Takie ogórki do kiszonych się nie nadają. Nie wyrzucajcie ich, przydadzą się do 1 rzeczy
Flickr
Newsy

Takie ogórki do kiszonych się nie nadają. Nie wyrzucajcie ich, przydadzą się do 1 rzeczy

Ogromne, przerośnięte ogórki z ogródka nie mieszczą się w całości do słoików i pojawia się pytanie - co z nimi zrobić? Mamy na to sposób. Wykorzystajcie ten przepis, by wykorzystać wszystkie ogórki, także te przerośnięte.

Kto hoduje w ogródku ogórki ten wie, że trzeba zbierać je regularnie. W przeciwnym razie wyrosną wam ogromne ogórki, które nie mieszczą się do słoików i nie można ich kisić ani konserwować. Możliwości są dwie - albo zjecie takie ogórki od razu po zerwaniu, albo zrobicie z nich coś pysznego do słoików na zimę.

My proponujemy tę drugą opcję i podsuwamy wam ciekawy przepis na mizerię do słoika bez dodatku octu. Co powiecie na taki przysmak? 

Przepis na mizerię bez octu na zimę

Jednym z lepszych pomysłów na wykorzystanie przerośniętych ogórków jest przyrządzenie z nich mizerii na zimę. Taka wersja tej sałatki nie zawiera w ogóle octu i będzie świetnym dodatkiem do waszych ulubionych dań - na przykład kotletów. 

Do przygotowania mizerii bez octu do słoików potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • ogórki gruntowe (właśnie te przerośnięte, które nie nadadzą się do ukiszenia)

  • sól 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od dokładnego umycia ogórków i obrania ich ze skórki.

  2. Następnie pokrójcie ogórki w dość grube plastry, o szerokości ok. 4 mm. 

  3. Po pokrojeniu przełóżcie ogórki do miski, zasypcie solą i wymieszajcie. Odstawcie na 2 godziny. 

  4. Po tym czasie odciśnijcie ogórki z wody i wylejcie. 

  5. W dużym słoiku układajcie ogórki warstwami: ogórki, sól i tak dalej, aż do samego końca. Najważniejsze, by na samej górze słoika ostatnią warstwą nie były ogórki, tylko sól.

  6. Zakręćcie słoik i odstawcie w ciemne, chłodne miejsce.

Zobacz także
Zróbcie tak, a ogórki po zerwaniu będą świeże przez 2 miesiące. Proste i skuteczne

Zróbcie tak, a ogórki po zerwaniu będą świeże przez 2 miesiące. Proste i skuteczne

Adam Małysz podzielił się przepisem na ogórki małosolne. Robi z czosnkiem 1 nietypową rzecz

Adam Małysz podzielił się przepisem na ogórki małosolne. Robi z czosnkiem 1 nietypową rzecz

Jak wykorzystać przerośnięte ogórki? 

Jeśli nie przepadacie za tego rodzaju mizerią, możecie wykorzystać przerośnięte ogórki w inny sposób. Doskonale nadają się do przyrządzenia tzatzików, czyli pysznego sosu do dań z grilla. Warto wykorzystać je właśnie teraz, gdy jeszcze jest ciepło i pogoda sprzyja grillowaniu. Do tzatzików koniecznie dodajcie świeży czosnek i sok z cytryny - te dodatki nadają charakteru. 

Przerośnięte ogórki można też dodać do warzywnej sałatki do słoików z octem i cukrem. Będą dobrze smakować w towarzystwie papryki i cebuli. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana
Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory . Jeśli robicie kiszone ogórki , na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde . Wybór ogórków do kiszenia – zasady Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami: Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć,  jak rozpoznać polskie warzywa i owoce , albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody. Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki. Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne. Wielkość i kształt ogórków do kiszenia Najlepsze do kiszenia są mniejsze ogórki. Są twardsze, bardziej chrupiące i smaczniejsze po ukiszeniu. Wybierajcie proste ogórki, łatwiej pakuje się je do słoików. Możecie też spakować do torby na zakupy kilka...

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Adobe Stock
Newsy
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Zdarza się czasami, że zbierzemy lub kupimy ogórki i zapomnimy odpowiednio szybko je przygotować. Pod wpływem czasu ogórki stają się miękkie i oklapnięte i na pierwszy rzut oka nie nadają się już do kiszenia. Czy jest na to jakiś sposób?

Kupiliście kiepskiej jakości ogórki ? A może ogórki przez was kupione były dobre, tylko zbyt długo zwlekaliście z ich przygotowaniem? Jest na to pewien sposób! Skorzystajcie z naszego triku a wasze ogórki znowu będą jędrne, twarde i chrupiące. Sposób na miękkie ogórki Jeżeli przygotowywaliście już kiedyś ogórki małosolne lub kiszone , na pewno wiecie, że najlepiej nadają się do tego młode, jasne i niezbyt duże ogórki. Dlatego, jeśli wybierzecie się do sklepu lub na targ owocowo-warzywny, nie spieszcie się z wybieraniem ogórków. Dobrze przyjrzyjcie się poszczególnym okazom i wybierajcie tylko takie, które są twarde, nie za duże i mają jasny kolor. Zbyt duże, ciemne ogórki nie tylko są niedobre w smaku, ale też mogą być po ukiszeniu puste. A co z miękkimi ogórkami? Jeśli kupiliście miękkie ogórki lub zrobiły się one takie pod wpływem czasu, nie wyrzucajcie ich, tylko wykorzystajcie pewien prosty trik na to, by przywrócić im świeżość i jędrność. Wystarczy wam do tego miska z wodą. Jak sprawić, by miękkie ogórki nadawały się do kiszenia? Nalejcie do miski zimną wodę. Powinno jej być tyle, by w całości przykrywała ogórki. Zostawcie zalane wodą ogórki na 5-6 godzin. W trakcie tego procesu ogórki wsiąkną wodę i znowu będą jędrne i twarde. Nie wierzycie? Wykorzystajcie ten trik, a sami zobaczycie, że to naprawdę działa. Pamiętajcie, by przygotowywać ogórki od razu po ich kupieniu. Zbyt długie czekanie na kiszenie, znacznie osłabia ich smak i jakość. Czym jeszcze należy się kierować podczas kiszenia, aby nasze ogórki były idealne w smaku? Sposób ułożenia ogórków w słoiku. Zawsze wkładajcie ogórki do słoika pionowo i ciasno - jeden ściśle przylegający do drugiego i całkowicie zalewajcie je wodą. W przeciwnej sytuacji ogórki mogą spleśnieć. Odpowiedni rodzaj soli . Najlepiej...

Nie ma lepszego dodatku do kanapki. Jak zrobić ogórki „krokodylki”?
AdobeStock
Newsy
Nie ma lepszego dodatku do kanapki. Jak zrobić ogórki „krokodylki”?
Słyszeliście kiedyś o ogórkach krokodylkach? To wspaniały dodatek do kanapek lub innych dań. Zróbcie je a będziecie się nimi zajadać.

Ogórki kiszone , ogórki małosolne , ogórki konserwowe , mizeria . Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych wspaniałych letnich warzyw. A co powiecie na ogórki krokodylki w zalewie z octu z dodatkiem czosnku i chili ? Jak zrobić ogórki „krokodylki”? Sezon ogórkowy w pełni. Jeśli przygotowujecie właśnie przetwory na zimę, koniecznie przetestujcie nasz przepis na ogórki krokodylki. Ogórki krokodylki to świetny dodatek do kanapek, mięsnych dań i jedzenia solo, prosto ze słoika. Do ich przygotowania najlepiej nadają się przerośnięte ogórki, z którymi zwykle nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Przygotujcie ogórki w pysznej zalewie octowej z dodatkiem czosnku i chili a zakochacie się w ich niebanalnym smaku. Składniki: 2 kg ogórków 1 kg cukru 1 szklanka octu 2-3 łyżeczki chili  2 główki czosnku 2 łyżki soli Przygotowanie: Ogórki obierzcie i pokrójcie na połówki lub ćwiartki. Przełóżcie ogórki do dużej miski i zasypcie je 2 łyżkami soli. Wymieszajcie i odstawcie na 5 godzin.  Po upływie tego czasu należy odlać sok. Przygotujcie zalewę - wsypcie do garnka cukier, dodajcie ocet i zagotujcie zalewę. Zalejcie gorącą zalewą ogórki i wymieszajcie. Dodajcie chili, pokrojone ząbki czosnku a następnie całość wymieszajcie. Ogórki odstawcie na 12 h. Po upływie tego czasu ogórki można przełożyć do słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić. Nie trzeba ich pasteryzować. Jak smakują ogórki krokodylki? Ogórki krokodylki z chili to świetna alternatywa dla tradycyjnych ogórków kiszonych, konserwowych czy małosolnych. W smaku są troszkę słodkie, a troszkę...

Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
kuchenny świat/gotujmy.pl
Newsy
Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
Zdarzyło się wam, że ogórki w mizerii wyszły bardzo miękkie? Zróbcie tak, a będą przyjemnie chrupiące!

Mizeria ze świeżych ogórków z dodatkiem śmietany i koperku, większości kojarzy się z latem. W największe upały miska chłodnej mizerii z ziemniakami i jajkiem smakuje idealnie! Przepis na tę surówkę jest bardzo prosty, jednak ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania. Wiecie co zrobić, by mizeria była bardzo chrupiąca i do tego lekkostrawna? Poznajcie ten niezawodny sposób! Jak przygotować mizerię, by była chrupiąca? W większości przepisów na mizerię znajduje się punkt, który mówi o zasypaniu ogórków solą i odstawieniu ich na kilkanaście minut. Dzięki temu ogórki puszczą nadmiar wody, którą należy odlać i dopiero wówczas można zabierać się za dalsze przygotowanie mizerii. Ten zabieg ma na celu pozbycie się nadmiaru płynu z mizerii, do której i tak dodaje się jeszcze jogurt lub śmietanę. Jeżeli nie odleje się wody z ogórków, wówczas mizeria może być dość wodnista, a taka konsystencja nie wszystkim odpowiada. Jednak przygotowane w ten sposób ogórki są bardzo miękkie i mało chrupiące. Jak sobie z tym poradzić? Istnieje alternatywna metoda przyrządzenia mizerii – ogórki zamiast posolić, należy sparzyć! Jeszcze zanim pokroicie ogórki, po obraniu ze skórki zalejcie je wrzątkiem i szybko odcedźcie i przelejcie zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi, ogórki będą bardzo chrupiące i bardziej lekkostrawne. Przepis na mizerię Do przygotowania klasycznej mizerii potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 zielone ogórki 8 łyżek jogurtu naturalnego Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ogórki, sparzcie wrzątkiem, przelejcie zimną wodą i pokrójcie na cienkie plasterki nożem albo za pomocą tarki....