Znudziło się wam zwykłe masło na kanapkach? Przygotujcie więc masło smakowe, które będzie doskonałą alternatywą. Wykorzystajcie w tym celu rzodkiewki - masło z ich dodatkiem będzie smaczne, chrupiące i nada się nie tylko do kanapek na śniadanie, ale też np. do grzanek z grilla. 

Przepis na masło rzodkiewkowe

Do przygotowania masła z rzodkiewkami potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 200 g masła (1 kostka)

  • 1 duży pęczek rzodkiewek

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Wyjmijcie wcześniej masło z lodówki, żeby było miękkie.

  2. Umyjcie rzodkiewki i pokrójcie je bardzo drobno w kostkę lub zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.

  3. Do miski włóżcie masło, wsypcie startą rzodkiewkę i pół łyżeczki soli i dokładnie wymieszajcie. Proponujemy wam także delikatne kombinacje z proporcjami - możecie dodać do masła znacznie więcej rzodkiewki.

I gotowe! Tak przygotowanym masłem rzodkiewkowym można od razu smarować kanapki. Smacznego!

Zobacz także:

Pomysły na domowe masła smakowe

Masło z dodatkiem rzodkiewek to tylko jedna z wariacji na jego temat. Bardzo popularne jest także masło czosnkowe, ale czy wiedzieliście, że możliwości jest o wiele więcej?

  • masło chrzanowe - wystarczy dodać do kostki masła 2-3 łyżki startego korzenia chrzanu oraz sól według uznania. Uważajcie, by nie przesadzić z ilością. W końcu chrzan jest bardzo ostry! Jednak miłośnikom pikantnego jedzenia na pewno przypadnie do gustu.

  • masło cytrynowe - ciekawy pomysł na masło, które będzie świetnym dodatkiem do pieczonych ryb. Do masła należy dodać startą skórkę z cytryny, świeży tymianek, sól i wymieszać. 

  • masło z suszonych pomidorów - coś dla osób, które lubią włoską kuchnię. Kilka suszonych pomidorów wyjmijcie z zalewy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Pokrójcie drobno i dodajcie do masła wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

  • masło ziołowe - klasyczny przepis na uniwersalne masło smakowe, które będzie świetnie pasować do grzanek. Wsypcie do masła świeże oregano, bazylię, nieco startej skórki z cytryny i sól. 

Źródło: nietylkopasta.pl