek Kuroń podał przepis na wielkanocną sałatkę z jajkiem. Zamiast majonezu użył zdrowego dressingu
Instagram/Jasiek Kuroń
Newsy
Jasiek Kuroń podał przepis na wielkanocną sałatkę z jajkiem. Zamiast majonezu użył zdrowego dressingu
Ta prosta i smaczna sałatka będzie prawdziwym hitem na waszym wielkanocnym stole.

Święta za pasem. Jeśli szukacie właśnie pomysłu na smaczną, zdrową i niskokaloryczną sałatkę, koniecznie sprawdźcie najnowszą propozycję Jaśka Kuronia. Znany kucharz podaje swoją sałatkę z lekkim dressingiem na bazie jogurtu, który jest świetną alternatywą dla majonezu. Jak ją przygotować? - Ostatnia sałatka bardzo wam podpasowała, zatem mam dla was jeszcze fajniejszą, chrupiącą, przepyszną i pożywną sałatkę - bez ryby, bez mięsa ale z jajkiem i ziemniaczkiem, którego możecie wymienić na dojrzałe awokado - zachęca Kuroń. Przepis na sałatkę z jajkiem Jaśka Kuronia Jednym z obowiązkowych elementów na wielkanocnym stole, jest oczywiście sałatka. Ta z przepisu Jaśka Kuronia, będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego obiadu. Jest chrupiąca, pożywna i po prostu pyszna. Znajdziemy w niej nie tylko świeże warzywa, takie jak ziemniaki, groszek, czerwona cebula, sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, cieciorka czy czerwona papryka, ale też pikle, zioła i aromatyczne przyprawy. Sprawdźcie jak ją przygotowuje Jasiek Kuroń. Składniki: pół szklanki mrożonego groszku (można użyć konserwowego) 4 ugotowane i obrane ziemniaki 3 jajka na twardo pół czerwonej cebuli posiekanej w piórka 3 ogórki konserwowe pokrojone w ćwierć plastry pół czerwonej papryki pokrojonej w małe paski jedna mini sałata rzymska (ew. kapusta pekińska lub sałata lodowa) 12 pomidorków koktajlowych 3 łyżki ugotowanej cieciorki pęczek posiekanej natki pietruszki 1/2 płaskiej łyżeczki soli odrobina pieprzu sos: 3 łyżki jogurtu, 1 czubata łyżka majonezu, 1 czubata łyżka ostrej musztardy, sól, pieprz         Wyświetl ten post na Instagramie    ...

sałatka warstwowa
Gotujmy.pl
Newsy
Ta pyszna i kolorowa warstwowa sałatka mogłaby zastąpić obiad. 1 składnik zaskakuje. Istna rewelacja
Lubicie jeść konkretne sałatki? Przygotujcie tę przepyszną, warstwową sałatkę z dużą ilością warzyw, przypraw i mięsa. Jest tak pyszna i syta, że z powodzeniem mogłaby zastąpić obiad. Jak ją przygotować?

Co powiecie na bardzo prostą i efektowną wielowarstwową sałatkę? Ta z naszego przepisu to gwarancja prawdziwej eksplozji smaków. Będzie idealna zarówno na obiad, jak i na kolację. Z czego zrobić smaczną warstwową sałatkę? Wielowarstwowa sałatka z naszego przepisu zawiera wszystko, czego dusza zapragnie. Znajdziecie w niej świeże i konserwowe warzywa – czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, kukurydzę, czerwoną fasolę i marchewkę. Głębi smaku dodaje jej również starty żółty ser oraz chuda szynka. Całość, okraszona przyprawami i kremowym majonezem, tworzy kompozycję wprost idealną. Ale to nie wszystko. Gdy dodacie do sałatki złociste cebulki konserwowe, jeszcze bardziej zyska ona na smaku. Tak przygotowana sałatka z pewnością wzbogaci wasz stół podczas niejednej okazji. Jesteśmy pewni, że zarówno wasi domownicy, jak i goście, będą się nią zajadać ze smakiem. Jak zrobić tę pyszną i kolorową sałatkę? Poniżej znajdziecie przepis. Przepis na sałatkę warstwową Składniki: Słoik cebulki konserwowej złocistej  Puszka kukurydzy 3 marchewki 1 czerwona cebula Puszka czerwonej fasoli 5 jajek 6 ogórków konserwowych 25 dag chudej szynki (możecie też użyć polędwicy sopockiej) Majonez 25 dag żółtego sera Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania marchewek w mundurkach. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę.  W garnku gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu i ostudzeniu, jajka obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa puszkowe odcedzamy z zalewy. Szynkę kroimy w paseczki. Sałatkę układamy w naczyniu warstwami: cebulka złocista, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez.  Sałatkę oprószamy z wierzchu starym żółtym serem oraz przyprawami.