Takie ogórki do kiszonych się nie nadają. Nie wyrzucajcie ich, przydadzą się do 1 rzeczy
Flickr
Newsy

Takie ogórki do kiszonych się nie nadają. Nie wyrzucajcie ich, przydadzą się do 1 rzeczy

Ogromne, przerośnięte ogórki z ogródka nie mieszczą się w całości do słoików i pojawia się pytanie - co z nimi zrobić? Mamy na to sposób. Wykorzystajcie ten przepis, by wykorzystać wszystkie ogórki, także te przerośnięte.

Kto hoduje w ogródku ogórki ten wie, że trzeba zbierać je regularnie. W przeciwnym razie wyrosną wam ogromne ogórki, które nie mieszczą się do słoików i nie można ich kisić ani konserwować. Możliwości są dwie - albo zjecie takie ogórki od razu po zerwaniu, albo zrobicie z nich coś pysznego do słoików na zimę.

My proponujemy tę drugą opcję i podsuwamy wam ciekawy przepis na mizerię do słoika bez dodatku octu. Co powiecie na taki przysmak? 

Przepis na mizerię bez octu na zimę

Jednym z lepszych pomysłów na wykorzystanie przerośniętych ogórków jest przyrządzenie z nich mizerii na zimę. Taka wersja tej sałatki nie zawiera w ogóle octu i będzie świetnym dodatkiem do waszych ulubionych dań - na przykład kotletów. 

Do przygotowania mizerii bez octu do słoików potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • ogórki gruntowe (właśnie te przerośnięte, które nie nadadzą się do ukiszenia)

  • sól 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od dokładnego umycia ogórków i obrania ich ze skórki.

  2. Następnie pokrójcie ogórki w dość grube plastry, o szerokości ok. 4 mm. 

  3. Po pokrojeniu przełóżcie ogórki do miski, zasypcie solą i wymieszajcie. Odstawcie na 2 godziny. 

  4. Po tym czasie odciśnijcie ogórki z wody i wylejcie. 

  5. W dużym słoiku układajcie ogórki warstwami: ogórki, sól i tak dalej, aż do samego końca. Najważniejsze, by na samej górze słoika ostatnią warstwą nie były ogórki, tylko sól.

  6. Zakręćcie słoik i odstawcie w ciemne, chłodne miejsce.

Zobacz także
Zróbcie tak, a ogórki po zerwaniu będą świeże przez 2 miesiące. Proste i skuteczne

Zróbcie tak, a ogórki po zerwaniu będą świeże przez 2 miesiące. Proste i skuteczne

Adam Małysz podzielił się przepisem na ogórki małosolne. Robi z czosnkiem 1 nietypową rzecz

Adam Małysz podzielił się przepisem na ogórki małosolne. Robi z czosnkiem 1 nietypową rzecz

Jak wykorzystać przerośnięte ogórki? 

Jeśli nie przepadacie za tego rodzaju mizerią, możecie wykorzystać przerośnięte ogórki w inny sposób. Doskonale nadają się do przyrządzenia tzatzików, czyli pysznego sosu do dań z grilla. Warto wykorzystać je właśnie teraz, gdy jeszcze jest ciepło i pogoda sprzyja grillowaniu. Do tzatzików koniecznie dodajcie świeży czosnek i sok z cytryny - te dodatki nadają charakteru. 

Przerośnięte ogórki można też dodać do warzywnej sałatki do słoików z octem i cukrem. Będą dobrze smakować w towarzystwie papryki i cebuli. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście
Adobe Stock
Newsy
Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście
Poznajcie wyjątkowe przepisy wykorzystujące ogórki. Niektóre z nich brzmią bardzo dziwnie, ale smakują doskonale!

Ogórek to wdzięczne warzywo, które w kuchni polskiej ma bardzo szerokie zastosowanie. Zacznijmy od przetworów - w końcu to właśnie Polska słynie z wyjątkowych i niespotykanych w innych krajach ogórków kiszonych. Z nich można przygotować pyszną i również typową dla polskiej kuchni zupę ogórkową. Popularne są u nas również korniszony, czyli ogórki w zalewie octowej, które stanowią doskonały dodatek do sałatek i kanapek, ale także dań na ciepło - na przykład mięs i gulaszów. Nie sposób nie wspomnieć też o mizerii, która latem regularnie ląduje na stole razem z ziemniakami i kotletem albo jajkiem sadzonym. Czy znacie jeszcze inne, ciekawe pomysły na zrobienie ogórków? Poniższe receptury mogą wywołać spore zdziwienie, jednak smakują fenomenalnie. Spróbujcie sami! Ogórki z musztardą To przepis na ogórki w zalewie musztardowej. Gdy będą gotowe, możecie je wykorzystywać dokładnie tak samo, jak korniszony - do sałatki, koreczków, mięsa czy jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne! Głównymi składnikami zalewy są ocet, woda, cukier i oczywiście musztarda. Polecamy wam przepis na tę pyszną przekąskę - spróbujcie koniecznie! Ogórki z miodem Dziś jedzenie ogórków z miodem jest już praktycznie niespotykane. Zwyczaj ten był praktykowany na Kresach i niestety stopniowo zaczął zanikać po II wojnie światowej. Gdy Polacy przybyli z dawnych terenów Polski w okolice Warszawy, bywali oni podobno wyśmiewani przez mieszkańców stolicy, którzy nie mogli zrozumieć, jak można jeść coś takiego, jak ogórki z miodem. Obecnie mało kto w ogóle pamięta, że ogórki podawało się w ten sposób. A to wielka szkoda - taka przekąska jest wprost idealna na lato. Orzeźwiające ogórki z dodatkiem słodkiego miodu to bardzo zdrowy zamiennik słodyczy. Do tego trochę białego sera i gotowe! Poznajcie prosty przepis na to zapomniane danie ....

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana
Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory . Jeśli robicie kiszone ogórki , na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde . Wybór ogórków do kiszenia – zasady Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami: Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć,  jak rozpoznać polskie warzywa i owoce , albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody. Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki. Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne. Wielkość i kształt ogórków do kiszenia Najlepsze do kiszenia są mniejsze ogórki. Są twardsze, bardziej chrupiące i smaczniejsze po ukiszeniu. Wybierajcie proste ogórki, łatwiej pakuje się je do słoików. Możecie też spakować do torby na zakupy kilka...

Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, gotowa w 5 minut
DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI/YouTube
Newsy
Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, będzie gotowa w 5 minut
Ta surówka to idealna propozycja dla każdego, kto szuka orzeźwiającej przekąski w ciepły dzień. Jeżeli lubicie mizerię, to na pewno pokochacie surówkę z tego przepisu.

Mizeria to idealny dodatek do obiadu na upalne dni. Ogórki ze śmietaną genialnie smakują i orzeźwiają. Można jednak przyrządzić mizerię inaczej i część ogórków zastąpić… porem. Takie połączenie zaskakująco dobrze smakuje i stanowi pyszną odmianę klasycznej mizerii. W dodatku surówkę przygotowuje się bardzo szybko - wystarczy kilka minut i gotowe. Zobaczcie, jak można łatwo przyrządzić surówkę z pora i ogórka zamiast klasycznej mizerii.  Przepis na surówkę z pora i ogórka Do przyrządzenia tej surówki przyda się wam tarka typu mandolina, na której zetrzecie ogórki w idealnie cienkie plastry. Jeżeli takiej nie macie, wystarczy też zwykła tarka z odpowiednimi oczkami. By przygotować surówkę, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 ogórek szklarniowy 1 por (biała część) 1 ząbek czosnku 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie: Umyty ogórek zetrzyjcie na tarce na cienkie plastry.  Posólcie, dodajcie pieprz, łyżeczkę cukru oraz łyżkę octu jabłkowego. Zamieszajcie. Umyjcie pora i odetnijcie zieloną część. Autor przepisu poleca odstawić zielone liście do lodówki i użyć ich na przykład do ugotowania zupy. Do surówki niestety się nie nadają, ponieważ są zbyt twarde. Pozostałą, białą część pora pokrójcie bardzo drobno.  Wsypcie pokrojony por do miski z ogórkiem i przyprawami. Dodajcie 3 łyżki śmietany 12% oraz jeden ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowana surówka jest od razu gotowa do spożycia. Stanowi świetny dodatek do obiadu, choć autor przepisu stwierdził, że jest tak pyszna, że mógłby ją zjeść sam bez niczego. ...

Mizeria nie musi być nudna. Te dodatki całkowicie odmienią jej smak! SEO: Mizeria inaczej. Ciekawe sposoby na przygotowanie mizerii
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Macie dość nudnej mizerii ze śmietaną? Te dodatki całkowicie odmienią jej smak
Przygotujcie mizerię w inny sposób. Ta klasyczna surówka do obiadu smakuje zupełnie inaczej, kiedy jest przygotowana z tymi nietypowymi składnikami.

Mizeria to niepodważalnie letnia królowa wśród surówek. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, kotletami schabowymi i mielonymi , ale dobrze pasuje też do dań wegetariańskich. Kotlet , ziemniaki i mizeria to nierozłączne trio, które doskonale razem smakuje. Na pewno często robicie mizerię i podajecie ja do obiadu. Czy czasem macie ochotę poeksperymentować i zrobić mizerię z ciekawymi dodatkami? Mamy świetne pomysły na mizerię w ciekawej odsłonie. Mizeria inaczej Śmietana lub jogurt, ogórki, pieprz i sól . To składniki wystarczające do powstania pysznej mizerii. Czasami do mizerii dodaje się tez rzodkiewkę lub szczypiorek, by trochę odmienić jej charakter. My mamy dla was dziś propozycje na przygotowanie mizerii, o których pewnie jeszcze nie słyszeliście. Jedna wersja jest na słodko, inna z dodatkiem ciekawego owocu, a jeszcze inna uwzględnia dodanie zioła, które z pozoru nie pasuje do mizerii. Mizeria z jabłkami Pierwsza propozycja to mizeria z dodatkiem jabłek. W tej wersji mizeria naprawdę jest niebanalna. Przygotujecie ją z: 2 ogórków Jabłka Śmietany Cukru, soli i pieprzu Jabłka możecie pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Mizeria jest słodkawa i lekko kwaśna. Jej ostateczny smak zależy od odmiany jabłek, jakiej użyjecie. Mizeria z miętą Naszą kolejną propozycją na niebanalną mizerię jest mizeria z dodatkiem mięty. Mięta to bardzo odświeżający dodatek do mizerii. Nie dodawajcie jej jednak za dużo, bo zdominuje smakiem. Kilka listków spokojnie wystarczy, zęby surówka nabrała dodatkowego aromatu. Mizeria z czosnkiem Fani ostrych smaków będą zachwyceni tą odsłoną mizerii. Dodajcie do niej surowy lub granulowany czosnek. Ogórki podane w ten sposób smakują trochę jak grecki sos tzatziki. Mizeria ze skórką cytryny Jeśli lubicie odświeżający aromat cytrusów,...