Taki rosół może być niebezpieczny dla zdrowia. Nie chodzi o ten z kostki
AdobeStock
Newsy

Taki rosół może powodować raka. Nie chodzi o ten z kostki

Jeśli lubicie jadać rosół w ten sposób, lepiej szybko skończcie! Może się to dla was fatalnie skończyć!

Rosół to jedno z ulubionych dań wszystkich Polaków. Chętnie jadacie go pewnie z makaronem na niedzielny lub sobotni obiad. Rosół jest ogólnie ceniony za swoje właściwości zdrowotne. Podaje się go przecież przy przeziębieniach, albo leczy nim infekcje. Okazuje się jednak, że jeden drobny szczegół, może uczynić rosół wręcz szkodliwym dla zdrowia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego rosół może być niebezpieczny dla zdrowia?

Chodzi przede wszystkim o jedzenie zbyt gorącego rosołu. Jeśli uwielbiacie gorący, parujący rosół, który jeszcze przed chwilą dosłownie wrzał w garnku, nie mamy dla was dobrych informacji. Jedzenie gorących potraw oraz picie gorących napojów, jest skorelowane ze zwiększonym ryzykiem raka przełyku. To udowodnione przez naukowców! Okazuje się, że osoby, które uwielbiają picie gorącej kawy, bardzo ciepłej herbaty i gorących zup, mają znacznie wyższe ryzyko rozwoju nowotworu przełyku. Lepiej poczekać chwilę i zjeść rosół lub inną zupę, gdy lekko ostygną.

Właściwość ta jest szczególnie zauważalna przy rosole. Przez warstwę tłuszczu na wierzchu zupy, trzyma on ciepło, wolniej stygnie i dłużej jest gorący. To z jednej strony pożądana właściwość, ale z drugiej może powodować, że będziecie sięgać po zbyt gorący rosół i szkodzić swojemu zdrowiu.

Nie oznacza to, że musicie jeść jednak zimny rosół! Naukowcy mówią o granicy 60 stopni. Nie powinno się ogólnie jadać pokarmów cieplejszych niż 60 stopni Celsjusza. Pamiętajcie o tym sięgając po ciepłą zupę.

Zobacz także
Makaron w rosole

Macie dość posklejanego makaronu w rosole? Ten niezawodny trik zmieni wasze życie

rosol

Zauważyliście takie coś na rosole? Usuńcie szybko zanim całkowicie popsuje smak zupy

Jak zrobić zdrowy rosół?

Wiele osób twierdzi, że rosół to jeden z najzdrowszych pokarmów. Nie do końca tak jednak jest. Rosół faktycznie jest przydatny przy walce z przeziębieniem, gdy trzeba ogrzewać organizm, ale dla większości osób nie będzie to najzdrowszy wybór na co dzień. Jest po prostu bardzo tłusty i jada się go zazwyczaj z białym makaronem. By poprawić właściwości zdrowotne rosołu :

  • Dodawajcie do niego przyprawy – działają przeciwzapalnie
  • Dużo warzyw – wywar z warzyw jest bogaty w minerały
  • Jedzcie chude mięso z rosołu – to źródło białka!
  • Jadajcie rosół z makaronem razowym lub kluskami z razowej mąki
  • Nie dodawajcie do rosołu zbyt dużo soli, są inne sposoby na intensywny smak rosołu

Źródło: International Journal of Cancer, Fahrad, I. i wsp.; A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma, 2020.

Czytaj także

Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Adobe Stock
Newsy
Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Spożywacie takie jedzenie? Lepiej przestańcie, bo możecie poważnie się rozchorować - chodzi tutaj nawet o nabawienie się choroby nowotworowej.

Gorące zupy, gorące dania, gorące napoje – Polacy uwielbiają jeść potrawy, które są serwowane na gorąco. Mało kto wie, że taki sposób jedzenia może powodować poważne problemy zdrowotne. Spożywanie gorącego jedzenia a rak przełyku  Jakiś czas temu naukowcy dokonali bardzo niepokojącego odkrycia. W toku badań wykazali, że jedzenie gorących dań i picie gorących napojów niszczy zewnętrzną wyściółkę przełyku, co wymaga ciągłej regeneracji komórek. Podczas tego procesu istnieje większa szansa, że coś może pójść nie tak i zamienić normalne komórki w komórki rakowe. Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer" zasugerowało, że istnieje związek między spożywaniem gorącej herbaty a rakiem płaskonabłonkowym przełyku. Jak się okazuje odkrycie to wcale nie jest nowe, ponieważ podobne wnioski wyciągnięto już kilkadziesiąt lat temu. W 1939 r. naukowiec W.L. Watson, po przejrzeniu dokumentacji klinicznej dotyczącej 771 przypadków raka przełyku, pisał: Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie najbardziej stałym czynnikiem predysponującym do raka przełyku. Jeśli gorące napoje rzeczywiście powodują ten typ raka, można dzięki temu wyjaśnić dużą część wszystkich przypadków w populacjach, w których picie herbaty, kawy lub mate (ziołowego naparu z Ilex paraguariensis, powszechnie spożywanego w kilku krajach Ameryki Południowej) lub spożywanie gorących potraw, jest czymś pospolitym. Częstotliwość występowania raka przełyku Rak przełyku jest ósmym najczęstszym nowotworem na świecie i zajmuje szóste miejsce wśród wszystkich nowotworów pod względem śmiertelności. Wiele badań wykazało, że nawyki żywieniowe są istotnie skorelowane z występowaniem tego typu nowotworu....

fusy po kawie zastosowanie
Flickr
Newsy
Pijecie gorącą herbatę? Jak najszybciej przestańcie. To może skończyć się dla was tragicznie
Badania wykazują, że statystyczny Polak każdego roku zaparza ponad kilogram herbaty, z której powstaje ok. 80 litrów napoju. Częstotliwość picia wzrasta szczególnie zimą. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze jak kubek gorącej herbaty. Okazuje się jednak, że pita w zbyt wysokiej temperaturze może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia.

Picie herbaty bardzo mocno zakorzeniło się w kulturze Polaków. Od małego powtarzano nam, że napój potrafi nie tylko złagodzić objawy choroby i przyspieszyć powrót do zdrowia, ale również niesamowicie szybko rozgrzać organizm. Dlatego też intensywność jej spożycia wzrasta szczególnie zimą. Pijemy ją do śniadania, obiadu, kolacji, zabieramy w termosie na narty. Czy słusznie? WHO apeluje, by nie pić gorącej herbaty Herbatę należy parzyć w temperaturze 90 – 100 st. C. Po zalaniu torebki wodą większość osób odczekuje zaledwie chwilę, w obawie przed poparzeniem języka, a następnie spożywa napój tak gorący, jak to możliwe. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by zaprzestać tego typu praktyk.  Bowiem z badań, przeprowadzonych przez światowej sławy naukowców i opublikowanych na łamach brytyjskiego czasopisma medycznego „International Journal of Cancer” wynika, że picie gorącej herbaty zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku.  Badania zostały przeprowadzone na grupie 50 tysięcy osób. Przez ostatnich 15 lat eksperci rejestrowali ich nawyki żywieniowe. Wzięli pod lupę między innymi picie herbaty. Okazało się, że respondenci, którzy pili napój w temperaturze przekraczającej 60 st. C ryzyko zachorowania na raka przełyku wzrosło aż do 90 proc. Najczęstsze przyczyny raka przełyku Według polskich portali, przyczyn zachorowania na raka przełyku może być wiele. Wywołuje go między innymi otyłość, długotrwałe zapalenie błony śluzowej, przebyte oparzenie przełyku substancjami chemicznymi, narażenie zawodowe na produkty wulkanizacji, azbest i pyły metali, a także czynniki dietetyczne takie jak niedobory witamin i częste spożywanie gorących pokarmów oraz napojów. Objawy nowotworu przełyku Rak przełyku objawia się zaburzeniami...

Rosół z papryką
Gotujmy.pl
Newsy
Wszyscy myślicie, że rosół to najzdrowsza zupa świata. Bzdura! Ma wiele wad i nie każdy może go jeść
Niektórzy z was będą zszokowani. Właściwości rosołu są przereklamowane. W praktyce nie powinno się go za często jadać.

Uważacie, że rosół to najzdrowsza zupa świata i ma on same plusy? Niestety rozczarujemy was. Wiele właściwości przypisywanych rosołowi to naciąganie prawdy. Faktycznie rosół rozgrzewa i może pomagać w walce z kacem, ale większości z was nie będzie służył. Skład rosołu Wywar mięsno-warzywny z dodatkiem warzyw i przypraw. Każdy z was pewnie wie jak zrobić dobry rosół . Na pewno macie swoje sposoby na udoskonalenie tej zupy lub sprawienie, żeby była smaczniejsza , bardziej złocista lub miała bardziej wyraźny smak . Zastanawialiście się jednak, jaki dokładnie jest skład rosołu ? Warzywa i mięso są oczywiście zdrowe, ale przy gotowaniu do bulionu nie przechodzą wcale najcenniejsze składniki w nich zawarte… W 200 ml porcji rosołu drobiowego (bez makaronu i innych dodatków) znajdziecie: Ok. 80 kcal 3 g białka 6 g tłuszczu 3 g węglowodanów Oprócz tego w rosole znajdziecie minerały: potas (ok. 200 mg), wapń (10 mg), fosfor (70 mg) i żelazo (0,5 mg). Dodatkowo w rosole jest zazwyczaj sporo sodu, ale jego ilość zależy od tego, jak bardzo posolicie rosół. Czy rosół jest zdrowy? Wiemy, że podane wyżej wartości mogą nie odpowiadać jeszcze na pytanie, czy rosół jest zdrowy. Przeanalizujmy je zatem: Rosół zawiera sporo tłuszczu zwierzęcego, który należy ograniczać, szczególnie po 50-tce. Nie wpływa korzystnie na zdrowie serca W rosole znajdziecie stosunkowo mało białka, szczególnie jeśli zjecie sam wywar, bez mięsa i usuniecie z niego szumowiny. To minus rosołu. W rosole są rozpuszczone pewne minerały, ale nie jest ich za dużo. Żeby dostarczyć zdrowy potas znacznie lepiej wypić szklankę soku pomidorowego . Rosół ma mało wapnia i trochę niekorzystnego (w nadmiarze) dla zdrowia kości i nerek fosforu....

herbata szkodzi
Pixabay
Newsy
Pijecie taką herbatę? Możecie mieć duże problemy. Jest rakotwórcza
Już od jakiegoś czasu podejrzewano, że picie w ten sposób herbaty może powodować raka. Ostatnie badania nie pozostawiają wątpliwości.

Kawa i herbata to ulubione napoje Polaków. Większość kawę wypija tylko rano, a przez resztę dnia raczy się kubkiem herbaty. Do tego wielu z was pewnie przepada za gorącą herbatą. Niestety, nie mamy dla was dobrych wieści – najnowsze badania naukowe dowodzą, że herbata może być rakotwórcza! Badania nad rakotwórczością herbaty W czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer” opublikowano badanie, które miało na celu sprawdzić wpływ picia herbaty na rozwój nowotworów w organizmie człowieka. Przez 4 lata zbadano 50 tysięcy osób w wieku 50-75 lat. Wśród badanych ochotników stwierdzono aż 317 zachorowań na raka przełyku! Wyniki badania Naukowcy od dłuższego czasu podejrzewali, że picie gorącej herbaty, zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Wskazywały na to dotychczas przeprowadzone badania. Jednak dopiero niedawno zbadano wpływ gorącej herbaty na rozwinięcie się tego nowotworu, poprzez dokładne zmierzenie temperatury wypijanego napoju. Okazało się, że wypijanie 3 kubków letniej herbaty, nie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jednak wypijanie tej samej ilości herbaty, ale w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, zwiększało ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 90 procent! Doktor Farhad Islami, który kierował badaniami, napisał w opublikowanym w czasopiśmie naukowym artykule wnioski z przeprowadzonych badań: Nasze wyniki mocno potwierdzają już istniejące dowody, które potwierdzają związek między piciem gorących napojów a ESCC (płaskonabłonkowym rakiem przełyku). Rak przełyku Ten rodzaj nowotworu jest dość rzadki w Polsce. Rocznie rozpoznaje się około 1300 przypadków zachorowania na raka przełyku, w tym najczęściej opisywaną powyżej postać płaskonabłonową. Najczęściej na raka przełyku chorują...