Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Adobe Stock
Newsy

Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają

Dla wielu z nas płatki śniadaniowe kojarzą się zdrowym i pożywnym śniadaniem. Nic bardziej mylnego.

Mimo iż większość płatków śniadaniowych jest promowana jako „zdrowa żywność”, ten popularny produkt, który wielu z nas spożywa codziennie rano na śniadanie, w rzeczywistości ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Płatki śniadaniowe nie tylko mogą powodować cukrzycę i sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, ale też zwiększają ryzyko zachorowania na raka, a nawet powodują szybsze starzenie się organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego lepiej nie jeść płatków śniadaniowych?

Płatki śniadaniowe to jedna z najgorszych rzeczy, jaką możecie zjeść rano na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ zawierają ogromną ilość cukru oraz sztucznych dodatków. Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniu, które przekonują, że takie płatki są „zdrowe”, „odchudzające”, „fitness” czy „bogate w błonnik”. W rzeczywistości zaburzają one produkcję hormonów, obniżają energię i powodują szybki przyrost masy ciała.

Większość dostępnych w sklepach płatków zbożowych (nawet „pełnoziarnistych” lub „o wysokiej zawartości błonnika”) powoduje niekontrolowany wzrost poziomu cukru we krwi.

Zdaniem dietetyków, najgorszą rzeczą w przypadku większości zbóż, nawet tak zwanych „pełnych ziaren”, jest to, że wszystkie z nich powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi (niezależnie od tego, czy są na bazie pszenicy, ryżu czy kukurydzy), co skutkuje kaskadą hormonów magazynujących tłuszcz, które zostają uwolnione w ciele i sprawią, że nasz organizm potrzebuje jeszcze większej ilości węglowodanów w ciągu dnia, co bardzo szybko odbija się na ilości tłuszczu na naszym brzuchu.

Zobacz także
czy płatki są zdrowe na śniadanie?

Co jest zdrowsze na śniadanie - pizza czy płatki? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę

Zapychają tętnice i podnoszą poziom cholesterolu. Polacy jedzą je na śniadanie myśląc, że są zdrowe

Szerszy obwód w pasie to nie wszystko

Płatki śniadaniowe są wytwarzane z rafinowanych ziaren, a proces ten nazywa się ekstruzją. Produkt ten jest wysoko przetworzony, a podczas jego wytwarzania dodaje się wiele składników a jednym z nich jest cukier. 

Cukier to jeden z najgorszych składników współczesnej diety. Większość cukru, który dostarczamy swojemu organizmowi, pochodzi z przetworzonej żywności – a płatki śniadaniowe należą do najpopularniejszych przetworzonych produktów spożywczych, które zawierają dużo dodanych cukrów.

Jeśli zaczynacie swój dzień od zjedzenia płatków śniadaniowych o wysokiej zawartości cukru, liczcie się z tym, że bardzo szybko podniesiecie poziom cukru we krwi i insuliny. Kilka godzin później poziom cukru w waszej krwi spadnie, a wasz organizm będzie pragnął kolejnego posiłku lub przekąski o wysokiej zawartości węglowodanów — potencjalnie tworząc błędne koło przejadania się. Nadmierne spożycie cukru może powodować wiele szkód waszemu zdrowiu. Nie tylko zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, ale także chorób serca i raka. 

Co wybrać zamiast płatków śniadaniowych?

Wszyscy wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale niewielu z nas stosuje się do tej zasady. Zamiast sięgać po zbożowe płatki śniadaniowe, wybierzcie kilka innych opcji, dzięki którym zdrowo (i smacznie) rozpoczniecie swój dzień. 

  • Koktajle warzywne i owocowe to pyszny i zdrowy sposób na rozpoczęcie każdego dnia. Takie koktajle są naładowane witaminami i przeciwutleniaczami, które odżywią wasze ciało i sprawią, że będziecie mieli więcej energii. Aby zrobić smaczny i zdrowy koktajl śniadaniowy, zacznijcie od zdrowej bazy, takiej jak mleko migdałowe, woda kokosowa lub sok jabłkowy, a następnie dodajcie swoje ulubione owoce i warzywa.
  • Jogurt to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia z uwagi na wysoką zawartość białka i niską ilość kalorii w jednej porcji. Oprócz dużej ilości witamin, jogurt jest naładowany probiotykami, które pomagają utrzymać zdrowy przewód pokarmowy i układ odpornościowy. Dobrym wyborem będzie jogurt grecki, ponieważ zawiera prawie dwa razy więcej białka niż inne jogurty i często zawiera mniej cukru. Dodajcie do niego odrobinę miodu lub owoce i pyszne śniadanie macie gotowe.
  • Płatki owsiane zapewnią waszemu organizmowi odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych. Płatki te zawsze były ulubieńcem miłośników zdrowych śniadań, będąc jednym z najbardziej sycących i pożywnych produktów śniadaniowych. Dodajcie do nich aromatyczne owoce cytrusowe, takie jak ananas i pomarańcze, aby smacznie i zdrowo rozpocząć swój dzień!

Źródło: gurbacka.pl, bobsredmill.com

Te produkty z pozoru nie zawierają̨ cukru, ale to nieprawda. Nawet nie wiecie, jak bardzo mogą tuczyć
Flickr
Newsy
Te produkty tylko z pozoru nie zawierają̨ cukru. Nawet nie wiecie, jak bardzo mogą tuczyć
Nawet wydawałoby się zdrowe produkty zawierają mnóstwo cukru. Dowiedzcie się, na co trzeba uważać.

Słynne przedwojenne hasło „cukier krzepi” już dawno odeszło do lamusa. Dziś wszyscy wiedzą, że nadmiar cukru szkodzi i prowadzi do próchnicy, cukrzycy i otyłości. Do tego jest silnie uzależniający i łasuchom bardzo trudno jest odstawić słodycze. Jednak samo zrezygnowanie ze słodkości nie gwarantuje, że wasza dieta będzie pozbawiona cukru! Wiecie, w ilu produktach spożywczych się czai? Sprawdźcie sami! W których produktach jest dużo cukru? Producenci żywności kuszą w reklamach obietnicami, jakoby ich wyroby były zdrowe i każdy dbający o siebie człowiek powinien je kupować. Ale czy wiecie, ile cukru się dodaje do tych pozornie zdrowych produktów? Złapiecie się za głowę! Batoniki owsiane – polecane osobom odchudzającym się i sportowcom. Płatki owsiane rzeczywiście dają niezły zastrzyk energii, ale zawierające je batoniki nie są ani trochę zdrowe! Dodaje się tam cukier, syropy i inne dodatki, które mają sprawić, że batonik będzie smaczniejszy. Tak naprawdę niczym nie różni się on od czekoladowych batoników w kwestii wpływu na zdrowie. Jogurty owocowe – kolejny „zdrowy” produkt. Jogurt naturalny zawiera niecałe 4 g cukru na 100 g, podczas gdy w jogurcie owocowym jest to nawet 14 g! To oznacza, że praktycznie wsypano do niego dwie łyżeczki cukru. O wiele lepiej i zdrowiej jest dodać do naturalnego jogurtu kilka owoców, niż kupować gotowy jogurt owocowy. Suszone owoce – te sprzedawane w marketach zawierają ogromne ilości cukru, dlatego to kiepski pomysł na przekąskę na diecie! Niechlubną rekordzistką w tej kategorii jest suszona żurawina. W opakowaniu tego produktu nierzadko tylko 50% składu to owoce, a 50% cukier... Płatki śniadaniowe – reklamowane są jako bardzo zdrowy produkt, który powinno się spożywać codziennie rano na śniadanie i najlepiej podawać go dzieciom. Jedzenie popularnych...

Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 100g dziennie
Flickr
Newsy
Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
Płatki owsiane mają tyle wartości, że aż szkoda jeść na śniadanie zwykłe kanapki. Przekonajcie się sami.

W naszym kraju coraz powszechniej sięga się po płatki owsiane. Dodajecie do nich mleko lub jogurt, choć niektórzy bardziej cenią sobie gotowane w wodzie. Jadane są z miodem czy innym słodkim syropem i koniecznie z owocami. To danie, które możecie jeść przez okrągły rok i nadal nie mieć go dość. To dzięki dodawaniu sezonowych owoców, które zmieniają owsiankę o każdej porze roku, w całkiem inne danie. Oto dlaczego warto codziennie jeść owsiankę. Działanie zdrowotne płatków owsianych Płatki owsiane mają tak dużo korzystnych właściwości, że po prostu nie warto zastępować ich innym posiłkiem, np. zwykłymi kanapkami. Sami zobaczcie, jakie plusy przynosi regularne jedzenie płatków: Dostarczają antyoksydantów i zwalcza stany zapalne. To dzięki awentramidom występujących wyłącznie w płatkach owsianych. Wykryli je w owsiance naukowcy z Uniwersytetu Tufts. Rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi. Poprawiają metabolizm. Płatki zawierają dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i przyspiesza trawienie. Ugotowane płatki pęcznieją w brzuchu, dają uczucie sytości i powstrzymują przed podjadaniem. Poprawiają prace jelit. Płatki zawierają dużo beta-glukanu, który nadaje im żelowej konsystencji wyściełającej jelita, usprawniającej trawienie, ale też chroniącej przed chorobami jelit, w tym nowotworami. Obniżają poziom cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny znajdujący się w płatkach owsianych, obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza jego wchłanianie do krwiobiegu. Aby walka z wysokim cholesterolem była skuteczna, codziennie trzeba dostarczyć sonie 10 g błonnika. Taką porcję znajdziecie już w 100 g płatków owsianych. Obniżają poziom cukru we krwi. To dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaki mają płatki owsiane. Ale uwaga - czas gotowania wpływa na podniesienie indeksu, dlatego diabetycy najlepiej, gdy...

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty zbożowe Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki...

Takie śniadanie to gwarancja szczupłej sylwetki. Nie będziecie jedli nic innego
AdobeStock
Newsy
Takie śniadanie to gwarancja szczupłej sylwetki. Nie będziecie jedli nic innego
Walka z nadwagą będzie prostsza, jeśli zaczniecie od zmodyfikowania najważniejszego posiłku, jakim jest śniadanie.

Każdy specjalista żywienia powie wam, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dostarcza energii niezbędnej do codziennego funkcjonowania i dzięki niemu mamy siłę do pracy, nauki i innych czynności. Niezwykle ważne jest też to, z czego śniadanie się składa. Nie może to być byle co! Nie jedzcie wobec tego w biegu, a przyjrzyjcie się temu, co ląduje na waszym talerzu o poranku. Powinien się tam znaleźć zwłaszcza jeden produkt, który nie tylko jest zdrowy i dodaje energii, ale może także bardzo pomóc w odchudzaniu. Jajka a odchudzanie Produktem, który warto jeść na śniadanie, są jajka. Z bardzo wielu powodów - przede wszystkim ułatwiają one walkę z nadprogramowymi kilogramami i pomagają utrzymać apetyt w ryzach. Jak podaje portal zdrowie.wprost.pl, „International Journal of Obesity” opublikował wyniki badań z których wynika, że jedzenie rano jajek może zredukować tkankę tłuszczową o 16 procent oraz zmniejszyć obwód brzucha o 30 procent. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości białka oraz zdrowego tłuszczu, jajka sycą o wiele dłużej, niż produkty pełne węglowodanów. W efekcie apetyt w ciągu dnia będzie mniejszy i dzienna podaż kalorii spadnie. Jeżeli więc chcecie schudnąć, lepiej zjedzcie rano jajecznicę zamiast kanapek z szynką i serem.  Właściwości jajek  Jajka są pełne witamin i składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Niektóre z nich mają swój udział w redukcji wagi: kwas foliowy witaminy z grupy B witamina D fosfor selen cynk cholina - przyśpiesza metabolizm oraz zapobiega utracie pamięci z wiekiem Śniadania z jajek Jakie śniadanie z jajek przygotować, żeby było pożywne i sycące na długo? Pierwsza do głowy przychodzi klasyczna jajecznica - najlepiej zróbcie ją na niewielkiej ilości...