mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy

Takie mięso to gwarancja mętnego rosołu. Wystrzegajcie się go

Zdarza się, że podczas gotowania rosół zmętnieje, przez co całkowicie zmieni swój wygląd, smak i zapach. Aby zmniejszyć ryzyko wpadki, jak ognia wystrzegajcie się takiego mięsa.

Rosół to na pierwszy rzut oka najprostsza potrawa na świecie. Nie od dziś jednak wiadomo, że pozory mogą mylić. Co prawda jego przyrządzenie to nie czarna magia, mimo to trzeba być bardzo skrupulatnym i uważnym. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przytłaczająca ilość rad

Internet jest przepełniony poradami dotyczącymi gotowania rosołu – co dodawać, jak podkręcić smak i kolor, kiedy solić, czy wylewać pierwszą wodę itd. Gdyby ująć to w dwóch słowach można by rzec, że dużo tego. W gąszczu informacji łatwo się pogubić, dlatego nic dziwnego, że wielu wciąż nieprawidłowo gotuje rosół.

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Dlatego też postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu kilka najważniejszych rad dotyczących tej tradycyjnej, polskiej zupy. Mamy nadzieję, że choć w niewielkim stopniu ułatwią wam nawigację w tym temacie, a może zachęcą do dyskusji? Kto wie.

Mięso do rosołu

Gotowanie rosołu zaczyna się od mięsa, więc i nasze rady zaczną się od niego. To, że powinno być jak najwyższej jakości, nie ulega żadnej wątpliwości. Najlepszy wychodzi z połączenia wołowiny i drobiu. Jest jednak coś, o czym niewiele osób wie. Mianowicie do rosołu nie powinno się używać zamrożonego lub rozmrażanego na szybko w mikrofalówce mięsa. Jego dodatek spowoduje, że zupa stanie się mętna. 

Temperatura wody

Kolejna sprawa dotyczy wody. Mięso na rosół powinniście płukać w ciepłej wodzie, która najlepiej poradzi sobie z tłustą otoczką na jego powierzchni. Z kolei woda, którą wlewacie do garnka powinna być zimna. Dzięki temu więcej rosół zyska więcej wartości odżywczych, będzie smaczniejszy i bardziej esencjonalny.

Solenie

Rosołu nie powinno się solić na początku. Najlepiej zrobić to w trakcie gotowania, przed dodaniem warzyw do wywaru. Jeśli do tej pory robiliście inaczej, koniecznie zmieńcie swoje nawyki. Zapewniamy, że poczujecie znaczącą różnicę w smaku.

Gotowanie

Pamiętajcie, że rosół nie lubi pośpiechu. Powinniście go gotować przez wiele godzin (nawet do 6 godzin) na bardzo małym ogniu. Dzięki temu będzie nie tylko przepyszny, ale również niesamowicie klarowny. Ten czas pozwoli wam również dodawać składniki pomału (nie wszystkie na raz, ale na przykład co godzinę).

rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Newsy
Solisz rosół w trakcie gotowania? To błąd, przez który twoja zupa jest...
Rosół to tylko pozornie zupa łatwa w przygotowaniu. Jeżeli chcemy osiągnąć fantastyczny i satysfakcjonujący nas smak, warto wziąć sobie do serca kilka zasad, o których wcześniej nawet nie słyszeliśmy.

W staropolskiej kuchni „prawdziwy rosół” gotowało się na kościach wołowych i cielęcych z obowiązkowym dodatkiem kilku różnych gatunków mięsa. Dzisiaj zwykle ograniczamy się do jedynie jednego rodzaju mięsnej podstawy naszej zupy. Zwieńczona makaronem i tak dalej jest kochaną potrawą większości Polaków. Filary smacznego wywaru Oprócz tego ważna jest także włoszczyzna i przyprawy. Każda pani domu ma swoje własne proporcje i dokładnie opracowane kolejne czynności podczas przygotowywania swojego rosołu. Bez mięsa i włoszczyzny możemy zapomnieć o smacznym wywarze, którego zapach będzie przyciągał do kuchni domowników. Oprócz tego ważne jest także powolne, mozolne wręcz gotowanie rosołu na maleńkim ogniu przez nawet kilka godzin. Mało osób wie, że do rosołu warto wlać nieco spirytusu lub nawet wódki. Zapytacie – a to w jakim celu? Odpowiedź jest prosta. Alkohol sprawi, że rosół nie straci swojego wyjątkowego smaku w kolejnych dniach po ugotowaniu, a przede wszystkim będzie bardziej klarowny i przejrzysty. Dajmy mu czas Ważne jest także zbieranie z powierzchni gotującego się rosołu tak zwanych szumów, czyli struktur białkowych, które wytrącają się podczas gotowania z naszego mięsa. Gotując rosół zalewamy mięso zimną wodą i spokojnie dajemy mu wystarczająco dużo czasu na oddanie nam całego swojego smaku i aromatu. Warto jednak nie solić mięsa zbyt wcześnie. Jeżeli dodamy sól zbyt wcześnie, nasze warzywa i mięso nie oddadzą pełni smaku, który w nich drzemie. Dlatego w tym miejscu udzielimy wam małej, ale przydatnej wskazówki – rosół posólmy dopiero pod koniec jego gotowania!

Rosół, jak wyklarować rosół
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Gotując rosół, dolewacie do niego wody? Pamiętajcie o ważnej rzeczy. Błąd może popsuć jego smak
Rosół to wbrew pozorom wcale nie tak łatwa zupa do ugotowania. Ten popularny bulion może się nie udać. Czego należy unikać?

Rosół sporządza się najczęściej z drobiu, ewentualnie z wołowiny. Podajemy go jako zupę z makaronem typu nitki, wstążkami lub lanymi kluskami. Niekiedy występuje również z ziemniakami czy ryżem. Długie przygotowywanie rosołu Rosół gotuje się długo . Pichcenie tej zupy polega na gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną. Wszystkie składniki na rosół wrzucamy na początek do zimnej, a nie wrzącej wody . Taki sposób pomoże nam uniknąć utraty cennych substancji zawartych w warzywach i mięsie. Domowy rosół można jeść samodzielnie, jak również wykorzystać jako bazę pod krupnik, grochówkę czy pomidorową . Rosół to jedna z narodowych potraw kuchni polskiej . Jak ją odpowiednio przyrządzić? Praktyczne porady na klarowny rosół Rosół według przepisu cioci nie ma sobie równych. O rosole widzą też całkiem dużo nasze babcie. Tylko one potrafiły ugotować dobry, klarowny rosół . Jak odtworzyć tę kulinarną sztuczkę? Zupa kryje w sobie wiele tajemnic i nie każdemu udaje się wydobyć z niej odpowiedni armat. Podstawową zasadą gotowania rosołu jest zostawienie go na ogniu na dobrych kilka godzin. Rosół powinien być też sporządzony w dużym garnku i serwowany z własnoręcznie robionymi kluskami . Rosół szybko zaspokaja apetyt Podczas przyrządzania pysznego i esencjonalnego rosołu warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem, przydadzą się wam tym bardziej. Wystarczy, że weźmiecie spory garnek i będziecie uważać na te ważne rzeczy. Mięso na rosół powinno być wrzucane do zimnej wody lub nią zalane. Dzięki temu zamkniemy jego smak. Równomierne podgrzewanie pozwoli wydobyć aromaty stopniowo i sukcesywnie. To bardzo ważne, zawsze zaczynamy od zimnej wody!...

Rosół
Flickr/fotoport
Newsy
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik

Upodobanie do rosołu jest dosyć powszechne. Zresztą nie ma co się dziwić. To właśnie on stawia na nogi, uzupełnia kalorie i pomaga przejść bez szwanku przez pierwsze objawy przeziębienia. Udowodniono, że rosół wspomaga w walce z chorobą Zupa na bazie wywaru z warzyw i mięsa, potrafi zdziałać cuda. Szczególnie, jeśli chcecie się uporać z infekcją, o którą w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Wystarczy dłuższy spacer, przemoknięcie albo wyskoczenie do osiedlowego sklepu bez czapki.  Przeziębienie osłabia układ immunologiczny. Przez infekcję górnych dróg oddechowych możemy czuć się ospali i nadwrażliwi. Jeżeli zauważycie u siebie pierwsze objawy choroby, nie ma na co czekać. Poproście mamę lub partnera o rosół. Postawi was na nogi szybciej niż apteczne specyfiki! Zasady gotowania rosołu Głównym wyznacznikiem dobrego wywaru jest dobór składników. Jedna rzecz jest nawet ważniejsza. Chodzi o czas gotowania zupy. Rosół nie lubi pośpiechu. Powinien pyrkać na ogniu dobrych kilka godzin. Taki czas pozwoli wydobyć z niego aromat i sprawi, że nie zapomnicie jego smaku. Często popełnianym przez początkujących kucharzy błędem jest też dolewanie do rosołu podczas gotowania zimnej wody. To karygodny błąd kulinarny, który zmieni smak waszej zupy i w bezpośredni sposób wpłynie na jego konsystencję.  Jeśli gotujecie rosół, nie używajcie piersi z kurczaka Jeszcze jedna rzecz może zepsuć wasz domowy rosół. Chodzi o dodanie do zupy piersi z kurczaka. Mięso bez kości nie da smaku, którego oczekujemy po rosole. Mięso, którego używacie do zupy powinno być z kością i najlepiej mieć odrobinę tłuszczyku.  Koniecznie zacznij gotowanie od zimnej wody Każda gospodyni powie wam to samo. Gotowanie rosołu zaczynamy od...

rosół
AdobeStock
Newsy
Podczas gotowania rosołu dolewacie wrzątek czy zimną wodę? Jedna z tych metod ma fatalny wpływ na jego smak
Gotowanie rosołu przez długie godziny bez przykrycia wiąże się z nieuniknionym parowaniem. Czym uzupełniać braki?

Rosół to potrawa, która lubi cierpliwość gotującego. Podczas przygotowywania tej zupy pośpiech jest niewskazany. Wybór mięsa, przygotowanie włoszczyzny i spokojne gotowanie wywaru na naprawdę maleńkim ogniu przez kilka godzin. Każda gospodyni domowa wie o tym, że bez takiego podejścia do sprawy nie ma mowy o smacznym i esencjonalnym bulionie. To właśnie długie gotowanie jest kluczem do osiągnięcia pięknego koloru zupy. Oczywiście pod warunkiem, że do gotowania wybierzecie kawałek wiejskiej, tłustej kury. Uzupełnianie braków Powszechnie znaną wiedzą jest także to, że mięso należy zalać zimną wodą. W przeciwnym wypadku zamiast powolnie gotowanej zupy, otrzymacie gotowaną sztukę mięsa. Zupełnie inaczej będzie wyglądała sprawa z dolewaniem wody podczas gotowania rosołu. Kiedy garnek z waszą zupą przez dobrych kilka godzin stoi na małym gazie, można być pewnym, że ilość wywaru z czasem mocno się zredukuje. W takim wypadku konieczne jest uzupełnienie braków wyparowanej wody. Jaką wodę wybrać w takim wypadku? Tutaj nie ma już miejsca na lodowatą wodę. Do garnka powinniście dolewać tylko i wyłącznie wrzątek z czajnika. Dolanie zimnej wody do gotującego się rosołu przyniesie fatalne skutki. W ten sposób zatrzymacie po prostu proces gotowania zupy i będzie ona fatalna w smaku. Przepis na rosół Składniki: Mięso z kury wraz z kośćmi (lub kawałek innego mięsa drobiowego) Marchew Pietruszka Kawałek selera Cebula Liść laurowy, ziele angielskie Lubczyk i pietruszka (zioła świeże lub suszone) Sól i pieprz Makaron – nitki Przygotowanie: Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie przez ok. 40-50 min, zbierając tzw. szumy. Cebulę opalcie nad ogniem, a następnie dodajcie ją wraz z pozostałymi obranymi jarzynami do...