Takich naleśników jeszcze nie jedliście. Sekret zwartego i gładkiego ciasta tkwi w 1 składniku
Flickr
Newsy

Takich naleśników jeszcze nie jedliście. Sekret zwartego i gładkiego ciasta tkwi w 1 składniku

Doskonałe śniadanie z dzieciństwa? Naleśniki. Jedni z was lubią puszyste, inni przypieczone, a jeszcze inni idealnie gładkie. Jednak te ostatnie nie wszyscy potrafią zrobić. Nie wiedzą, że sekret tkwi w 1 składniku. 

Dzisiaj przedstawimy wam tradycyjną recepturę na naleśniki wzbogaconą nietypowym dodatkiem. Dzięki niemu ciasto jest gładkie, zwarte i bez dziur. Doskonałe do każdego nadzienia. Od tej pory żaden dżem ani Nutella nie będzie wyciekać wam na talerz. 

Co daje skrobia kukurydziana w cieście naleśnikowym? 

Skrobia kukurydziana to produkt bezglutenowy w postaci białego proszku. Uzyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Nie ma smaku ani zapachu. 

Jest doceniana i wykorzystywana chętnie przez kucharzy ze względu na swoje właściwości zagęszczające. W połączeniu z wodą tworzy gęsty kleik. Jest naturalnym wypełniaczem, świetnie nadaje się do przygotowywania sosów i kremów, a także do ciast, placków i naleśników.  

W przypadku tych ostatnich tworzy ciasto, które jest idealnie gładkie i elastyczne. Co więcej, nie uświadczycie w takim naleśniku najmniejszej dziurki, przez którą będzie uciekać nadzienie. 

Jak smażyć naleśniki, by wyszły cienkie i rumiane?

W smażeniu naleśników liczy się dobrze rozgrzana patelnia, niewielka ilość tłuszczu i właściwa, lejąca się konsystencja ciasta.  

Ważne jest, by nie wylewać go zbyt wiele, gdyż naleśnik wyjdzie bardzo gruby, a przecież zależy wam na jak najcieńszych plackach. Zaopatrzcie się w małą chochelkę i nią nakładajcie ciasto na patelnię.  

Naleśniki smażone na maśle są kaloryczne, jednak smakują niebiańsko i ładnie się rumienią. Dodajcie więc odrobinę masła do oleju, na którym je smażycie. 

Zobacz także
Zróbcie to z jajkami a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Wspaniały trik babci

Zróbcie to z jajkami, a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Stary patent stryjenki

Jeśli popelniacie ten bląd, naleśniki nie będą złociste i chrupiące.

Jeśli popełniacie ten błąd, naleśniki nigdy nie będą złociste i chrupiące. Oto jak smażyć najlepsze

Przepis na idealnie gładkie naleśniki bez dziurek 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 

  • 2 szklanki mleka 

  • 4 jajka 

  • 4 łyżki oleju roślinnego  

  • 4 łyżki masła 

  • 4 łyżeczki cukru 

  • 1 opakowanie cukru waniliowego 

  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej  

  • 1 szklanka wody 

  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

  1. Ubijcie w miseczce jajka z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. 

  2. Dodajcie mleko, olej i wymieszajcie. 

  3. Dodajcie skrobię kukurydzianą do wody, wymieszajcie i wlejcie do jajek z mlekiem. 

  4. Zmiksujcie całość, a następnie małymi porcjami dodawajcie mąkę. Cały czas miksując, by nie tworzyły się grudki.  

  5. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i masła, a następnie zacznijcie smażyć naleśniki. 

Źródło: grubagotuje.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Naleśniki się nie udały? Nic nie szkodzi! Następnym razem przygotujcie je w taki sposób, a na pewno wyjdą takie, jak trzeba.

Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba! Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Oto najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników: Za dużo lub za mało mąki Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające bardziej spód od pizzy... Pośpiech Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje dzięki działaniu glutenu zawartego w pszenicy, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne. Spróbujcie, to naprawdę działa! Przepis na idealne naleśniki Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2-3 jajka Szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do pieczenia....

Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Pixabay
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Jak zrobić puszyste naleśniki? Ten przepis na naleśniki nie ma sobie równych! Dodajcie do nich majonez, a będą smakowały obłędnie.

Rozpływające się w ustach naleśniki to wizytówka każdego kucharza. To proste danie idealnie sprawdza się na obiad, kolację lub na deser w zależności od tego, jak je przyrządzicie – na słodko, lub na słono. Jeśli chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste i aksamitne, to opanowanie techniki smażenia nie wystarczy! Ważne są dodatki, których użyjecie. Poza mąką, jajkami i mlekiem dodajcie do naleśników nieco śmietanki i majonezu. Zobaczycie, że wyjdą naprawdę wyjątkowe! Poznajcie przepis na naleśniki z majonezem. Jak zrobić dobre naleśniki? Choć smażenie naleśników nie jest bardzo trudne, to warto poznać różne triki, które sprawią, że naleśniki wyjdą smaczne i puszyste. Wiele razy pisaliśmy o sposobach na idealne naleśniki – co zrobić, by ciasto się nie rozpadało w trakcie smażenia , jak zrobić puszyste naleśniki albo o sposobie na aksamitne ciasto naleśnikowe . Wypróbujcie koniecznie! Przepis na naleśniki z dodatkiem majonezu Do przygotowania puszystych naleśników z majonezem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki wody gazowanej Pół szklanki oleju 4 jajka rozmiar M 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, wsypcie dwie łyżeczki cukru i wymieszajcie za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wsypcie 3 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki śmietany, dwie łyżki majonezu oraz wlejcie 2,5 szklanki wody gazowanej. Miksujcie do połączenia wszystkich składników, aż osiągnięcie jednolitą masę. Gdy ciasto będzie już gładkie, wlejcie pół szklanki oleju i zmiksujcie. Rozgrzejcie patelnię. Nie ma potrzeby używania oleju,...

Wyborne placuszki na maślance na śniadanie. Kluczem są te proporcje składników.jpg
Flickr
Newsy
Wyborne placuszki na maślance na śniadanie. Kluczem są te proporcje składników
Wiedzieliście, że można zrobić pyszne placuszki a la pacakes w taki sposób? Wychodzą przepyszne! To dzięki 1 składnikowi i magicznym proporcjom składników.

Jednym z lepszych pomysłów na śniadanie jest przyrządzenie czegoś na ciepło. Idealnie sprawdza się owsianka, jajecznica albo naleśniki na słodko. Coraz większą popularnością cieszą się też w Polsce amerykańskie naleśniki, czyli pancakes. Przyrządza się je nieco inaczej, dzięki czemu wychodzą one dużo grubsze i pulchniejsze od naszych naleśników. Ciekawym pomysłem są nasze placuszki na maślance, które są czymś pomiędzy polskimi naleśnikami, a amerykańskimi „pankejkami”.   Przygotowanie tych placuszków jest bardzo proste. Wychodzą pulchne i miękkie dzięki zastosowaniu zasady „trzech dwójek”. Mówi ona o tym, by trzymać się tych proporcji: 2 jajka, 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dzięki temu placuszki nie rozrywają się, są zwarte i wychodzą idealne. Wypróbujcie ten przepis! Przepis na puszyste placuszki na maślance Do przygotowania takich placuszków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 60 g masła 250 ml maślanki ¾ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masło do smażenia  Przygotowanie: Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno. Do osobnej miski dodajcie proszek do pieczenia, żółtka, cukier puder, maślankę, mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii oraz masło. Wymieszajcie mikserem. Gdy składniki się połączą, wlejcie powoli białka, mieszając ciasto delikatnie łyżką.  Na patelni rozpuśćcie masło. Za pomocą chochli wylewajcie ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażcie do ozłocenia z obu stron, przez kilka minut.  I gotowe! Tak przygotowane placuszki będą bardzo puszyste i...

Od dziś będziecie tylko robić naleśniki z ziemniaków. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach
Flickr
Newsy
Zróbcie ciasto na naleśniki z ziemniaków, a ich smak aż wyrwie was z butów. Nieziemsko mięciutkie
Każda pani domu ma swój sposób na to, by jej naleśniki były wyjątkowo gładkie, cieniutkie, czy też puszyste i delikatne. W tych za to naleśnikach główną rolę odgrywa nietypowy składnik, dzięki któremu są mięciutkie, kruche i smakują niebiańsko. 

Soda, skrobia kukurydziana, maślanka, mleko, woda gazowana - te dodatki do naleśników zna wiele osób. Dziś jednak przedstawiamy wam to danie w zupełnie nowej odsłonie, z wykorzystaniem pewnego warzywa. Nie jest ono tylko niepozornym dodatkiem. W tym przepisie gra pierwsze skrzypce i sprawia, że naleśniki zyskują nowy wymiar smaku i delikatności.  Z czym podawać naleśniki z ziemniaków?  Te naleśniki wyglądają jak zwykłe naleśniki z mąki pszennej. Są cienkie, chrupiące i świetnie pasują do farszu wytrawnego. Rewelacyjnie będą smakować z pieczarkami i serem lub szpinakiem. Dobrze się sprawdzą również z kapustą lub mięsem podane w formie krokietów. A jeżeli polejecie je sosem grzybowym, to sprawicie, że wszyscy domownicy poproszą o ich dokładkę.  Przyprawiać je można wedle uznania. W wersji podstawowej jest to sól, we wzbogaconej pieprz, gałka muszkatołowa lub czosnek. Możecie z nich stworzyć danie główne, które nawet bez farszu będzie pełne i smakowite.  Te naleśniki są bardzo delikatne, dlatego bądźcie ostrożni podczas przewracania ich na patelni. Za wspaniałą miękkość trzeba w tym wypadku zapłacić cenę w postaci wzmożonej uwagi.  Przepis na puszyste naleśniki z ziemniaków ze szpinakiem  Składniki:  0,5 kg ziemniaków  4 jajka  1 szklanka mleka  0,5 szklanki maki pszennej  500 g świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego  3 ząbki czosnku  200 g fety  Sól, pieprz do smaku  Olej do smażenia  Sposób przygotowania:  Ziemniaki umyjcie i ugotujcie w mundurkach.  Po wystudzeniu obierzcie i zmielcie w maszynce.  Dodajcie do nich mąkę i przyprawy, wlejcie mleko oraz wbijcie...