Pierogi z farszem golabkowym
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy

Przepis na pierogi nadziewane farszem z gołąbków. Idealne na obiad

Pierogi z farszem z gołąbków do coś dla wielbicieli tradycyjnych pierogów i gołąbków zawijanych w kapuście. Od dziś na stałe zagoszczą na waszych stołach.

Rolada i zupa gołąbkowa to tylko niektóre pomysły na zrobienie gołąbków w innej wersji. Ich przygotowanie wymaga o niebo mniej czasu i nakładów pracy. Chyba nie ma osoby, która lubi to żmudne zawijanie farszu w liście kapusty. Nie wspominając już o wcześniejszym oporządzeniu i sparzeniu samej kapusty. Oczywiście jest bardzo dużo sposobów na ułatwienie sobie tego zadania, ale i tak nie należy ono do przyjemnych. Jednak jedzenie gołąbków, to już inna sprawa, bo tę czynność lubi już bardzo dużo osób.

Tym razem mamy dla was kolejny pomysł na pyszną i nietypową wersję gołąbków, czyli pierogi ze smakowitym farszem gołąbkowym. To połączenie dwóch uwielbianych przez Polaków dań podbije serce każdego, kto ich spróbuje. Mięsno-kapuściany farsz z ryżem i delikatne ciasto na wierzchu… Palce lizać.

Taki farsz to świetny sposób na urozmaicenie klasycznych pierogów z kapustą i grzybami oraz mięsnych. Od razu warto przygotować ich więcej i zamrozić na później.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pierogi z farszem gołąbkowym

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 250 ml gorącej wody

Składniki na farsz:

  • 300 g szynki bez kości
  • 1 torebka lub 100 g białego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 200 g kapusty białej
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. W dużej misce zagnieć ciasto: mąkę z jajkiem i solą wymieszaj i dodawaj po trochu wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  2. Ugotuj mięso do miękkości.
  3. Po ostudzeniu zmiel je w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie masz może być blender, ale maszynka jest lepsza.
  4. Liście kapusty wrzuć do osolonego wrzątku i obgotuj.
  5. Ostudź i zblenduj na kawałki.
  6. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na patelni na złoto.
  7. Ryż wyjmij z torebki i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Ugotuj go na sypko w lekko osolonej wodzie.
  8. Gdy wszystkie składniki wystygną przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Ciasto rozwałkuj na cienkie płaty i wycinaj szklanką kółka.
  10. Na środek każdego z nich nałóż po łyżce farszu i zlep.
  11. W osolonym wrzątku ugotuj pierogi. Są gotowe, gdy wypłyną na wierzch.
  12. Takie pierogi doskonale smakują z sosem pomidorowym albo prażoną cebulką.

Źródło: gotujmy.pl

gołąbki
Gotujmy.pl
Przepisy
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. To danie zaskoczy wszystkich. Niebywałe, co znajduje się w środku
Kto z nas nie lubi tradycyjnych, polskich gołąbków zawijanych w białą kapustę? A co powiecie na totalnie odmienioną wersję tego dania - a konkretnie na gołąbki z aromatycznym farszem z... kaszanki?

Tradycyjne polskie gołąbki to podstawa naszej rodzimej kuchni. Danie to wymaga jednak czasu i nie robi się w przysłowiowe „5 minut”. Dzięki naszemu przepisowi możecie jednak znacznie skrócić czas przygotowywania tej potrawy. Wystarczy, że zamiast tradycyjnego mięsnego farszu użyjecie... gotowej kaszanki. Przygotowanie takich gołąbków zamiast 2 godzin, zajmie wam połowę tego czasu. Farsz bez większego nakładu pracy jest już bowiem gotowy. Wystarczy ugotować kapustę i zawinąć gołąbki, a następnie włożyć je do piekarnika. Składniki (na 8 sztuk): główka kapusty 600 gram kaszanki 1 duża cebula olej do smażenia pieprz do smaku pół kostki rosołowej ¾ szklanki wody Przygotowanie: Na początku myjemy kapustę i usuwamy z niej głąb. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wkładamy do niej kapustę. Parzymy ją, aż wierzchnie liście staną się miękkie. Delikatnie zdejmujemy poszczególne liście. Do naszych gołąbków potrzebujemy ich 8. Kilka przyda się nam do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego i do przykrycia wierzchu gołąbków przed pieczeniem. Pora, aby zająć się przygotowaniem farszu. Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie rumienimy na maśle lub oleju. Kaszankę przekładamy do miski a następnie dodajemy do niej usmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy liście nieco ostygną, nakładamy w nie farsz i zawijamy szczelnie gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy licie kapusty, a następnie wykładamy na nie gołąbki. W około ¾ szklanki wody rozpuszczamy kostkę rosołową i zalewamy gołąbki. Na wierzch dania kładziemy liście kapusty i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gołąbki należy piec przez około 40 minut w 180°C. Smacznego!

jak zawijać gołąbki
Adobe Stock
Newsy
Jak łatwo zawijać gołąbki? Świetny trik, który wszystko zmienia. Też robiliście to źle?
Jeśli macie ochotę na gołąbkę, ale myśl o zawijaniu farszu w liście kapusty skutecznie was zniechęca, ten fantastyczny trik na „lepienie" gołąbków odmieni Wasze życie. Obiecujemy!

Chyba wszyscy Polacy kochają gołąbki, ale coraz rzadziej je robimy. Przygotowanie gołąbków jest czasochłonne, trzeba sparzyć kapustę, przygotować farsz, potem to wszystko pozawijać w liście kapusty, gotować, robić sos… No sami widzicie. I jeszcze te problemy z rozrywająca się kapustą! Najlepiej, jeśli ktoś zrobi te gołąbki za nas, prawda? Spokojnie, przy odrobinie wiedzy i zastosowaniu odpowiednich trików, zrobienie gołąbków może być dużo szybsze i prostsze ! Jak ułatwić sobie robienie gołąbków? Zacznijmy od wyboru najlepszej kapusty do gołąbków . Chociaż można je robić z każdej - białej, włoskiej , młodej , a nawet kiszonej - najlepsza odmiana kapusty to ta mała i płaska. Liście same odchodzą i nie rwą się. Następnie musicie sparzyć liście kapusty - możecie to zrobić na kilka sposobów: tradycyjnie, w mikrofalówce, piekarniku. Gdy przygotujecie już nadzienie do gołąbków i zmiękczycie liście kapusty, pora przejść do zwijania gołąbków . I na to też jest sposób, który wam ułatwi pracę. Świetny trik na zwijanie gołąbków Skorzystajcie z tej instrukcji, żeby łatwo zawinąć farsz w liście kapusty i żeby gołąbki się nie rozleciały podczas gotowania: połóżcie liść kapusty na dłoni, bliżej dołu liścia (tej twardej, od strony od głąba) nałóżcie ok. 2 łyżek farszu zaczynając od tej strony, zwijajcie liść, ciasno opinając go wokół nadzienia gdy powstanie rulonik, końcówkę liścia wciśnijcie palcem wskazującym do środka gołąbka powtórzcie to samo z drugiej strony. Taki gołąbek będzie się trzymał i nie rozsypie się, będziecie mieć więc pewność, że farsz pozostanie tam, gdzie powinien. Zobaczcie to na tym filmie z YouTube udostępnionym przez użytkownika Kropla Smutku:...

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
AdobeStock
Newsy
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
Jesteście fanami gołąbków? To tradycyjne polskie danie na stałe wpisało się w kanon kuchni polskiej. Co powiecie na gołąbki z dodatkiem... ziemniaków i boczku? Spróbujcie ich, a nie pożałujecie!

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Zwykle goszczą na naszych stołach podczas niedzielnego obiadu lub z okazji świąt, ale nie brakuje osób, które przygotowują je nawet na co dzień. Spróbujcie zrobić je nieco inaczej: gołąbki z farszem z ziemniaków i boczku smakują wybornie. Gołąbki z ziemniakami i boczkiem W tradycyjnej wersji gołąbki przygotowuje się poprzez połączenie mięsa mielonego, ugotowanego białego ryżu i przypraw z liśćmi podgotowanej w osolonej wodzie białej kapusty , w którą zawija się farsz. Nie brakuje jednak różnych gołąbkowych wariacji – np. gołąbków meksykańskich ,  gołąbków z siekanej kapusty , gołąbków z farszem z prażonego ryżu . Niektórzy robią gołąbki z młodej kapusty , a inni zawijają farsz w liście kalafiora lub botwinki !  Do farszu do gołąbków można dodać również ziemniaki i boczek. Boczek, zwłaszcza ten wędzony, będzie świetnym dopełnieniem farszu. Warto dodać, że w naszym przepisie nie ma mielonego mięsa – farsz stanowi właśnie boczek i starte na tarce ziemniaki. Jak przygotować to smaczne danie? Czytajcie dalej! Składniki: 1 średnia główka kapusty 1 kg ziemniaków 30 dag boczku 1 duża cebula 2 jajka sól, pieprz do smaku 3 łyżki octu 1 łyżka mąki olej 1/2 szklanki bulionu Przygotowanie gołąbków z ziemniakami i boczkiem: Kapustę sparzamy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i octu. Ściągamy po kolei liści i zostawiamy do ostygnięcia. Grube nerwy na liściach możemy lekko ściąć nożykiem. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Lekko odciskamy powstały sok. Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości i...

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
AdobeStock
Newsy
Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad
Gołąbki po litewsku to interesująca alternatywa dla tradycyjnych polskich gołąbków. W tych litewskich do farszu dodaje się leśne grzyby i kaszę gryczaną. Wypróbujcie ten przepis, jeśli macie ochotę na gołąbki w innej wersji.

Gołąbki litewskie to gołąbki z leśnymi grzybami. Tradycyjne polskie gołąbki  robi się z półmięsnego farszu zawiniętego w rolki białej kapusty ( najlepsza kapusta na gołąbki jest płaska), ugotowanej wcześniej w osolonej wodzie. W najstarszych przepisach na gołąbki znajdziemy zmielone mięso wieprzowe, ugotowany na sypko biały ryż  lub kaszę oraz dodatki – cebulę i przyprawy. A co powiecie na gołąbki litewskie z dodatkiem leśnych grzybów? Przepis na gołąbki po litewsku Gołąbki po litewsku to doskonała alternatywa dla zwykłych polskich gołąbków. Wyróżnia je 1 składnik, a mianowicie suszone leśne grzyby (z pozostałych ugotujcie  zupę z suszonych grzybów ). Zróbcie gołąbki w takiej wersji, a już nigdy nie będziecie chcieli robić ich inaczej. Smakują naprawdę wyśmienicie! Składniki: główka kapusty 100 g kaszy gryczanej 2 żółtka 2 cebule 50 g grzybów suszonych 200 g wieprzowiny bez kości 1 łyżka tłuszczu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, liście pooddzielać, ściąć grube nerwy uważając, by nie uszkodzić liści. Grzyby namoczyć, ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Kaszę przebrać, opłukać, zalać szklanką wrzącej osolonej wody, przykryć. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze, aż kasza będzie prawie miękka. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z kaszą, grzybami pokrajanymi w paseczki, żółtkami oraz zmielonym mięsem. Doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach układać nadzienie, zakładać brzegi...