
Pierogi nadziewane farszem z gołąbków. Damy sobie rękę obciąć, że nie jedliście lepszych
Rolada i zupa gołąbkowa to tylko niektóre pomysły na odtworzenie pysznych gołąbków. Ich przygotowanie wymaga o niebo mniej czasu i nakładów pracy w porównaniu ze żmudnym zawijaniem farszu w liście kapusty. Nie wspominając o wcześniejszym ich oporządzeniu i sparzeniu. Tym razem mamy kolejny pomysł na pyszną i nietypową wersję gołąbków, czyli pierogi ze smakowitym farszem gołąbkowym.
To połączenie dwóch uwielbianych przez Polaków dań podbije serce każdego, kto ich spróbuje. Mięsno-kapuściany farsz z ryżem i delikatne ciasto na wierzchu… Palce lizać!
Taki farsz to świetny sposób na urozmaicenie klasycznych pierogów z kapusta i grzybami oraz mięsnych. Od razu warto przygotować ich więcej i zamrozić na później.
Przepis na pierogi z farszem gołąbkowym
Składniki na ciasto
- Pół kg mąki
- 1 jajko
- Sól
- 250 ml gorącej wody
Składniki na farsz
- 300 g szynki bez kości
- 1 torebka lub 100 g białego ryżu
- 1 duża cebula
- 200 g kapusty białej
- Sól
- Pieprz mielony
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
- W dużej misce zagnieć ciasto: mąkę z jajkiem i solą wymieszaj i dodawaj po trochu wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
- Ugotuj mięso do miękkości.
- Po ostudzeniu zmiel je w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie masz może być blender, ale maszynka jest lepsza.
- Liście kapusty wrzuć do osolonego wrzątku i obgotuj.
- Ostudź i zblenduj na kawałki.
- Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na patelni na złoto.
- Ryż wyjmij z torebki i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Ugotuj go na sypko w lekko osolonej wodzie.
- Gdy wszystkie składniki wystygną przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj na cienkie płaty i wycinaj szklanką kółka.
- Na środek każdego z nich nałóż po łyżce farszu i zlep.
- W osolonym wrzątku ugotuj pierogi. Są gotowe, gdy wypłyną na wierzch.
- Takie pierogi doskonale smakują z sosem pomidorowym albo prażoną cebulką.
Źródło: gotujmy.pl