Rolada i zupa gołąbkowa to tylko niektóre pomysły na zrobienie gołąbków w innej wersji. Ich przygotowanie wymaga o niebo mniej czasu i nakładów pracy. Chyba nie ma osoby, która lubi to żmudne zawijanie farszu w liście kapusty. Nie wspominając już o wcześniejszym oporządzeniu i sparzeniu samej kapusty. Oczywiście jest bardzo dużo sposobów na ułatwienie sobie tego zadania, ale i tak nie należy ono do przyjemnych. Jednak jedzenie gołąbków, to już inna sprawa, bo tę czynność lubi już bardzo dużo osób.

Tym razem mamy dla was kolejny pomysł na pyszną i nietypową wersję gołąbków, czyli pierogi ze smakowitym farszem gołąbkowym. To połączenie dwóch uwielbianych przez Polaków dań podbije serce każdego, kto ich spróbuje. Mięsno-kapuściany farsz z ryżem i delikatne ciasto na wierzchu… Palce lizać.

Taki farsz to świetny sposób na urozmaicenie klasycznych pierogów z kapustą i grzybami oraz mięsnych. Od razu warto przygotować ich więcej i zamrozić na później.

Przepis na pierogi z farszem gołąbkowym

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 250 ml gorącej wody

Składniki na farsz:

  • 300 g szynki bez kości
  • 1 torebka lub 100 g białego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 200 g kapusty białej
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. W dużej misce zagnieć ciasto: mąkę z jajkiem i solą wymieszaj i dodawaj po trochu wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  2. Ugotuj mięso do miękkości.
  3. Po ostudzeniu zmiel je w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie masz może być blender, ale maszynka jest lepsza.
  4. Liście kapusty wrzuć do osolonego wrzątku i obgotuj.
  5. Ostudź i zblenduj na kawałki.
  6. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na patelni na złoto.
  7. Ryż wyjmij z torebki i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Ugotuj go na sypko w lekko osolonej wodzie.
  8. Gdy wszystkie składniki wystygną przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Ciasto rozwałkuj na cienkie płaty i wycinaj szklanką kółka.
  10. Na środek każdego z nich nałóż po łyżce farszu i zlep.
  11. W osolonym wrzątku ugotuj pierogi. Są gotowe, gdy wypłyną na wierzch.
  12. Takie pierogi doskonale smakują z sosem pomidorowym albo prażoną cebulką.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: