
Przyznacie sami, że nie ma to jak smażone kotlety z ziemniakami na niedzielny obiad. Dla przełamania rutyny, zamiast tradycyjnych schabowych przygotujcie coś innego. Zachęcamy was do wypróbowania przepisu na kotlety siekane i to nie byle jakie.
Ich głównym składnikiem nie jest schab, a ryba - to może być dorsz, morszczuk czy miruna. Drobno posiekane (lub rozdrobnione w blenderze) mięso łączy się następnie z pokrojonymi w kostkę warzywami. Kotlety wychodzą mięciutkie, a jednocześnie chrupiące i delikatnie.
Jak zrobić siekane kotlety z rybą?
Składniki:
-
500 g filetów rybnych
-
pół czerwonej papryki
-
garść szpinaku
-
1 cebula
-
3 łyżki majonezu
-
3 łyżki mąki pszennej
-
1 duże jajko
-
1-2 łyżki bułki tartej
-
świeża natka pietruszki
-
słodka papryka mielona
-
olej do smażenia
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Opłuczcie rybę pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie, wykorzystując w tym celu grube ręczniki papierowe.
-
Starannie usuńcie z filetów tyle ości, ile zdołacie jeżeli nie korzystacie z rybnego fileta. Następnie pokrójcie mięso drobno.
-
W misce energicznie wymieszajcie jajko z mąką, majonezem oraz bułką tartą. Mieszajcie, aż konsystencja ciasta będzie jednolita i pod koniec wsypcie do smaku mieloną paprykę, sól oraz pieprz.
-
Z kolei surową paprykę należy umyć, oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Do kotletów wystarczy tylko pół większej papryki, a resztę wykorzystajcie np. do zrobienia surówki.
-
Cebulę po obraniu również pokrójcie w kosteczkę, a szpinak wraz z pietruszką umyjcie i posiekajcie drobno.
-
Warzywa, zioła oraz rybę przełóżcie do miski z masą jajeczno-mączną i mieszajcie, aż składniki się połączą.
-
Rozgrzejcie na patelni olej i nie żałujcie z jego ilością - jeśli użyjecie za mało, kotlety się przypalą.
-
Następnie, za pomocą łyżki wyłóżcie na patelnię równe porcje masy rybnej i delikatnie uformujcie w kształt kotletów.
-
Smażcie na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.
-
Po usmażeniu warto odłożyć kotlety na talerz wyłożony grubszą warstwą ręczników kuchennych. To pozwoli odsączyć je z nadmiaru oleju, dzięki czemu nie będą zanadto tłuste.
Do siekanych kotletów z ryby pasują te same dodatki, co do zwykłych schabowych. Na przykład puree ziemniaczane lub ziemniaki w całości z surówką z kapusty lub buraczków. Smacznego!