Przyznacie sami, że nie ma to jak smażone kotlety z ziemniakami na niedzielny obiad. Dla przełamania rutyny, zamiast tradycyjnych schabowych przygotujcie coś innego. Zachęcamy was do wypróbowania przepisu na kotlety siekane i to nie byle jakie.

Ich głównym składnikiem nie jest schab, a ryba - to może być dorsz, morszczuk czy miruna. Drobno posiekane (lub rozdrobnione w blenderze) mięso łączy się następnie z pokrojonymi w kostkę warzywami. Kotlety wychodzą mięciutkie, a jednocześnie chrupiące i delikatnie. 

Jak zrobić siekane kotlety z rybą?

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych

  • pół czerwonej papryki

  • garść szpinaku

  • 1 cebula

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 duże jajko

  • 1-2 łyżki bułki tartej

  • świeża natka pietruszki

  • słodka papryka mielona

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Opłuczcie rybę pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie, wykorzystując w tym celu grube ręczniki papierowe. 

  2. Starannie usuńcie z filetów tyle ości, ile zdołacie jeżeli nie korzystacie z rybnego fileta. Następnie pokrójcie mięso drobno. 

  3. W misce energicznie wymieszajcie jajko z mąką, majonezem oraz bułką tartą. Mieszajcie, aż konsystencja ciasta będzie jednolita i pod koniec wsypcie do smaku mieloną paprykę, sól oraz pieprz.

  4. Z kolei surową paprykę należy umyć, oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Do kotletów wystarczy tylko pół większej papryki, a resztę wykorzystajcie np. do zrobienia surówki.

  5. Cebulę po obraniu również pokrójcie w kosteczkę, a szpinak wraz z pietruszką umyjcie i posiekajcie drobno.

  6. Warzywa, zioła oraz rybę przełóżcie do miski z masą jajeczno-mączną i mieszajcie, aż składniki się połączą.

  7. Rozgrzejcie na patelni olej i nie żałujcie z jego ilością - jeśli użyjecie za mało, kotlety się przypalą.

  8. Następnie, za pomocą łyżki wyłóżcie na patelnię równe porcje masy rybnej i delikatnie uformujcie w kształt kotletów.

  9. Smażcie na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.

  10. Po usmażeniu warto odłożyć kotlety na talerz wyłożony grubszą warstwą ręczników kuchennych. To pozwoli odsączyć je z nadmiaru oleju, dzięki czemu nie będą zanadto tłuste. 

Do siekanych kotletów z ryby pasują te same dodatki, co do zwykłych schabowych. Na przykład puree ziemniaczane lub ziemniaki w całości z surówką z kapusty lub buraczków. Smacznego!

Zobacz także: