Takie gofry mogą wam zaszkodzić! Absolutnie ich nie kupujcie
Pixabay
Newsy

Takie gofry mogą wam zaszkodzić! Absolutnie ich nie kupujcie

Wakacje nad morzem zawsze kojarzą się z lodami i goframi. Nie wszystkie desery tego typu są jednak bezpieczne dla zdrowia…

Ciężko wyobrazić sobie wakacyjny wyjazd (zwłaszcza z dziećmi) bez lodów-świderków i gofrów na plaży. Okazuje się, że te drugie mogą wywołać nawet zatrucie pokarmowe. Chociaż w wielu przypadkach nie przyszłoby wam do głowy, że tak popularna i pozornie „bezpieczna” przekąska może być źródłem problemów ze zdrowiem, uważajcie na nią – zwłaszcza, jeśli podajecie ją dzieciom.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gofry mogą być trujące

Ciasto na gofry składa się z niewielu składników: to przede wszystkim mąka, jajka, mleko, olej i cukier. Niewiele kiosków z goframi przygotowuje je jednak samodzielnie, a znacząca większość decyduje się na te gotowe, które niestety, często nasycone są konserwantami, wzmacniaczami smaku i inną chemią. 

Wybierając miejsce, w którym zjecie gofra, warto postawić na lokal, o którym wiecie, że samodzielnie przygotowuje ciasto – bądź szczyci się tym na szyldach.

Warto odpowiedzialnie podejść do miejsca, w którym kupicie gofra. Jeśli czujecie zapach starego oleju, a także widzicie, że pracownicy nie zachowują odpowiedniej higieny podczas pracy i nie przechowują ciasta w lodówce – znajdźcie inny lokal. Decydując się na gofra z bitą śmietaną, wybierzcie taką nakładaną ze specjalnego syfonu, a nie ze sprayu stojącego w wysokiej temperaturze. Prosząc o owoce, w miarę możliwości zadbajcie o to, aby pracownicy skroili je na świeżo. Choć kaloryczny, taki deser powinien być najbardziej bezpieczny dla zdrowia.

Zobacz także
Domowe lody malinowe. Nie potrzebujecie do nich ani jaj ani maszynki do lodów

Domowe lody malinowe. Nie potrzebujecie do nich ani jaj, ani maszynki do lodów

Koral uruchamia dodatkową linię produkcyjną. Będzie produkować milion lodów Ekipy na dobę

Lody Ekipy podniosły sprzedaż wszystkich lodów. Rozumiecie ten szał?

Czy gofry są kaloryczne?

Chociaż suchy gofr nie jest bardzo kaloryczny (ma ok. 140 kcal), często jego dodatki potrafią podnosić tę wartość nawet do… 600 kalorii! Najbardziej „bezpiecznym” dodatkiem jest cukier puder, ale jeśli nie chcecie, aby deser zamienił się w bombę kaloryczną, unikajcie bitej śmietany, cukrowych posypek, słodkich polew i owoców we frużelinie. Nie dość, że ta „bogata” wersja gofra może kosztować was więcej kalorii, to jeszcze zwiększacie ilość chemii dostarczanej organizmowi.

Źródło: Fakt24

Duża promocja na sprzęty kuchenne w Biedronce i Lidlu z okazji Dnia Dziecka. Można się obłowić!
AdobeStock
Newsy
Duża promocja na sprzęty kuchenne w Biedronce i Lidlu z okazji Dnia Dziecka. Można się obłowić!
Sprowadźcie, co można będzie kupić w dyskontach w atrakcyjnych cenach. Przydatny sprzęt AGD i różnorodna elektronika.

Z okazji Dnia Dziecka w Lidlu i Biedronce będą dostępne sprzęty kuchenne, które nie są może niezbędne, ale bardzo urozmaicą wasze gotowanie. To nie przypadek, że promocja obowiązywać będzie z okazji Dnia Dziecka. W Biedronce i Lidlu będziecie mogli zaopatrzyć się w sprzęt AGD, który pozwoli wam przygotować prawdziwe przysmaki. Dzieci i wnuki na pewno docenią pyszne gofry na śniadanie lub domowe lody na deser. Gofrownica w Biedronce i Lidlu - pomysł na Dzień Dziecka W Biedronce można będzie kupić na przykład gofrownicę. Jej cena to 59,90 zł. Gofry mają atrakcyjny kształt serca. Gofrownica z Biedronki pozwala na przygotowanie 5 gofrów na raz. Taka gofrownica może okazać się idealnym akcesorium do przygotowania ciekawego dnia dziecka, nawet dla dorosłych już dzieci. Zaproście rodzinę na długie śniadanie i przygotujcie gofry z tego przepisu . Podajcie je z: Świeżymi truskawkami Bananami Kiwi Płynną czekoladą Bitą śmietaną Wiórkami koksowymi Cukrem pudrem Domowym karmelem W Lidlu także dostępna będzie gofrownica, jednak o 10 zł droższa. Pozwala ona jednak na zrobienie bardzo modnych „buble wafle”, czyli bąbelkowych gofrów. To atrakcyjna cena za taki sprzęt. Inne sprzęty AGD z okazji Dnia Dziecka Inną propozycją jest maszyna do fontanny czekoladowej, która będzie dostępna w Biedronce. To urządzenie do bardzo wystawnego deseru. Fontanna czekoladowa z Biedronki będzie kosztować 59,90 zł. Ma ona moc 70 W i pojemność dla 250 ml czekolady. Jest dość mała i poręczna, nie zabierze zbyt dużo miejsca w waszej kuchni. Lidl oferuje swoim klientom maszynkę do popcornu . Tę przekąskę przygotujecie nawet w dwie minuty. Używając maszyny do popcornu z Lidla, przygotujecie jednorazowo 60 g tego przysmaku. To idealna porcja na jeden raz. W Lidlu dostępna będzie też...

Czy lody i dieta odchudzająca się wykluczają? To może was zdziwić
AdobeStock
Newsy
Czy lody i dieta odchudzająca się wykluczają? To może was zdziwić
Jesteście na diecie i wybieracie się na wakacje? Nadal możecie jeść lody, choć pod pewnymi warunkami.

Czy lato to dobra pora na stosowanie diet odchudzających? Z jednej strony upały skutecznie obniżają apetyt, dzięki czemu łatwiej jest powstrzymać się przed podjadaniem. Jednak z drugiej strony lato to czas wakacyjnych wyjazdów, gdzie przecież nie można sobie odmówić smażonej ryby, pizzy, gofrów, a przede wszystkim – lodów ! Czy podczas odchudzania rzeczywiście powinno się całkowicie zrezygnować z jedzenia tego wakacyjnego przysmaku, jakim są lody? Czy można jeść lody na diecie odchudzającej? Warto zacząć od tego czym właściwie jest dieta odchudzająca – to jadłospis składający się ze zdrowych posiłków, których kaloryczność łącznie powinna być niższa od waszego zapotrzebowania kalorycznego. Tylko w ten sposób można schudnąć. Wobec tego lody można zjeść na diecie, choć kosztem innej przekąski lub posiłku – należy je po prostu wliczyć do ogólnego bilansu kalorycznego na dany dzień. Dobrze jest jednak zachować zdrowy rozsądek i nie przejadać się lodami. Jedna gałka raz lub dwa razy w tygodniu nie powinna pokrzyżować waszych planów zrzucenia wagi! Które lody są mniej tuczące? Sorbety czy śmietankowe? Gdy wybieracie się na lody, macie do wyboru tradycyjne lody , oparte na śmietance, oraz sorbety . Które z nich są lepsze? Często osobom na diecie poleca się sorbety, które są mniej tłuste, jednak pozory mylą. Zamiast tłuszczu, znajduje się w nich bardzo dużo cukru! A ten powoduje gwałtowny wyrzut insuliny i napady głodu. Dlatego paradoksalnie jedzenie sorbetów może się przyczynić do tycia i wcale nie są one taką dietetyczną przekąską. Jak „odchudzić” lody? Jeśli jesteście na diecie odchudzającej i nie wyobrażacie sobie, że na wakacjach będziecie musieli sobie odmawiać ulubionych lodów, zastosujcie się do poniższych...

Jak poprawnie zrobić bitą śmietanę? Uważajcie, bo wyjdzie wam słodkie masło
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić bitą śmietanę, by jej nie „przebić”? I co zrobić, gdy wyjdzie wam z niej słodkie masło?
Szukacie wskazówek na temat tego, jak poprawnie ubić bitą śmietanę? Dobrze trafiliście. Przeczytajcie nasze rady, a już nigdy jej nie „przebijecie” ani nie zwarzycie.

Gofry , desery, kremy (np.  krem sułtański ), ciasta – wiele z tych smakowitości nie obędzie się bez bitej śmietany. Łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić. W dobie śmietan-fixów i bitych śmietan w aerozolu coraz więcej osób daruje sobie ubijanie kremówki. Czy są ku temu powody? Uważamy stanowczo, że nie! Jak zrobić bitą śmietanę? Ubijanie bitej śmietany nie jest zadaniem wykraczającym poza możliwości nawet początkującego kucharza. Wystarczy zastosować się do kilku kluczowych wytycznych, a sukces będzie gwarantowany. Zapomnijcie o dodawaniu do śmietany żelatyny – to dobry sposób na ciasto piankowe, a nie na dodatek do kochanych przez wszystkich gofrów. Złym rozwiązaniem wydaje się także mieszanie produktów różnych producentów. Lepiej nie łączyć dwóch śmietanek z dwóch różnych mleczarni. Wybierzcie śmietankę do ubijania o 30% lub 36% zawartości tłuszczu. Schłodźcie śmietankę, której użyjecie do ubicia – przed ubijaniem powinna leżeć w lodówce przez kilka godzin. Dobrym sposobem na lepsze ubicie śmietany jest schłodzenie także metalowej miski, w której będziecie ubijali śmietanę. Ok. 15 minut przed ubijaniem włóżcie ją do zamrażalnika. Cukier dodajcie do śmietany na samym początku. Zacznijcie ubijanie od wysokich obrotów miksera, a gdy śmietanka zaczyna powoli gęstnieć, zmniejszcie je na nieco niższe. Sygnałem do zmniejszenia obrotów jest moment, kiedy na śmietanie zaczynają być widoczne ślady widełek miksera. Nie przedłużajcie ubijania w nieskończoność – kiedy zauważycie, że śmietana podwoiła swoją objętość, wyłączcie już mikser – zbyt długie ubijanie sprawi, że zamiast bitej śmietany uzyskacie masło albo coś w rodzaju serka mascarpone! Co zrobić, gdy jednak...

Sekretny trik od byłego pracownika McDonald’s. Dzięki niemu dostaniecie najlepsze frytki
Adobe Stock
Newsy
Sekretny trik od byłego pracownika McDonald’s. Dzięki niemu dostaniecie najlepsze frytki
Abyście nie musieli długo czekać na swoje zamówienia, pracownicy fast foodów często przygotowują je już wcześniej, aby szybko spakować je do torby i wydać klientowi.  Warto jednak zastosować triki, dzięki którym otrzymacie najświeższe produkty!

Chociaż McDonald’s nie serwuje najzdrowszych czy najbardziej wartościowych posiłków  – nie da się ukryć, że często ciężko im się oprzeć… Dodatkową zaletą barów fast food jest krótki czas oczekiwania oraz stosunkowo niskie ceny (w porównaniu z wieloma innymi restauracjami). McDonald’s to pierwsza masowa restauracja typu fast food, która spopularyzowała szybkie dania, na które nie trzeba czekać dłużej niż kilka minut. Chociaż sieć powstała już w latach 50-tych, nadal zarabia miliardy dolarów rocznie i stale dynamicznie się rozwija. W samej Polsce jest już kilkaset (!) restauracji McDonald’s. Sekretem szybkiego wydawania dań jest to, że część z nich została usmażona z wyprzedzeniem i są stale podgrzewane na specjalnych stojakach, aby nie traciły temperatury. Istnieje jednak sztuczka, dzięki której zawsze dostaniecie świeżo przygotowane dania…  Jak dostać najlepszej jakości i najświeższe frytki w McDonaldzie? Zasada ta dotyczy nie tylko frytek, ale także burgerów. Chociaż McDonald’s to lokal, w którym stale jest ruch, a przygotowane burgery czy frytki nie mają okazji długo leżeć gotowe, możecie upewnić się, że dostajecie najświeższy produkt. Wystarczy zamówić go w wersji zmodyfikowanej, czyli: bez sosu (np. burgery czy wrapy), bez jakiegoś warzywa albo z dodatkowym warzywem (np. burgery czy wrapy), bez soli (np. frytki).  Restauracje amerykańskiej sieci umożliwiają tworzenie spersonalizowanych zamówień, które wykonują od ręki na świeżo. Jeśli więc nie chcecie ryzykować otrzymaniem nieco „zleżałych” frytek, poproście o te bez soli, a następnie posólcie je samodzielnie! Jeden z pracowników McDonalda podzielił się także innym ciekawym trikiem, który zapewni wam...