flaczki
Gotujmy.pl/pinecha
Newsy

Tak pysznych flaczków jeszcze nie jedliście. Chodzi o 1 składnik. Mistrzowsko podkręca ich smak

Flaczki to danie, które pojawia się na polskim stole dosyć często. Ich smak jest na tyle wyjątkowy, że jest nie do podrobienia. Dzięki 1 sekretnemu składnikowi, wasze flaczki mogą być jeszcze smaczniejsze. Koniecznie sprawdźcie ten patent!

Flaczki to danie idealne na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa organizm. Sprawdza się również podczas wielu uroczystości czy po prostu jako propozycja na obiad. Odpowiednie przygotowanie jest gwarancją idealnego smaku i aromatu. Jeśli podczas gotowania dodacie ten składnik, to możecie być pewni sukcesu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Treściwa zupa na każdą okazję

Flaczki, dzięki sporej ilości składników, z jakich przygotowuje się zupę, są niesamowicie sycącą potrawą. Dzięki dodatkowi wielu przypraw mają również właściwości rozgrzewające, które idealnie sprawdzają się w zimowe bądź chłodniejsze dni, toteż właśnie teraz jest idealna pora na ich przygotowanie. Poza tym, to danie jest również serwowane podczas wielu imprez rodzinnych, przykładowo wesel, gdyż jak wcześniej wspomnieliśmy, sycą na dłuższy czas, co pozwala na udaną, długą zabawę.

Sekretny składnik, który podkręca smak dania

Tradycyjne flaczki mają swój wyjątkowy smak i aromat, obok którego niewielu z nas przejdzie obojętnie. Jednak można sprawić, iż będzie on jeszcze bardziej intensywny oraz smaczniejszy. To wszystko dzięki zastosowaniu jednego triku. Podczas przygotowywania zupy, warto dodać do garnka pomidory oraz ostrą paprykę. Te składniki zdecydowanie podkreślą cały smak i sprawią, że flaczki nabiorą zupełnie innego wymiaru.

Zobacz także
pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku

Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój

naleśniki

Wiemy dlaczego wasze ciasto na naleśniki znów było bez smaku. Wciąż zapominacie o jednym kluczowym składniku

Składniki:

  • około 1 kg flaków wołowych
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 3 pomidory
  • 1,2 litra bulionu drobiowego
  • masło
  • puszka pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • listki bobkowe
  • ziele angielskie
  • ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Flaczki dokładnie wypłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie gotujcie aż będą miękkie. W międzyczasie zmieniajcie wodę przynajmniej kilka razy.
  2. Miękkie flaki odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Później pokrójcie je w niewielkie kawałki.
  3. Cebulę obierzcie oraz drobno posiekacjcie.
  4. Marchewkę, seler obierzcie. Pokrójcie je w małe kawałki razem z porem.
  5. Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek wraz z dodatkiem masła. Gdy będzie dobrze rozgrzana to wrzućcie na nią wszystkie warzywa. Smażcie do zarumienienia. Kiedy będą gotowe do przełóżcie je wraz z pokrojonymi flakami do większego garnka.
  6. Świeże pomidory sparzcie wrzątkiem, a następnie obierzcie ze skórki. Pokrójcie je w drobną kostkę i dodajcie do flaków wraz z tymi pomidorami z puszki.
  7. Do garnka wlejcie wcześniej przygotowany bulion warzywny, dodajcie liście bobkowe, ziele angielskie. Całość gotujcie przez około godzinę.
  8. Pod koniec gotowania, zupę przyprawcie przyprawami według uznania.
  9. Flaczki najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Flaki wołowe
Gotujmy.pl/krakowianka
Newsy
Flaczki z tym składnikiem są lepsze niż w niejednej restauracji. Genialnie podkręca ich smak
Tak przygotowane flaczki będą uwielbiane przez wszystkich smakoszy tego specjału. Wykorzystajcie ten pomysł u siebie!

Flaczki to potrawa, która odrzuca wiele osób, ale ci, którzy decydują się na ich jedzenie, zazwyczaj wręcz je uwielbiają. Kawałki mięsa zanurzone w aromatycznym bulionie, który musi być aż ostry od różnorodnych przypraw, to potrawa, której wielu z waszych bliskich nie będzie mogło się oprzeć. Przygotowaliśmy przepis na pyszne flaczki z jednym nietypowym dodatkiem, który niesamowicie podkręca ich smak i sprawia, że są niebanalne. Przygotujcie je w swoim domu przy najbliższej okazji! Niezwykły dodatek do flaczków Ciekawym dodatkiem do flaków wołowych jest tutaj mięso wieprzowe. Dodatek mięsa wieprzowego (oprócz tradycyjnie używanych żołądków wołowych) nadaje flakom głębi smaku i doskonale pasuje do tej zupy. Tak przygotowane flaczki są też bardziej sycące! Flaczki wołowe z niezwykłym dodatkiem Składniki na flaczki wołowe 500 g mięsa wieprzowego z kością 800 g oczyszczonych flaków wołowych Marchewka Pół pasternaku lub pietruszki Ząbek czosnku Liście laurowe Ziele angielskie Łyżka majeranku Łyżeczka wędzonej papryki Sól Pieprz Sos sojowy Przygotowanie flaczków wołowych Mięso wieprzowe umyjcie. Zalejcie je zimną wodą i gotujcie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ugotowane mięso oddzielcie od kości. Kości odłóżcie, a mięso pokrójcie na mniejsze kawałki. Do innego garnka włóżcie umyte flaki wołowe i zalejcie je wodą. Zagotujcie. Przełóżcie na sito i przepłuczcie bardzo porządnie pod bieżącą wodą. Do wywaru z mięsa dodajcie sól i obgotowane flaki. Gotujcie razem ok. 1,5 godziny.  W połowie gotowania dodajcie do flaków obrane i pokrojone warzywa. Dodajcie czosnek posiekany w małe kawałeczki.  Do wywaru dodajcie...

flaczki z boczniaków
Adobe Stock
Newsy
Doskonałe flaczki z… boczniaków. Smakują identycznie jak te tradycyjne, a są łatwiejsze do zrobienia
Tradycyjne flaczki mogą się wydawać dla niektórych zbyt skomplikowane do przygotowania, a poza tym sam smak podrobów nie wszystkim odpowiada. Takim osobom, a także wegetarianom, polecamy flaczki, ale z boczniakami.

Flaczki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Gości na stołach nie tylko podczas niedzielnych obiadów, a także podczas większych uroczystości. Jej fanami są szczególnie mężczyźni. Zupa jest smaczna i treściwa.  Właściwości boczniaków Boczniaki ze względu na swoje cechy są uznawane za grzyby z właściwościami leczniczymi. Dzięki zawartości różnych związków mają wpływ na obniżenie poziomu cukru czy cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo należy dodać, iż poprawiają stan naczyń krwionośnych, chronią komórki przed uszkodzeniem bądź starzeniem się. Nie tracą swoich cennych właściwości nawet podczas obróbki termicznej! Boczniaki są łatwe w przygotowaniu oraz idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań. Wegetarianie czy weganie zastępują nim w swojej diecie mięso, przykładowo jako mięso do schabowych, zamiennik śledzi do różnego rodzaju potraw czy właśnie zamiast podrobów do flaczków. Boczniaki jako alternatywa mięsa Nie wszyscy lubią smak czy konsystencję flaków, dlatego też ta potrawa jest dosyć specyficzna. Dodatkowo przerobienie tego rodzaju mięsa może być niekiedy czasochłonne i kłopotliwe. Dla wszystkich, którzy nie lubią marnować czasu w kuchni, a chcieliby zaskoczyć gości tym daniem, na pomoc przychodzą boczniaki. Niepozorne grzyby, które w idealny sposób są w stanie zastąpić mięso. Poza tym ta wersja flaczków będzie znacznie łatwiejsza do przyrządzenia. Przepis na flaki z boczniaków Składniki: 500 g boczniaków 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera przyprawa do flaków vegeta pieprz  słodka mielona papryka ostra mielona papryka majeranek gałka muszkatołowa imbir  masło do smażenia...

Dlaczego flaki wyszły gorzkie?
Adobe Stock
Newsy
Flaki wyszły gorzkie w smaku? Pewnie popełniliście 1 fatalny błąd
Jeśli przyrządzone przez was flaczki okazały się niesamowicie gorzkie w smaku, prawdopodobnie popełniliście jeden, fatalny błąd. Nigdy więcej tego nie róbcie!

Jedni je kochają, inni od nich stronią – mowa tu oczywiście o flakach, które w polskiej kuchni od lat wywołują niemałe kontrowersje. Na szczęście fanów tej zupy nie brakuje, a receptura na potrawę wciąż zajmuje zaszczytne pierwsze strony waszych przepiśników.  Dlaczego flaki wyszły gorzkie w smaku? Jeśli mimo wiernego odwzorowania przepisu wasze flaczki okazały się gorzkie, prawdopodobnie popełniliście pewien błąd – zapomnieliście ich wymoczyć. Możecie to zrobić na dwa sposoby - włożyć do miski z wodą i schować do lodówki na całą noc albo obgotować zmieniając wodę aż trzy razy. Ta czynność sprawi, że flaki stracą swój charakterystyczny, nieprzyjemny posmak. Nie mniej ważne są również przyprawy i warzywa. Jeśli chcecie, by wasza zupa wyszła naprawdę smaczna koniecznie dodajcie do niej marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Flaczki przejdą ich aromatem i będą smakować o niebo lepiej. Koniecznie wzbogaćcie również potrawę o dodatek majeranku i gałki muszkatołowej. Przepis na najlepsze flaki wołowe Będziecie potrzebować: 3 litrów bulionu ugotowanego na mięsie wołowym 900 gramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 3 ząbków czosnku, kawałka selera i pora Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, słodkiej i ostrej papryki, majeranku, imbiru i gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Flaki opłuczcie pod bieżącą wodą, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i posólcie. Całość trzymajcie na ogniu przez ok. 30 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie odcedźcie flaki. Proces powtórzcie jeszcze 2 razy. Tak przygotowane flaki opłuczcie pod bieżącą wodą i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach...

flaki wołowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler to niebo w gębie. Lepszej zupy nigdy nie zjecie
Mało kto zna się na gotowaniu tak, jak Magda Gessler! Poznajcie jej przepis na flaczki wołowe - są niesamowite!

Macie ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jedliście! Przygotujcie flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą was pytać, jak je zrobiliście! Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka. Składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 3 litry bulionu wołowego 2 marchwie 1 korzeń pietruszki Pół selera Ćwierć pora Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżeczka ostrej papryki Majeranek Masło 2 łyżki mąki Przygotowanie: Flaki umyjcie, włóżcie do garnka z osoloną wodą i ugotujcie. Obierzcie marchewki, por i selera, a następnie zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Pora pokrójcie w plasterki. W rondelku rozpuśćcie dwie łyżki masła, podsmażcie i podduście warzywa. Doprawcie solą. Wlejcie do garnka rosół, a gdy się zagotuje, wrzućcie flaki. Gotujcie przez 5 minut, dodajcie duszone warzywa i gotujcie kolejne 5 minut. Doprawcie mieloną papryką. Gotowy wywar zagęśćcie mąką i na koniec doprawcie majerankiem. Historia flaczków Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem innego mięsa. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata. Polacy...