Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
AdobeStock
Newsy

Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają

Dla wielu z nas płatki śniadaniowe kojarzą się zdrowym i pożywnym śniadaniem. Nic bardziej mylnego.

Mimo iż większość płatków śniadaniowych jest promowana jako „zdrowa żywność”, ten popularny produkt, który wielu z nas spożywa codziennie rano na śniadanie, w rzeczywistości ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Płatki śniadaniowe nie tylko mogą powodować cukrzycę i sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, ale też zwiększają ryzyko zachorowania na raka, a nawet powodują szybsze starzenie się organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego lepiej nie jeść płatków śniadaniowych?

Płatki śniadaniowe to jedna z najgorszych rzeczy, jaką możecie zjeść rano na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ zawierają ogromną ilość cukru oraz sztucznych dodatków. Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniu, które przekonują, że takie płatki są „zdrowe”, „odchudzające”, „fitness” czy „bogate w błonnik”. W rzeczywistości zaburzają one produkcję hormonów, obniżają energię i powodują szybki przyrost masy ciała.

Większość dostępnych w sklepach płatków zbożowych (nawet „pełnoziarnistych” lub „o wysokiej zawartości błonnika”) powoduje niekontrolowany wzrost poziomu cukru we krwi. Zdaniem dietetyków, najgorszą rzeczą w przypadku większości zbóż, nawet tak zwanych „pełnych ziaren”, jest to, że wszystkie z nich powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi (niezależnie od tego, czy są na bazie pszenicy, ryżu czy kukurydzy), co skutkuje kaskadą hormonów magazynujących tłuszcz, które zostają uwolnione w ciele i sprawią, że nasz organizm potrzebuje jeszcze większej ilości węglowodanów w ciągu dnia, co bardzo szybko odbija się na ilości tłuszczu na naszym brzuchu.

Zobacz także
czy płatki są zdrowe na śniadanie?

Co jest zdrowsze na śniadanie - pizza czy płatki? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę

Zapychają tętnice i podnoszą poziom cholesterolu. Polacy jedzą je na śniadanie myśląc, że są zdrowe

Szerszy obwód w pasie to nie wszystko

Płatki śniadaniowe są wytwarzane z rafinowanych ziaren, a proces ten nazywa się ekstruzją. Produkt ten jest wysoko przetworzony, a podczas jego wytwarzania dodaje się wiele składników a jednym z nich jest cukier. 

Cukier to jeden z najgorszych składników współczesnej diety. Większość cukru, który dostarczamy swojemu organizmowi, pochodzi z przetworzonej żywności – a płatki śniadaniowe należą do najpopularniejszych przetworzonych produktów spożywczych, które zawierają dużo dodanych cukrów.

Jeśli zaczynacie swój dzień od zjedzenia płatków śniadaniowych o wysokiej zawartości cukru, liczcie się z tym, że bardzo szybko podniesiecie poziom cukru we krwi i insuliny. Kilka godzin później poziom cukru w waszej krwi spadnie, a wasz organizm będzie pragnął kolejnego posiłku lub przekąski o wysokiej zawartości węglowodanów — potencjalnie tworząc błędne koło przejadania się. Nadmierne spożycie cukru może powodować wiele szkód waszemu zdrowiu. Nie tylko zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, ale także chorób serca i raka. 

Co wybrać zamiast płatków śniadaniowych?

Wszyscy wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale niewielu z nas stosuje się do tej zasady. Zamiast sięgać po zbożowe płatki śniadaniowe, wybierzcie kilka innych opcji, dzięki którym zdrowo (i smacznie) rozpoczniecie swój dzień. 

  • Koktajle warzywne i owocowe to pyszny i zdrowy sposób na rozpoczęcie każdego dnia. Takie koktajle są naładowane witaminami i przeciwutleniaczami, które odżywią wasze ciało i sprawią, że będziecie mieli więcej energii. Aby zrobić smaczny i zdrowy koktajl śniadaniowy, zacznijcie od zdrowej bazy, takiej jak mleko migdałowe, woda kokosowa lub sok jabłkowy, a następnie dodajcie swoje ulubione owoce i warzywa.
  • Jogurt to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia z uwagi na wysoką zawartość białka i niską ilość kalorii w jednej porcji. Oprócz dużej ilości witamin, jogurt jest naładowany probiotykami, które pomagają utrzymać zdrowy przewód pokarmowy i układ odpornościowy. Dobrym wyborem będzie jogurt grecki, ponieważ zawiera prawie dwa razy więcej białka niż inne jogurty i często zawiera mniej cukru. Dodajcie do niego odrobinę miodu lub owoce i pyszne śniadanie macie gotowe.
  • Płatki owsiane zapewnią waszemu organizmowi odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych. Płatki te zawsze były ulubieńcem miłośników zdrowych śniadań, będąc jednym z najbardziej sycących i pożywnych produktów śniadaniowych. Dodajcie do nich aromatyczne owoce cytrusowe, takie jak ananas i pomarańcze, aby smacznie i zdrowo rozpocząć swój dzień!

Źródło: gurbacka.pl, bobsredmill.com

w jakich produktach jest cukier
AdobeStock
Newsy
Te produkty z pozoru nie zawierają̨ cukru, ale to nieprawda. Nawet nie wiecie, jak bardzo was trują̨
Nawet wydawałoby się zdrowe produkty zawierają mnóstwo cukru. Dowiedzcie się, na co trzeba uważać.

Przedwojenne hasło „Cukier krzepi” dawno odeszło do lamusa. Dziś wszyscy wiedzą, że nadmiar cukru szkodzi i prowadzi do próchnicy, cukrzycy i otyłości. Do tego jest silnie uzależniający i łasuchom bardzo trudno jest odstawić słodycze. Jednak samo zrezygnowanie ze słodkości nie gwarantuje, że wasza dieta będzie pozbawiona cukru! Wiecie, w ilu produktach spożywczych się czai? Sprawdźcie sami! Dlaczego cukier nie jest zdrowy? Odrobina cukru nikomu nie zaszkodzi. Ten zawarty w owocach w postaci fruktozy lub miodzie jest zdrowy i warto go jeść, ale z rozsądkiem. Umiar to słowo klucz! Niestety, dziś cukier jest praktycznie wszędzie, a spożywany w dużych ilościach ma destrukcyjny wpływ na zdrowie. Powoduje między innymi: Cukrzycę Insulinooporność Choroby układu krążenia Zmniejszenie odporności organizmu Otyłość „Zdrowe” produkty Producenci żywności kuszą w reklamach obietnicami, jakoby ich wyroby były zdrowe i każdy dbający o siebie człowiek powinien je kupować. Ale czy wiecie, ile cukru się dodaje do tych pozornie zdrowych produktów? Złapiecie się za głowę! Batoniki owsiane – polecane osobom odchudzającym się i sportowcom. Płatki owsiane rzeczywiście dają niezły zastrzyk energii, ale zawierające je batoniki nie są ani trochę zdrowe! Dodaje się tam cukier, syropy i inne dodatki, które mają sprawić, że batonik będzie smaczniejszy. Tak naprawdę niczym nie różni się on od czekoladowych batoników w kwestii wpływu na zdrowie. Jogurty owocowe – kolejny „zdrowy” produkt. Jogurt naturalny zawiera niecałe 4 g cukru na 100 g, podczas gdy w jogurcie owocowym jest to nawet 14 g! To oznacza, że praktycznie wsypano do niego dwie łyżeczki cukru. O wiele lepiej i zdrowiej jest dodać do naturalnego jogurtu kilka owoców, niż kupować gotowy jogurt owocowy....

sniadanie
unsplash.com/@jwegroup
Newsy
Jecie to na śniadanie? Przestańcie - rujnujecie swoje zdrowie od samego rana
Wasze śniadanie nie może się obyć bez tych produktów? Jedząc je fundujecie sobie poważne problemy ze zdrowiem!

Od małego babcia, mama, a później mądrzy dorośli w szkole i telewizji mówili wam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I mieli rację! Zastrzyk energii z samego rana daje siłę do działania. Dziś, dzięki stale prowadzonym badaniom naukowym już wiadomo, że nie trzeba się trzymać sztywno godzin posiłków – jeżeli ktoś się lepiej czuje jedząc śniadanie np. 3 godziny po obudzeniu, a nie zaraz po, to może tak robić. Ważniejsze bowiem od tego kiedy je się śniadanie jest to, co się wtedy je! Co powinno się jeść na śniadanie? Badacze i dietetycy doszli do wniosku, że prawidłowe śniadanie powinno się składać głównie z tłuszczu i białka, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Dlaczego? Tłuszcz i białko są doskonałym źródłem energii i szybko pobudzą organizm do działania. Natomiast węglowodany sprawiają, że jest się ospałym i szybko głodnym – wiele węglowodanowych śniadań ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego dobrym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest np. jajecznica albo twaróg z kanapką z wędliną. Tego nie jedzcie rano! Skoro już wiecie, że węglowodany nie są najlepszym pomysłem na śniadanie to już się pewnie domyślacie, jakie posiłki są niewskazane rano! Płatki – dawniej płatki śniadaniowe były bardzo polecane. Źródło witamin, pełne zbóż i błonnika. Czego chcieć więcej? Niestety, większość płatków sprzedawanych w sklepach jest pełna cukru. Nie dość, że po takim śniadaniu będziecie za chwilę znów głodni, to częste spożywanie tak słodkich posiłków może doprowadzić do rozwoju cukrzycy. Naleśniki – zawierają najczęściej mąkę pszenną o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego podobnie jak płatki sycą bardzo krótko. W dodatku zwykle smaży się je na dużej ilości oleju, a później zjada z...

Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?
Adobe Stock
Newsy
Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Sugestia dietetyków, że warto jeść pizzę na pierwszy posiłek może was zdziwić. A jednak, według specjalistów to zdecydowanie lepszy wybór niż popularny produkt, który najczęściej pojawia się na talerzach.

Nie wyobrażacie sobie wyjścia z domu bez śniadania? W ciągu tygodnia zazwyczaj sięgamy po szybkie dania jak kanapki czy płatki z mlekiem, zaś w weekendy celebrujemy śniadania, bo mamy więcej czasu na kucharzenie.  Klasyczne śniadania W dni powszednie jest zazwyczaj mniej czasu na przyrządzanie wykwintnych śniadań. Wtedy najczęściej na talerzu pojawiają się kanapki, owsianki , płatki z mlekiem czy koktajle owoce. Sobota czy niedziela to dni, kiedy można zaszaleć i przygotować bardziej czasochłonne posiłki, takie jak: omlet , naleśniki , placki ,  jajecznicę .  Pizza na śniadanie  Takie zalecenie dietetyków może sporo osób zdziwić. Eksperci uważają, że zjedzenie pizzy na śniadanie jest o wiele lepszym wyborem niż przykładowo płatki z mlekiem. Oba posiłki mają podobną ilość kalorii w jednej porcji, jednakże płatki śniadaniowe powodują nagły skok glukozy we krwi, która jednocześnie szybko spada. Można wtedy zauważyć, że po krótkim czasie znowu pojawia się głód. Pizza jest więc lepszym wyborem, bo zapewnia sytość na długi czas. Oczywiście nie warto się szczególnie przywiązywać, do tej konkretnej sugestii, są zdrowsze alternatywy do pizzy. Chodzi po prostu o to, by zrezygnować z jedzenia niezdrowych śniadań . Najważniejszy posiłek Specjaliści powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza on aż 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli go pomijacie, wasz organizm może mieć za mało energii, by funkcjonować prawidłowo. Ryzykujecie też niedoborem ważnych składników odżywczych. Niestety ze względu na szybkie tempo życia, wiele osób odpuszcza sobie jedzenie śniadań. Warto jednak poświęcić kilka minut, by przygotować szybki posiłek, nawet można zrobić to dzień wcześniej. Pora na...

czy płatki śniadaniowe są zdrowe?
Flickr
Newsy
Ten produkt z znajduje się w prawie każdym sklepie. Mało kto wie, że jest trujący. Absolutnie go nie jedzcie
Takie wiadomości nie nastrajają zbyt optymistycznie. Okazuje się, że popularny produkt jedzony przez dzieci, czyli płatki śniadaniowe, może być naprawdę groźny dla ich zdrowia.

Płatki śniadaniowe, zazwyczaj wyprodukowane z grysiku kukurydzianego, szturmem podbiły serca polskich konsumentów. Jeszcze przed 20 laty, płatki uchodziły za nietypowy produkt rodem z Zachodu, który w Polsce nie miał prawa się przyjąć. Dlaczego płatki kukurydziane są uznawane za niezdrowe? Rynek jednak zadecydował inaczej. Płatki pokochały zwłaszcza dzieci, które nie pamiętały nawet świata bez ulubionych corn flakes. Płatki to nie tylko szeroka gama wariantów smakowych, ale także przede wszystkim duża wygoda. Mleko, jogurt, maślanka – nie trzeba ich nawet podgrzewać, by płatki ładnie rozmiękły i były apetyczne. Płatkom kukurydzianym jeszcze przed wkroczeniem na polski rynek zarzucano brak wartości odżywczych. Popularne corn flakes zawierały za to mnóstwo pustych kalorii i jeszcze więcej cukrów prostych. Producenci nie mieli wyjścia, musieli cos więc z tym zrobić. Płatki nie straciły na popularności mimo kampanii społecznych i nagonce środowisk lekarskich między innymi dzięki zmianie składu tego produktu. Co zawierają w sobie płatki śniadaniowe? Skład został wzbogacony przez kompleks witamin i żelaza. W takim kształcie płatki trafiły właśnie do Polski i dalej są sprzedawane jako „zdrowe i pożywne” śniadanie dla dzieci. Tymczasem, prawda o płatkach jest dużo mniej różowa, niż wynikałoby to z materiałów marketingowych i reklamowych. Oprócz wspomnianej przez nas już niemal zerowej wartości odżywczych płatków i ich tuczącego charakteru, dochodzi jeszcze jedna sprawa. Pewna organizacja pozarządowa walcząca o spełnianie standardów zdrowej żywności przez producentów, dokonała parę lat temu szokującego odkrycia podczas badania płatków Cheerios. Laboratoryjna próba wykonana z udziałem tych owsiano-pszennych...