Rosół to jedno z ulubionych dań wszystkich Polaków. Chętnie jadacie go pewnie z makaronem na niedzielny lub sobotni obiad. Rosół jest ogólnie ceniony za swoje właściwości zdrowotne. Podaje się go przecież przy przeziębieniach, albo leczy nim infekcje. Okazuje się jednak, że jeden drobny szczegół, może uczynić rosół wręcz szkodliwym dla zdrowia!

Dlaczego rosół może być niebezpieczny dla zdrowia?

Chodzi przede wszystkim o jedzenie zbyt gorącego rosołu. Jeśli uwielbiacie gorący, parujący rosół, który jeszcze przed chwilą dosłownie wrzał w garnku, nie mamy dla was dobrych informacji. Jedzenie gorących potraw oraz picie gorących napojów, jest skorelowane ze zwiększonym ryzykiem raka przełyku. To udowodnione przez naukowców! Okazuje się, że osoby, które uwielbiają picie gorącej kawy, bardzo ciepłej herbaty i gorących zup, mają znacznie wyższe ryzyko rozwoju nowotworu przełyku. Lepiej poczekać chwilę i zjeść rosół lub inną zupę, gdy lekko ostygną.

Właściwość ta jest szczególnie zauważalna przy rosole. Przez warstwę tłuszczu na wierzchu zupy, trzyma on ciepło, wolniej stygnie i dłużej jest gorący. To z jednej strony pożądana właściwość, ale z drugiej może powodować, że będziecie sięgać po zbyt gorący rosół i szkodzić swojemu zdrowiu.

Nie oznacza to, że musicie jeść jednak zimny rosół! Naukowcy mówią o granicy 60 stopni. Nie powinno się ogólnie jadać pokarmów cieplejszych niż 60 stopni Celsjusza. Pamiętajcie o tym sięgając po ciepłą zupę.

Zobacz także:

Jak zrobić zdrowy rosół?

Wiele osób twierdzi, że rosół to jeden z najzdrowszych pokarmów. Nie do końca tak jednak jest. Rosół faktycznie jest przydatny przy walce z przeziębieniem, gdy trzeba ogrzewać organizm, ale dla większości osób nie będzie to najzdrowszy wybór na co dzień. Jest po prostu bardzo tłusty i jada się go zazwyczaj z białym makaronem. By poprawić właściwości zdrowotne rosołu :

  • Dodawajcie do niego przyprawy – działają przeciwzapalnie
  • Dużo warzyw – wywar z warzyw jest bogaty w minerały
  • Jedzcie chude mięso z rosołu – to źródło białka!
  • Jadajcie rosół z makaronem razowym lub kluskami z razowej mąki
  • Nie dodawajcie do rosołu zbyt dużo soli, są inne sposoby na intensywny smak rosołu

Źródło: International Journal of Cancer, Fahrad, I. i wsp.; A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma, 2020.

Czytaj także