Flaczki to danie idealne na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa organizm. Sprawdza się również podczas wielu uroczystości czy po prostu jako propozycja na obiad. Odpowiednie przygotowanie jest gwarancją idealnego smaku i aromatu. Jeśli podczas gotowania dodacie ten składnik, to możecie być pewni sukcesu.

Treściwa zupa na każdą okazję

Flaczki, dzięki sporej ilości składników, z jakich przygotowuje się zupę, są niesamowicie sycącą potrawą. Dzięki dodatkowi wielu przypraw mają również właściwości rozgrzewające, które idealnie sprawdzają się w zimowe bądź chłodniejsze dni, toteż właśnie teraz jest idealna pora na ich przygotowanie. Poza tym, to danie jest również serwowane podczas wielu imprez rodzinnych, przykładowo wesel, gdyż jak wcześniej wspomnieliśmy, sycą na dłuższy czas, co pozwala na udaną, długą zabawę.

Sekretny składnik, który podkręca smak dania

Tradycyjne flaczki mają swój wyjątkowy smak i aromat, obok którego niewielu z nas przejdzie obojętnie. Jednak można sprawić, iż będzie on jeszcze bardziej intensywny oraz smaczniejszy. To wszystko dzięki zastosowaniu jednego triku. Podczas przygotowywania zupy, warto dodać do garnka pomidory oraz ostrą paprykę. Te składniki zdecydowanie podkreślą cały smak i sprawią, że flaczki nabiorą zupełnie innego wymiaru.

Składniki:

  • około 1 kg flaków wołowych
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 3 pomidory
  • 1,2 litra bulionu drobiowego
  • masło
  • puszka pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • listki bobkowe
  • ziele angielskie
  • ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Flaczki dokładnie wypłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie gotujcie aż będą miękkie. W międzyczasie zmieniajcie wodę przynajmniej kilka razy.
  2. Miękkie flaki odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Później pokrójcie je w niewielkie kawałki.
  3. Cebulę obierzcie oraz drobno posiekacjcie.
  4. Marchewkę, seler obierzcie. Pokrójcie je w małe kawałki razem z porem.
  5. Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek wraz z dodatkiem masła. Gdy będzie dobrze rozgrzana to wrzućcie na nią wszystkie warzywa. Smażcie do zarumienienia. Kiedy będą gotowe do przełóżcie je wraz z pokrojonymi flakami do większego garnka.
  6. Świeże pomidory sparzcie wrzątkiem, a następnie obierzcie ze skórki. Pokrójcie je w drobną kostkę i dodajcie do flaków wraz z tymi pomidorami z puszki.
  7. Do garnka wlejcie wcześniej przygotowany bulion warzywny, dodajcie liście bobkowe, ziele angielskie. Całość gotujcie przez około godzinę.
  8. Pod koniec gotowania, zupę przyprawcie przyprawami według uznania.
  9. Flaczki najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Zobacz także: