Takie siekane kotlety wyjdą nawet lepsze niż schabowe. Robi się je raz-dwa bez żadnego trudu
Getty/iStock
Newsy

Takie siekane kotlety wyjdą nawet lepsze niż schabowe. Robi się je raz-dwa bez żadnego trudu

Dla wielu osób kotlet schabowy musi się znaleźć w domowym jadłospisie co najmniej raz w tygodniu. Jeżeli jednak nudzi was już to danie, spróbujcie czegoś nowego. Siekane kotlety są pełne smaku, delikatne, a dzieci za nimi przepadają.

Przyznacie sami, że nie ma to jak smażone kotlety z ziemniakami na niedzielny obiad. Dla przełamania rutyny, zamiast tradycyjnych schabowych przygotujcie coś innego. Zachęcamy was do wypróbowania przepisu na kotlety siekane i to nie byle jakie.

Ich głównym składnikiem nie jest schab, a ryba - to może być dorsz, morszczuk czy miruna. Drobno posiekane (lub rozdrobnione w blenderze) mięso łączy się następnie z pokrojonymi w kostkę warzywami. Kotlety wychodzą mięciutkie, a jednocześnie chrupiące i delikatnie. 

Jak zrobić siekane kotlety z rybą?

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych

  • pół czerwonej papryki

  • garść szpinaku

  • 1 cebula

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 duże jajko

  • 1-2 łyżki bułki tartej

  • świeża natka pietruszki

  • słodka papryka mielona

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Obiad dla całej rodziny za mniej niż 10 zł? Tomek Strzelczyk usmażył z tego górę tak smakowitych kotletów, że palce lizać

Obiad dla całej rodziny za mniej niż 10 zł? Tomek Strzelczyk usmażył z tego górę tak smakowitych kotletów, że palce lizać

Posiekajcie to drobno i dodajcie do kotletów mielonych. Wyjdą leciutkie i pełne smaku

Posiekajcie to drobno i dodajcie do kotletów mielonych. Wyjdą leciutkie i pełne smaku

Przygotowanie:

  1. Opłuczcie rybę pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie, wykorzystując w tym celu grube ręczniki papierowe. 

  2. Starannie usuńcie z filetów tyle ości, ile zdołacie jeżeli nie korzystacie z rybnego fileta. Następnie pokrójcie mięso drobno. 

  3. W misce energicznie wymieszajcie jajko z mąką, majonezem oraz bułką tartą. Mieszajcie, aż konsystencja ciasta będzie jednolita i pod koniec wsypcie do smaku mieloną paprykę, sól oraz pieprz.

  4. Z kolei surową paprykę należy umyć, oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Do kotletów wystarczy tylko pół większej papryki, a resztę wykorzystajcie np. do zrobienia surówki.

  5. Cebulę po obraniu również pokrójcie w kosteczkę, a szpinak wraz z pietruszką umyjcie i posiekajcie drobno.

  6. Warzywa, zioła oraz rybę przełóżcie do miski z masą jajeczno-mączną i mieszajcie, aż składniki się połączą.

  7. Rozgrzejcie na patelni olej i nie żałujcie z jego ilością - jeśli użyjecie za mało, kotlety się przypalą.

  8. Następnie, za pomocą łyżki wyłóżcie na patelnię równe porcje masy rybnej i delikatnie uformujcie w kształt kotletów.

  9. Smażcie na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.

  10. Po usmażeniu warto odłożyć kotlety na talerz wyłożony grubszą warstwą ręczników kuchennych. To pozwoli odsączyć je z nadmiaru oleju, dzięki czemu nie będą zanadto tłuste. 

Do siekanych kotletów z ryby pasują te same dodatki, co do zwykłych schabowych. Na przykład puree ziemniaczane lub ziemniaki w całości z surówką z kapusty lub buraczków. Smacznego!

Kotlety mielone

Sposób Karola Okrasy na pyszne kotlety mielone. Robi 1 nietypową rzecz z cebulą
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa smaży kotlety mielone tylko na tym 1 tłuszczu: „Na tym, co daje smak i aromat”
Co jeszcze można wymyślić w temacie kotletów mielonych, żeby były smaczniejsze? Karol Okrasa pokazuje swój trik na pyszne mielone. Chodzi o wybór tłuszczu do smażenia i 1 trik z cebulą.

Polaków nie trzeba uczyć tego, jak się robi kotlety mielone. To tradycyjne danie opanowaliśmy do perfekcji, jednak zawsze można je nieco urozmaicić, by było jeszcze smaczniejsze. Karol Okrasa pokazał, jaki trik wymyślił na to, by ulepszyć smak kotletów mielonych. Jest tradycyjnie, choć nieco inaczej - sprawdźcie sami.  Jaką cebulę dodawać do kotletów mielonych? W większości przepisów do mięsa na kotlety mielone należy dodać pokrojoną, surową cebulę. Jak mówi Karol, część osób zamiast surowej dodaje sparzoną czy przysmażoną delikatnie na oleju cebulę, jednak on idzie o krok dalej. Okrasa do mielonych używa cebuli prażonej - należy ją prażyć w oleju bardzo długo, na wolnym ogniu. Dzięki temu jest ona praktycznie wysuszona i bardzo chrupiąca. Nadaje kotletom wspaniały smak i aromat oraz nadaje przyjemnej chrupkości. Na jakim tłuszczu należy smażyć kotlety mielone? Okrasa poleca też smażyć kotlety na tłuszczu, który jest jego zdaniem do tego dania najlepszy: – A na czym się smaży mielone? Na tym, co daje smak. Na tym, co daje aromat. Na tym, czym wszyscy poniewieramy, depczemy, a co niestety wszyscy kochamy: smalec. Tradycyjny smalec to nie koniec kombinacji Okrasy z kotletami mielonymi. Gwiazda TVP w ciekawy sposób nadaje im także lekkości i pulchność. Chodzi o dodatek w postaci kaszy jęczmiennej! Zaciekawieni? Wypróbujcie poniższy przepis na wyjątkowe mielone od Karola Okrasy, a gwarantujemy - nie pożałujecie.  Przepis Karola Okrasy na kotlety mielone Składniki: pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego 50 g kaszy jęczmiennej (pół torebki) 1 jajko 1 cebula bułka tarta smalec sól pieprz Przygotowanie: Zagotujcie wodę, dodajcie sól i wrzućcie kaszę jęczmienną. Gotujcie od 15 do...

"Podkręcone" kotlety pożarskie Jaśka Kuronia. Nie uwierzycie co zrobił z białkiem żeby były delikatniejsze
Instagram/Jasiek Kuroń, Adobe Stock
Newsy
Kotlety pożarskie Jaśka Kuronia. Wyjdą super puszyste, jeśli zrobicie tę 1 rzecz z białkami
Klasyczne danie w nowym wydaniu. Aż ślinka cieknie. Podajemy przepis na wyśmienite kotlety pożarskie, które na pewno przypadną wam do gustu.

Kotlet pożarski początkowo nazywany był „kotletem Pożarskiego” lub „kotletem à la Pożarski”. To panierowany kotlet siekany lub przyrządzony z mięsa mielonego. Według dawnych przekazów kotlet został przyrządzony przez karczmarza o nazwisku Pożarski, dla cara Mikołaja I.  Danie ponoć tak zasmakowało rosyjskiemu władcy, że polecił je na stałe włączyć do dworskiego jadłospisu. Jest to jedna z kilku wersji dotyczących historii powstania tego kotleta. Za chwilę powiemy wam, jak dziś pożarskiego przyrządza Jasiek Kuroń. Historia kotletów pożarskich Ten rodzaj kotleta szybko przywędrował z Rosji do Polski. W warszawskich restauracjach pożarskie były podawane już od połowy XIX w. Lucyna Ćwierciakiewiczówna przygotowywała je zaś z resztek drobiu oskrobywanych z kości, wymieszanych z mięsem cielęcym. Po raz pierwszy recepturę na pożarskie podano w poradniku kulinarnym anonimowych autorów pod tytułem „Wydoskonalona kucharka”, wydanym w 1847 r. Według tego przepisu należy przyrządzić kotlety z mięsa jarząbka i kurczęcia. Mięso powinno być najpierw posiekane i ubite w moździerzu. Do mięsa należało dodać rozbite jajko i przyprawić gałką muszkatołową. Kotlet pożarski był popularną, dostępną potrawą mięsną w czasach, gdy mięsa powszechnie brakowało. W PRL-u można je było dostać nawet w barach mlecznych. Był traktowany jak bardziej wykwintna wersja domowego mielonego, jadana na mieście. Przepis na kotlety pożarskie Jaśka Kuronia Przepis zaprezentowany przez wnuka znanego opozycjonisty końcówki PRL-u, Jacka Kuronia zapewne różni się od tych PRL-owskich, a już na pewno od XIX-wiecznych kotletów smażonych dla cara. Kucharz, zastosował pewien trik, dzięki któremu kotlety są delikatne i miękkie: - Kotlety pożarskie, które są nie tylko miękkie, delikatne ale też są...

Dzięki tej sztuczce schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją najwięksi szefowie kuchni
Adobe Stock
Newsy
Dzięki tej sztuczce kotlety schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją szefowie kuchni
Na kotletach schabowych niejedna gospodyni domowa zjadła już zęby. Co jest tajemnicą ich chrupkości na zewnątrz i miękkości w środku?

Odpowiedź na to pytanie nurtujące niejednego z adeptów sztuki kucharskiej zawarta jest w dwóch słowach. Marynata i panierka. To klucz do sprawnego i umiejętnego przygotowania kotletów schabowych. O panierce nie zapomną nawet początkujący. Ale czy stosowaliście w swoich kuchniach marynowanie mięsa schabowego? Jak marynować kotlety schabowe? Rozbite kotlety warto pomoczyć w mleku z dodatkiem plastrów cebuli przez dobrych kilka godzin. Taka kąpiel nada im wybitnie mięciutkiego smaku w środku. Tego typu postępowanie z mięsem na kotlety schabowe to standard w kuchniach dobrych restauracji. Na szerszą skalę taką marynatę rozpropagowała Magda Gessler. Jeżeli nie macie czasu na całoroczne moczenie kotletów w mlecznej marynacie, warto dłużej potrzymać je w jajku. Zróbcie to w czasie panierowania. Po obtoczeniu mięsa w mące, zostawcie je w jajku z dodatkiem łyżki mleka na kilka minut. Nawet taka „kuracja” powinna pomóc. Dzięki temu udadzą się wam chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis na schabowe Składniki: Pokrojone na plastry mięso ze schabu wieprzowego – około 5 plastrów 2 jajka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do panierowania Cebula Pół szklanki mleka Pieprz i sól Olej do smażenia lub smalec Przygotowanie: Kotlety rozbijcie na dość cienkie placki i doprawcie solą i pieprzem. Cebulę pokrójcie w piórka. Mięso przełóżcie do półmiska, obłóżcie cebulą i odstawcie na noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia mięso należy solidnie odsączyć i przystąpić do panierowania. Najpierw zanurzcie mięso w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażcie schabowe na rozgrzanym oleju rzepakowym lub smalcu na złoto-brązowy kolor. Podawajcie tradycyjnie z ziemniakami puree i surówką. Smacznego!...

Kotlety schabowe w tej marynacie przebiją wszystko. Wychodzą tak soczyste i smaczne, jak nigdy dotąd
Własne
Newsy
Kotlety schabowe w tej marynacie przebiją wszystko. Wychodzą tak soczyste i smaczne, jak nigdy dotąd
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. To jednak nie oznacza, że zawsze trzeba przygotowywać go w tej samej marynacie.

Pomysłów na marynatę do kotletów schabowych jest naprawdę mnóstwo. Toteż obiad, w którym wspomniane mięso odgrywa główną rolę, nie musi być wcale nudny i zawsze smakować tak samo. Jeśli więc macie już dosyć monotonii, ale ponad wszystko kochacie to danie, koniecznie spróbujcie wykorzystać do przyrządzenia schaboszczaków majonez.  Marynata na bazie majonezu nie tylko wzbogaci smak mięsa, ale również sprawi, że będzie ono o wiele bardziej soczyste i rozpływające się w ustach. Receptura jest dziecinnie prosta. Przepis polecamy szczególnie tym, którzy najbardziej upodobali sobie kombinacje z moczeniem schabowych w mleku i cebuli. Majonezowy patent w opinii wielu sprawdza się nawet lepiej niż tradycyjna maczanka w mleku! Przepis na kotlety schabowe w marynacie majonezowej Będziecie potrzebowali: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 1 jajka 1 łyżki majonezu 1 łyżki soku z cytryny Świeżego koperku Świeżej natki pietruszki (zioła można dodać opcjonalnie) Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, zróbcie dokładnie to samo ,pomijając oczywiście krojenie. Natkę pietruszki i koperek posiekajcie drobno (jeśli bardzo lubicie ich smak skrójcie więcej, ale do marynaty potrzebujecie tylko po 1 łyżce każdego z wymienionych składników). W głębokim talerzu umieśćcie majonez, jajko, sok z cytryny, sól, pieprz, a także opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki i koperek. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia składników. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze kotlety, a...