Dzisiaj przedstawimy wam tradycyjną recepturę na naleśniki wzbogaconą nietypowym dodatkiem. Dzięki niemu ciasto jest gładkie, zwarte i bez dziur. Doskonałe do każdego nadzienia. Od tej pory żaden dżem ani Nutella nie będzie wyciekać wam na talerz.
Co daje skrobia kukurydziana w cieście naleśnikowym?
Skrobia kukurydziana to produkt bezglutenowy w postaci białego proszku. Uzyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Nie ma smaku ani zapachu.
Jest doceniana i wykorzystywana chętnie przez kucharzy ze względu na swoje właściwości zagęszczające. W połączeniu z wodą tworzy gęsty kleik. Jest naturalnym wypełniaczem, świetnie nadaje się do przygotowywania sosów i kremów, a także do ciast, placków i naleśników.
Zobacz także:
W przypadku tych ostatnich tworzy ciasto, które jest idealnie gładkie i elastyczne. Co więcej, nie uświadczycie w takim naleśniku najmniejszej dziurki, przez którą będzie uciekać nadzienie.
Jak smażyć naleśniki, by wyszły cienkie i rumiane?
W smażeniu naleśników liczy się dobrze rozgrzana patelnia, niewielka ilość tłuszczu i właściwa, lejąca się konsystencja ciasta.
Ważne jest, by nie wylewać go zbyt wiele, gdyż naleśnik wyjdzie bardzo gruby, a przecież zależy wam na jak najcieńszych plackach. Zaopatrzcie się w małą chochelkę i nią nakładajcie ciasto na patelnię.
Naleśniki smażone na maśle są kaloryczne, jednak smakują niebiańsko i ładnie się rumienią. Dodajcie więc odrobinę masła do oleju, na którym je smażycie.
Przepis na idealnie gładkie naleśniki bez dziurek
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 szklanki mleka
-
4 jajka
-
4 łyżki oleju roślinnego
-
4 łyżki masła
-
4 łyżeczki cukru
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
2 łyżki skrobi kukurydzianej
-
1 szklanka wody
-
szczypta soli
Sposób przygotowania:
-
Ubijcie w miseczce jajka z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli.
-
Dodajcie mleko, olej i wymieszajcie.
-
Dodajcie skrobię kukurydzianą do wody, wymieszajcie i wlejcie do jajek z mlekiem.
-
Zmiksujcie całość, a następnie małymi porcjami dodawajcie mąkę. Cały czas miksując, by nie tworzyły się grudki.
-
Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i masła, a następnie zacznijcie smażyć naleśniki.
Źródło: grubagotuje.pl