Takie śniadanie to gwarancja szczupłej sylwetki. Nie będziecie jedli nic innego
AdobeStock
Newsy

Takie śniadanie to gwarancja szczupłej sylwetki. Nie będziecie jedli nic innego

Walka z nadwagą będzie prostsza, jeśli zaczniecie od zmodyfikowania najważniejszego posiłku, jakim jest śniadanie.

Każdy specjalista żywienia powie wam, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dostarcza energii niezbędnej do codziennego funkcjonowania i dzięki niemu mamy siłę do pracy, nauki i innych czynności.

Niezwykle ważne jest też to, z czego śniadanie się składa. Nie może to być byle co! Nie jedzcie wobec tego w biegu, a przyjrzyjcie się temu, co ląduje na waszym talerzu o poranku. Powinien się tam znaleźć zwłaszcza jeden produkt, który nie tylko jest zdrowy i dodaje energii, ale może także bardzo pomóc w odchudzaniu.

Jajka a odchudzanie

Produktem, który warto jeść na śniadanie, są jajka. Z bardzo wielu powodów - przede wszystkim ułatwiają one walkę z nadprogramowymi kilogramami i pomagają utrzymać apetyt w ryzach. Jak podaje portal zdrowie.wprost.pl, „International Journal of Obesity” opublikował wyniki badań z których wynika, że jedzenie rano jajek może zredukować tkankę tłuszczową o 16 procent oraz zmniejszyć obwód brzucha o 30 procent.

Ponadto, dzięki wysokiej zawartości białka oraz zdrowego tłuszczu, jajka sycą o wiele dłużej, niż produkty pełne węglowodanów. W efekcie apetyt w ciągu dnia będzie mniejszy i dzienna podaż kalorii spadnie. Jeżeli więc chcecie schudnąć, lepiej zjedzcie rano jajecznicę zamiast kanapek z szynką i serem. 

Zobacz także
Lemoniada arbuzowa orzeźwia i hamuje apetyt. Weźcie arbuza i zróbcie z niego ten pyszny napój na lato

Lemoniada arbuzowa orzeźwia i hamuje apetyt. Weźcie arbuza i zróbcie z niego ten pyszny napój na lato

Pijcie regularnie ten sok. Zgubicie zbędne kilogramy, zmniejszycie cholesterol i poprawicie odporność

Pijcie regularnie ten sok. Zgubicie zbędne kilogramy, zmniejszycie cholesterol i poprawicie odporność

Właściwości jajek 

Jajka są pełne witamin i składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Niektóre z nich mają swój udział w redukcji wagi:

  • kwas foliowy

  • witaminy z grupy B

  • witamina D

  • fosfor

  • selen

  • cynk

  • cholina - przyśpiesza metabolizm oraz zapobiega utracie pamięci z wiekiem

Śniadania z jajek

Jakie śniadanie z jajek przygotować, żeby było pożywne i sycące na długo? Pierwsza do głowy przychodzi klasyczna jajecznica - najlepiej zróbcie ją na niewielkiej ilości masła, bez dodatków. Dobrym pomysłem będzie także omlet z warzywami, jajka na miękko albo kanapki z jajkiem sadzonym.

Najbardziej sycące są jajka ugotowane na twardo, jednak uważajcie, jeśli macie delikatny żołądek - tak przygotowane jajka są dość ciężkostrawne i mogą wywołać ból brzucha. 

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

sniadanie
unsplash.com/@jwegroup
Newsy
Jecie to na śniadanie? Przestańcie - rujnujecie swoje zdrowie od samego rana
Wasze śniadanie nie może się obyć bez tych produktów? Jedząc je fundujecie sobie poważne problemy ze zdrowiem!

Od małego babcia, mama, a później mądrzy dorośli w szkole i telewizji mówili wam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I mieli rację! Zastrzyk energii z samego rana daje siłę do działania. Dziś, dzięki stale prowadzonym badaniom naukowym już wiadomo, że nie trzeba się trzymać sztywno godzin posiłków – jeżeli ktoś się lepiej czuje jedząc śniadanie np. 3 godziny po obudzeniu, a nie zaraz po, to może tak robić. Ważniejsze bowiem od tego kiedy je się śniadanie jest to, co się wtedy je! Co powinno się jeść na śniadanie? Badacze i dietetycy doszli do wniosku, że prawidłowe śniadanie powinno się składać głównie z tłuszczu i białka, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Dlaczego? Tłuszcz i białko są doskonałym źródłem energii i szybko pobudzą organizm do działania. Natomiast węglowodany sprawiają, że jest się ospałym i szybko głodnym – wiele węglowodanowych śniadań ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego dobrym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest np. jajecznica albo twaróg z kanapką z wędliną. Tego nie jedzcie rano! Skoro już wiecie, że węglowodany nie są najlepszym pomysłem na śniadanie to już się pewnie domyślacie, jakie posiłki są niewskazane rano! Płatki – dawniej płatki śniadaniowe były bardzo polecane. Źródło witamin, pełne zbóż i błonnika. Czego chcieć więcej? Niestety, większość płatków sprzedawanych w sklepach jest pełna cukru. Nie dość, że po takim śniadaniu będziecie za chwilę znów głodni, to częste spożywanie tak słodkich posiłków może doprowadzić do rozwoju cukrzycy. Naleśniki – zawierają najczęściej mąkę pszenną o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego podobnie jak płatki sycą bardzo krótko. W dodatku zwykle smaży się je na dużej ilości oleju, a później zjada z...

Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne
kuchenny świat/gotujmy.pl
Newsy
Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne
Szukacie pomysłu na śniadanie? Przygotujcie smaczną jajecznicę z warzywami.

Dietetycy i lekarze od lat przekonują, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego trzeba przykładać szczególną uwagę do tego, co znajduje się rano na talerzu! Odpowiednio skomponowane śniadanie powinno dać wam siły na cały dzień i odpowiednio sycić, byście nie byli za chwilę z powrotem głodni. Kiedyś polecano na śniadanie owsianki na mleku z dodatkiem owoców przekonując, że zawarty z płatkach błonnik dostarcza energię niezbędną o poranku. Dziś już wiadomo, że takie śniadanie niekoniecznie jest najlepszym wyborem. Płatki ze słodkimi owocami są pełne cukru i węglowodanów, które dają szybki, ale krótkotrwały zastrzyk energii, na skutek czego szybko po takim śniadaniu chce się znowu spać. Dobrym pomysłem na śniadanie jest taki posiłek, który dostarcza do organizmu dużo białka i tłuszczu. Będzie dzięki temu sycący i da wam energię na dłużej. A co zawiera białko i tłuszcz? Oczywiście klasyczna jajecznica! Dodajcie do niej warzywa, a będzie jeszcze zdrowsza. A do tego jak smakuje! Przepis na pomidorową jajecznicę z cukinią i papryką Do przygotowania pysznej jajecznicy z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 jajka rozmiar L Pół niewielkiej cebuli Pół czerwonej papryki Pół małej cukinii 2 łyżki mleka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie do miski dwa jajka, wlejcie dwie łyżki mleka i dodajcie łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie dokładnie. Następnie obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i poszatkujcie w kostkę. Przekrojoną na pół paprykę pokrójcie w kosteczkę. Przekrójcie cukinię, umyjcie i osuszcie. Przetnijcie ją wzdłuż i wydrążcie nasiona. Pokrójcie cukinię w plastry....

czego nie jeść na śniadanie
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa na pusty żołądek. Skutki będą opłakane
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Trzeba jednak zwracać uwagę na to, co się rano je, by nie zrobić sobie krzywdy...

Dietetycy od lat grzmią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Aby mieć siły na cały dzień, rano trzeba koniecznie zjeść porządny posiłek, składający się z pełnowartościowych produktów. Jadacie śniadania, czy omijacie i zaczynacie dopiero od drugiego śniadania? Najważniejszy posiłek Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest bardzo ważny. Równie istotne jest to, co się wtedy zjada! Na przykład śniadanie składające się z samych cukrów i węglowodanów, jest bardzo mało wartościowe. Po takim posiłku będziecie szybko głodni, a do tego odczujecie znużenie i senność. A na pewno nie o taki efekt wam chodzi z samego rana! Złym pomysłem na śniadanie są na przykład popularne płatki z mlekiem. Zawierają bardzo dużo cukru i sycą tylko przez chwilę. Również owsianka z całych płatków owsianych, nie jest najlepszym wyborem. Sporo osób skarży się na uczucie zmęczenia po takim posiłku i szybkie odczuwanie głodu. Jakie powinno być zdrowe śniadanie? Odpowiedź na to pytanie brzmi: odpowiednio zbilansowane i sycące! Według najnowszych badań, rano najlepiej jest zjeść posiłek składający się głównie z białek i tłuszczów – na przykład jajka na miękko albo jajecznicę. Koniecznie też powinny w nim znaleźć się warzywa.   Jednak nigdy nie powinniście zjadać warzyw na pusty żołądek – a zwłaszcza pomidorów! Zawierają one sporo kwasów, które działają drażniąco i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości u osób cierpiących na zgagę albo refluks. Sałatka pomidorowa na śniadanie brzmi, jak bardzo złe rozpoczęcie dnia. Lepiej zjeść kilka plasterków pomidora - ale na kanapce.

Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie
katarzynka455/Gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie
Jeśli przepadacie za jajecznicą, to spróbujcie ją zrobić z dodatkiem pomidorów z pomocą tego prostego przepisu.

Idealne śniadanie to takie, po którym czujecie się najedzeni i macie dużo energii do działania. Dobrym pomysłem na pierwszy posiłek jest smaczna jajecznica z dodatkiem pomidorów i boczku – takie ciepłe śniadanie syci na długo i świetnie smakuje. Poznajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Co powinno się jeść na śniadanie? Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, dlatego dużą uwagę powinno się przywiązywać do tego, co znajdzie się rano na talerzu. Najlepszym pomysłem na śniadanie jest posiłek składający się głównie z białka i tłuszczu – da wam solidną dawkę energii na kilka godzin, a przy tym nie spowoduje znużenia. Świetnym pomysłem na takie śniadanie jest na przykład twaróg z dodatkiem śmietany, kanapki z wędliną albo jajecznica. Wszystkie te dania przygotowuje się bardzo szybko, są smaczne i sycą na długo, w przeciwieństwie do słodkich owsianek lub płatków śniadaniowych. Przepis na jajecznicę z pomidorami Do przygotowania sycącej jajecznicy z pomidorami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 5 jajek 2 nieduże pomidory 200 g boczku, wędliny lub kiełbasy 5 pieczarek Pół małej cebuli Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw obierzcie pomidory. By to zrobić, należy je na kilka sekund włożyć do wrzątku i obrać. O tym, jak łatwo sparzyć i obrać pomidory piszemy w tym artykule. Następnie obrane pomidory wraz z cebulą pokrójcie w kostkę. Umyjcie pieczarki i pokrójcie je w cienkie plasterki. Boczek lub kiełbasę albo wędlinę (zależnie od tego, co wybraliście) pokrójcie w kostkę i usmażcie na niewielkiej ilości tłuszczu. Do podsmażonego mięsa dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie razem. Kiedy cebula już się zeszkli, dodajcie pokrojone pomidory i pieczarki. Do miski...