Pierogi z farszem golabkowym
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy

Pierogi nadziewane farszem z gołąbków. Damy sobie rękę obciąć, że nie jedliście lepszych

Od dziś na stałe zagoszczą na waszych stołach.
Magda Borucińska
grudzień 09, 2020

Rolada i zupa gołąbkowa to tylko niektóre pomysły na odtworzenie pysznych gołąbków. Ich przygotowanie wymaga o niebo mniej czasu i nakładów pracy w porównaniu ze żmudnym zawijaniem farszu w liście kapusty. Nie wspominając o wcześniejszym ich oporządzeniu i sparzeniu. Tym razem mamy kolejny pomysł na pyszną i nietypową wersję gołąbków, czyli pierogi ze smakowitym farszem gołąbkowym.

To połączenie dwóch uwielbianych przez Polaków dań podbije serce każdego, kto ich spróbuje. Mięsno-kapuściany farsz z ryżem i delikatne ciasto na wierzchu… Palce lizać!

Taki farsz to świetny sposób na urozmaicenie klasycznych pierogów z kapusta i grzybami oraz mięsnych. Od razu warto przygotować ich więcej i zamrozić na później.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na pierogi z farszem gołąbkowym

Składniki na ciasto

  • Pół kg mąki
  • 1 jajko
  • Sól
  • 250 ml gorącej wody

Składniki na farsz

  • 300 g szynki bez kości
  • 1 torebka lub 100 g białego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 200 g kapusty białej
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. W dużej misce zagnieć ciasto: mąkę z jajkiem i solą wymieszaj i dodawaj po trochu wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  2. Ugotuj mięso do miękkości.
  3. Po ostudzeniu zmiel je w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie masz może być blender, ale maszynka jest lepsza.
  4. Liście kapusty wrzuć do osolonego wrzątku i obgotuj.
  5. Ostudź i zblenduj na kawałki.
  6. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na patelni na złoto.
  7. Ryż wyjmij z torebki i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Ugotuj go na sypko w lekko osolonej wodzie.
  8. Gdy wszystkie składniki wystygną przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Ciasto rozwałkuj na cienkie płaty i wycinaj szklanką kółka.
  10. Na środek każdego z nich nałóż po łyżce farszu i zlep.
  11. W osolonym wrzątku ugotuj pierogi. Są gotowe, gdy wypłyną na wierzch.
  12. Takie pierogi doskonale smakują z sosem pomidorowym albo prażoną cebulką.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
zupa golabkowa
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy Raz spróbujesz, a już zawsze będziesz przyrządzać zupę… gołąbkową
Nie gołąbki, a zupa gołąbkowa – smakuje tak samo dobrze, ale robi się o wiele szybciej!
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Taka zupa jest wyjątkowo pożywna, sycąca i dobrze rozgrzewa w chłodniejsze dni. Duży talerz gołąbkowej może z powodzeniem stanowić cały obiad dla mniej głodnej osoby! Na pewno posmakuje bliskim i będą prosić, żebyś przygotowywała ją częściej. Gołąbki z ryżem Kto z nas nie kocha gołąbków. Delikatny farsz z mięsa i ryżu, miękka kapusta i ten sos… Palce lizać! A te w wykonaniu naszych mam i babć to absolutna poezja. Niestety, gołąbki są czasochłonne i pracochłonne, a kapusta często nie chce z nami współpracować. Nie chce zmięknąć, nie jest elastyczna i trudno ją zwinąć, rwie się… Dlatego jeśli nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków przygotuj zupę gołąbkową. Jest o wiele szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, ale równie smaczna co tradycyjna wersja tej potrawy. To również ciekawe urozmaicenie pierwszego obiadowego dania. Zupa gołąbkowa Składniki 1,5 l bulionu 600 g mielonego mięsa 1 kapusta pekińska Woreczek białego ryżu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Duża cebula 2 marchewki kawałek selera kawałek pora 1 pietruszka majeranek sól i pieprz ziele angielskie 2 liście laurowe Pół łyżki mąki ziemniaczanej Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie Mielone mięso podsmaż na patelni. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Smaż, aż się zeszkli. Warzywa (seler, marchewka i pietruszka) obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w drobne plasterki lub półplasterki. Kapustę pekińską pokrój w paski. W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa, podsmażone mięso oraz przyprawy (majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz) i zagotuj. Dosyp do rondla biały ryż; gdy zmięknie...

Przeczytaj
Kapusta na gołąbki
Flickr/LUDWIK BOEHM
Triki kulinarne Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki tym trikom ułatwisz sobie zadanie
Genialne w swojej prostocie? Oczywiście gołąbki. Jeśli cokolwiek w ich gotowaniu przysparza wam trudności, mamy rozwiązanie.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Gołąbki to smaczne i bardzo popularne danie obiadowe. Dla niektórych to potrawa wyjątkowa, której trudno się oprzeć. Podczas ich przygotowywania najbardziej problematyczna jest kapusta. Wystarczy odrobina sprytu Gołąbki to nic innego jak potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnie w gołąbki pakujemy mielone mięso wieprzowe i ryż lub kaszę. Przed podaniem gołąbki można dusić lub smażyć na tłuszczu. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach były dawniej potrawą biedniejszych warstw społecznych. Kogokolwiek byście nie zapytali, każdy opowie wam o trudnościach związanych z ich przygotowywaniem. Chodzi głównie o kapustę. W Internecie znajdziemy mnóstwo porad na temat tego, co zrobić by kapusta nie była taka twarda. Wiecie jak temu zaradzić? Problematyczna jak kapusta Wielu z was natknęło się na ten problem. Chcecie zrobić gołąbki a kapusta zamiast być miękka, rwie się i staje okrakiem. Niektórzy twierdzą, że liście przed zwijaniem w nie mięsa najlepiej ugotować. Inni, że wystarczy wsadzić je do mikrofalówki albo odpowiednio wyciąć głąb. Czy to faktycznie działa? Najbardziej męczącą czynnością podczas przygotowywania dania z pewnością jest ich zwijanie. Jednak gołąbki bez kapusty nie smakują tak samo. Sama kapusta najczęściej jest twarda. Doświadczeni smakosze na pewno wiedzą o czym mówimy.  Łatwiejsze niż myślisz Sposobów na miękką kapustę jest więcej niż mogłoby się wydawać. Jednym z nich jest wycinanie głąba z kapusty, zalewanie jej w całości wodą, przykrycie i poczekanie aż się zagotuje. Po takiej gorącej wodnej kąpieli od kapusty powinien odchodzić liść po liściu....

Przeczytaj