Dzisiaj przedstawimy wam tradycyjną recepturę na naleśniki wzbogaconą nietypowym dodatkiem. Dzięki niemu ciasto jest gładkie, zwarte i bez dziur. Doskonałe do każdego nadzienia. Od tej pory żaden dżem ani Nutella nie będzie wyciekać wam na talerz. 

Co daje skrobia kukurydziana w cieście naleśnikowym? 

Skrobia kukurydziana to produkt bezglutenowy w postaci białego proszku. Uzyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Nie ma smaku ani zapachu. 

Jest doceniana i wykorzystywana chętnie przez kucharzy ze względu na swoje właściwości zagęszczające. W połączeniu z wodą tworzy gęsty kleik. Jest naturalnym wypełniaczem, świetnie nadaje się do przygotowywania sosów i kremów, a także do ciast, placków i naleśników.  

Zobacz także:

W przypadku tych ostatnich tworzy ciasto, które jest idealnie gładkie i elastyczne. Co więcej, nie uświadczycie w takim naleśniku najmniejszej dziurki, przez którą będzie uciekać nadzienie. 

Jak smażyć naleśniki, by wyszły cienkie i rumiane?

W smażeniu naleśników liczy się dobrze rozgrzana patelnia, niewielka ilość tłuszczu i właściwa, lejąca się konsystencja ciasta.  

Ważne jest, by nie wylewać go zbyt wiele, gdyż naleśnik wyjdzie bardzo gruby, a przecież zależy wam na jak najcieńszych plackach. Zaopatrzcie się w małą chochelkę i nią nakładajcie ciasto na patelnię.  

Naleśniki smażone na maśle są kaloryczne, jednak smakują niebiańsko i ładnie się rumienią. Dodajcie więc odrobinę masła do oleju, na którym je smażycie. 

Przepis na idealnie gładkie naleśniki bez dziurek 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 

  • 2 szklanki mleka 

  • 4 jajka 

  • 4 łyżki oleju roślinnego  

  • 4 łyżki masła 

  • 4 łyżeczki cukru 

  • 1 opakowanie cukru waniliowego 

  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej  

  • 1 szklanka wody 

  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

  1. Ubijcie w miseczce jajka z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. 

  2. Dodajcie mleko, olej i wymieszajcie. 

  3. Dodajcie skrobię kukurydzianą do wody, wymieszajcie i wlejcie do jajek z mlekiem. 

  4. Zmiksujcie całość, a następnie małymi porcjami dodawajcie mąkę. Cały czas miksując, by nie tworzyły się grudki.  

  5. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i masła, a następnie zacznijcie smażyć naleśniki. 

Źródło: grubagotuje.pl