Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Adobe Stock
Newsy

Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają

Dla wielu z nas płatki śniadaniowe kojarzą się zdrowym i pożywnym śniadaniem. Nic bardziej mylnego.

Mimo iż większość płatków śniadaniowych jest promowana jako „zdrowa żywność”, ten popularny produkt, który wielu z nas spożywa codziennie rano na śniadanie, w rzeczywistości ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Płatki śniadaniowe nie tylko mogą powodować cukrzycę i sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, ale też zwiększają ryzyko zachorowania na raka, a nawet powodują szybsze starzenie się organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego lepiej nie jeść płatków śniadaniowych?

Płatki śniadaniowe to jedna z najgorszych rzeczy, jaką możecie zjeść rano na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ zawierają ogromną ilość cukru oraz sztucznych dodatków. Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniu, które przekonują, że takie płatki są „zdrowe”, „odchudzające”, „fitness” czy „bogate w błonnik”. W rzeczywistości zaburzają one produkcję hormonów, obniżają energię i powodują szybki przyrost masy ciała.

Większość dostępnych w sklepach płatków zbożowych (nawet „pełnoziarnistych” lub „o wysokiej zawartości błonnika”) powoduje niekontrolowany wzrost poziomu cukru we krwi.

Zdaniem dietetyków, najgorszą rzeczą w przypadku większości zbóż, nawet tak zwanych „pełnych ziaren”, jest to, że wszystkie z nich powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi (niezależnie od tego, czy są na bazie pszenicy, ryżu czy kukurydzy), co skutkuje kaskadą hormonów magazynujących tłuszcz, które zostają uwolnione w ciele i sprawią, że nasz organizm potrzebuje jeszcze większej ilości węglowodanów w ciągu dnia, co bardzo szybko odbija się na ilości tłuszczu na naszym brzuchu.

Zobacz także
czy płatki są zdrowe na śniadanie?

Co jest zdrowsze na śniadanie - pizza czy płatki? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę

Zapychają tętnice i podnoszą poziom cholesterolu. Polacy jedzą je na śniadanie myśląc, że są zdrowe

Szerszy obwód w pasie to nie wszystko

Płatki śniadaniowe są wytwarzane z rafinowanych ziaren, a proces ten nazywa się ekstruzją. Produkt ten jest wysoko przetworzony, a podczas jego wytwarzania dodaje się wiele składników a jednym z nich jest cukier. 

Cukier to jeden z najgorszych składników współczesnej diety. Większość cukru, który dostarczamy swojemu organizmowi, pochodzi z przetworzonej żywności – a płatki śniadaniowe należą do najpopularniejszych przetworzonych produktów spożywczych, które zawierają dużo dodanych cukrów.

Jeśli zaczynacie swój dzień od zjedzenia płatków śniadaniowych o wysokiej zawartości cukru, liczcie się z tym, że bardzo szybko podniesiecie poziom cukru we krwi i insuliny. Kilka godzin później poziom cukru w waszej krwi spadnie, a wasz organizm będzie pragnął kolejnego posiłku lub przekąski o wysokiej zawartości węglowodanów — potencjalnie tworząc błędne koło przejadania się. Nadmierne spożycie cukru może powodować wiele szkód waszemu zdrowiu. Nie tylko zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, ale także chorób serca i raka. 

Co wybrać zamiast płatków śniadaniowych?

Wszyscy wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale niewielu z nas stosuje się do tej zasady. Zamiast sięgać po zbożowe płatki śniadaniowe, wybierzcie kilka innych opcji, dzięki którym zdrowo (i smacznie) rozpoczniecie swój dzień. 

  • Koktajle warzywne i owocowe to pyszny i zdrowy sposób na rozpoczęcie każdego dnia. Takie koktajle są naładowane witaminami i przeciwutleniaczami, które odżywią wasze ciało i sprawią, że będziecie mieli więcej energii. Aby zrobić smaczny i zdrowy koktajl śniadaniowy, zacznijcie od zdrowej bazy, takiej jak mleko migdałowe, woda kokosowa lub sok jabłkowy, a następnie dodajcie swoje ulubione owoce i warzywa.
  • Jogurt to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia z uwagi na wysoką zawartość białka i niską ilość kalorii w jednej porcji. Oprócz dużej ilości witamin, jogurt jest naładowany probiotykami, które pomagają utrzymać zdrowy przewód pokarmowy i układ odpornościowy. Dobrym wyborem będzie jogurt grecki, ponieważ zawiera prawie dwa razy więcej białka niż inne jogurty i często zawiera mniej cukru. Dodajcie do niego odrobinę miodu lub owoce i pyszne śniadanie macie gotowe.
  • Płatki owsiane zapewnią waszemu organizmowi odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych. Płatki te zawsze były ulubieńcem miłośników zdrowych śniadań, będąc jednym z najbardziej sycących i pożywnych produktów śniadaniowych. Dodajcie do nich aromatyczne owoce cytrusowe, takie jak ananas i pomarańcze, aby smacznie i zdrowo rozpocząć swój dzień!

Źródło: gurbacka.pl, bobsredmill.com

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty zbożowe Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki...

sniadanie
unsplash.com/@jwegroup
Newsy
Jecie to na śniadanie? Przestańcie - rujnujecie swoje zdrowie od samego rana
Wasze śniadanie nie może się obyć bez tych produktów? Jedząc je fundujecie sobie poważne problemy ze zdrowiem!

Od małego babcia, mama, a później mądrzy dorośli w szkole i telewizji mówili wam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I mieli rację! Zastrzyk energii z samego rana daje siłę do działania. Dziś, dzięki stale prowadzonym badaniom naukowym już wiadomo, że nie trzeba się trzymać sztywno godzin posiłków – jeżeli ktoś się lepiej czuje jedząc śniadanie np. 3 godziny po obudzeniu, a nie zaraz po, to może tak robić. Ważniejsze bowiem od tego kiedy je się śniadanie jest to, co się wtedy je! Co powinno się jeść na śniadanie? Badacze i dietetycy doszli do wniosku, że prawidłowe śniadanie powinno się składać głównie z tłuszczu i białka, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Dlaczego? Tłuszcz i białko są doskonałym źródłem energii i szybko pobudzą organizm do działania. Natomiast węglowodany sprawiają, że jest się ospałym i szybko głodnym – wiele węglowodanowych śniadań ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego dobrym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest np. jajecznica albo twaróg z kanapką z wędliną. Tego nie jedzcie rano! Skoro już wiecie, że węglowodany nie są najlepszym pomysłem na śniadanie to już się pewnie domyślacie, jakie posiłki są niewskazane rano! Płatki – dawniej płatki śniadaniowe były bardzo polecane. Źródło witamin, pełne zbóż i błonnika. Czego chcieć więcej? Niestety, większość płatków sprzedawanych w sklepach jest pełna cukru. Nie dość, że po takim śniadaniu będziecie za chwilę znów głodni, to częste spożywanie tak słodkich posiłków może doprowadzić do rozwoju cukrzycy. Naleśniki – zawierają najczęściej mąkę pszenną o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego podobnie jak płatki sycą bardzo krótko. W dodatku zwykle smaży się je na dużej ilości oleju, a później zjada z...

Jecie takie śniadania? Nic dziwnego, że z samego rana dolegają wam bóle stawów
Adobe Stock
Newsy
Jecie takie śniadania? Nic dziwnego, że z samego rana dolegają wam bóle stawów
Uważacie na to, co jecie z samego rana? Lepiej zacznijcie, bo inaczej narazicie swoje stawy na poważne kłopoty zdrowotne.

Ciężkostrawne, obfite posiłki bywają szczególnie groźne z samego rana. Niebezpieczne związki zawarte w nieodpowiednio dobranym jedzeniu to gwarancja powstawania w stawach stanów zapalnych. To one z kolei mogą w dużej mierze odpowiadać za poranne reumatyczne bóle kości. Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Od lat trwa ożywiony spór na temat tego, czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem w środku dnia, czy też ma co najwyżej wpływ na przybieranie na masie. Jedni uważają, że solidny, zdrowy posiłek z samego rana to podstawa i zapas energii na pierwszą połowę dnia. Drudzy są zdania, że tłuste i obfite śniadania to prosta droga do tego, by po prostu przeszacować swoje kaloryczne potrzeby na cały dzień. Znana jest również miejska legenda, jakoby kampanię na rzecz promocji śniadań rozpętali w Ameryce Północnej producenci płatków nomen omen śniadaniowych. Ile w tym prawdy, trudno orzec. Tak czy owak, podejście do śniadania nie powinno być lekceważące. Czego nie jeść na śniadanie wobec bólu stawów? Niezależnie od tego czy jecie z rana sporo, czy tylko symbolicznie, śniadanie może mieć wpływ na wasze zdrowie. Choćby na stan waszych stawów i ewentualne wystąpienie boleści reumatycznych. Na pewno nie pomożecie swoim stawom, jeśli na śniadanie wybieracie takie jedzenie jak np.: Potrawy smażone w głębokim tłuszczu Żywność wysoko przetworzona (gotowe półprodukty, pizze, zapiekanki i podobnego typu dania) Smażone mięso Grillowane potrawy Potrawy gotowane w wysokich temperaturach Produkty zawierające duże ilości cukru Białe pieczywo Podczas spożywania tego rodzaju produktów często wydzielane są do organizmu niebezpieczne związki i toksyny – np. smażone w głębokim tłuszczu...

Kuleczki twarogowe
Flickr/Jimmie
Przepisy
Dla tych, co dbają o figurę. Dietetyczne twarogowe kuleczki. 20 minut i na talerzu
Źródło białka, energii, a przede wszystkim dobrego smaku. Te twarogowe kulki przygotujecie szybko, w sam raz na pożywne śniadanie.

Niejedna z pań marzy o smukłej sylwetce. Tylko jak tu zrzucić parę kilogramów, skoro wokół same smakowitości? Jest jedno rozwiązanie. Warto gotować smacznie, ale w miarę dietetycznie i zdrowo. Dobrą drogą do utraty kilogramów, może być usunięcie ze swojego menu zbędnej ilości węglowodanów. Cóż, to zła wiadomość dla osób gustujących w białym pieczywie, bułkach i drożdżówkach. Jeżeli decydujemy się na pracę nad sobą, musimy o nich zapomnieć. Alternatywą dla bogatego w węglowodany śniadania, jest śniadanie białkowe. Co więc przygotować sobie na dobry start dnia? Tutaj naturalnym składnikiem i sprzymierzeńcem osób odchudzających się jest chudy twaróg . Sęk w tym, by przygotować go w smaczny sposób. My dzisiaj skupimy się na opcji „słodkiej”. A będą nią nasze tytułowe twarogowe kuleczki.  „Kulki mocy” to prawdziwa bomba białkowa. W sam raz na śniadanie przed trudnym i wyczerpującym dniem. Ich przygotowanie to pestka. Wystarczy kilkanaście minut wyrabiania i chwila w lodówce. Mamy świadomość, że są osoby, które nie lubią jedzenia „deserów” na śniadanie. Spokojnie, bez obaw. Dietetyczne twarogowe kuleczki zawierają naprawdę niewiele cukru, a smakują bardzo dobrze. Panie i panowie, którzy dbają o figurę, powinni spać więc spokojnie. Przy zakupie składników musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego rodzaju sera białego . Tak, wiemy, że twaróg tłusty jest najsmaczniejszy, ale w tym przypadku stawiamy na walory dietetyczne i zdrowotne. Wybierzmy zatem ser biały w wersji chudej , o małej zawartości tłuszczu. Składniki: 40 dag twarogu Ok. 5 dag posiekanych drobno orzechów (wybierzmy włoskie lub laskowe) 200 g pokruszonych herbatników Cukier - łyżeczka Cukier waniliowy...