Każdy specjalista żywienia powie wam, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dostarcza energii niezbędnej do codziennego funkcjonowania i dzięki niemu mamy siłę do pracy, nauki i innych czynności.
Niezwykle ważne jest też to, z czego śniadanie się składa. Nie może to być byle co! Nie jedzcie wobec tego w biegu, a przyjrzyjcie się temu, co ląduje na waszym talerzu o poranku. Powinien się tam znaleźć zwłaszcza jeden produkt, który nie tylko jest zdrowy i dodaje energii, ale może także bardzo pomóc w odchudzaniu.
Jajka a odchudzanie
Produktem, który warto jeść na śniadanie, są jajka. Z bardzo wielu powodów - przede wszystkim ułatwiają one walkę z nadprogramowymi kilogramami i pomagają utrzymać apetyt w ryzach. Jak podaje portal zdrowie.wprost.pl, „International Journal of Obesity” opublikował wyniki badań z których wynika, że jedzenie rano jajek może zredukować tkankę tłuszczową o 16 procent oraz zmniejszyć obwód brzucha o 30 procent.
Zobacz także:
Ponadto, dzięki wysokiej zawartości białka oraz zdrowego tłuszczu, jajka sycą o wiele dłużej, niż produkty pełne węglowodanów. W efekcie apetyt w ciągu dnia będzie mniejszy i dzienna podaż kalorii spadnie. Jeżeli więc chcecie schudnąć, lepiej zjedzcie rano jajecznicę zamiast kanapek z szynką i serem.
Właściwości jajek
Jajka są pełne witamin i składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Niektóre z nich mają swój udział w redukcji wagi:
-
kwas foliowy
-
witaminy z grupy B
-
witamina D
-
fosfor
-
selen
-
cynk
-
cholina - przyśpiesza metabolizm oraz zapobiega utracie pamięci z wiekiem
Śniadania z jajek
Jakie śniadanie z jajek przygotować, żeby było pożywne i sycące na długo? Pierwsza do głowy przychodzi klasyczna jajecznica - najlepiej zróbcie ją na niewielkiej ilości masła, bez dodatków. Dobrym pomysłem będzie także omlet z warzywami, jajka na miękko albo kanapki z jajkiem sadzonym.
Najbardziej sycące są jajka ugotowane na twardo, jednak uważajcie, jeśli macie delikatny żołądek - tak przygotowane jajka są dość ciężkostrawne i mogą wywołać ból brzucha.
Źródło: zdrowie.wprost.pl