COVID-19, koronawirus, dieta podczas koronawirusa
Pixabay/Tumisu
Newsy

Takie jedzenie chroni przed ciężkim zachorowaniem na COVID-19. Z łatwością kupisz je w każdym sklepie

Epidemia koronawirusa spowodowała, że dbamy o siebie ze zdwojoną siłą. Jak wiadomo, odporność bierze się głównie m.in. z odpowiedniego odżywiania.

Możemy sobie pomóc w walce z infekcją sięgając po wybrane produkty spożywcze. Nie są ani wymyślne, ani specjalne drogie. Ich wpływ na zdrowie jest jednak nieoceniony. Jakie artykuły warto kupować?

Magda Gessler odpowiada na pytania

COVID-19 atakuje system odpornościowy

Koronawirus dotyka zarówno osoby starsze i młode. Można go przechodzić w sposób bezobjawowy albo ciężki, z koniecznością antybiotykoterapii i kłopotliwej hospitalizacji. Wciąż obowiązuje nakaz noszenia maseczek, a szpitale są jednym z większych siedlisk różnych infekcji. Jak uchronić się przed szpitalnym łóżkiem?

Odpowiednia dieta może ochronić przed koronawirusem?

Odpowiedź na to pytanie uspokoiłaby setki tysięcy ludzi, którzy każdego dnia, w obawie przed zakażeniem, rezygnują z wielu dotychczasowych aktywności. Z publicznego obiegu wyłączone są nadal obiekty sportowe, sektor kulturalny i zdecydowana część gastronomii z możliwością jedzenia na miejscu.

Jak się okazuje właśnie odpowiednie jedzenie jest sekretem, który pomaga walczyć z wirusem, a nawet ochronić organizm przed rozwinięciem się COVID-19. Aktualne badania wykazują bowiem, że osoby z zaburzoną mikrobiotą jelitową są znaczenie bardziej narażone na ciężki przebieg koronawirusa.

Działanie bakterii jelitowych na przebieg COVID-19

Jak donoszą internetowe portale, poprawienie stanu jelit może skutecznie wspomóc pacjentów w walce z chorobą. Polacy jako pierwsi na świecie zdecydowali się na sprawdzenie działania bakterii jelitowych na przebieg COVID-19. Co bakterie jelitowe mają do SARS-CoV-2?

Jak się okazuje, co potwierdzają badanie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, wpływ bakterii jelitowych na koronawirusa jest bardzo duży. Bakterie te mają wpływ na cały nasz organizm. Mogą być powodem podatności na depresję, zmian w apetycie i układzie immunologicznym.

Duża liczba osób z ciężkim przebiegiem COVID-19 miała zaburzony mikrobiom

Zdecydowana cześć badań potwierdza tezę, że osoby, u których rozpoznano wirusa miały znaczące problemy z florą bakteryjną znajdującą się w jelitach. Częściową profilaktyką do walki z infekcją może być regularne stosowanie probiotyków, czyli dobrych bakterii. Najważniejsze to Lactobacillus i Bifidobacterium.

Uzupełnianie bakterii poprzez odpowiednią dietę

Nie musimy od razu sięgać po kapsułki, które w dużych ilościach szkodzą na wątrobę. Wystarczy zmiana nawyków żywieniowych i wprowadzenie do codziennej diety kilku popularnych produktów. Powinniśmy uwzględnić w swoim jadłospisie ryby, owoce morza, warzywa i owoce.

Do całkowitego odstawienia nadają się z kolei cukry, ale i tłuszcze, które osłabiają mikrobiom. Do działań przeciwwirusowych należy włączyć także błonnik, zieloną herbatą oraz czerwone wino. Oprócz odpowiedniej diety nie mniej ważny jest aktywny styl życia i pamięć o regularnym dotlenianiu organizmu.

Najlepsza dieta przy COVID-19? Włączcie te 3 produkty, a lżej zniesiecie chorobę
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza dieta przy COVID-19? Włączcie te 3 produkty, a lżej zniesiecie chorobę
Ta wiedza może okazać się bardzo pomocna, jeśli dopadnie was koronawirus.

To, jak się odżywiacie i jaki macie styl życia, bardzo mocno wpływa na wasze zdrowie. Nie bez powodu popularne przysłowie mówi „jesteś tym, co jesz”. Dieta ma bardzo duże znaczenie w przypadku prewencji wielu chorób, ale także może być niezwykle pomocna przy ich zwalczaniu i powrocie do zdrowia. Nie inaczej jest w przypadku infekcji koronawirusem. Sprawdźcie, co warto jeść w tym wypadku. Koronawirus a dieta Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na organizm, nie ma żadnej wątpliwości. Dlaczego? Dieta przyczynia się do wzmocnienia całej machiny, jaką jest wasze ciało, a ono lepiej radzi sobie z wszystkimi przeszkodami. Nie ma jeszcze jednego skutecznego leku na COVID, a terapia polega przede wszystkim na wspomaganiu organizmu w walce z infekcją. Wiemy jaką dietę warto wybierać przy infekcji koronowairusem. Co jeść przy infekcji koronawirusem? Jeśli przechodzicie COVID-19, być może dotkną was częste i charakterystyczne symptomy: utrata węchu i smaku. Niektórzy sądzą, że brak apetytu to świetna okazja do tego, żeby ograniczyć ilość spożywanego pożywiania i wreszcie schudnąć. To ogromny błąd! Nawet jeśli nie macie apetytu, powinniście przygotowywać odżywcze posiłki i starać się, żeby były jeszcze bardziej bogate w witaminy, minerały i inne wartości niż zazwyczaj. Właściwe odżywianie się w trakcie infekcji, to konieczność do właściwego wsparcia organizmu w walce z wirusem. Najlepsze produkty przy infekcji COVID-19 Nie od dziś wiadomo, że najbardziej „gęste odżywczo” produkty spożywcze, to warzywa i owoce. Nie może ich zabraknąć w waszej diecie, jeśli przebywacie infekcję koronawirusem. Pamiętajcie, żeby jadać minimum 5 porcji (400g) warzyw i owoców dziennie . Najlepiej, żeby było ich jeszcze więcej.  Kolejnym produktem, który warto włączyć do swojego jadłospisu, są ryby....

jedzenie kiszonek łagodzi przebieg koronawirusa
Adobe Stock
Newsy
Nie zastąpią leków, ale znacznie złagodzą przebieg COVID-19. Jedzcie je codziennie
Naukowcy odkryli, że regularne jedzenie kiszonek może złagodzić przebieg COVID-19, a nawet uchronić pacjentów przed śmiercią. Dla Polaków to dobra wiadomość, w końcu kiszona kapusta, ogórki czy grzyby to podstawa naszej diety.

Kiszenie to metoda stara jak świat. Od lat korzystają z niej nasze babcie i mamy. Niesamowite właściwości kiszonek doceniają również lekarze i dietetycy, którzy wręcz zalecają włączenie tego typu produktów do każdej diety.  Cenne wartości odżywcze kiszonek Kiszonki są efektem fermentacji i zawierają w sobie mnóstwo bakterii mlekowych, które doskonale wpływają na florę bakteryjną i ludzki układ trawienny. To czyni je naturalnym probiotykiem. Kiszonki mają również niemały wpływ na prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.  Okazuje się również, że kiszonki zawierają mnóstwo witamin – B, C, E, K, są źródłem soli mineralnych, a także związków organicznych odpowiedzialnych za zdrową skórę, włosy i paznokcie. Ponadto, jedzenie sfermentowanych warzyw pomaga wchłaniać żelazo i korzystnie wpływa na ludzki układ nerwowy. Kiszonki posiadają mnóstwo cennych właściwości. Ich regularne spożywanie zapobiega rozwojowi infekcji bakteryjnych i grzybiczych, ale również chroni przed przeziębieniem czy grypą. Sfermentowane warzywa wpływają pozytywnie na pracę żołądka oraz jelit i przyspieszają metabolizm, również alkoholu, tak więc pomagają na kaca. Kiszonki mogą łagodzić objawy koronawirusa Pandemia koronawirusa pozwoliła naukowcom odkryć jeszcze jedną zaletę popularnych kiszonek. Udowodniono bowiem, że spożywanie sfermentowanych warzyw łagodzi przebieg COVID-19. Produkty te, dzięki dużej zawartości probiotyków, wspierają rozwój dobrych bakterii w jelitach i aktywują limfocyty T do walki z patogenami. Te produkty też włączcie do swojej diety Pozostałymi produktami, które również warto spożywać, aby złagodzić lub całkowicie uchronić się przed koronawirusem, są nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak,...

Chorujecie na koronawirusa? Ten napój przyniesie wam ulgę. Pijcie go tuż po przebudzeniu
Adobe Stock/Pixabay
Newsy
Chorujecie na koronawirusa? Ten napój przyniesie wam ulgę. Pijcie go tuż po przebudzeniu
Wiecie jak wspomagać swój organizm w tym trudnym czasie?

Infekcję koronawirusem przeszło w naszym kraju już ponad 2, 5 miliona osób. Chyba każdy zna kogoś, kto chorował lub aktualnie choruje na koronawirusa. Nie ma jeszcze pewnych i stuprocentowo skutecznych leków na infekcję koronawirusem. Na pewno pomaga wzmacnianie organizmu na wszelkie sposoby. Tylko wasze organizm jest w stanie tak naprawdę zwalczyć infekcję koronawirusem skutecznie. Jak wspomagać się w trakcie infekcji koronawirusem? W trakcie przechodzenia infekcji koronawirusem, warto jest wzmacniać mocno organizm. Na pewno pomaga: pozostanie w domu i zrezygnowanie z części stresujących obowiązków dużo odpoczynku sen właściwa dieta bogata w warzywa, owoce i inne odżywcze pokarmy picie odpowiedniej ilości płynów Wiemy jednak jakie są dodatkowe sposoby na walkę z infekcją koronawirusem. Okazuje się, że jeden napój jest w stanie szczególnie wspomagać walkę organizmu z COVID-19. Napój przy infekcji COVID-19 Jeśli jesteście chorzy na koronawirusa, zaraz po przebudzeniu powinniście wypić taki napój. Chodzi o wodę z dodatkiem imbiru. Woda nie może być zimna, ale nie powinien to być też wrzątek. Najlepiej zagotujcie wodę w czajniku, włóżcie do szklanki kilka plastrów imbiru i zalejcie ją do połowy ugotowaną wodą. Resztę dopełnijcie wodą mineralną. Taki napój powinien mieć idealną temperaturę. Koniecznie pijcie ten napój zaraz po przebudzeniu. Dzięki temu nawodnicie organizm po nocy, kiedy traci się dużo płynów. Imbir ma też niesamowite właściwości. Sam w sobie wykazuje działanie przeciwwirusowe, ale łagodzi też niektóre dolegliwości. Pomaga uporać się z mdłościami, które czasami są jednym z objawów infekcji koronawirusem. Dodatkowo wzmacnia osłabiony przez infekcję apetyt. Nawodnienie przy infekcji koronawirusem...

Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców
Adobe Stock
Newsy
Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców
Badacze sprawdzili czy kapusta kiszona pomaga w ochronie przed koronawirsuem. W tym artykule dowiecie się, czy kiszonki rzeczywiście łagodzą przebieg COVID-19.

Wpływ kapusty kiszonej i innych kiszonek na przebieg zakażenia koronawirusem, badali francuscy badacze z Uniwersytetu Montpellier. Francuzi sprawdzali, które z warzyw ma najbardziej skuteczny wpływ na zwalczanie skutków zakażenia. Badanie wykazało, że tym warzywem jest właśnie kapusta. Co ciekawe, nie chodziło jedynie o jej kiszoną postać. Według badaczy z Montpellier, dotyczyło to także kapusty surowej. Czy kapusta chroni przed COVID-19? Według francuskich badaczy, zdrowotność kapusty w kontekście COVID-19, ma związek z budowaniem odporności danej osoby. System immunologiczny wspierają zawarte w kapuście antytoksyczne związki. Składniki te, według lekarzy, przyczyniają się do wzmacniania odporności ludzkiego organizmu, a w ten sposób wzmacniają go przed ewentualnymi skutkami zakażenia Sars-COV-19 i ciężkim przebyciem choroby COVID-19. Badania jasno wykazują także, że kapusta ma w sobie rozgrzewające człowieka związki siarki, jednak lekarze kwestionują tę akurat właściwość kapusty w odniesieniu do działania przeciwcovidowego. Rewelacje francuskich uczonych spotkały się niestety z dość sceptycznym przyjęciem ze strony polskich medyków. Co o wpływie kapusty na koronawirusa twierdzi polski lekarz? Swoje zdanie w tym temacie przedstawił m.in. dr Tomasz Dzieciątkowski, mikrobiolog i wirusolog z Katedry i Zakładu Mikrobiologii Lekarskiej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Według słów doktora Dzieciątkowskiego, kapusta rzeczywiście zawiera sporo witaminy C, wspomnianych antytoksycznych związków, a także siarki, ale te właściwości same w sobie nie wpływają na przebieg zakażenia koronawirusem i chorobę nim wywołaną. Polski lekarz słusznie zauważył, że podobne działanie można śmiało przypisać innym produktom zawierającym te same witaminy i składniki, takim jak np.: Zsiadłe...