Takiego masła jeszcze nie próbowaliście. Będą wam potrzebne rzodkiewki
AdobeStock
Newsy

Takiego masła jeszcze nie próbowaliście. Będą wam potrzebne rzodkiewki

Masło świetnie smakuje nie tylko z dodatkiem czosnku. Śmiało dodajcie do niego rzodkiewki i zróbcie przepyszne masło rzodkiewkowe.

Znudziło się wam zwykłe masło na kanapkach? Przygotujcie więc masło smakowe, które będzie doskonałą alternatywą. Wykorzystajcie w tym celu rzodkiewki - masło z ich dodatkiem będzie smaczne, chrupiące i nada się nie tylko do kanapek na śniadanie, ale też np. do grzanek z grilla. 

Przepis na masło rzodkiewkowe

Do przygotowania masła z rzodkiewkami potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 200 g masła (1 kostka)

  • 1 duży pęczek rzodkiewek

  • pół łyżeczki soli

Zobacz także
Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki

Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki

Po co smarujemy chleb masłem? Historycy dowodzą, że to sprytny pomysł… Mikołaja Kopernika

Po co smarujemy chleb masłem? Historycy dowodzą, że to sprytny pomysł… Mikołaja Kopernika

Przygotowanie:

  1. Wyjmijcie wcześniej masło z lodówki, żeby było miękkie.

  2. Umyjcie rzodkiewki i pokrójcie je bardzo drobno w kostkę lub zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.

  3. Do miski włóżcie masło, wsypcie startą rzodkiewkę i pół łyżeczki soli i dokładnie wymieszajcie. Proponujemy wam także delikatne kombinacje z proporcjami - możecie dodać do masła znacznie więcej rzodkiewki.

I gotowe! Tak przygotowanym masłem rzodkiewkowym można od razu smarować kanapki. Smacznego!

Pomysły na domowe masła smakowe

Masło z dodatkiem rzodkiewek to tylko jedna z wariacji na jego temat. Bardzo popularne jest także masło czosnkowe, ale czy wiedzieliście, że możliwości jest o wiele więcej?

  • masło chrzanowe - wystarczy dodać do kostki masła 2-3 łyżki startego korzenia chrzanu oraz sól według uznania. Uważajcie, by nie przesadzić z ilością. W końcu chrzan jest bardzo ostry! Jednak miłośnikom pikantnego jedzenia na pewno przypadnie do gustu.

  • masło cytrynowe - ciekawy pomysł na masło, które będzie świetnym dodatkiem do pieczonych ryb. Do masła należy dodać startą skórkę z cytryny, świeży tymianek, sól i wymieszać. 

  • masło z suszonych pomidorów - coś dla osób, które lubią włoską kuchnię. Kilka suszonych pomidorów wyjmijcie z zalewy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Pokrójcie drobno i dodajcie do masła wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

  • masło ziołowe - klasyczny przepis na uniwersalne masło smakowe, które będzie świetnie pasować do grzanek. Wsypcie do masła świeże oregano, bazylię, nieco startej skórki z cytryny i sól. 

Źródło: nietylkopasta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa
Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Zróbcie ją z młodej kapusty. Będzie smakowała perfekcyjnie, kiedy dodacie do niej kilka ciekawych dodatków i odsączycie ją z nadmiaru wody.

Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi . Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną. Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem , zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami … Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania. Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu. Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha! Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką Składniki: Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag) 1 cebula 1 ząbek czosnku Pół czerwonej papryki Kilka rzodkiewek 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie. Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski. Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie. Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz. Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami. Doprawcie do smaku. Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami. Smacznego!...

Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad
Pixabay
Newsy
Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad
Sezon na botwinkę ma swój szczyt w maju i w czerwcu – to wtedy będzie najlepsza. 

Zupa z botwiny nazywana jest także botwinkową albo po prostu botwinką. Oparta jest na młodych liściach buraka ćwikłowego, które bardzo często wykorzystuje się do barszczu, chłodnika czy właśnie zupy botwinkowej. Może być jednak serwowana także jako dodatek do sałat oraz tart. Botwina – właściwości Liście buraka ćwikłowego bogate są w: Witaminy A, B, C, D, E i K Żelazo, magnez i potas Warzywo to ma właściwości kojące nerwy, a także przeciwzapalne. Może być z powodzeniem spożywane w celu zniwelowania objawów przeziębienia czy podwyższonej temperatury. Przepis na zupę z botwiny Składniki: 1 porcja rosołowa (np. 2 skrzydełka i szyjka  z kurczaka) 1,5 l wody 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 niewielkie marchewki 1 korzeń pietruszki ćwiartka korzenia selera jedna cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oleju roślinnego 3-4 ziemniaki  1 duży pęczek botwiny z buraczkami 2-3 łyżki soku z cytryny 100 g śmietanki 30% sól, pieprz ew. koperek do posypania Przygotowanie: Botwinkę pokrójcie: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, liście posiekajcie dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę. Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie porcję rosołową i warzywa pokrojone w kostkę. Gotujcie na małym ogniu 15 minut, wsypcie ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 5 minutach dodajcie podsmażoną na oleju z masłem cebulkę oraz buraczki pokrojone w plastry, gotujcie kolejne 5 minut. Następnie dodajcie łodygi, a po 5 minutach liście. Wlejcie sok z cytryny, gotujcie nie dłużej niż 2-3 minuty, aby liście całkiem nie straciły koloru. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie ze śmietaną, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem (opcjonalnie).

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
AdobeStock
Newsy
Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
Na problemy z ciśnieniem pomoże mało popularne, ale bardzo zdrowe warzywo. Posmakuje osobom, które lubią pikantne potrawy!

Z wiekiem wszystkim zaczynają dokuczać różne choroby i nieprzyjemne dolegliwości. Należy wtedy koniecznie udać się do lekarza, które oceni, na ile poważny jest stan pacjenta i przepisze odpowiednie leki. W przypadku takich chorób jak nadciśnienie, warto jest poza lekami włączyć do diety także naturalne źródła witamin i minerałów, które polepszą stan waszego zdrowia. Jednym z nich jest zapomniana nieco biała rzodkiew! Poznajcie jej wspaniałe właściwości. Właściwości białej rzodkiewki Niektórzy mylą białą rzodkiew z rzepą, a nawet pietruszką! Rzeczywiście, z wyglądu bardzo przypomina te warzywa, jednak zupełnie różni się od nich w smaku. Biała rzodkiew ma charakterystyczny, ostry posmak który świetnie pasuje do wielu potraw. A do tego ma fantastyczne właściwości zdrowotne! Witaminy W białej rzodkiewce znajdziecie bardzo dużo witaminy C oraz witaminy A . Ponadto znajduje się w niej także fosfor, cynk, żelazo, potas, sód i wapń. Odchudzanie Warzywo to na długo uczucie sytości, dlatego świetnie się sprawdzi podczas diety odchudzającej ! Ma także niski indeks glikemiczny, dlatego białą rzodkiew mogą jeść na surowo osoby cierpiące na cukrzycę . Nadciśnienie Rzodkiew doskonale obniża ciśnienie krwi , a ponadto działa przeciwbakteryjnie i antynowotworowo! Warto włączyć to warzywo do swojej diety, jeśli dbacie o swoje zdrowie. Wypróbujcie poniższy przepis na prostą surówkę z białej rzodkiewki. Przepis na surówkę z białej rzodkiewki Przyrządzenie zdrowej surówki z białej rzodkiewki jest szybkie i bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 biała rzodkiewka (korzeń) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka majonezu Pół łyżeczki cukru...

Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki
Gotujmy.pl/bąbelek85
Newsy
Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki 
Chłodnik z botwinki jest pyszny i zdrowy. Do jego przygotowania potrzebujecie kilku składników, z których wyczarujecie smaczne danie. Gwarantujemy, że chłodnik z botwinki zagości na stałe w waszym wiosennym menu.

Chłodnik z botwinki przyrządzony na bazie jogurtu lub kefiru, zmieszany z chrupiącymi warzywami, będzie wprost idealny na cieplejsze wiosenne lub letnie dni. Smak chłodnika można podbić, podając go z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, serem feta, ziemniaków, migdałów, mięty, imbiru czy chrupiących grzanek. Domowe grzanki będą idealnym dodatkiem do chłodnika z botwinki, dlatego koniecznie zapamiętajcie nasz przepis na chrupiące grzanki, które odmienią w smaku każde danie . Ich zrobienie zajmie wam nie więcej niż 15 minut. Mało czasu będziecie potrzebować także, by zrobić chłodnik z botwinki.  Przepis na chłodnik z botwinki Składniki: 3 szklanki mleka 3,2 % 1 szklanka przegotowanej zimnej wody 100 g śmietany 12 % 400 g naturalnego jogurtu 2 pęczki botwinki pęczek koperku zielony ogórek (lub 5 ogórków gruntowych) pęczek rzodkiewek sól pieprz cytrynowy ocet do smaku Sposób przygotowania: Dokładnie umyjcie botwinkę. Odetnijcie buraczki i cienko je obierzcie. Te większe możecie przekroić na mniejsze kawałki.  W garnku zagotujcie około 2 szklanek wody, włóżcie buraczki i gotujcie je około 20 minut. W międzyczasie pokrójcie resztę botwinki i dołóżcie do garnka.  Wszystko razem gotujcie kolejne 10 minut.  Po tym czasie wyłączcie gaz, a ugotowaną botwinkę ostudźcie.  Obierzcie ogórka i pokrójcie go w plasterki. Rzodkiewki dokładnie umyjcie i również pokrójcie w plasterki.  Koperek drobno posiekajcie.  Tak przygotowane warzywa dodajcie do ostudzonej botwinki.  W drugim naczyniu wymieszajcie jogurt, mleko, śmietanę oraz wodę.  Tę mieszanką dodajcie do warzyw.  Doprawcie do smaku solą i cytrynowym pieprzem,...